Gospodarstvo

Licencam Adrie Airways se izteka čas. Bo vlada ustanovila njeno naslednico?

Ljubljana, 04. 12. 2019 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Veronika Lavrenčič
Komentarji
54

V vladni koaliciji je za ustanovitev nove letalske družbe Air Slovenia vse manj posluha, v agenciji za civilno letalstvo pa opozarjajo, da so licence za letenje zamrznjene samo še do konca leta, potem jih bodo odvzeli. Če Slovenija ne bo dobila nacionalnega prevoznika, bo verjetno slabša tudi prihodnja turistična sezona. Kot smo izvedeli, Lufthansa zaenkrat ne namerava povečati števila letov v Nemčijo – niti v poletnem času.

Slaba banka naj bi ta teden ministrstvu za gospodarstvo predstavila še zadnje izračune in analize glede ustanovitve nove slovenske letalske družbe Air Slovenia.

Dva leta na dan v Frankfurt in en v München. Tak je trenutno vozni red Lufthanse iz Ljubljane v Nemčijo. V zimskem času, ko je navadno manj potnikov, so trije leti dovolj, a bi lahko v poletnem pričakovali krizo. Pri Lufthansi so nam namreč potrdili, da za enkrat ne nameravajo povečati števila letov niti v poletnem času, le dopoldanski let v Frankfurt bodo prestavili na zgodnejšo uro. To bi lahko pomenilo, da bo Slovenija drugo leto postala letalsko povsem odrezana od Evrope, opozarja nekdanji Adrijin pilot Marko Kastelic. "Rad bi opozoril na anomalije. Medtem ko aerodrom razlaga o tem, da se trg nazaj stabilizira. Poglejte, z enim letom sredi dneva v Zürich na dan se ne more trg stabilizirati, če ste imeli prej tri lete," je dejal. Kar bi vplivalo tudi na naš turizem. 

Več kot polovica Adrijinih pilotov je namreč že našla službo v tujini.
Več kot polovica Adrijinih pilotov je namreč že našla službo v tujini. FOTO: POP TV

Zato se poraja vprašanje, kaj bo naredila država, ki je kljub temu, da ji teče voda v grlo, še vedno neodločena glede ustanovitve nove družbe. Izračuni, ki jih je pripravljala slaba banka, naj bi sicer še ta teden dobila na mizo gospodarski minister Zdravko Počivalšek in premier Marjan Šarec, a jutri zadeve spet ne bodo obravnavali na vladi. Je pa jasno – zadeve se bomo lotili le s finančnim vložkom tujega partnerja. Zaenkrat sta v igri dva – City Jet in še ena tuja, neznana družba.

"Če bomo šli v to, moramo vedeti, da bo že v naprej programirana izguba, ker vsi nacionalni prevozniki imajo izgubo. Mi se bomo morali samo odločiti, koliko te izgube smo še pripravljeni prenesti," je o tem dejal Šarec.  

Po nekaterih izračunih slabe banke, naj bi bila izguba na letni ravni okrog sedem milijonov evrov, kar Kastelic ocenjuje kot realno številko. A ob tem opozarja na hitro odhajajoči letalski kader – več kot polovica Adrijinih pilotov je namreč že našla službo v tujini. "S tem, ko začnemo delati za nove letalske družbe, imamo podpisane tako imenovane bonde, s katerimi se zavežemo, da bomo, ne vem, vsaj tri leta za njih delali, drugače moramo odplačati nekaj deset tisoč evrov vredne odškodnine," je pojasnil.  

