Gospodarstvo

Magna omenja možnost selitve v Slovenijo

Gradec, 09. 01. 2020 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Graška družba Magna Steyr nasprotuje davku na izpuste ogljikovega dioksida, ki ga napoveduje nova modro-zelena avstrijska koalicija. Opozorili so, da bi lahko proizvodnjo v tem primeru preselili v bližino Maribora, kjer od lani že obratuje njihova podružnica.

Za avtomobilsko industrijo so lahko višji okoljski davki usodni, zato jim graška družba Magna Steyr odločno nasprotuje, je dejal predsednik Magne Europe Günther Apfalter. Opozoril je, da bi lahko v skrajnem primeru tudi zapustili Avstrijo.

"Ne gre pozabiti, da smo v bližini Maribora že zgradili partnersko tovarno, ki je vsekakor sposobna prevzeti dodatno delo," je dejal. Poudaril je sicer, da ne želi, da so njegove izjave razumljene kot grožnje: "Ne gre za grožnjo. Je pa slovenska tovarna od Gradca oddaljena le 75 kilometrov. Vmes je le geografska meja."

Odprtje Magnine lakirnice v Hočah
Odprtje Magnine lakirnice v Hočah FOTO: Bobo

Davek na izpuste ogljikovega dioksida podjetij, kot je Magna, v resnici ne bi neposredno prizadel. To med drugim dokazujejo primeri iz drugih držav. Tovrstne dajatve se namreč osredotočajo na izpuste v prometnem sektorju, ki nastanejo ne glede na lokacijo proizvodnje vozila.

Avstrijsko industrijsko združenje je predlaganim vladnim ukrepom naklonjeno, saj med drugim prinašajo 21-odstotni upad davka od dohodkov pravnih oseb in za delavce ugodnejšo obdavčitev nižjih plač. "Seveda prihajajo tudi ukrepi na področju ekologizacije, kar pa vidimo kot del rešitve in ne težave. V tem ne vidim nevarnosti za industrijo," je dejal predsednik štajerske podružnice združenja Georg Knill.

Nova avstrijska vlada, ki je prisegla v torek, je za glavno področje dela izbrala okolje in napovedala ekologizacijo Avstrije. Podrobni načrti sicer še niso določeni, šlo pa naj bi predvsem za to, da bi se davčne obremenitve na splošno sicer znižale, a okrepile za okoljske onesnaževalce.

V tem smislu namerava nova avstrijska vlada aktivno podpirati prizadevanja EU na tem področju in pri tem postati vodilna članica povezave. Prizadevala si bo tudi, da bo Avstrija dosegla ogljično nevtralnost do leta 2040, deset let pred ciljem EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
10. 01. 2020 20.11
+0
He,he.... omenil so možnost selitve v Slovenijo, al prevedeno, mal še bomo scuzal iz proračuna Slovenskega, jasno hlapec Marjan al pa Jernej jim bo z veseljem primaknil par milijonov, da ne bodo delal izgube v Sloveniji. Zdej se pa bo še oglasu Revoz, da rab tud neki milijonov, oni pa bodo kr zagrozil, če ne bodo dobil dnarja, da bodo kr zaprl fabriko v Novem mesti, pa saj to počno itak vsak let.
vomo
09. 01. 2020 15.50
+2
Mislim, da Slovenija mora imeti načrt razvoja za 50 let in v tem razvoju natančno določiti, a bomo zelena in zdrava država ali država z umazano industrijo in slabo plačanimi delavci. Mislim, da bi bilo pametno, da imamo zdravo okolje podjetja z visoko tehnologijo, najboljšim zdravstvom... Saj premoremo z velikim številom visoko izobraženih na prebivalca....znanstvenikov...zelo dobre športnike in če pogledamo smo skor v samem vrhu na vseh področjih na svetu..Vse imamo pa po zaslugi ljudi v vladi nam to nič ne pomaga....
mitjaa17
09. 01. 2020 20.53
-2
MiroF
09. 01. 2020 12.14
+12
No, to je to, zdej še pa samo počakajte kaj se bo začelo dogajati okoli vode !!! Točno to se dogaja kar sem napovedal, da za tem stojijo popolnoma drugi strateški interesi, kajti Avstrija ni Slovenija, v Avstriji ne moreš tega počet na takšnih lokacijah kot v Sloveniji, v Avstriji ni podkupovanja !!!!
politik70
09. 01. 2020 13.44
+2
Zakaj je že padel prejšnji oziroma sedanji predsednik Avstrijske vlade? Da ni podkupovanja? Nisi zadel bistva. Korupcija je sveta vladar bila ,je in bo. Point je da včasih slučajno kakšnega ujamejo. Ampak zgolj slučajno oziroma zato ker nekdo ne dobi in zašpeca tistega ki ne da....
ROMELS
09. 01. 2020 20.15
+0
Tako je bilo s patrijo. Lds si je izboril provizije nato pa izgubil na volitvah in vse je šlo po zlu. Sledilo je to, kot si napisal" špecanje"z že znano zgodbo.
najboljšisosed
10. 01. 2020 12.13
+1