Gospodarstvo

Na Koroškem razočarani nad Lekovo odločitvijo o ustavitvi naložbe

Ljubljana, 02. 09. 2019 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
95

Lek je ustavil naložbo v širitev proizvodnje na Prevaljah. Za naložbo so sicer prejeli tudi državno spodbudbo, a jo bodo vrnili z obrestmi. Proizvodnja v novi tovarni bi sicer morala steči v drugi polovici leta 2020, zaposlitev pa bi dobilo najmanj 140 dodatnih ljudi. "Danes je žalosten dan – ne le za Prevalje, temveč za celo Mežiško dolino in Koroško," pa se je na novico odzval župan.

Lek, ki sodi pod okrilje Novartisa, se je po poglobljeni analizi in preučitvi vseh možnosti odločil, da ne nadaljuje z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Vrnili bodo tudi prejeto državno spodbudo, so sporočili iz družbe, ki sicer v Sloveniji nadaljuje z vlaganji v nove tehnologije.

Temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne Lekove tovarne na Prevaljah so položili aprila 2017. Po takratnih napovedih Leka je bilo predvideno, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest.

Lek si je premislil in ne bo širil proizvodnje na Prevaljah.
Lek si je premislil in ne bo širil proizvodnje na Prevaljah. FOTO: Kanal A

Gradnja stavbe z dokončno ureditvijo ostrešja in fasade je bila zaključena do konca leta 2018, medtem pa so že spomladi tistega leta iz družbe sporočili, da je bila prekinjena dobava tehnologije za novo tovarno, kjer je bila predvidena klasična proizvodnja, saj da se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo.

Vse od takrat so na Prevaljah čakali na informacije o prihodnosti tovarne, vmes pa je lani poleti Lek odstopil tudi od načrtovanega sofinanciranja prevaljske čistilne naprave, na katero bi se Lek priključil s svojimi komunalnimi vodami.

Danes so v Novartisu poudarili, da v Sloveniji krepijo naložbe v segmentu novih tehnologij. Hkrati s to usmeritvijo ter po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti so se odločili, da ne nadaljujejo z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, kot je bilo sprva načrtovano.

"Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih in novih tehnoloških potreb proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo z naložbo," so zapisali.

Načrtovano naložbo v dodatne proizvodne prostore na Prevaljah, kjer je Lek s tovarno prisoten že več kot 40 let, so v lokalnem okolju ob položitvi temeljnega kamna pozdravili, tako zaradi obetajočih se novih delovnih mest kot tudi zaradi možnosti zaposlitve visoko izobraženega kadra.

Prav zaradi napovedanega odpiranja novih delovnih mest je Gimnazija Ravne skupaj z Lekom pripravila izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga na Koroškem prej ni bilo, gimnazija pa ga je začela izvajati v šolskem letu 2018/2019, ko je bilo v program vpisanih prvih 32 dijakov.

'Žalosten dan za celo Mežiško dolino in Koroško'

Na Koroškem so razočarani, ker se je Lek odločil ustaviti naložbo v razširitev svojih proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Župan Matic Tasič je spomnil, da so si obetali več sto delovnih mest, direktorica tamkajšnje gospodarske zbornice Aleksandra Gradišnik pa je dejala, da so naložbe gospodarstva vitalnega pomena za nadaljnji razvoj Koroške.

Tasič je odločitev Leka označil kot izjemno negativno. "Nad njo smo zelo razočarani, sploh ob upoštevanju tega, kakšne so bile priprave in koliko smo šli vlagatelju na roko," je dejal. "Danes je žalosten dan – ne le za Prevalje, temveč za celo Mežiško dolino in Koroško," je poudaril.

Po njegovih besedah so bili ves čas prepričani, da "tako eminentna družba, kot je Novartis", naložbe ne bo ustavila sredi njene izvedbe. "Menili smo, da si družba s takim ugledom ne bo privoščila tega, da v postavitev hale vloži več kot 30 milijonov evrov, potem pa projekt ustavi. To je po mojem mnenju neresno s strani odgovornih," je dejal župan Občine Prevalje.

