Gospodarstvo

Plače zaposlenih v Melaminu pol leta ostajajo enake

Kočevje, 16. 05. 2022 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š., STA, T.H., M.V.
Komentarji
48

V kočevski kemični tovarni Melamin, kjer se je prejšnji teden zgodila najhujša industrijska nesreča pri nas, nadaljujejo čiščenje prizadetih delov podjetja. Z razmerami po eksploziji in požaru, ki sta terjala pet življenj, so se na izredni seji seznanili člani nadzornega sveta družbe. Po besedah direktorja Srečka Štefaniča so nadzorniki izrazili zaupanje v predstavljen načrt sanacije. Uprava jih je seznanila tudi s škodo, ki jo ocenjuje na okoli 36 milijonov evrov. Kočevski občinski svet je sprejel sklep o imenovanju komisije, ki bo spremljala sanacijo v Melaminu.

Požar v Melaminu
Požar v Melaminu FOTO: Luka Kotnik

Po besedah direktorja Štefaniča je vodstvo podjetja nadzornike seznanilo o podrobnostih nesreče, razlogih zanjo in ukrepih, ki jih načrtujejo po njej. Pri tem so nadzorniki predstavljeno smer sanacije podprli.

Nadzornike je uprava obvestila, da je izplačala plače za pretekli mesec in da imajo izpad plač zavarovan. "V zvezi s tem smo na nadzornem svetu med drugim sprejeli skupno stališče, da plače zaposlenih pol leta ostajajo enake," je dejal Štefanič.

Nadzornikom je bil predstavljen načrt postopnega zagona proizvodnje. Določen, sicer manjši del proizvodnje, je namreč po besedah Štefaniča ostal nedotaknjen in ga lahko zaženejo v razmeroma kratkem času. Po predstavljenem načrtu bi lahko celotna proizvodnja znova stekla čez leto in pol, je povedal.

Nadzornike so tudi seznanili, da bo družba na podlagi ocenjene škode na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podala vlogo za aktivacijo inštrumenta iz zakonodaje EU za pokrivanje škode zaradi večjih nesreč. Na omenjeno temo bodo imeli po besedah direktorja v sredo skupni sestanek z ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Povedal je še, da čiščenje in dekontaminacija v podjetju po četrtkovi delovni nesreči, v kateri je umrlo pet ljudi, še potekata.

Čiščenje sicer poteka po natančnem operativnem načrtu, ki ga pripravlja notranji štab civilne zaščite. Nekatere stavbe so že delno sanirane, delno so že prekrili tudi poškodovane strehe, saj si v podjetju prizadevajo, da ne bi ob deževju nastajala še dodatna škoda. Po zagotovilu direktorja je organiziran zajem voda, tudi meteornih, ki se pojavljajo ob deževju.

Zaposleni v podjetju trenutno v glavnem koristijo dopuste in še niso na čakanju, naj bi se pa v podjetju kmalu odločili, katere ekipe potrebujejo in katere delavce bodo dali na čakanje. Po Štefaničevih besedah so nekatera lokalna podjetja tudi že ponudila zaposlitve delavcem, ki v Melaminu ne bi imeli dela.

Kočevski občinski svet za imenovanje komisije, ki bo spremljala sanacijo v Melaminu

Kočevski občinski svet se je na izredni seji seznanil s četrtkovo nesrečo v podjetju Melamin. Ob tem je sprejel sklep o imenovanju posebne komisije, sestavljene iz občinski svetnikov, predstavnikov zainteresirane javnosti, občinske uprave in podjetja, katere cilj bo spremljati aktivnosti, povezane s sanacijo podjetja. Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča bo cilj komisije, ki jo želijo imenovati do konca tedna, zagotoviti preglednost sanacije in čim več odgovorov ljudem, služila bo tudi vzpostavitvi zaupanja med podjetjem in občinskim svetom.

Po danes sprejetem sklepu bo komisija, ki ji bo vodil poveljnik kočevskega štaba Civilne zaščite Antun Gašparac, o sanaciji redno poročala občinskemu svetu, pa tudi javnosti. Pri tem ji je Melamin dolžan omogočiti vpogled v vso razpoložljivo dokumentacijo, ki jo bo potrebovala pri svojem delu. Komisija bo imela tudi nalogo proučiti možnosti umestitve podjetja na drugo lokacijo, zlasti takrat, ko to širi programe, ki se nanašajo na delo z občutljivimi substancami.

