Gospodarstvo

Magna po skoraj dveh letih spet zagnala proizvodnjo v Hočah

Hoče, 18. 03. 2022 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avtomobilska multinacionalka Magna je ta teden po skoraj dveh letih zaprtja zaradi pandemije covida-19 spet zagnala proizvodnjo v hoški lakirnici, okoli 150 delavcev pa se je vrnilo iz graške tovarne, v katero so na delo odhajali začasno. Država, ki je leta 2017 investicijo podprla s kar 18,5 milijona evrov spodbude, je podjetju za dve leti podaljšala rok za izpolnitev pogodbenih zavez. Počivalšek ob tem zavrača pomisleke, da Slovenija kljub velikemu vložku države ni imela še nobenih koristi.

Magnina lakirnica v Hočah.
Magnina lakirnica v Hočah. FOTO: Bobo

V podjetju se je danes na poti na Dunaj ustavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter se pri vodstvu slovenske družbe seznanil z aktualnimi razmerami in načrti. Ob tem je izrazil veselje, da so v Hočah vendarle znova zagnali proizvodnjo.

Država je namreč 146 milijonov evrov vredno investicijo kanadsko-avstrijske skupine leta 2017 podprla s kar 18,5 milijona evrov spodbude, pri čemer se je investitor s pogodbo zavezal, da bo do konca letošnjega leta zaposlil 404 ljudi. Zaradi globalnih razmer v zadnjih dveh letih, ko so v Hočah ustavili delo, jim zavez dp zdaj še ni uspelo izpolniti, zato so se dogovorili za dveletno podaljšanje roka.

"Vodstvo podjetja mi je predstavilo načrte in pojasnilo, na kakšen način namerava povečati proizvodnjo, pa tudi kako kaže z naslednjima fazama proizvodnje karoserij oziroma proizvodnje celotnih avtomobilov. Za uresničitev teh ciljev moramo tudi na državni strani urediti vse potrebno, me pa zelo veseli, da si prizadevamo tudi za to," je dejal Počivalšek in dodal, da vlada ostaja partner pri investiciji.

Ob tem je spomnil, da je Slovenija v letih pred pandemijo letno beležila za okoli 400 milijonov evrov neposrednih tujih investicij, trenutno pa njihov skupni znesek znaša 16,5 milijarde evrov. Tuje investicije so po njegovem mnenju pomembne, ker z njimi pridobivamo novo znanje in tehnologije ter visokokvalificirano delovno silo, ta pa v Sloveniji ob dobro razviti infrastrukturi predstavlja veliko prednost pred konkurenčnimi trgi.

Gospodarski minister je s predsednikom uprave hoške družbe Davidom Adamom govoril tudi o energetskih težavah podjetij. Oba verjameta, da bodo kratkoročni ukrepi države pomagali prebroditi razmere na kratki rok, Počivalšek pa tudi upa, da se bodo razmere že letos umirile.

Na pomisleke, da Slovenija kljub velikemu vložku države v investicijo doslej ni imela še nobenih koristi, je Počivalšek odgovoril, da se s takimi ocenami ne strinja. Kot je dejal, je imelo slovensko gospodarsko prvo korist že s samo postavitvijo tovarne.

"Zgradila so jo slovenska podjetja in narejena je iz materialov, ki so bili v veliki večini proizvedeni v Sloveniji," je dejal minister, ob tem pa spomnil tudi na že zaposlene delavce in tiste, ki bodo delo v podjetju še dobili. Po njegovem prepričanju je obstoječa proizvodnja v Hočah in Gradcu pomembno podprta tudi s slovensko dobaviteljsko verigo.

Prvi mož hoške družbe Adam je v zvezi z naslednjo fazo širitve, za katero so že prejeli okoljevarstveno soglasje, tudi danes postregel z že znanimi besedami, da je realizacija tega projekta odvisna od razmer na trgu. "Smo pa veseli, da smo te dni končno znova zagnali proizvodnjo," je dejal in dodal, da se je večina delavcev vrnila v Hoče, točnih številk pa ni želel navesti.

Zadovoljen je tudi z dogovorom za podaljšanje roka za izpolnitev pogodbenih zavez. Kot je dejal, si močno prizadevajo najti nove naročnike in z njimi skleniti pogodbe, zato verjamejo, da jim bo to v novem roku uspelo. S kom in koliko potencialnimi partnerji se dogovarjajo za nove posle, je po njegovih besedah prav tako poslovna skrivnost.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1