Gospodarstvo

Litostroj jeklo naposled v stečaj

Ljubljana, 18. 02. 2020 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Litostroj jeklo je po dveh prisilnih poravnavah in prodaji večine premoženja končala v stečaju. Okrožno sodišče v Ljubljani je stečajni postopek začelo na predlog podjetja samega, za upravitelja je imenovalo Blaža Poljanška. Upniki morajo terjatve prijaviti do 18. maja.

Ljubljanska družba Litostroj jeklo je bila v preteklosti dvakrat v prisilni poravnavi. Po poravnavi leta 2014 je ključno vlogo v zgodbi po pridobitvi terjatev v okviru sanacije Abanke prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Ob prenosu terjatev na DUTB je bila prisilna poravnava Litostroja jeklo že skoraj končana, a takoj po končani prisilni poravnavi se je izkazalo, da je podjetje znova insolventno in nezmožno nadaljnjega poslovanja. DUTB se je zato leta 2015 odločila za prodajo svojih terjatev in lastniškega deleža, a kupca ni uspela najti, podjetje pa ni moglo plačevati svojih obveznosti do zaposlenih in upnikov.

Podjetje je zato sredi leta 2017 sklenilo, da je edina možnost zagotovitve poplačila prispevkov in maksimalnega poplačila upnikov ponovljena prisilna poravnava, katere glavna vsebina je bila oddaja premoženja v najem in odprodaja sredstev podjetja.

Delavci Litostroja
Delavci Litostroja FOTO: POP TV

Ob koncu 2018 je nepremičnine družbe Litostroj jeklo na območju Litostrojske ceste kupilo uspešno škofjeloško podjetje LTH Castings. Za okoli 73.000 kvadratnih metrov nepremičnin je odštel 11,5 milijona evrov, s čimer je Litostroj jeklo poplačal obveznosti do finančne uprave, zaposlenih in DUTB. LTH Castings sicer proizvodnje še ni začel, saj, kot je nedavno pisal časnik Delo, Litostroj jeklo še ni odstranil opreme iz hal.

Na ruševinah Litostroja jeklo je medtem nastalo podjetje Litostroj specialna livarna. To je stroje in proizvodno halo pridobilo na podlagi odkupov premoženja in terjatev v postopku prisilne poravnave Litostroja jeklo, na podjetje pa se je prezaposlilo okoli 100 nekdanjih delavcev Litostroja jeklo. Vendar pa se je Litostroj specialna livarna v dveh letih znašla v finančnih težavah, število delavcev se je prepolovilo, podjetje pa je najprej končalo v prisilni poravnavi in nato oktobra lani še v stečaju.

Največji lastnik Litostroja jeklo je bil sicer celjski podjetnik Ljubomir Gajić, ki je, kot je marca 2018 pisal časnik Dnevnik, s pretvorbo okoli 265.000 evrov terjatev postal 56,52-odstotni lastnik družbe. Tretjinski lastniški delež Litostroja jeklo pa je imela družba Tekoma Marguč, v lasti družine Marguč. Ta je bila tudi lastnica Litostroja specialne livarne.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmun11223344
23. 02. 2020 12.35
+6
Bravo Prevzeli ste ga od komunistov, Evo še eno podjetje ki ste ga uspeli unicit. Pol. Pa le pluvajte po Jugoslaviji, le dajte...
asdert
22. 02. 2020 13.24
ivan.z Doba
21. 02. 2020 19.10
+9
Žalostno je, da stroje vredne več 100 tisoč € režejo in prodajajo kot staro železo. Od Litostroja, ki je bil svetovno znan je ostalo pogorišče individualnih interesov (kraja?).