Požar v Melaminu
Požar v Melaminu FOTO: Luka Kotnik

Občinski svet je občinski upravi tudi naložil, naj zaprosi podjetja, v katerih so zaposleni gasilci, ki so sodelovali v intervenciji, naj izkažejo solidarnost na način, da ne vlagajo zahtevkov za refundacijo izpada plač prostovoljnih gasilcev. 

Na seji občinskega sveta sicer ni bilo slišati kritičnih besedah na račun podjetja Melamin, pač pa obžalovanje in skrb, da se takšne nesreče v prihodnje prepreči. Med drugim je bilo slišati, da pač živijo v okolju, kjer imajo kemično industrijo in da je treba iti naprej. Je pa nesreča po oceni občinske svetnice Vesne Lisac razkrila, česa jim v občini primanjkuje, med drugim so to droni s termovizijsko kamero in protokol ravnanja ljudi v stavbah v okolici Melamina v primeru nesreče.

Občinsko svetnico je med drugim zanimalo, ali zaradi uničenih računalniških sistemov, ki skrbijo za varnost v Melaminu, obstaja možnost, da pride še do kakšne nesreče. Predstavnik podjetja Igor Mihelič je pojasnil, da je res prišlo do izpada velikega dela omenjenih sistemov, da pa zdaj izvajajo fizični nadzor, iz podjetja bodo za zdaj umaknili tudi vse potencialno nevarne snovi.

Občinski svetnik Boštjan Mihelič je menil, da ne bi bilo slabo, če bi podjetje javnost redno obveščalo, s kakšnimi substancami dela in kakšne so nevarnosti za nesrečo, saj bi se tako med ljudmi vzpostavilo večje zaupanje. Zanimalo ga je tudi, kakšna je možnost, da se del podjetja prestavi drugam, pri čemer je dobil odgovor direktorja Srečka Štefaniča, da gre za zelo povezane sisteme, ki jih je delno praktično nemogoče prestaviti drugam, prestavitev celotne proizvodnje pa bi bila zelo draga.

