Gospodarstvo

Za odstranitev tempirane bombe le mesec dni časa, potem je že prepozno

Bled, 06. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
77

Pogled na gorenjske gozdove, ki jih še vedno ogroža lubadar, je marsikje precej klavrn. Da se bo situacija drastično izboljšala, gorenjski gozdarji ne pričakujejo – vetrolomov, ki močno vplivajo na namnožitev lubadarja, namreč ni manj, ampak več. Veliko odgovornosti zato pade na lastnike, a tukaj se še dodatno zaplete. Odkupna cena, še posebej zaradi podlubnikov prizadetega lesa, je nizka, primanjkuje ekip za sanacijo, k situaciji svoje doda še lastniška struktura – veliko je starejših lastnikov, lastnikov, ki imajo le majhne koščke gozda in niso vajeni gospodarjenja z njim, obstajajo tudi lastniki, ki jim je za situacijo malo mar, posledice pa seveda čutijo vsi okoli njihovega gozda. Pristojni zato izdajajo tudi sklepe o izvršbi.

Korenine katastrofe segajo vse v leto 2015, ko je prenamnožitev podlubnikov najprej prizadela nižinske smrekove gozdove. Do zdaj pa na območju blejske območne enote Zavoda za gozdove ocenjujejo, da je različno prizadeta večina gozdnih površin na njihovem območju, podlubniki so se namreč v naslednjih letih selili tudi v višje nadmorske višine. Ogolelih pa je skoraj 4.000 hektarjev gozdnih površin.

"V letu 2020 smo zaznali večji napad v smrekovih sestojih nad 1400 metri nadmorske višine, vse do zgornje gozdne meje, na primer Fužinske planine v Bohinju," pravi Andrej Avsenek, vodja blejske območne enote Zavoda za gozdove. Izboljšanja razmer pa ne pričakujejo: "Vetrolomi so v gorskih gozdovih na območju GGO Bled stalno prisotni, še posebej v zasmrečenih gozdovih na planotah Jelovice, Pokljuke in Mežakle. Njihova jakost in pogostnost se v zadnjih letih povečujeta. Stalni vetrolomi v smrekovih sestojih pa so eden izmed osnovnih dejavnikov, ki vpliva na obseg in trajanje gradacije podlubnikov." 

Počasen odziv ob prvem valu težav

 V prvih letih, ko so gozdove napadli podlubniki, je bilo spravilo napadenih dreves prepočasno, veliko je bilo težav in zamud, tudi pri odvozu lesa, priznavajo pristojni: "Silovitost izbruha prenamnožitve podlubnikov, ki se je začela poleti 2015, je presenetila tako gozdarje kot lastnike gozdov. Gozdarji ZGS smo odkrivali žarišča lubadarja, označevali poškodovano drevje za posek, obveščali lastnike gozdov, jim izdajali sanacijske odločbe, trasirali vlake in skrbeli za prevoznost gozdnih cest, svetovali pri izvedbah, osveščali o razvoju in potencialu podlubnikov, jih spodbujali, opozarjali ter izvajali druge potrebne aktivnosti."

Kar pa ni bilo vedno dovolj: "Gradacija je zajela območja, ki so bila nezadostno odprta z gozdnimi vlakami (npr. varovalni gozdovi), odločbe za sanacijo lubadark so prejemali tudi lastniki gozdov, ki niso vajeni gospodarjenja z gozdom, nekateri med njimi praktično niso niti vedeli, kje njihov gozd leži, prihajalo je tudi do pomanjkanja ekip za izvajanje sanacijskih del, saj je bilo naenkrat treba posekati dvakratne ali trikratne količine lesa kot običajno."

Močno poškodovane gozdove obnavljajo tudi s sajenjem dreves. Največ tovrstne obnove gozdov je bilo v zadnjih dveh letih na Jelovici, Pokljuki in Mežakli. Na 97 hektarjih je bilo posajenih približno 210.000 sadik gozdnega drevja. 