Medtem v Agenciji za civilno letalstvo opozarjajo, da konec decembra poteče zamrznitev spričevala AOC, ki ga letalska družba nujno potrebuje, če sploh želi leteti. Na agenciji pravijo, da bodo, če do konca meseca nihče ne bo izrazil interesa, spričevalo odvzeli. Za pridobitev novega pa je potrebnih več mesecev, 
tudi eno leto. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
07. 12. 2019 11.49
+0
Slovenija nikoli ni bila, ni in tudi nikoli ne bo butična turistična destinacije. Nabijanje o lastnem letalskem prevozniku povzročajo tovariši iz državnih služb katerim mi plačujejo prevoze, hotelirji in gostinci ter seveda vsi ki so bili zaposleni v Adrii. Če želijo imeti prevoznika naj ustanovijo konzorcij in naj ta plačuje izgubo iz svojega žepa. Kako poceni so letalske karte na prostem trgu pa si oglejte portal: izletnadlani. Cenejša je karta za Singapur kot Adriina do Bruslja.
Slovenjan
05. 12. 2019 12.49
+8
Še vedno preračunavajo. Kot bi kapitan potopljene barke na globini 100m delal načrt evakuacije. Izračun je enostaven. Doprinos gospodarstvu + doprinos v turizmu + poslovanje družbe = stanje na računu države. Če je pozitiven, potem ja, drugače pač ne. Da bi pa Slovenci imeli svojega nacionalna zaradi pripadnosti..... Saj se sramujemo vsega, kar je domače. Ljudje se še vedno opredeljujejo na leve in desne in čakajo, da pride Janez in vse reši. Mogoče bi rabili že Jezusa🤔
JApajaDAja
05. 12. 2019 12.52
+1
ne sramujemo se svojega-sramujemo se načina kako se s tem dela in kako se v slo do "nečesa" pride! tu je problem!
komel123
05. 12. 2019 13.40
+4
Točno tako. Jadikujejo hotelirji, agencije, država ima dodatne stroške z izgubo zaradi daljsega bivanja uradnikov v tujini, proračun bo manjši za davke in prispevke. Že po kmečki logiki je 200 mio davkovin prispevkov od plač v desetih letih več kot 100 mio dokapitalizacij. Niso nemci vsi okoli nas neumni, samo mi pametni. Ustavimo potem vse kar je subvencionirano, avtobus, železnico, cest ne rabimo, žičnice,..., pa pojdimo naprej v preteklost
Senior68
05. 12. 2019 11.01
-9
Trditev gospoda pilota: '... da bo Slovenija drugo leto postala letalsko povsem odrezana od Evrope...' razumem, kot da se nikoli ni poklicno ukvarjal z letalstvom. Namreč, spomladi Lufthansa prične s prenočevanjem v LJU in odhodom v FRA ob 07:00, še enim vmesnim dnevnim letom na isti relaciji in povratkom zvečer v LJU. Pa še enkrat na dan v MUC, Swiss v ZRH in Brussels airlines v BRU predvidoma ostajata na istem številu frekvenc. V London je povezav že v zimski sezoni veliko (EZY), Air France leti dvakrat na dan v Pariz, od tam po celem svetu, Aeroflot spomladi uvaja drugi dnevni let za Moskvo (odhod iz LJU ob 00:40), s katerim se bo dalo ujeti vse povezave v Azijo, Turkish leti dvakrat na dan v Istanbul, od tam pa kamorkoli v Azijo, Afriko.. Poleti Finnair v Helsinke in od tam kamorkoli v Azijo, tudi Severno Ameriko, Air Serbia 2x na dan v BEG, v povezavi z Etihadom tudi v Avstralijo in Novo Zelandijo, Transavia v AMS, LOT v Varšavo, pa spet naprej v S. Ameriko, čez en teden se vrne WizzAir z letom za Bruselj (CRL).... V bistvu smo res letalsko povsem odrezani od Evrope in sveta!!
omega32
05. 12. 2019 11.08
+4
Ker se imas sam za taksnega strokovnjaka, bi bil toliko prijazen in napisal vse povezave iz Ljubljanskega letalisca v poletnem voznem redu 2018/2019? Vzami si cas, saj bo spisek precej daljsi kot tisti v predhodni objavi. Nihce ni rekel, da bo povsem odrezana od sveta, je pa dejstvo da bo povezav veliko manj. Tudi Budimpesta, ki jo tako radi vsi poudarjajo kot zgled letalisca, ki je prezivel brez nacionalnega prevoznika. Nihce pa poudari, da ima samo letalisce 30% manj potnikov kot prej! To na nasem letaliscu pomeni 600.000 potnikov letno. Smo se drzava kot taka, kjer bi morali ceniti vsakega turista/gospodarstvenika pripravljeni odpovedati taki masi ljudi?
