Gospodarstvo

Magna lahko začne s proizvodnjo

Ljubljana, 13. 02. 2019 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
94

Ministrstvo za gospodarstvo bo prisluhnilo predlogu okoljskega združenja Rovo in dopolnilo posebni zakon o Magni, je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Rovo se bo zato odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Magna ostaja v Hočah
    01:52
    Iz 24UR: Magna ostaja v Hočah
  • Iz SVETA: Sestanek o Magni
    02:14
    Iz SVETA: Sestanek o Magni

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je bil pogovor s predstavniki Rova konstruktiven, po izmenjavi vseh mnenj pa so prišli do dogovora, da bodo predlog nevladne organizacije za dopolnitev zakona o Magnini naložbi v občini Hoče-Slivnica sprejeli, pripravili za vladno obravnavo in ga poslali v vladno proceduro ter o tem odločali na seji naslednji četrtek.

"Po tehtnem razmisleku z obeh strani je prevladalo stališče, da je treba najti rešitev in verjamem, da smo v tej smeri naredili korak naprej, da se ta zadeva razreši," je dejal.

Rovo se bo odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja.
Rovo se bo odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja. FOTO: POP TV

Predstavnik Rova Gorazd Marinček je zadovoljen, da so se na vladni strani tako bliskovito odzvali na njihovo odprto pismo, tudi predlog, da gre zadeva na vlado, je za njih sprejemljiv. "Želimo ohraniti 200 delovnih mest in zagotoviti, da bo v Hočah ustvarjenih še nadaljnjih 200. Odločitev vlade, ne glede na to, kakšna bo, bo po našem mnenju vplivala na razumevanje problemov okolja bolj kot doslej. S tem bomo zadovoljni v tem smislu, da se bomo odpovedali pritožbi na upravnem sodišču, ne glede na to kakšen bo sklep vlade, saj vendarle zaupamo v trezen premislek," je dejal.

Rovo je vlado pozval, naj t. i. lex Magna dopolnijo tako, da vanj dodajo člen, po katerem bi ne glede na 69. člen zakona o vodah investitor, v konkretnem primeru graška Magna Steyr, lahko gradila objekt za namen strateške investicije na razvojnem območju.

Okoljski minister Jure Leben, ki je sestanek zapustil nekoliko pred drugimi, je ob odhodu dejal, da sam mora skrbeti za zdravje in okolje v Sloveniji, seveda pa v nekaterih primerih prevlada državni interes. "Malo bom stisnil zobe, vendar gremo naprej in skrbimo za ohranjanje nekega ravnotežja med razvojem in varovanjem okolja," je dejal Leben, ki podrobnosti okoli dogovora ni želel komentirati.

Obema ministrova ter predstavnikom Rova se je zahvalil hoški župan Marko Soršak, saj se je vendarle na koncu kot najboljši izkazal dialog, tako da se ne bodo lomila kopja na zaposlenih in na razvoju njihove regije. "Še enkrat hvala in gre za primer dobre prakse, da je dogovor vendarle možen," je dejal.

Za to, da bo Magna lahko začela s proizvodnjo, pa bo po besedah ministra Počivalška v vsakem primeru morala za pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja počakati na iztek 30-dnevnega roka. "Upamo, da bodo to sprejeli s razumevanjem, saj smo vse moči vložili v dogovor," je še dodal Počivalšek.

Del ekipe avstrijsko-kanadske avtomobilske multinacionalke je razplet sestanka danes spremljal v Ljubljani, za STA pa so v Magni potrdili, da so jih z ministrstva pravkar obvestili o vsebini dogovora. Kaj dogovor pomeni in kakšne so njegove posledice za njihove proizvodne načrte, pa za zdaj še ne morejo komentirati, saj ga šele preučujejo, so dodali.

Marinček je napovedal, da bo vlada ob odprtju zakona, ne glede na to, kako ga bo spremenila, morala odgovoriti na vprašanje, kako v zakonu o vodah v prihodnje sistemsko reševati vprašanje neonesnaževanja pitne vode. "Ne gre samo za gradnje, gre tudi za uporabo fitofarmacevtskih sredstev, gnojil na vodovarstvenih območjih," je opozoril in ob Magni naštel še gradnjo kanala C0, uporabo gnojevke iz bioplinarne Črnomelj in traso tretje razvojne osi med Velenjem in Šentrupertom.