Spomnil je, da je razširitev Lekovih proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah obetala več sto delovnih mest. "Tega za zdaj ni več videti," je dejal. Prepričan je sicer, da bo lokacija zanimiva za drugega vlagatelja.

Kot dodatno škodo je izpostavil dejstvo, da je Gimnazija Ravne na Koroškem prav s pomočjo in zaradi potreb Leka uvedla srednješolski izobraževalni program farmacevtski tehnik. "To se zdaj postavlja pod vprašanje," je dejal.

"Za celotno Koroško je vsaka naložba vitalnega pomena in seveda si na Koroškem želimo uspešnih naložb," pa je za STA povedala Gradišnikova. Podrobnosti o Lekovi odločitvi za ustavitev naložbe v drugo tovarno na Prevaljah na GZS Koroški gospodarski zbornici ne poznajo, direktorica pa upa, da bo Lek svoje poslovne načrte, kakršnikoli že so, izpeljal v dobrobit regije.

"Namreč, vsi ti njihovi načrti so tesno povezani s celotnim družbenim okoljem regije in mogoče je zdaj čas, da spet izpostavimo pomen tretje razvojne osi na Koroškem," je še dejala Gradišnikova. Tudi investitorji namreč pričakujejo, da jim okolje regije ponudi ugodne razvojne razmere, je dodala.

Vrnili bodo državno spodbudo

Leku je država za naložbo, v celoti ocenjeno na 105 milijonov evrov, odobrila tudi sedem milijonov evrov državne spodbude, ki naj bi jih izplačali v treh letih. Družba je do zdaj prejela obrok v višini 1,5 milijona evrov in ta prejeta sredstva bodo zdaj skupaj s pripadajočimi obrestmi vrnili, so pojasnili v Leku. Skladno s pogodbo, ki jo je Lek sklenil z gospodarskim ministrstvom, bodo sredstva vrnili najpozneje do konca septembra.

Nedavno so se pojavile neuradne informacije, da naj bi se za nakup novozgrajenega objekta na Prevaljah zanimalo eno najuspešnejših koroških podjetjih, izdelovalca startnih baterij in industrijskih celic Tab Mežica, ki razmišlja o zagonu proizvodnje litij-ionskih baterij v Sloveniji. Na petkovi novinarski konferenci direktor Taba Bogomir Auprih teh informacij ni ne potrdil ne zanikal.

Za zdaj še ni znano, kaj bo v novi zgradbi

V Novartisu na vprašanje, kaj bodo naredili z novo zgradbo, odgovarjajo, da se še odločajo. Kot so navedli, v okviru svoje globalne strategije nenehno proučujejo vse proizvodne lokacije po svetu. "Novartis želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral svoj nabor izdelkov v razvoju, zato se vedno bolj usmerja v nove tehnologije," so navedli v družbi.

V obstoječi tovarni na Prevaljah izdelujejo širokospektralni antibiotik.
V obstoječi tovarni na Prevaljah izdelujejo širokospektralni antibiotik. FOTO: Kanal A

Tako je tudi v Sloveniji, kjer je Novartis doslej v Lek vložil več kot 2,3 milijarde evrov in velja za največjega tujega naložbenika pri nas. Tako v Bioloških učinkovinah Mengeš gradi nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila. Projekt v vrednosti 38 milijonov evrov v Slovenijo prinaša proizvodnjo originatorskih bioloških učinkovin z visoko dodano vrednostjo, poudarjajo v družbi.

V Farmacevtskih učinkovinah Mengeš so v sodobnem obratu za proizvodnjo inovativnih farmacevtskih učinkovin (v katerega je Novartis leta 2016 vložil 28 milijonov evrov) že uspešno uvedli proizvodnjo treh Novartisovih inovativnih učinkovin iz razvojnega centra v Baslu, v prvem letošnjem polletju podprli dve ključni lansiranji novih Novartisovih zdravil in bili izbrani za proizvodnjo nove inovativne učinkovine za zdravilo – to bo, tako v Novartisu, že četrta inovativna učinkovina, ki se bo proizvajala v Mengšu.