Senior68
05. 12. 2019 11.16
+4
Poleg že navedenih še: Tirana, Sarajevo, Skopje, Priština od koder so v Slovenijo prihajale trume turistov in gospodarstvenikov. Pa še ene par obupnih poiskusov z Bukarešto in Kijevom.
omega32
05. 12. 2019 11.32
+2
Mogoce ti ni znano, vendar ima Slovenija veliko nalozb na Balkano, tado da dejansko veliko gospodarstvenikov potuje na teh relacijah. Da dodam se Copenhagen, Dunaj, Sofio (letalisce z najvec prometa med vsemi Balkanskimi destinacijami). Skupaj je ze kar nekaj destinacij, ce omenimo, da se je na nekatere destinacije letelo po 2x ali 3x na dan. Mislim, da se vsi strinjamo, da bo Slovenija veliko slabse povezana kot prej, kar bo prineslo tudi negativne rezultate v samem gospodarstvu.
komel123
05. 12. 2019 13.26
+4
Senior68 večina tega kar si napisal so mokre želje vodstva Fraporta, trenutno stanje je, da ko prideš na letališče se počutiš skoraj kot leta 91 ko se ni letelo. Boš povedal maja kaj od tvojih sanj se je uresničilo
Kliko7
11. 12. 2019 11.27
+0
Ja sluzbe nima in zapeckarstva, to je v njemu korist, ejga
jelovnik
05. 12. 2019 10.33
+9
Tako kot je oblast vodila zadeve z domačim letalskim prevoznikom do sedaj, enako počne še naprej. Saj ne more drugače, če pa nimajo blage veze, kako se stvari streže. Da bo šla Adria v maloro, so strokovnjaki vedeli že vsaj pred enim letom, če ne prej in če bi oblast imela kanček sposobnosti vodenja državnih poslov, bi ob dnevu stečaja že naslednji dan tekel plan B z novo očiščeno firmo, tako kot to počno sposobni voditelji, ne pa da še mesece po požaru cincajo, kaj bi sploh storili!!?
Kliko7
11. 12. 2019 11.45
+1
omega32
05. 12. 2019 10.17
+10
Zanimivo je tudi to, da izracune, ki jih bo vlada dobila na mizo ta teden prihajajo od ljudi, ki so zaposleni pri Croatia Airlines. To je tako, kot da bi Spar narekoval cene izdelkov svojim konkurentom. To je tako zalostno, da je ze skoraj smesno...
komel123
05. 12. 2019 13.29
+2
Na srečo so delali le izračune stroškov, ki so v resnici najbrž na srečo lahko nižji. Sicer pa je v Slo navada, da nas rešujejo tisti, ki so problem in ne rešitev problema.
JohannDoe
05. 12. 2019 10.14
+6
To je kot napeljati vodovod do neke vasi za dvajset ljudi. Ali ga napelješ in iz skupnega fonda pokriješ izgubo pri tem, ali pa se ljudje odselijo in si Italijani ali Angleži kupijo tam hiše za vikende. Vse lepo in prav, če greste po tej poti, samo ne mi mahat z zastavami pa pet domoljubne pesmice.
setisfekšn
05. 12. 2019 09.49
+8
Recimo Crna gora razume kaj pomeni letalski prevoznik pa jih je samo 800000 pa manj denarja imajo kot slovenija!!in crnogorci razumejo globalni pomen prevoznika za goslodarstvo!!mi ga ne!!!
setisfekšn
05. 12. 2019 09.42
+9
Kje je pa zdej kej pececnik!stare fore!pojavi se neki oobljublja potem pa vse tiho je bilo!!