Od leta 2002 se namreč v upravnih enotah napačno interpretira določbe zakona o vodah in se ne upošteva oz. se je "preskočilo" omenjeni 69. člen zakona in njegove absolutne prepovedi oz. so določila zakona in podzakonskih aktov neusklajena. Minister Leben je po njegovih besedah napovedal, da bodo ta člen preoblikovali tako, da bo "bolj absoluten in razumljiv in da takšen spregled, kot se je dogajal doslej, ne bo več možen".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
14. 02. 2019 18.55
-1
Lahko začnejo ampak dežurstva pri izpustih in meritve ozračja se bodo nadaljevala dan in noč bomo videli kaj bo ceneje ali pot v Avstrijo ali sramoten umik!
politik70
14. 02. 2019 13.56
+5
Upam da bo Magna zagnala proizvodnjo. Nebi pa se čudil če Magna nebi zagnala proizvodnje. Nekaj sumljivo se obnaša in se mi zdi da se bojo potuhnjeno izmuznili iz Slovenije. Ni problem Marinček... Nekaj so se za kalkulirali.
puspan
14. 02. 2019 11.34
+3
Marinček je nepomemben. Je pa orodje nekoga drugega.
politik70
14. 02. 2019 13.53
+2
Kar napiši. Marinček je ordje vrokah gospoda Ivana Janeza Janše...
zmago56
14. 02. 2019 10.22
+9
Ta Marinček je tudi vse bolj okrogel, kar kaže na to, da so redilni tudi ostanki od korita.
Zbujen
14. 02. 2019 09.52
+7
Mene bolj zanima, zakaj moramo slovenski podjetniki in individualni plačniki davkov eni Magni SUBVENCIONIRATI 20 milijonov EUR in to za ekološko (in zdravju) delikatno lakirnico, ki očitno potrebuje kar svoj "lex Magna", obljublja pa LE 200 zaposlitev. Očitno se je SMC-ju tole zelo splačalo.... predvsem bolj kot zadržati kakšnega razvojno-prodornega podjetnika. Naj bomo pred zakonom (in davki) že končno vsi enakopravni in z istimi pravili.
Aijn Prenn
14. 02. 2019 10.17
+16
Ti bom jaz razložil: Zato, ker smo Slovenci tako samouničujoč narod, da smo sami sebi uničili podjetja kot so TAM, Metalna, Hidromontaža in ne vem kaj še vse, da ljudje na štajerskem niso imeli več kje delati. In, ker je je ukraden denar iz teh firm poniknil v tujino in ga slovenski lopovi skrivajo za kasnejše "varne" čase, nam ni preostalo drugega, da povabimo tuje firme, da nam proti plačilu postavijo svoje poslovne enote, da bodo ljudje imeli kam hoditi na šiht. Zelo skrajšano povedano: Zato, ker smo kradljivi hlapci.
najjana
14. 02. 2019 12.10
+0
To marsikoga zanima. Dejstvo pa je da je marsikomu v žep canknilo veliko denarja. Avstrijci imajo tu poceni delovni silo in raje onesnažujejo tu kot pri sebi. To bomo pa na koncu plačali vsi ki živimo blizu.
Frane Šajn
14. 02. 2019 18.58
+1
Dobro vprašanje, ampak, če bereš spodaj in sploh desne komentatorje v povezavi z Magno se ne čudi. Oni so pač oni, dobijo komando in pljuvajo , pa pljuvajo , in pljuvajo, saj drugega tako neznajo jim ni zamere!
Aijn Prenn
14. 02. 2019 08.40
+4
A je klovn dolenjski že prestopil v novo ustanovljeno društvo Ekološki debeluhi in vložil tožbo??
Chon
14. 02. 2019 08.25
+11
Ma kakšno okoljevarstvo... me zanima koliko EUR je tale zavaljeni zdrahar v zakulisju pobral, zato da je nehal ovirati napredek.
Aijn Prenn
14. 02. 2019 12.05
Če mene vprašaš nič. Njemu je dovolj, da se dela pomembnega in, da se govori o njem. Tisti, ki ga iz ozadja poriva v žerjavico je pa tudi dosegel svoje. Da dela zdrahe namreč.
kominterna
14. 02. 2019 08.14
