Gospodarstvo

'Lipica potrebuje golf'

Ljubljana, 03. 11. 2006 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je glede Lipice prepričana v svoj prav, saj "kobilarna potrebuje korenite spremembe".

Minister za kulturo Vasko Simoniti je na novinarski konferenci skupaj z ekipo, ki uresničuje vladni program, povezan s Kobilarno Lipica, podal nekaj mnenj, ki naj popravijo napačno sliko. Po ministrovih besedah je novo vodstvo kobilarne v petih mesecih pripomoglo k bistveni izboljšavi tamkajšnjih razmer, o katerih se lahko vsakdo prepriča, ne pa da, kot je dejal direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust, o njih ''poroča ex katedra iz Ljubljane''. Kar zadeva golf, je predsednik sveta Kobilarne Lipica Miha Brejc pojasnil, da ga sam ne potrebuje, pač pa ga potrebuje Lipica.

Minister Vasko Simoniti trdi, da se razmere v Lipici izboljšujejo.
Minister Vasko Simoniti trdi, da se razmere v Lipici izboljšujejo. FOTO: Reuters

Simoniti je zatrdil, da bo vlada nadaljevala z usmeritvami glede Lipice, ki predvidevajo črpanje sredstev iz evropskih skladov. Kot je pojasnil, namerava EU v okviru reform kmetijske politike v kratkem ukiniti možnost za državno subvencioniranje kobilarn. Lipico je zato potrebno pripraviti na čas, ko bo takšna odločitev EU sprejeta in bo razen financiranja vsebin, povezanih z varstvom kulturne dediščine, vsako drugo financiranje iz državnega proračuna omejeno.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Jelka Pirkovič je z gledišča varstva kulturne dediščine ocenila, da je vlada leta 2005 Lipico prevzela v zelo slabem stanju. Zanemarjen drevesni fond, nepremišljena in nedokončana obnova graščin, propadajoče golf gradišče, slabo stanje hotelov in nenazadnje konj - med 350 jih je bilo manj kot 10 primernih za turistično jahanje in samo dva za kočijo - so le nekateri pokazatelji, ki so pričali, da Lipica kliče po korenitih spremembah.

Simoniti, Pirkovičeva in Brejc so zavrnili očitke, da niso upoštevali strokovnega mnenja, ki so ga o golf igrišču podali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Po Simonitijevih besedah so mnenja v stroki lahko različna. Sam ocenjuje, da sta Damjan Prelovšek in Pirkovičeva na področju kulturne dediščine izredno strokovno podkovana, sicer pa - stroka poda svoje mnenje, "odločitve in odgovornost pa sprejme politika". Pirkovičeva je dodala, da omenjena "stroka, ki se ima za stroko", ni podala pravih argumentov, vztrajala je le, da nasprotuje golf igrišču.

Zdaj, ko so se v Lipici začeli premiki, je vlada naletela na številna nasprotovanja, večina pa se jih dotika razširitve golf igrišča. Brejc je vse očitke zavrnil ter še enkrat ponovil, da golf igrišče ne krati prostora lipicancem. Brejc je z uresničevanjem vladnega programa zelo zadovoljen, toda kar nekaj rokov za projekte bo zaradi nedavne odločitve ustavnega sodišča, ki je sprejelo pobudi v zvezi s presojo ustavnosti in zakonitosti julija sprejeta novele zakona o Kobilarni Lipica, zamujenih. Pust je trenutno stanje opisal kot negotovo, vsekakor pa upa, da bo Lipica prihodnje leto že v modrih številkah.

''Lipica ni navadna kobilarna''

Direktor Lipice je ob tem opozoril, da Lipica ni navadna kobilarna, saj konje v njej trenirajo za špansko jahalno šolo, ki je del poslovnega procesa. Lipicanci so živa kulturna dediščina, je prepričan Pust, ki se je vprašal, komu bodo "ta beli balet" pokazali, če se Lipica ne bo turistično razvijala. Lipica sama po sebi po njegovi oceni ni dovolj zanimiva, obiskovalcem je potrebno ponuditi več; zato Pustovi načrti za prihodnost, poleg sanacije hotelov in druge turistične ponudbe, zajemajo tudi konjeniško akademijo, Lipica pa naj bi postala prvi genski bazen lipicancev v Evropi. Obiskovalci Lipice morajo tam ostati dlje kot le dan in pol, meni Pust.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkrajner@siol.net
07. 11. 2006 18.52
Jaz golfa ne igram, ampak mislim da golfisti ne bodo motili konjev saj sploh ne bo čisto zraven poleg tega pa to ni hrupen šport.Ne vem zakaj golf ne bi bil dopolnilna dejavnost,saj bi z trženjem igrišč lahko financirali kobilarno,da ne bo stalno država (davkoplačevalci)dajala denar.Ni mi jasno zakaj se eni spravljajo na Brejca saj on ga lahko igra tud kje drugje v Sloveniji igrišč je veliko.Človek hoče sanirat to sramoto pa mu sam polena mečejo pod noge,tipična slovenska fovšija.
mati.hari@email.si
07. 11. 2006 18.10
Brejca čim dlje od Lipice,če ne ne bo več Lipicancev ampak samo še poniji.
victoriosus
05. 11. 2006 11.06
Jaz potrebujem Ferrarija, ker drugače ne morem v službo. Pa minigolf na vrtu!
esfflight
04. 11. 2006 03.40
Lipica ni znana po golfu in to tudi ne bo. Ce si en direktorcek omisli golf, naj gre tam kjer to imajo. Ne podirajte tistega, kar je ze narejeno in ne pustite v lipiske hleve oslov. Lipica je kobilarna in naj to tudi ostane
GolfBravo
03. 11. 2006 14.40
...a samo golf? Zakaj nebi recimo zgradili kar kozmodrom? Ali pa marino za velike jahte?