 Z leti so se zamude pri spravilu lubadark in v vetrolomih poškodovanih dreves začele zmanjševati, zatrjujejo: "Lastniki so se pričeli zavedati pomena hitrega pospravila, število izvajalcev se je močno povečalo, prihajali so tudi iz drugih delov Slovenije, trg hlodovine se je razširil praktično do Kitajske. K pospešitvi sanacije so prispevali tudi usposabljanja ZGS za lastnike gozdov, svetovanja, pomoč javne gozdarske službe lastnikom gozdov, stalna opozarjanja ter inšpekcijski postopki."  Za letos ocenjujejo, da sanacija poteka razmeroma ažurno. 

Povprečna gozdna posest manjša od štirih hektarjev, polovica lastnikov starejših od 65 let

Najbolj prizadeti so sicer zasebni gozdovi v Bohinju, okolici Bleda in na planotah – Jelovica in Mežakla. Večinoma gre za zasebne gozdove, teh je na območju GGO Bled okoli 80 odstotkov, 19 odstotkov gozdov na tem območju je državnih, odstotek skupne gozdne površine pa imajo v lasti lokalne skupnosti: "Skupno število zasebnih gozdnih posesti v GGO Bled je 8.599, povprečna posest obsega 3,69 hektarja in je razdeljena na več parcel. Največje število gozdnih posestnikov ima gozdno posest velikosti do enega hektarja, takšnih je polovica. Če prištejemo še posestnike z velikostjo posesti od 1 do 5 hektarjev, pa je skupaj zajetih že kar 80 odstotkov gozdnih posestnikov."

Majhne posesti pa predstavljajo svojevrsten izziv. Manjši lastniki so namreč manj vešči upravljanja z gozdom, prav tako imajo za to manjši interes, saj od tega ni odvisno njihovo preživetje. "Po podatkih iz preteklih raziskav v GGO Bled gozd predstavlja redni letni dohodek samo štirim odstotkom lastnikov, dobri polovici dodatni finančni vir, kar 39 odstotkom lastnikov pa gozd ne predstavlja ekonomske koristi."

Težava je tudi starost lastnikov na območju, kar marsikomu onemogoča, da bi sam poskrbel za svoj gozd: "Povprečna starost lastnika je 61 let, kar polovica vseh lastnikov pa je starejših od 65 let. Na državni ravni je starostna struktura ugodnejša, še vedno pa je 47 odstotkov lastnikov starejših od 61 let." 

Les prizadetih dreves ni vreden nič

Številni lastniki pa so nam tudi potarnali, da s prodajo prizadetega lesa ne pokrijejo niti stroškov čiščenja, da so težave z zagotavljanjem potrebne delovne sile na tem področju, saj se (nevarnega) dela v gozdu ne more lotiti kdor koli, posegi pa morajo biti opravljeni strokovno – "če ne si bom na glavo nakopal še eno odločbo", nam je potarnal lastnik gozda. 

Tudi gozdarji tako pri svojem delu z lastniki naletijo na nemalo težav: "Na primer na nerešena dedna vprašanja, nedosegljive lastnike v tujini, vprašanja solastništva, neurejene parcelne meje, socialne težave, nezainteresiranost ... in posledično tudi na slabo odzivnost lastnikov." 

Težava pa je, da je sanacijo treba opraviti hitro in učinkovito, sicer se lubadar širi naprej: "V zadnjih treh letih je bilo skupaj zaradi lubadarja in vetroloma izbranih za posek 1.301.246 kubičnih metrov lesa, posekanega pa 1.396.612 kubičnih metrov lesa. Dinamika poseka neenakomerno sledi količinam drevja, izbranega za posek, kar je razvidno iz priloženega grafikona po tromesečjih. Za primerjavo: redni letni najvišji možni posek za OE Bled je po GGN GGO Bled 2011–2020, določen v višini 290.000 m3, torej je bila posekana količina lesa zaradi posledic naravnih ujm več kot dvakrat višja od načrtovane."

