Gospodarstvo

Mariborsko letališče na pragu novega obdobja

Ljubljana/Maribor, 17. 07. 2019 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
42

Mariborsko letališče Edvarda Rusjana bo za kratek čas zaprlo svoja vrata. Začasno bo upravljanje prevzela državna DRI, a najprej ji mora agencija za civilno letalstvo podeliti obratovalno dovoljenje. 15. julija nekatere zadeve z nekdanjim upravljalcem še niso bile urejene. V zadnjih trenutkih ma DRI rešujejo najeme, ki jih potrebujejo za obratovalno dovoljenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kitajci zapuščajo letališče
    03:09
    Iz 24UR: Kitajci zapuščajo letališče
  • Iz SVETA: Jutri dan D za letališče
    02:42
    Iz SVETA: Jutri dan D za letališče

Družba SHS Aviation, ki je v lasti kitajskega kapitala, je dosedanjega upravljavca družbe Aerodrom Maribor od Delavske hranilnice kupila v začetku 2017, nato pa so z državo sklenili 15-letno najemno pogodbo za letališče, infrastrukturo in pripadajočo opremo.

A velikopoteznih načrtov z večstomilijonskimi investicijami, za katere so sicer želeli doseči podaljšanje letališke steze, kitajski investitorji niso uresničili. Skupaj so tako npr. lani na Letališču Edvarda Rusjana našteli manj kot 2700 potnikov, od tega 1174 na čarterskih letih in 1171 na redni liniji vmes propadle družbe VLM Airlines v München in Antwerpen. Na področju tovornega prometa so zabeležili 234 ton tovora. Še največ letalskega prometa je v zadnjem času zaradi šolanja pilotov civilnih letal.

Javna agencija za civilno letalstvo bo predvidoma v četrtek začela z opravljanjem fizičnega pregleda na letališču.
Javna agencija za civilno letalstvo bo predvidoma v četrtek začela z opravljanjem fizičnega pregleda na letališču. FOTO: Miro Majcen

Milijonska izguba

Družba Aerodrom Maribor, ki je ob vsega 810.000 evrih prihodkov lani ustvarila 2,2 milijona evrov izgube, je nato v začetku letošnjega leta enostransko odpovedala najemno pogodbo. Ta se po polletnem odpovednem roku izteče danes.

Nadaljevanje sodelovanja naj bi po pisanju medijev v Aerodromu Maribor pogojevali s predlogom, da namesto plačila najemnine v višini 100.000 evrov mesečno država njim do sprememb državnega prostorskega načrta za podaljšanje letališke steze plačuje za upravljanje z letališčem.

Ministrstvo za infrastrukturo niti na takšno pobudo niti na prošnjo za državno pomoč ni pristalo in vlada je odločila, da upravljanje mariborskega letališča začasno preda v roke Družbi za upravljanje investicij (DRI), državnemu inženirskemu podjetju. Na DRI so že izpeljali vse formalne postopke, ki so pogoj za prevzem upravljanja letališča. Spremenili so akt o ustanovitvi in sklenili pogodbo z ministrstvom za infrastrukturo.

Reševanje v zadnjih trenutkih

Manjka še pridobitev obratovalnega dovoljenja, ki ga izda Javna agencija za civilno letalstvo RS. Vlogo za izdajo dovoljena je DRI oddala 2. julija, v četrtek pa bo agencija predvidoma začela z opravljanjem fizičnega pregleda na letališču.

Do pridobitve obratovalnega dovoljenja mariborsko letališče ne bo obratovalo. V DRI so zapisali, da čas trajanja pregleda težko predvidijo, ocenjujejo pa, da bo letališče v četrtek zagotovo zaprto ves dan. Ker bo DRI prevzel tudi 24 dosedanjih zaposlenih, bodo na letališču sicer delo tudi v prihodnje opravljali isti ljudje, z istimi licencami, na isti infrastrukturi in z istimi priročniki, tako da se bo dejansko zamenjala le pogodba o upravljanju, a kot smo že poročali, DRI nekatere zadeve rešuje v zadnjem trenutku. Še v ponedeljek, 15.julija so nam potrdili, da prevzem opreme s strani nekdanjega upravljalca ni zakjučen in so pogajanja še v teku. 

DRI in ministrstvo za infrastrukturo teh težav do 10. julija. 2019 niso niti poskušali reševati: ozemlje okrog letališča, ceste in parkirišča so v lasti Aerodroma Maribor (Kitajcev). Po naših informacijah se nihče na ministrstvu za infrastrukturo in DRI ni resno vprašal, samo nekaj dni do prenosa oblasti, kako bo sploh urejen dostop do letališča, saj do lastnikov glede nadaljnje uporabe opreme do sredine dneva 10.7., sploh niso resno pristopili. 

Vračanje finančne pomoči?

V primeru daljšega zaprtja ministrstvu za infrastrukturo namreč grozi vračanje finančne pomoči Evropski komisiji, ki je sofinancirala izgradnjo terminala. 8. junij 2019 je Bratuškova izjavila: "Po naših ocenah se tukaj pogovarjamo nekje med 5 in 10 milijoni evrov." Znesek, ki tik pred zdajci predramil Bratuškovo. Ta je odgovor na vprašanje, kdo bo v prihodnje upravljal z letališčem - intenzivno začela iskati šele pred nekaj tedni. Pa čeprav so so imeli ves čas na mizi študijo - z naslovom "Iskanje možnih rešitev za delovanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor". Študijo, ki je ministrstvo - še pod okriljem Petra Gašperšiča - stalo dobrih 76 tisoč evorv (76.424,46 EUR).