Volga Malek
05. 12. 2019 09.40
-3
Naj jo socialisti placajo s svojim zepov ne s proracuna ze prej je bila Adria 1 nerentabilna in ne sposobna konkurirat na prostem trgu in se jo je umetno drzalo nad vodo - 258,2+ milijona evrov so od 1993 do aprila 2016 pred prodajo zmetali v Adrio - kronolosko - 1993 - dokapitalizacija v vrednosti 100 milijonov evrov 2007,2009,2010 - 'Skupščina delničarjev Adrie se je dogovorila za dokapitalizacijo družbe v višini 10,9 milijona EUR.' 2011 - 'Delničarji Adrie Airways, ki je v hudih finančnih težavah, so na skupščini 21. septembra soglasno podprli dokapitalizacijo družbe s stvarnimi vložki v višini 19,7 milijona evrov – konverzijo terjatev bank – in denarnimi vložki v višini 50 milijonov evrov, kar bo zagotovila država.' 2014-' Vlada je potrdila ukrepe za krepitev stabilnosti Abanke, ki vključujejo 234-milijonsko dokapitalizacijo.' 2016- 'SDH in DUTB sta podpisala pogodbo o prodaji slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways nemški družbi 4K Invest, v skladu s katero bodo družbo dokapitalizirali za 4,1 milijona evrov. Država bo od tega prispevala 3,1 milijona evrov. Sredstva naj bi zadostovala za preživetje Adrie, mali delničarji pa v posel dvomijo.' Tipicno socialisticno je da se umetno drzi nad vodo državno druzbo saj je odlicno odlagalisce kadrov. Ampak kar je tipicno za socialiste je to da obozujejo denar s proracuna ali drzavne jasli. Kar je od drugih ljudi zasluzen denar ali proracun je za socialiste raj, ker sami niso nikoli nic ustvarili in ker je najlazje zapravljat od drugih ljudi zasluzen denar. Novo Adrio 2 naj placajo socialisti sami, in naj ne zapravljajo od drugih ljudi zasluzen denar. Dovolj je zavajanja ljudi in prepricevanja naivnih ljudi da je nova Adria 2 nujna ker ni. Od prodaje Adriee aprila 2016 in potopitve s strani spekulativnega sklada ali kapitala 4k Invest , Adria ni vec stvar Slovenije. So na trgu cenejsi ponudniki glede letalskih kart v nasi okolici v Trstu, Dunaju, Budimpesti, Zagrebu. Zakaj bi placevala visoke cene kart iz Ljubljane ce lahko letim s Trsta za 400 evrov, na Dunaju ali Budimpesti pa za 600 do 700 evrov maksimalno, ali v Zagrebu za 500 evrov , za podoben let v Ljubljani bi pa placala 900 do 1000 evrov. Preprosto se spremlja ponudbe na trgu za letalisca v okolici in ni problemov. Samo poznat je treba stvari.
Volga Malek
05. 12. 2019 09.45
-1
Marjan & Co., novo Adrio 2 si placajte sami in ne z davkoplacevalskim denarjem ki ga socialisti obozujete. Ze tako je bila Adria vreca brez dna kot vse drzavne firme. Dovolj je. Vsi tisti podporniki z leve pa investirajte sami kar zacnite , ze tako je projekt Adrie 2 zgresen in takih medijskih spinov ne potrebujemo da se naivne ljudi prepricuje da je stvar nujna ce ni.