V  zadnjih treh letih je bilo skupaj zaradi lubadarja in vetroloma izbranih za posek 1.301.246 kubičnih metrov lesa, posekanega pa 1.396.612 kubičnih metrov lesa.zadnjih treh letih je bilo na območjih OE Bled skupaj zaradi lubadarja in vetroloma izbranih za posek 1.301.246 kubičnih metrov lesa, posekanega pa 1.396.612 kubičnih metrov lesa.
V zadnjih treh letih je bilo skupaj zaradi lubadarja in vetroloma izbranih za posek 1.301.246 kubičnih metrov lesa, posekanega pa 1.396.612 kubičnih metrov lesa.zadnjih treh letih je bilo na območjih OE Bled skupaj zaradi lubadarja in vetroloma izbranih za posek 1.301.246 kubičnih metrov lesa, posekanega pa 1.396.612 kubičnih metrov lesa. FOTO: Zavod za gozdove

Izvršbe za najbolj neposlušne

Za najbolj neposlušne lastnike pa so tukaj sklepi o izvršbi: "Izvršba po drugi osebi je skrajni ukrep, s katero ZGS zagotovi izvedbo sanacijskih del, ki so bile naložene lastniku gozda, pa jih le ta ni izvedel v roku, določenem v odločbi. Poteka tako, da ZGS z izvajalcem del, običajno izbranem z javnim razpisom, izvede potrebna sanacijska dela, običajno posek in spravilo lesa do kamionske ceste. Zaradi sledljivosti lesa je vsak hlod pri izvršbi oštevilčen. Pri tem so stroški dela ovrednoteni na podlagi normiranih ur in izmerjenih količin lesa, delo pa poteka pod vodstvom ZGS. Tako posekana hlodovina se ponudi že vnaprej z javnim razpisom izbranim odkupovalcem lesa. Les odkupi ponudnik z najvišjo ponujeno ceno. Izvajalec sečnje je plačan iz odkupne cene za hlodovino, razliko pa dobi nakazano na svoj bančni račun na podlagi sklepa o stroških lastnik gozda. Tudi število izdanih sklepov o izvršbi in izvedenih izvršb po letih kaže, da se odzivnost lastnikov, v zadnjem času v teh izrednih razmerah povečanih sanitarnih sečenj, izboljšuje." 

Izdane odločbe in sklepi o izvršbi.
Izdane odločbe in sklepi o izvršbi. FOTO: Zavod za gozdove OE Bled

Okno priložnosti: mesec dni

Vseeno ponekod v gozdu, še posebej na nedostopnih terenih, ostajajo neposekana prizadeta drevesa in to je velika težava: "Razvojni krog smrekovega lubadarja od jajčeca, ličinke, bube do novih odraslih hroščev poteka v poletnem času izredno hitro. Posamezna napadena smreka predstavlja nevarnost okvirno en mesec samo toliko imamo torej časa za uspešno sanacijo od odkritja žarišča do realizacije poseka in odvoz lesa. V primeru daljšega časa izvajanja poseka nova generacija lubadarjev že izleti v okoliški gozd." 

Tisto, kar je zdaj v gozdovih OE Bled videti najbolj klavrno, pa gozdu pravzaprav ni več nevarno: "Odmrle neposekane smreke brez lubja, ki so vidne na pobočjih, okoliških gozdov ne ogrožajo več, določen del mrtve lesne mase v gozdovih je celo nujen za funkcioniranje gozdnega ekosistema."

 

V luči podnebnih sprememb bodo, zaradi pričakovane ekstremnosti vremena in posledično neugodnih razmer za uspevanje gozda, težave lahko tudi še večje, nevarnost so lahko tudi požari večjih obsegov, svarijo gozdarji.
V luči podnebnih sprememb bodo, zaradi pričakovane ekstremnosti vremena in posledično neugodnih razmer za uspevanje gozda, težave lahko tudi še večje, nevarnost so lahko tudi požari večjih obsegov, svarijo gozdarji. FOTO: Miro Majcen

Gozdarji s stanjem v gozdu nezadovoljni, a vzroki so "kompleksni in globalni"

Da gozdarji s stanjem v gozdovih na območju OE Bled niso zadovoljni, je torej jasno: "Vzroki za izredno varstveno stanje v naših gozdovih so kompleksni in globalni, zato jih z razpoložljivimi mehanizmi na kratek rok žal ni mogoče ustaviti. Resnosti problematike se zavedamo in v ta namen je ZGS sklical tudi skupino za obvladovanje podlubnikov na Zgornjem Gorenjskem, kjer so vključeni vsi ključni akterji, ki lahko prispevajo k učinkovitemu blaženju in sanaciji poškodovanih gozdov (občine, javna gozdarska služba, inšpekcija, lastniki gozdov in glavni izvajalci gozdarskih del). S sinhronim delovanjem vseh akterjev in sprotnim reševanjem problemov bomo prispevali k hitri sanaciji poškodovanih gozdov ter izboru prilagojenih ukrepov, na primer z izbiro primernih provenienc in drevesnih vrst sadik za obnovo gozda. Potencialno prilagojenost drevesne in genetske sestave gozda bomo spremljali tudi pri naravnem mladju oz. v mladih gozdovih."