Novartis sicer v Sloveniji redno zaposluje več kot 4200 ljudi. Na Prevaljah v proizvodni enoti, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, v obstoječi tovarni od leta 1988 izdelujejo širokospektralni antibiotik, ki ga letno izdelajo več kot pol milijarde tablet in izvažajo na 60 trgov. V tovarni je nekaj več kot 260 zaposlenih. V 2018 so začeli na Koroškem izdelovati tudi novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet tega širokospektralnega antibiotika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
03. 09. 2019 13.31
Sandoz iz Holzkirchena je pokazal svoj pravi obraz. Saj do Münchena je samo 25 km se lahko učijo od adrijinih lopovov
nikhrast
03. 09. 2019 10.12
+6
Sramota ko se folk zanima samo za delovna mesta, kot da bi bila podjetja socialne ustanove. Kaj pa ostali, tisti ki imajo delnice, pričakujejo dobiček; sindikati, penzionisti, delavci... vsi imajo svoje penzione investirane na borzah.
DeBill
03. 09. 2019 11.57
+3
ko se s kaviar socialisti meniš, je vse na prvo žogo. ko pa so na oblasti naredijo katastrofo v pol leta, ki jo potem leta sanirajo drugi z nepriljubljenimi ukrepi, ki jih oni neprestano rušijo, čeprav so jih v bistvu povzročili.
masni
03. 09. 2019 09.39
-2
Spet oslarija Serpentinška,priznal je Palestino,lastniki Novartisa so Izraelci. Pa se vprašaj zakaj.
KungFuPanda
03. 09. 2019 12.59
+3
Kake ti pišeš... večina lastništva Novartisa izhaja od delničarjev, registriranih v ZDA (26%) in UK (24%) ter Švice (42%). Ne piši kar nekaj v tri dni, samo zato, ker se sklada s tvojim političnim prepričanjem, ker je ta tvoj post tako nekredibilen, da ti ne bom verjel čisto nič, kar boš v prihodnosti napisal. Po moje si zamešal s Tevo, ki pa je izraelska firma.
anakondabox
03. 09. 2019 09.00
+9
Briga Novartis za delavce in njihovo zaposlitev. Nimajo toliko etike in odgovornosti kot je črnega za nohti. Zanima jih le kapital in kam ga bodo vložili, da bo čim bolj narasel. Sramota! Ljudje bi se morali spremeniti v denar, da bi bili sploh kaj vredni.#ničevost
DeBill
03. 09. 2019 11.58
-1
a si ti mal bolan al maš psihične probleme. briga tebe za delavce in delovno okolje. takoj jih zaposli 10 in jim redno nakazuj plače, pol pa lajaj nad drugimi.
Klotilda H
03. 09. 2019 08.45
+12
TO JE NEETIČNO, NI PA ČUDNO: prihaja recesija in služb bo vsako leto manj, dokler je ne bo konec. običajno traja pet do deset let!!!
DeBill
03. 09. 2019 12.00
+2
lojska, pojma nimaš. nemci so imeli 2 meseca zapored padec proizvodnje. Razlogi: 1. dopusti, 2. nezadostna količina delovne sile. Točka 2. je v nemčiji katastrofalno kritična, zato je tud GG (Glupa Geli) vabila notri begunce, ker ji ni bilo jasno, da ne bodo ti nikoli delali.
TistoPravo
03. 09. 2019 15.54
Nezadostna nekvalitetna nemotivirana premalo izkušena nepripravljena...veliko, ki jo je na voljo in lahko že leta izven delovnih procesov čakajo prijavljeni na zavodu. Kakšna vrednost je v njih....je bila, po osamosvojitvi nekaj let še...potem pa logično pada uporabnost kot avtumstaremu ki stoji. Kar se ni uničilo tko, je uničilo dodatno še agencijsko delo. Pri nas, in povsod v Eu..,tudi v Nemčiji. To, da se z delavci dela ko z številkami...se bo pač negativno obrestovalo. Nataliteta pada, ta ki je v letih bila malo višja in se sedaj pozna v veliki populaciji prvošoldev...pa nikoli ne bo delala. So pač otroci tistih, ki so se "znajdli" na račun drugih...ki si otrok pač ne morejo privošlit. So vsaj tolk pametni, da si jih ne.
