Gospodarstvo

Marca višje cene

Ljubljana, 31. 03. 2006 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cene življenjskih potrebščin so se marca zvišale. Na inflacijo so vplivale tako višje cene blaga kot tudi višje cene storitev.

Hrana je cenejša kot pred letom dni
Hrana je cenejša kot pred letom dni FOTO: POP TV

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin marca zvišale. V primerjavi s februarjem so bile cene življenjskih potrebščin marca višje za 0,8 odstotka, je sporočil državni statistični urad.

Inflacija na letni ravni je znašala 1,9 odstotka, povprečna letna inflacija pa 2,4 odstotka. Kot še navajajo statistiki, so na marčno inflacijo vplivale tako višje cene blaga kot tudi višje cene storitev.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je v marcu znašala 2,3 odstotka. Po zadnjih podatkih, in sicer za februar 2006, je konvergenčno merilo glede stopnje inflacije znašalo 2,6 odstotka, kar pomeni, da je bila Slovenija v preteklem mesecu za 0,2 odstotne točke pod njim.

Na marčno inflacijo so vplivale tako višje cene blaga (v povprečju za 0,9 odstotka) kot tudi višje cene storitev (za 0,7 odstotka). Med blagom se je občutno podražilo poltrajno blago (za 7,4 odstotka), drugo blago pa se je pocenilo, in sicer trajno za 1,1 odstotka, blago dnevne rabe pa za 0,1 odstotka. Med storitvami pa se je najbolj podražilo zdravstveno zavarovanje (za 11,2 odstotka).

Marca so se povišale tudi cene oblačil
Marca so se povišale tudi cene oblačil FOTO: POP TV


Marca so se tako cene povišale v skupinah obleka in obutev (za 10,6 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 1,8 odstotka), stanovanjska oprema (za 1,4 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,6 odstotka), izobraževanje (za 0,3 odstotka), zdravje (za 0,2 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak (za 0,1 odstotka).

Glavni vpliv prehoda na novo sezono in s tem povezan dvig cen se je pri obleki in obutvi odrazil prav v tem mesecu, pojasnjuje statistični urad. Cene oblačil so bile tako v povprečju višje za 11,6 odstotka, cene obutve pa za 9,7 odstotka.

V skupini raznovrstno blago in storitve pa se je zaradi prehoda na nov sistem pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju najbolj podražilo že prej omenjeno zdravstveno zavarovanje.

Na rast cen v skupini stanovanjska oprema so najbolj vplivale višje cene tekstilnih izdelkov za gospodinjstvo (za 4,1 odstotka), orodja in pripomočkov za hišo in vrt (za 1,5 odstotka) ter pohištva in opreme (za 1,4 odstotka).

K skupni rasti cen so višje cene oblačil in obutve prispevale 0,8 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa so prispevale višje cene kruha in drugih izdelkov iz žit, stanovanjska oprema ter zdravstveno zavarovanje.

Znižanja cen so statistiki marca zabeležili v skupinah prevoz (za 0,8 odstotka), komunikacije ter rekreacija in kultura (za 0,2 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače ter stanovanje (za 0,1 odstotka).

V primerjavi s februarjem so bile meseca marca cene višje za 0,8 odstotka
V primerjavi s februarjem so bile meseca marca cene višje za 0,8 odstotka FOTO: POP TV


Na znižanje cen v skupini prevoz so vplivale predvsem nižje cene osebnih avtomobilov (v povprečju za 2,3 odstotka), nekaj pa tudi nižje cene pogonskih goriv (za 0,8 odstotka). V omenjeni skupini pa so statistiki zabeležili tudi nekaj podražitev, in sicer so bili prevozi potnikov z letali dražji za 9,6 odstotka, z avtobusi za 1,7 odstotka in z vlakom za 1,6 odstotka; v povprečju za 1,5 odstotka pa so bila dražja tudi motorna kolesa in kolesa.

Nižje cene osebnih avtomobilov so znižale skupno rast za 0,2 odstotne točke, cenejša zelenjava pa za 0,1 odstotne točke.

Seznam skupin, v katerih so se v enem letu cene najbolj povišale, ostaja bolj ali manj nespremenjen, saj so na prvih mestih skupine stanovanje (za 7,8 odstotka), izobraževanje (za 4,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 4,6 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 4,4 odstotka). Za skupine hrana in brezalkoholne pijače, zdravje ter komunikacije pa velja, da so njihove cene v povprečju še vedno nižje kot pred enim letom.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.