+6
je bil € pa s eje nazaj povleku, poznamo take primere. sam za dnar jim gre
asdfghjklč
14. 02. 2019 08.09
+4
Marinček je napovedal, da bo vlada ob odprtju zakona, ne glede na to, kako ga bo spremenila, morala odgovoriti na vprašanje, kako v zakonu o vodah v prihodnje sistemsko reševati vprašanje neonesnaževanja pitne vode. "Ne gre samo za gradnje, gre tudi za uporabo fitofarmacevtskih sredstev, gnojil na vodovarstvenih območjih," je opozoril...…… Marinček … zakaj Kemis dalje obratuje … pojasnilo, prosim!
olimpija35
14. 02. 2019 08.08
+3
marinček jaoooo.......
asdfghjklč
13. 02. 2019 22.57
+15
Je zmagal razum. Če se čez Kemisa ni noben pritožil, pa so na novo začeli obratovati, zakaj bi nad Magno, ki zagotovo izpolnjuje vse pogoje.
mackintosh
13. 02. 2019 22.41
+0
je stisnil rep med noge. in prav je tako. se je tudi njegov porivavček le zamislil in se ustrasil kaj se mu lahko zgodj.
Golobek
13. 02. 2019 22.30
+35
Opasna resnica Veliko podjetje je v želji po spremembah zaposlilo novega direktorja. Šef je bil odločen, da se bo v podjetju znebil vseh »zabušantov«. Na ogledu prostorov opazi moškega, ki se je naslanjal na steno. Soba je bila polna delavcev in in želel jim je pokazati, da z njim ni dobro češenj zobati. Šef pristopi k moškemu, ki je še vedno slonel na zidu, in ga vpraša: »Koliko zaslužite v enem tednu?« Rahlo presenečen ga moški pogleda in odgovori: »Zaslužim 250 € na teden. Zakaj?« Šef nato seže v žep, izvleče denarnico, moškemu porine v roke 1.000 € v gotovini in zavpije: »Tukaj je plača še za 4 tedne, sedaj pa se spokajte od tu in se ne vračajte nazaj!« S precejšnjim samozadovoljstvom novi šef pogleda okoli sebe in vpraša: »Ali bi mi sedaj kdo povedal, kaj je ta zabušant delal tukaj?« Čez sobo se iz oddaljenega kota zasliši: »Pico nam je pripeljal.«
TitCankar
13. 02. 2019 22.08
+30
Jaz Marinčeku nič ne verjamem tip je rojen za zdrahe vedno bo najdel razlog za konflikt in nagakanje. Trpi za motnjo pozornosti vedno namreč poskrbi da je opažen in pomemben!
hisne
13. 02. 2019 21.34
-22
koliko denarja se je ornilo zato lakirnico in koliko kvalitetne zemlje je šlo da ti se srce para v kidričevem pa tovarna stoji pa železnica ja zraven pa jo niso uporabili res škoda samo da zamaže pranje ...................................
žigolo
14. 02. 2019 07.32
+3
Pusti ti Kidričevo čisto pri miru. Mi imamo vsega dovolj in nam je lepo.
Chon
14. 02. 2019 08.29
+1
Eno figo imate v Kidričevem... cel kup brezposelnih ali pa slabo plačanih. In ne govori v imenu ostalih.
Sputnik
13. 02. 2019 21.33
+24
zakaj niti besede o marinčku? je še živ tisti diabetes?
Radoveden
13. 02. 2019 21.17
+7
In potem si je svizec zavil čokolado
Sputnik
13. 02. 2019 21.30
+8
svizca so odpustili. danes čokolada ni več v folji pač pa v plastiki :(
puspan
13. 02. 2019 21.09
+13
Se mi je kar zdelo. Veliko grmenja in nič dežja.
Absurdistan
13. 02. 2019 21.03
+33
Pri tako naprednem obratu skorajda ne bi smelo priti do okoljskih zapletov
srebrnibreg
13. 02. 2019 21.21
+24
Saj ne bi prišlo, če b edakov ne bi bilo na svetu posebej v Sloveniji.
Dinho8O
13. 02. 2019 20.53
+23
Ne vem zakaj so odstopili in me tudi ne zanima. Samo, da zadeva zacne laufat na polno in se ustvarjajo delovna mesta in postopoma zmanjsa socialno pomoc na minimum.