TistoPravo
02. 09. 2019 21.00
+18
Kriza kvalitetnih kadrov...pa ne mi zdej s tem, da je delavec vsak dober. Kriza se začne že mnogo prej, v Sloveniji se je prava začela z privatizacija ib kateri se je nadelavstvo in njihovo potomstvo enostavno pozabilo ali lepše povedano..."požvižgali" so se na to! Zdj vsa robotizirna politila in robotizirani lastniki kapitala, ki so to že seveda veš čas bili...jamrajo kot da jim je delavstvo krivo za praktično vse. V bistvu pa se zgovarjajo na nekaj, kar so že zdavnaj uničili. A bili so dobri temeljni, predobri...zgrajeni na prejšnjih rodovih...trdo, pridno, garaško...in sedaj se je v parih desetletjih uničilo praktično vse. Rek, ki se robotiziranih že dolgo drži v tej naši novi osamosvojeni domovini...da se dela zgolj zase, se pač ne izzide. Zdaj vidite, to enostavno ne more biti resnica. Dela se za skupno in za druge, zgolj. To se pa z tako logiko zaključuje, in popraviti je praktično brez revolucije nemogoče. Ob tem bomo nastradali vsi, če do tega pride. Zaradi peščice ...tri pikice
jelovnik
02. 09. 2019 20.52
+19
Kot vedo povedati ljudje v Prevaljškem Leku, je bil menda projekt ustavljen zaradi našega cirkusa okrog Palestine, proizvodnja namenjena Prevaljam pa je šla v Avstrijo..
Uporabnik473573
02. 09. 2019 20.56
-9
tale je pa krepka. Meni so rekli, da zapirajo zato, ker je zemlja ravna, mi pa temu nasprotujemo. Prav tako verjamemo v pristanek na Luni medtem ko Novartis govori, da je bila to zarota in so zato zaprli tovarno.
marzo
03. 09. 2019 08.31
-3
Baje je glavni krivec Trumpov kip v Selah pri Kamniku
Borec21
02. 09. 2019 20.47
+15
Vse se seli v azijo, EU ne razume dokler ne bodo vse tovarne preseljene iz EU da so stroški previsoki in EU je aparat ki se plačuje z zlatom da dobiš cenen bakr in to je to.
DeBill
03. 09. 2019 12.01
-1
niso previsoki, druga finta je. in čebi novartis mel res tak razlog, bi zaprl tudi v LJ
Uporabnik473573
02. 09. 2019 20.41
+26
Prodajmo še kakšno podjetje, da se ustavi še kakšna naložba in zapre še kakšna tovarna. Potem bomo lahko spet gospodinje in mehaniki (prej konjeredci) za Avstrijce in Italjane saj kaj več očitno ne zmoremo.
DeBill
03. 09. 2019 12.01
-3
fairplayy
02. 09. 2019 20.40
+11
Kriza se zacenja so ugotovili da bo treba zategnit pasove sparat po domace
pepe007
02. 09. 2019 20.19
+23
V Novartisu so že preračunali, kaj ima smisel. Gotovo je tudi njih bolela glava, da naložbe ne morejo dokončati in da povpraševanje ne dovoljuje širitve proizvodnje. Verjetno bi obrat imel upanje, če bi oni lahko imeli čisto sliko, da pa ima smisel v Slovenijo preseliti proizvodnjo od drugod, ker je pri nas bolj konkurenčno poslovno okolje in stabilna gospodarsko politična slika. Očitno to ne velja. V parlamentu sedijo ljudje, ki opevajo venezuelsko nacionalizacijo. Nima pravega smisla tvegati v taki državi.
provokatorr
02. 09. 2019 21.12
+13
problem je, da Venezuelci več nočejo delati za male denarje, raje gredo v Avstrijo za pravo plačo delat. čisto enostavna računica.
Kruh+sol!
02. 09. 2019 20.02
+12
Potem se pa res priblizuje nova kriza.
Vig1
02. 09. 2019 19.48
+42