komel123
05. 12. 2019 09.50
+10
Volga Malek, ti si čudežni strokovnjak za vse, si že razmišljala, da bi ustanovila Stranko Volge Malek in nastopila na naslednjih volitvah :))
omega32
05. 12. 2019 09.52
+9
in kdo bo pokril izgubo prihodka v celotnem gospodarstvu zaradi upada potnikov? Te izgube se stejejo v 100ih mio € letno, ti pa govoris o dokapitaliziciji v enakem znesku v obdobju 20ih let. Kam se bos skrila naslednje leto, ko bo zaradi te izgube prihodka potrebno vzeti rezerve iz zdravstva, upokojencem, povecati DDV,..? Kdo bo za to odgovarjal potem? Premierka Srbije je dejala, da Air Serbia posredno prinasa v proracun skoraj miliardo dolarjev in da stecaj Air Serbie ne pride v postev. Enako stoji vlada republike Hrvaske za svojim prevoznikom saj se zavedajo, da brez nacionalnega prevoznika izgubijo veliko turistov/gospodarstvenikov in bo skoda veliko vecja. O Alitali-i niti ne mislim izgubljati besed saj jih drzava drzi nad vodo za celo vecnost. Kdo od turistov se ti misli pripeljati v Budimpesto, Zagreb, Benetke? Raje bodo obiskali njihove drzave in tam zapravljali svoj denar.
Volga Malek
05. 12. 2019 10.00
-2
@omega32 ze cena rabljenih letal se giblje nad 1 milijonom evrov ,pa je tu se vzdrzevanje pa vse kar spada zraven. Adria je imela 21 letal leta 2018. Glede na gibanje cen na trgu je bila Adria takrat po cenah priblizno enaka Air France ampak po udobju se pa ni dalo primerjat da ne govorim o menijih na letalih. Ni bila konkurencna prevec ne glede na vse, to je treba priznat.
JohannDoe
05. 12. 2019 10.06
-8
Kaj, a vi protisocialisti ne marate močne, samozadostne domovine? Zaprtih meja in visokega domoljubja? Ali samo blefirate?
omega32
05. 12. 2019 10.11
+3
Kaj takega lahko napise samo nekdo, ki nima nikakrsne veze z aviacijo. V nobenem primeru, ne mores primerjati Air France z Adrio! Misli, da letalski prevoznik kot je Air France leti z dobickom na liniji do/iz Ljubljane? Seveda da ne, vendar imajo oni se cezoceanske lete in le-te jim prinasajo dobicek. V kolikor bi velike druzbe kot so Air France, Lufthansa, Austrian Airways,.. prenehale z letenjem vseh linij katere jim prinasajo izgubo potem tudi njihovi cezoceanski leti ne bi prinasali dobicka. Pri nekaterih letih gredo zavestvno v izgubo, zato da je njihovo koncno poslovanje v dobicku. Ali ni to nekaj podobnega kot zgodba z Adrio in njenim vplivom na celotno gospodarstvo?
setisfekšn
05. 12. 2019 10.33
-3
Malek ne klamfat v tri kratne ce o letalstvu nimas pojma!!!koliko stane letalo si poglej malo po internetu!
Volga Malek
05. 12. 2019 10.39
+0
@JohannDoe a bo spet drzava dala 'porostvo' ali drugace vzela kredit na EIB ali IMF to ta levi obvladajo.
Volga Malek
05. 12. 2019 10.44
-7
@omega32 tuje investicije v letu 2018 obsegajo vrednost 1 milijarde 700 milijonov evrov tudi brez Adrie. Res da se gre za investicije manjsega obsega redke imajo normalno zaledje, druge so vecinoma spekulativni kapital podobno kot je bilo pri Adrii s 4k Investom. Gospodarstvo kolikor ga se ima Slovenija bolj slabo funkcionira ampak zaradi visokih davkov vlade Marjana & Co., in se seli ven z drzave. Adrie ni vec in njen propad ni bil pretiran pretres ker se je dolocene stvari ze vedelo ali predvidevalo.
Malinha
05. 12. 2019 10.59
+0
Volgić, kaj v tvojem baronskem svetu že obstajajo letala? Ker imam občutek, da živiš še globoko v času kočij.