Prilagajanje genetske sestave gozda spada tudi med sistemske ukrepe, s katerimi želijo zavarovati gozd: "Predvsem gre za prilagajanje vrstne in drevesne sestave gozdov na podnebne spremembe s posajanjem sadik primernih gozdnih drevesnih vrst." 

Tako bi morda sčasoma pobočja spet postala bolj zelena. Njihova aktualna podoba namreč ne navdušuje niti turistov: "Verjamemo, da za večino turistov trenutna podoba gozdov v okolici Bleda in Bohinja ni najlepša, vendar se s podobnimi problemi zaradi lubadarja in vetrolomov soočata celotna Srednja Evropa in alpski prostor. Trenutno kot zelo pozitivno vidimo dejstvo, da naravna obnova gozda na veliki večini prizadetih površin poteka brez večjih težav." 

Vendar pa nas na področju varovanja gozdov čakajo veliki izzivi - in to le zaradi podlubnikov: "V luči podnebnih sprememb bodo, zaradi pričakovane ekstremnosti vremena in posledično neugodnih razmer za uspevanje gozda, težave lahko tudi še večje, nevarnost so lahko tudi požari večjih obsegov, ki jih danes ne poznamo." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
11. 10. 2020 12.59
Pokličte posebno policijsko enoto, se če že konoplo žejejo bodo še pa lubadara onesposobli
Let it be ...
09. 10. 2020 12.01
Tudi živalice morejo nekaj papat ...
ni_mi_vse_eno
06. 10. 2020 19.43
+2
Drugače pa je kljub vetrolomu letos dobro leto, saj je bilo zelo deževno, smreka tako naredi dovolj smole in zdrava smreka ima moč sama "zaliti" lubadarja s smolo. Če pa je suša, smole ni, lubadar zmaga. Vse je v ravnovesju. Stari umrejo, novi se rodijo, naravni cikel.
ni_mi_vse_eno
06. 10. 2020 19.40
+1
Narava vedno dela proti ravnotežju. Tako da ni potrebno skrbeti za gozdove, bo lubadar posekal in na njeno mesto bo prišla druga, bolj prilagojena vrsta. Problem je le, če želiš imeti profit, pa ti ga sosed ne dovoli imeti, ker ima vse zanemarjeno. V takem primeru pa lahko tudi sam posekaš, dokler je še zdravo, da boš imel vsaj malo profita, drugače boš naslednje leto samo sušice sekal.
Golub na strehi
06. 10. 2020 19.39
+2
Največjo zaslugo za tako katastrofalno stanje v slovenskih gozdovih nosi ZGS(zavod za gozdove)…lahko da se bo zdaj kaj obrnilo ko ni več tiste BARABE OD ORAŽMA.
TheEarthIsFlat
06. 10. 2020 19.09
+3
Velikega slovenskega lubadarja je zelo težko odstraniti iz gozdov, ko se enkrat prisesa gor na hlodovino je konec, delujejo pa v kardelih tako kot volkovi,
2fast4
06. 10. 2020 14.23
-6
Tipični slo kmet kateri ima gozd hlodovino še pobere, tisto ta lepo za vejevje se mu pa gladko hebe...in produkt vsega je to kar imamo...
Harnandez
06. 10. 2020 14.25
+7
problem niso kmedje ampak SiDG. Drzavne gmajne pojdi pogledat malo
Uporabnik1095190
06. 10. 2020 16.12
+6
Državni in cerkveni gozdovi so v najbolj obupnem stanju. To pa zato,ker bi gospodje samo imeli,delajo pa naj drugi oz. ni odnosa. Že pred leti so logarji govorili,da so še najbolje sanirani ravno gozdovi v lasti kmetov. Ne govoriti na pamet. Najbolj glasni so vedno tisti,ki v življenju niso podrli drevesa,vrgli veje na kup ali pa obelili štor. To je kar zahtevno in utrujajoče delo o katerem večina nima pojma.
Harnandez
06. 10. 2020 14.21
+7