Sicer pa je bilo danes tudi slišati, da se gre le hitri in dobri intervenciji gasilcev in drugih zahvaliti, da razsežnosti nesreče niso bile še hujše. Po besedah poveljnika intervencije Leona Behina je namreč po eksploziji rezervoarja, v katerega so po pomoti pretočili nezdružljivo snov, obstajala tudi nevarnost eksplozije velikega rezervoarja metanola, a ga je gasilcem uspelo še pravočasno ohladiti. Pri tem je bila ključna pomoč drona s termovizijsko kamero, s katerim jim je na pomoč priskočila Slovenska vojska in je pokazal, kateri deli se nevarno segrevajo. Vsi, ki so v nesreči utrpeli škodo, lahko to prijavijo na Zavarovalnici Sava, prav tako je Melamin oblikoval sklad, s katerim bodo pomagali družinam v nesreči umrlih, so še povedali na seji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medex
17. 05. 2022 08.58
Očitno vas je na forumu kar nekaj vrhunskih kavč varnostnih inženirjev, wikipedia kemikov in tv inšpektorjev. Hvala za vaš doprinos res ste v pomoč, kaj bi Slovenija brez vas.
123soba
16. 05. 2022 19.12
+2
Eno leto in pol do ponovnega zagona. Pokličite kitajce in v jeseni boste imeli novo fabrko. Pri nas se boste pol leta koruptivno dogovarjal kdo bo delal...
PomisliNaSonce
16. 05. 2022 17.55
-3
A ta firma bo še kr sredi mesta ogrožala prebivalstvo...badvlada nadaljuje zastavljeno...vi pa nadaljujete lahko samo še z šaljivimi komentarji baje
herr catz
16. 05. 2022 17.19
+1
Ocena skode normalno, da je ze.... Kuga pa vzrok??
PomisliNaSonce
16. 05. 2022 17.51
+3
Vzrok je da ni bilo dovolj poskrbljeno da ne pride do napake.
bandit1
16. 05. 2022 17.15
+3
Kje je bil "Varnostni ing ki prejema tako dobro plačo v času prečrpavnja? "
Kuki_9
16. 05. 2022 17.07
+4
V zapor bi moral iti direktor Melamina. On je odgovoren in bi moral biti zraven, ne pa da so ubogi Bosanci šli v smrt, ker niso bili učeni za to delo. Zdaj pa bo še država pomagala in EU, da bo lahko podjetje dalje poslovalo. Vsi politiki ste za bregom, vključno s to Klakocarjevo, ki to podpira.
holliday...
16. 05. 2022 18.09
+2
Točno tako, Kočevarji smo samo čakali, kdaj se bo to zgodilo, direktor je bil pa šokiran, da se je to zgodilo, imam hišo 100m od jedra eksplozija pa še noben ni prišel pogledat niti očistit površin, za 36milijonov evrov ima, da se mi speljete že enkrat iz centra mesta, pa ne ni nastalo okrog melamina, moja hiša je stara več kot 110 let, tak9 da ne bluzit, da se je civilizacija na tem področju razvila po melaminu.
holliday...
16. 05. 2022 18.12
+6
Pa lopov se je takoj začel zagovarjati na človeško napako, pri takšnih strupih mora biti za varnost tako poskrbljeno, da tudi, če se delavec zmoti, bi moral ventil preprečiti, da se priklopi.
holliday...
16. 05. 2022 18.15
+3
Štefanič se samo boji za svoje delnice, ki jih ima v podjetju.
holliday...
16. 05. 2022 18.16
+2
Pa še, da bo jasno, če bi v sosednjem rezervoarju narasla temperatura za par stopinj, bi šteli umrle v stotinah.
pingvinislo5
16. 05. 2022 16.42
+7
biti direktor v sloveniji je zelo nehvaležen poklic. neglede kako podjetje posluje, zmeraj ga bo javnost pribijala na tapeto in linčala. al so plače dobre, al so plače slabe, se zgodi nesreča, podjetje odpira nova delovna mesta, se je nek posameznik odločil odpreti podjetje in zato zastavit osebno premoženje, čas, dopust, itd, medtem ko delavec pride samo oddelat kar pač mora oddelat... itd itd.... zmeraj se bo našel razlog, da se pluva po direktorju, da delavci niso dobili tistega, kar jim po mnenju javnosti pripada - čeprav noben od njih nikoli ni imel ne poguma ne znanja, da bi odpru svoje podjetje. običajno imajo delavci samo one job to do...pa še tega jim uspe potem izvesti napačno. kriv pa na koncu direktor.
Millady
16. 05. 2022 18.32
+2
Nehvaležno? O čem pišeš? Pet oseb je umrlo zaradi napake lastnika, ti pa pišeš o nehvaležnem poklicu!
Janez Povprečnik
16. 05. 2022 16.36
-1
Zapreti to KEMIČNO TOVARNO V CENTRU MESTA...
Janez Povprečnik
16. 05. 2022 16.36
+2
Za tiste smeškote "tovarna je bila prva tam"... Se strinjam z vami, vendar 50 let nazaj se ni rokovala z tako strupenimi in eksplozivnimi snovni v takšnih količinah... Razlika je 1 tona ali pa 100 ton, katere zbrišejo celotno Kočevje in okolico z obličja zemlje. lp
Potouceni kramoh
16. 05. 2022 16.51
+5
Millady
16. 05. 2022 16.25
+6
