Gospodarstvo

Luka Koper in žerjavisti podpisali socialni sporazum

Koper, 28. 02. 2018 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Očitno se dokončno umirja stanje v koprskem pristanišču po dogajanju v zvezi s poskusom odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću. Uprava Luke Koper in Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti sta namreč podpisala socialni sporazum.

Uprava Luke Koper in Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti sta podpisala sporazum, ki družbi zagotavlja dolgoročni socialni mir, so sporočili iz družbe. Podpisniki so se strinjali, da je sporazum v interesu celotnega pristaniškega sistema in vseh spremljajočih pristaniških dejavnosti.

Socialni sporazum namreč zagotavlja dolgoročno stabilno poslovno okolje in je temelj za kontinuiran in konstruktiven dialog med socialnimi partnerji, so še zapisali v Luki Koper.

Razmere v Luki Koper naj bi se zdaj končno umirile.
Razmere v Luki Koper naj bi se zdaj končno umirile. FOTO: Ervin Čurlič

Tako se očitno dokončno umirja stanje v koprskem pristanišču po dogajanju v zvezi s poskusom odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću. To je prejšnji mesec vodilo v proteste zaradi domnevnega napada na sindikalno delovanje, žerjavisti pa so upočasnili delo v pristanišču, kar je v le nekaj dneh privedlo do večjih zamud, zlasti na kontejnerskem terminalu.

Po maratonskih pogajanjih so uprava in žerjavisti 3. februarja sklenila sporazum o umiritvi razmer, po kateri je uprava med drugim umaknila civilni postopek zoper Jovičića.

V sindikatu žerjavistov so v času zaostrovanja razmer zaradi postopkov zoper Jovičića sicer napovedali preklic socialnega miru. Prvi luški nadzornik Uroš Ilić pa je po zadnji seji nadzornega sveta 16. februarja med drugim pojasnil, da so bile informacije v javnosti netočne, saj se je veljavnost prejšnjega socialnega sporazuma iztekla že julija lani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tudi ob zadnjih dogodkih sodelavci VZMD z žalostjo ugotavljajo, da se udejanjajo njihova predvidevanja in napovedi z zadnje skupščine, o nadaljevanju sistematične destabilizacije enega najpomembnejših gospodarskih subjektov v Republiki Sloveniji. Problematika Izvajalcev pristaniških storitev, t.i. IPS-ov, ki je služila kot prozoren izgovor za menjavo Nadzornega sveta, izglasovanje nezaupnice Upravi ter njeno razrešitev, je tako po novem potisnjena v ozadje ... Več na spletni strani VZMD: "LUKA KOPER – VZMD od Predsednika Ilića in članov Nadzornega sveta zahteva temeljita pojasnila o neutemeljenih očitkih, domnevnih kršitvah, absurdni forenzični preiskavi ter povzročeni poslovni škodi"