Pa kje imate vi lubadarja dela sploh nic ni, ze 14 dni stojim. Sem pa tu kaki mali sop 10-20 kubikov. Drgac pa najvecji problem so drzavne gmajne ki toliko casa cakajo, da dobijo mrhovinarja ops. izvajalca da bo sel pod ceno delat, medtem se je pa lubadar premaknil ze na drug konc slovenije preden se sploh kej premakne.
7Scythe7
06. 10. 2020 13.34
+3
Če hočete videt kako izgleda katastrofa zaradi lubadarja poglejte na Češko. Kader povezan z delom v gozdu je slabo plačan in vprašanje kdaj bo tale kriza postala mnogo hujša. Celotni sektor je močno zapostavljen, pozabljen
Ost1234
06. 10. 2020 13.00
+3
Cerkev je največji lastnik gozdov v Sloveniji ! In tako je Bog najboljši gospodar....
Valkidžija
06. 10. 2020 11.48
+7
Se strinjam z komentarji v prispevku. Veliko krivde je na strani neodgovornih lastnikov gozdov, to pa so v veliki meri ljudje ki so se rodili in v mladosti živeli na kmetijah. Po tem pa so se izšolali, navadili lagodnega življenja, delo na kmetiji pa jim je zasmrdelo in so odšli. Ko so starši ali pa stari starši obnemogli in preminuli, pa so podedovali kmetije in v gozdovih vidijo samo denar, ter v veliko primerih gozd izropajo. Za sabo pustijo opustošenje, oz. ne poskrbijo za nego gozda in malo jim je mar za lubadarja. Zaradi takih kalibrov vestnim lastnikom sosednjih parcel nič ne pomaga lasno urejanje, ker se lubadar razširi prav iz parcel neodgovornih. Podoben primer imamo tudi v moji bližini, ko je neodgovorni lastnik gozda občinski funkcionar, kateri je očitno prijatelj z revirnim gozdarjem. To sklepam zato, ker se kljub našim opozorilom revirnemu gozdarju ( ker smo videli napadene smreke ) ni spremenilo nič.
Jadran Batagelj
06. 10. 2020 16.07
+2
MA saj je Židan ustanovil državno podjetje za gozdove.Pride posečejo in glej ga hudička nekomu kapne v žep?
dajno
06. 10. 2020 11.45
+9
Kak jim ni jasno? Smreka v to okolje, razen res v najvišje predele ne sodi. Tu je rasla bukev, ki so jo zaradi pohlepa izsekali, nasadili pa hitro rastočo smreko. Strokovnjaki pa taki
Smartbtm
06. 10. 2020 11.34
+0
drugače pa 5-6 let prepozno! Prejšnja vlada je zaspala, a zdaj ko je že katastrofa nastala pa bi toti reševali?
gripson
06. 10. 2020 11.14
+5
Ko je bil čas, da cerkev kaj naredi iz teh gozdov ni naredila nič rezen izkoriščala, posledično zredčila gozd in ga poškodovala. Sedaj pa imajo kar so želi, požrešneži.
Bogdan Kranjc
06. 10. 2020 12.19
+2
,,gripson,,take strokovnjake rabijo samo za delo ne nakladanje kot si ti.Ali tudi motorko znaš užgati rat bite vidu.
Harnandez
06. 10. 2020 14.29
+0
Gripson nimas pojma. Cerkev je bolš gospodar z gozdom kakor SiDG
šlogar
06. 10. 2020 11.02
+10
Nisem prebral te jare kače. Ampak Pokljuka in Jelovica sta v večini last Cerkve. Če imajo že dobiček od gozdov naj še poskrbijo za zaščito in izsek dreves- okuženih!
leona911
06. 10. 2020 12.54
+2
Če bi prebral "jaro kačo", bi videl, da ni problem cerkev, ampak so v 80-odstotkih to manjši lastniki, tudi takšni, ki ne vedo, kje je njihov hektar gozda.
šlogar
06. 10. 2020 13.16
+5
Leona, že mogoče da je to napisano ampak bil sem na Pokljuki in vem kje ima Cerkev gmajne. Vse je okuženo, ne samo gozdovi malih kmetov.
Capo dei Capi - novi profil
06. 10. 2020 10.50
