Gospodarstvo

Letos 1,1-odstotna deflacija

Ljubljana, 30. 12. 2020 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Sloveniji so se cene letos znižale za 1,1 odstotka. Na deflacijo so najbolj vplivale nižje cene naftnih derivatov; cene goriv za osebna vozila so se v enem letu znižale za 18,8 odstotka. Blago se je pocenilo za 1,7 odstotka, storitve pa so se podražile za 0,2 odstotka. Decembra so bile cene v mesečni primerjavi nižje za 0,3 odstotka.

Na deflacijo so najbolj vplivale nižje cene naftnih derivatov.
Na deflacijo so najbolj vplivale nižje cene naftnih derivatov. FOTO: iStock

Cene poltrajnega blaga in blaga dnevne porabe so se v enem letu v povprečju znižale za 4,1 odstotka oz. 1,5 odstotka, medtem ko so cene trajnega blaga v povprečju ostale nespremenjene. Povprečna letna deflacija je bila 0,1-odstotna, medtem ko so statistiki lani zabeležili 1,6-odstotno inflacijo, je danes sporočil statistični urad.

K decembrski deflaciji so največ, 0,3 odstotne točke, prispevali cenejši počitniški paketi (za 9,3 odstotka). Deflacijo so na drugi strani blažili dražji naftni derivati; cene tekočih goriv so se zvišale za 5,7 odstotka, cene goriv in maziv za osebna vozila pa za 4,1 odstotka.

Letno znižanje cen, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bilo decembra 1,2-odstotno, povprečno 12-mesečno znižanje cen pa 0,3-odstotno. V mesečni primerjavi so se cene znižale za 0,1 odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
02. 01. 2021 15.08
in kaj se je to pocenilo, kitajski izdelki Mene zanimajo predvsem živilski izdelki ti so se podražili tudi do 30% predvsem mesni izdelki , če prav lahko trdim da se je pridelava na osnovi pada cen naftnih derivatov, pri kmetu pocenila, Podobno je z zelenjavo sadje, pralni stro menjam enkrat na 10 let pa še to ni nujno
dante
31. 12. 2020 10.33
Trg zaprt, cene niso padle niti za cent, nasprotno avtomobili so se podražili za najmanj 5%, hrana se je podražila, zaposljivost je v upadu, gorivo je itak mešanica BIO+ fosilno, katero nima prave cene glede na energijski izkoristek, ki je slabši saj za 5- 10%. In pol nekdo govori o defllaciji.
EEgon
30. 12. 2020 11.44
-1
Jože.P.Damjani ne more verjeti kaj ste napisali. po njgovo, bi morali imeti 12% inflacijo, ali pa jo zrihtala Koalicija Ultra Levičarjev.