Za smrt petih ljudi bi nekdo moral sedeti več let, pri nas pa država pomaga lastniku ??
Bpultimate
16. 05. 2022 16.24
+5
V vsaki normalni državi bi podjetje po taki nesreči nemudoma zaprli, ker je nesreča več kot očiten dokaz, da podjetje ne deluje, kot bi moralo.
Janez Povprečnik
16. 05. 2022 16.37
+2
pingvinislo5
16. 05. 2022 16.44
+1
seveda. in na cesto bi v obrobni regiji brez kančka vesti vrgli 200 ljudi.
PomisliNaSonce
16. 05. 2022 17.52
+0
zani10
16. 05. 2022 16.22
+5
Lepo, kot ucitelji ko so ves cas corone dobivali isto placo… Se zaposljujejo?
Bpultimate
16. 05. 2022 16.15
+2
Imeli so več smrti, ampak ljudje njim niso pomembni, samo milijoni, koliko milijonov škode, koliko izgube, bolano vodstvo.
1236
16. 05. 2022 16.06
+1
Obrtna zbornica pritiska na podjetja za vodje del tukaj pa vsak radnik lahko počne kar hoče ker direktor je glavni radniki pa brez izobrazb tako je v slo
audirs
16. 05. 2022 16.06
+5
Pa še vsaj 4 milijone prišteti za odškodnine mrtvim! To so pa kar pozabili ane??
audirs
16. 05. 2022 16.08
-1
Pa denar ki ga bo država namenila za pokrivanje nesreče bo potrebno vrniti, nič ni danes zastonj! Tako da uprava to razume!
pingvinislo5
16. 05. 2022 16.34
+4
državi je v interesu, da podjetje čim prej posluje, zato se v primeru nesreč, pri novih investicijah, pri odpiranju podjetja, itd pomaga... ker če podjetje posluje, tudi plačuje davke. več kot polovico tega, kar bodo ustvarili, bo država preko davkov dobila nazaj.
audirs
16. 05. 2022 16.46
+2
Tako kot Revoz, Magna, itd... vsi so dobili denar pa odpuščali ... Se strinjam da se pomaga podjetju vendar v omejenem obsegu ter z jasnimi pravili če ne bodo izpolnili pogojev za dodelitev sredstev.
pingvinislo5
16. 05. 2022 16.52
+2
lej, nismo več v času komunizma...ko so tovarne delale, zato da so pač delale, pa naj je na trgu povpraševanje ali ne. kaj naj npr. v revozu delajo avte brez čipov in ostalih delov, da bodo stali nevozni na parkiriščih?!
1236
16. 05. 2022 16.05
+7
Tukaj ni bilo vse po pe . esu. Prej se je direktor hvalil o dobičkih sedaj je pa že eno izmotavanje. Vsak mora imeti zavarovano še obrtnik mora imeti.
audirs
16. 05. 2022 16.11
+2
Točno tako in če pa niso imeli, potem lahko zaprejo podjetje ker so skušali prihraniti npr. 200.000 EUR/leto
medo90
16. 05. 2022 11.40
+5
ne morem verjeti aroganca župana dohtarja ki se tako hvali......... Ali je volja kočevarjev da ta tovarna še tam deluje. Glede nato, da izgnal vse odlične zdravnike iz kočevja le čemu se sedaj tako bori za melamin? Ja denar nima vonja ne okusa tudi mrtvi nikoli več ne oživijo,.....
holliday...
16. 05. 2022 18.42
+1
Forum 21
16. 05. 2022 11.40
+4
Zakaj si izbrisal ta komentar??? Malo je manjkalo da vi razkantalo se dodaten rezervoar,ali dva.Ne upam si pomislit,kaj vi se zgodilo s polovico kočevja....
medo90
16. 05. 2022 11.03
+10
nihče odgovoren niti objektivno,..... Župan s svojo aroganco in podporo primitivcev dela kar želi in seveda podpira to šlamparijo. Po domače se bo vse skupaj zatuškalo in delali bodo naprej dobesedno preko trupel. Zgovarjajo se na 200 delovnih mest z mizernimi plačami. Fabriko bi morali v mestu zapreti. Če želijo naprej naj počistijo svinjerijo, odgovarjajo, ter novo naredijo izven naselji. občina je japoncem šenkala zemljo naj še melaminu če želijo delati.
Pa kaj
16. 05. 2022 12.32
+8
ja..steber gospodarstva na minimalcu...in močnim vplivom na politiko..melamin je omejevalec placilne politike v kočevju
noma
16. 05. 2022 16.03
+4
Na Melaminu so zaposleni zlati dečki občine.. Seveda se bo na vse hitro pozabilo.. Proizvodnjo halo bodo razširili tja proti zdravstvenem domu.. 👍
McKiya
16. 05. 2022 10.45
+6
Verjetno so imeli vse celtifikate ISO 9001, 2,3,4...do neskončnosti, nadzorni svet, upravo , direktorjas( ODGOVORNO ) NE Odgovorne, nagrade za uspešnost... in to je kazen ker si na tak način norce delajo, notranja preosoja, znnanja kakovost vse povsod pa in poar počisti vse. Baje so vseli CELTIFIKATI, kot Jožatove slike in samo upravni sporazumi na vsaki steni. Baje s skadno z celtifikatom KAKOVOSTI, kakovostno uničili FABRIKO
cool29
16. 05. 2022 10.27
+9
.. Kemijska industrija bi morala zaposlovati usposobljen odgovoren kader, kjer bi se vedelo kdo ima do česa dostop, ne pa reševati dobičke z cenejšimi podizvajalci.
JJdiktator
16. 05. 2022 10.30
-2