+4
Slovenci, se pritožujejo, kakšno je stanje v PRIVAT gozdovih... Vi nimate tam, kaj delat... Se je ljudem čisto odpelalo..
Capo dei Capi - novi profil
06. 10. 2020 10.51
+0
Jutri bom udrl sosedu v hišo... Namesto ploščic mu bom vgradil parket v kuhinjo...
igor1
06. 10. 2020 10.56
capo di capi kaj si bolj za riino al provenzana
March
06. 10. 2020 10.22
+9
Imamo toliko gozdov, da bi lahko vsi državljani od tega živeli kot gospodje, naši "strokovnjaki" pa so prodali in zaprli skoraj vso lesno industrijo...toliko o gospodarjenju. Ne uspemo pravočasno sanirati gozdove, medtem ko je ogromno ljudi na zavodu za zaposlovanje, razni ministri za okolje pa se raje ukvarjajo z delnicami in vinom..
Vse strokovnjak
06. 10. 2020 10.05
+5
Koliko gozdov je postalo v zadnjem času zaraščenih, lastniki ne rihtajo. Samo podrejo in prodajo najlepše bukve, potem pa pustijo. Edino pravilno je, da se jim gozd vzame v državno last, pa naj država rihta in služi z lesom, ali pa kak drug odgovoren lastnik.
daiči
06. 10. 2020 10.11
+15
Država še za svoje gozdove ne poskrbi, bo pa privat lastnikom diktirala ?
SaAbERO
06. 10. 2020 10.55
+2
Saj nazadnje oz. še vedno se je lubadar širil iz državbih gozdov, ker vsi privat smo morali počistit. smo imeli vse urejeno kot je treba, je pa inšpektor težil, da se veje ne smejo zasuti z zemljo... Zakaj ne, ni vedel povedat.
Jadran Batagelj
06. 10. 2020 16.11
HA HA TA JE PA BOSA,OTEM BI PRIŠEL LUBADAR ŽE V LJUBLJANO.
DoubleVision
06. 10. 2020 09.54
+8
zakaj lastniki ne čistijo gozdov ... na vsakem kvadratnem metru gozda povsod ležijo veje in hlodi
mity79
06. 10. 2020 10.07
+10
Zakaj zato,ker se jim gre samo za hlodovino ki nanese €! V naši gmajni je čisto kot v dnevni sobi,"rajklni" so super za v šporget,veje pa za butare in stvar je počiščena in tako mora biti.
User1280007
06. 10. 2020 09.47
+9
Enostavno nabit kazni lastnikom ki so z denacionalizacijo nazaj dobili gozdove. Hkrati privatne tožbe lastnikov ki za svoj gozd skrbijo za povzročeno škodo. Veliko gozdov ki pripada je od RKC.
daiči
06. 10. 2020 09.55
-3
Aja. Dobil so nazaj ja, ker so jim prej tvoji šomunajzerji ( š = k) pokradli/prilastili h sebi. Lastnik z gozdom lahko dela kar hoče, ker je pač lastnik, isto kot lahko lastnik avtomobila dela z njim kar hoče dokler drugih ne ogroža. Veseli bodite da vam lastniki gozdov dovolijo se sprehajati po njih in nabirati gozdne dobrine.
boki23
06. 10. 2020 10.25
+5
Lastnik kateri ima v svojem gozdu lubadarja ogroža okoliške gozdove torej posledično tudi okoliške lastnike teh gozdov tako, da ne nabijat kar nekaj v tri krasne, če hočemo imeti dobre in zdrave gozdove je potrebno zanje tudi ustrezno skrbet, vsak odgovoren lastnik skrbi za svoj gozd, saj tudi lastniki avtov se ne vozijo okoli in butajo v druge avte...
Old_geezer
06. 10. 2020 10.29
+6
Pisanje kar nekaj na pamet. Če se iz njegovega gozda širi lubadar, s tem ogroža lastnino drugih. In ne, ne more početi kar hoče z gozdom, tudi če je lastnik. Sprehajanja in nabiranja gozdnih dobrin ne smejo omejevati. O RKC biserih pa samo toliko da jih tudi oni niso ravno kupili.
Brus123
06. 10. 2020 10.45
+2
Še to napiši, da lahko vsak redi lubadarja po želji