Volga Malek
05. 12. 2019 11.32
-4
@vanjskamajstorica vem koliko stane letalo ampak kdo bo placal novi socialisticni projekt Adria 2, ja midve. Vi investirajte svoje, ampak mojega denarja pa ne bodo videli, ampak socialisti obozujejo od drugih ljudi zasluzen denar s proracuna.
Volga Malek
05. 12. 2019 11.35
-4
@Missasolemnis obstajajo ampak vedno sem se znasla kje je najcenejsi ponudnik na trgu in nisem nikoli preplacala letalskih kart ker doloceni si zelijo lelet le z Ljubljane, namesto s Trsta, Dunaja, Budimpeste ali Zagreba. Zgleda se ljudem ne ljubi iskat cenejsih kart na trgu letalskih ponudnikov in se ne znajdejo.
omega32
05. 12. 2019 11.47
-1
Verjetno preracunajo, da ob vseh ostalih stroskih in izgubljenem casu, ki ga porabis do potovanja do enega od letalisc v drugi drzavi, se to enostavno ne izplaca. Jaz tudi ne mislim pokrivati izgube, ki jo bo gospodarstvo utrpelo zaradi slabse povezanosti Slovenije s svetom in ta izguba je veliko visja kot 10mio € letno kolikor bi drzavo stal nacionalni prevoznik!
Volga Malek
05. 12. 2019 12.27
-4
@omega32 kar zacnite z lastnim letalskim podjetjem in svojim kapitalom pa ne bo slovensko gospodarstvo nic trpelo. 'Nacionalni' prevoznik je bil vreca brez dna ki ga drzava pac z zakonom pokrivala in s stevilnimi dokapitalizacijami s proracuna. Da gospodarstvo 'trpi' ni res. Trpijo samo socialisti ki so navajeni zapravljat dena od drugih ljudi.
Andree
06. 12. 2019 09.16
+3
Volga ti si v Argentini. Zakaj bi ti plačala?
Heos
07. 12. 2019 18.51
+8
Utihni že enkrat VOLGA MALEK,kdo te še lahko prenaša, sicer pa, po vojni so generali vsi!
Kollerik
05. 12. 2019 09.31
+7
Razprodali ste Slovenijo, kot so razprodali Hrvaško, Srbijo, Črno Goro, Bosno, Makedonijo.... Iz dneva v dan postajamo večji hlapci drugim, ljudje brez hrbtenice.
JApajaDAja
05. 12. 2019 09.49
+0
če ostaneš brez vsega,je hrbtenica laže upogljiva...včasih pa jo pomanjkanje še kako dvigne,učvrsti...
z765
05. 12. 2019 09.08
+4
Še ena luknja ki jo bomo krpali davkoplačevalci .
21dcba
05. 12. 2019 08.34
+3
Nemčija, Italija, Hrvaška, Srbija, Črna Gora - vse naštete države subvencionirajo nacionalne letalske prevoznike. Samo Slovenija ne. Smo res pametnejši od vseh ostalih? Sodeč po komentarjih, bo že držalo.
AbiesAbetus
05. 12. 2019 08.59
+0
Ne govori bedarij, še vrabci na veji se ti smejijo.
omega32
05. 12. 2019 09.15
-2
prav je povedal, ce se komu lahko smejijo se edino tebi BTan!
setisfekšn
05. 12. 2019 09.45
-3
21 dc se strinjam s tabo!!sam kaj ces!tisti ki tako obsojajo ne rrazumejo zadeve globalno podobno kot lahovnik!!
0OO7
05. 12. 2019 08.33
+14
Glede na stopnjo inteligence naših vladnikov in na njihov delodiš bo vse skupaj šlo k hudiču.