Levičarji s svojimi megalomanskimi davki in anti podjetniško politiko so uspeli uničiti še en posel. Ne samo velike firme, celo mali podjetniki že na veliko bežijo iz naše potapljajoče državice, ki jo levica ne izpusti iz svojih grabežljivih rok, četudi smo že do vratu v dreku.
Uporabnik473573
02. 09. 2019 20.42
+16
Novartis zapira tovarne tudi v švici. Gre pač za globalno podjetje, katerega ne zanima lokalno okolje ampak zgolj zaslužki lastnikov. Bravo neoliberalizem.
provokatorr
02. 09. 2019 21.13
+0
davki na dobiček podjetij so v sloveniji eni najnižjih v evropi, tako, da ne fancaj na pamet
simbol
03. 09. 2019 07.37
-1
Levičarji to levičarji uno. Ne bluzi na pamet, pa ne tulit v rog nekih manter svojega vodje. Skupina Sandoz, ki je bila pod Novartisem in je ima pod sabo Lek se "osamosvaja" od Novartisa. Njihova strategija se razlikuje od Novartisove. Vzrok je znotraj firme. Mimogrede, v tujini so dosti bolj zaJ davki, kot pri nas.
Thruma
03. 09. 2019 08.24
+2
Simbol.Baje se je Novartis premislil zato ker je zupan Prevalj jankovićev rojak.
DeBill
03. 09. 2019 12.05
najprej, davki v RS so res nizki, za korporacije pa so darilo. To ni bil razlog. Zapirajo po celem svetu, a proizvodnja raste.To ni edina fabrika, ki je bila tako financirana, pa je zdej oni ne bi imeli. To je zrastlo v glavi CEO-ta z razlogom (tam so CEO-ti z vso lastnino odgovorni nadzornemu svetu, ne k pr nas). Kdo pa rad vrže par milijončkov za neki, kar ni za biznis, ampak ga bo to samo stalo.
Andree
03. 09. 2019 13.33
-1
Kp lastnik leka je nemški Sandoz,ki ima na Bavarskem zelo negativen sloves
fairplayy
02. 09. 2019 19.48
+4
Folk sam caka na sluzbe treba je ponuditi ali razviti kaj novega trenutno manjka produktov in storitev ki skrbijo ali varujejo okolje
Uporabnik1375217
02. 09. 2019 19.40
+31
Plače smo minimalno razbremenili, dvignili smo pa vse davke delodajalcem, da o okoljsi uredbi, ko frizerka tehta in poroča o embalaži škarij ne govorimo. Beda od države, ki odgovarja tistim par političnim junakom in sindikatom javnega sektorja.
Uporabnik1375217
02. 09. 2019 19.39
+48
Angleži iz EU, Italija brez vlade, Nemčija se ohlaja, mi pa se gremo socializem in odganjamo delodajalce. Super recept ob odseljevnaju mladih in demografski katastrofi. Levičarji bi radi trenutno zmago, za dolgoročno katastrofo.
fairplayy
02. 09. 2019 19.30
+13
Kar se je zgradilo se je zgradilo gosppdarstvo se ohlaja kar nekaj objektov o ostalo nedokoncanih recesija ze mocno trka na vrata zacensi z nemcijo
Helix Nebula
02. 09. 2019 19.28
+11
Zakaj bi na Koroščem bla cenejša delovna sila, če pa more podjetje dat enake plače za enako delovno mesto ? Bi razumo, podjetja na Koroškem dajo manjšo plačo, ampak ne pa da isto podjetje da različne plače glede na regijo
marzo
02. 09. 2019 19.35
+23
A v Leku v Mengšu imajo enake plače kot v Novartisu v Švici?
provokatorr
02. 09. 2019 21.15
+6
v istem podjetju, v izpostavi v trzinu, je plača za enako delovno mesto višja, kot v Mariboru. tako za računovodjo, za marketingarja, za serviserja, za prodajalca. tak da ne nekaj na pamet
Helix Nebula
02. 09. 2019 21.44
+6
Primerjava med Švico in Slovenijo je pa tu čist neprimerna, tut če gre za isto koorporacijo.
proofreader
02. 09. 2019 19.25
+27
Lahko bi v teh prostorih pridelovali konopljo, menda se izplača.
Mamuth
02. 09. 2019 19.15
+25
To se je vedelo že dobro leto ... zdaj pa začudeni