Kollerik
05. 12. 2019 09.32
+3
Ne gre za inteligenco, pač pa za tošeljn
omega32
05. 12. 2019 07.34
+14
V kolikor drzava sama ne poskrbi za dobro povezljivost Slovenije s preostalim svetom potem tega ni za pricakovati od tujih prevoznikov saj je Slovenija kot taka premajhna. Vsi pricakujejo velik naval nizkocenovnikov kaj takega pa se pri nas nikoli ne bo zgodilo. Vsi omenjajo kako je Madzarska prezivela po propadu njenega nacionalnega prevoznika Maleva, malo njih se pa zaveda, da ima letalisce v Budimpesti 30% manj potnikov kot jih je imelo v casu, ko je drzava se imela svojega prevoznika. Slovenija brez prevoznika ne bo ostala nepovezana, je pa dejstvo da bo potnikov veliko manj kar pa neposredno vpliva na gospodarstvo in to v veliko vecji meri, kot izguba, ki bi jo tako podjetje ustvarilo.
21dcba
05. 12. 2019 08.12
+5
Vsi pozabljajo, da je populacija Budimpešte skoraj enaka populaciji celotne Slovenije!
0OO7
05. 12. 2019 08.39
+3
V tem času se, kar se tiče šol, mnogi premnogi učitelji prevažajo v evropska mesta v smislu neke izmenjave, in sedaj, ko ni več Adrie, nimajo do teh mest direktne povezave. Tako se morajo voziti v Budimpešto (za destinacijo denimo Dublin) in tako se jih prevaža povprečno po 500km, ponoči, po snegu itd. po enega, potem pa je treba iti še ponj. Ni za povedati, koliko ur se s tem potepe, goriva, gum, nabije kilometrov na števcu itd., da nevarnosti na poti sploh ne omenjam. Je za razmisliti, pri moji tlačeni slovenski duši...
komel123
05. 12. 2019 07.34
+14
Dejstvo je, da so letalske povezave državna infrastruktura, kar so ugotovili povsod po svetu, samo pri nas in na madžarskem še ne. Študije, ki bi jih tudi naši politiki in novinarji lahko našli na specializiranih portalih, kažejo, da vsako delovno mesto v letalski družbi v Evropi sproducira štiri delovna mesta izven družbe, ter da se prihodek letalskih družb multiplicira za 6 do 8 kratnik le tega v gospodarstvu turizmu,... V Aziji so te številke še precej višje. Vsem se zdi normalno, da bi subvencije radi žičničarji, avtobusarji, železnice, komunale, cestarji, pa je stvar popolnoma enaka. Da ne bo pomote, nisem pristaš metanja denarja vse povprek, menim pa, da je potrebno najti primeren model upravljanja, na način, da bi vsi bolje funkcionirali in od tega imeli korist.
Reallife
05. 12. 2019 07.02
+2
Se kar ista tema. Kjer je potreba je tudi ponudba. To vsi vemo. Ustanavljati nekaj kar bo delalo milijonske izgube pa je norčevanje iz davakoplacevalcev
omega32
05. 12. 2019 07.37
+7
recimo, da smo v oktobru "prisparali" 1 mio €, ker je bilo podjetje ze v stecaju. Lepa novica! Ob tem je letalisce imelo 50% manj potnikov, kar pomeni okoli 100.000 potnikov. Zdaj pa ponovno izracunaj koliko skode je utrpelo gospodarstvo zaradi taksnega upada potnikov.
son?ece5
05. 12. 2019 08.10
-12
Večina teh potnikov je Kosovo republik in tam dol. Privarčevali smo !!!!!!!! Turisti, ki ustvarjajo dohodek ,pa verjemi, nas bodo že našli!
Kliko7
05. 12. 2019 07.02
+3
A spet so prisli jokat tile preostali piloti, ki se domacega praga drzijo. A se kar upate, da boste v neki novi slovenski firmi delali. Dajte se ze postavit na realna tla,no
fairplayy
04. 12. 2019 21.26
+1
Letslala onesnazujejo
0OO7
05. 12. 2019 08.41
+1
MikeMike
04. 12. 2019 21.01
-7