Ko bodo obratovalno dovoljenje enkrat dobili, bodo v DRI skladno s pogodbo z ministrstvom za infrastrukturo primarno zagotavljali pogoje za obratovanje letališča in predvidoma ohranjali obstoječo raven dejavnosti. Mariborsko letališče bo po informacijah iz DRI v sklopu novoustanovljene organizacijske enote vodil Smiljan Kramberger.

Rešitev je začasna, še naprej bodo iskali trajno rešitev za razvoj letališča.
Rešitev je začasna, še naprej bodo iskali trajno rešitev za razvoj letališča. FOTO: Miro Majcen

Rešitev z DRI je sicer le začasna, saj je pogodba podpisana do konca leta 2020. Po pridobitvi obratovalnega dovoljenja bodo na ministrstvu za infrastrukturo zato začeli z iskanjem trajne rešitve za razvoj letališča.

Za sodelovanje z novim upravljavcem naj bi se zanimalo graško letališče, kjer so te navedbe tudi potrdili, saj naj bi bilo njihovo vodstvo že v preteklosti v tesnem stiku z ljudmi z mariborskega letališča in so o trenutnih razmerah dobro obveščeni. Sosednji letališči bi tako v tem primeru lahko postali tudi dopolnilni.

Država si za ohranitev nemotenega obratovanja letališča prizadeva tudi zato, da bi se izognila scenariju z vračanjem prejetih evropskih sredstev. Te je Slovenija pred leti prejela za obnovo starega potniškega terminala na letališču. V skladu z zavezami bi se vračanju sredstev izognili, če bi letališče obratovalo vsaj do sredine novembra 2021.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
17. 07. 2019 16.26
+3
In v tem casu bodo pridelali vecjo izgubo, kot bi morali ob prekinitvi obratovanja vrniti sredstev v EU. Pa bo v vsakem primeru spet stalo nas davkoplacevalce.
Recenzor
17. 07. 2019 14.45
+4
Iz te moke ne bo kruha, MB letališče bo šlo zugrund- krivec je pa samo eden- tisti ki vodi ministrstvo za infrastrukturo!
cobra100
17. 07. 2019 14.04
+4
A velikopoteznih načrtov z večstomilijonskimi investicijami, za katere so sicer želeli doseči podaljšanje letališke steze, kitajski investitorji niso uresničili...!??? Zakaj niso uresničili morete samo ministrstvo in vlado vprašati in ne njih kriviti..! V dveh letih niso bili sposobni urediti prostorskega načrta za letališče..! Lastnik je imel pripravljeno na računu 158 milijonov EUR- ov..! Zdaj so lastniki zemljišča Kitajci in okolice letališča a potnike bodo ali obiskovalce zdaj metali preko ograje he he..! Jaz jim ne bi dal oslužnostne poti, ker so me dve leti za nos vlekli ali pa bi jim zelo drago zaračunaval to..!
Frane Šajn
17. 07. 2019 10.17
+5
Ko so prevzeli Nemški lastniki Slovensko podjetje Adri-o sem slišal prikimavanja desničarjev in češ; "Tako ja tako , naj pokažejo levakom kako se vodi letalska družba!" Ja res je, tako se vodi!! . Kitajci na Mariborskem, pa kot Kitajci pametni dobro vedo kdaj je čas za umik! Pa ne iščite vzroka pri nas!
Doctore111
17. 07. 2019 10.31
+2
prevzeli so ga naši tajkuni ki so nakraden denar investirali nazaj v Adrio. Z levaki je tako, funkcionirajo toliko časa kolikor časa je na voljo tuj denar. Ko pa tega zmanjka poniknejo tudi oni
mackintosh
17. 07. 2019 09.24
+8
dri? farsa od podjetja.
Groucho Marx
17. 07. 2019 09.02
+14
A to je tisti DRI, kjer si delijo desettisoč evrske plače brez odgovornosti in imajo težave z osnovno uporabo Excela?
Netajkun
17. 07. 2019 09.07
+9
Ni . . . tisti so DRSI (Direkcija republike Slovenije za infrastrukturo )
mackintosh
17. 07. 2019 09.26
+4
groucho družba za razvoj investicij ni imela problem z excelom z marsičem drugim pa ja
mackintosh
17. 07. 2019 09.26
+4
mackintosh
17. 07. 2019 09.31
+3
družba za razvoj investicij v javno železniško infrastrukturo dži
SadButTrue
17. 07. 2019 19.19
+1
To bo uletu Veber s svojimi pijanci iz Planice.....
Garfield R. Ornik
17. 07. 2019 08.55
+7
Kollerik
17. 07. 2019 10.24
flisd
17. 07. 2019 08.52
+1
Tu so uporabljali EU sredstva, Brnik pa bo poačsi razneslo zaradi prenasičenosti s potniki. Žalost. Ne vem zakaj so šli obnavljat to letališče????
Netajkun
17. 07. 2019 09.09
+4
Torej lete iz Bruslja po direktivi preusmeriti v Maribor . . in potem 5 ur z vlakom do Ljubljane , hi hi hi
Mladen sir
17. 07. 2019 08.44
+0
Jaz vam ga ne dam letalipča,ker je odvetnik za zapor on ne bo lastninil,kar je moje ali od staršev.Ne dam vam ga še odškodnino mi boste dali vsak o leto 1 miljon eurov,ker ste nesposobni vodit letališče,Na vladi se lastninite z svojim denarjem ne z mojim odpoved.Meni je žena rekla vlada dela zate sedaj pa bi mi vse pobrali.Vidimo se na višjem sodišču.lp
Franci Luzar
17. 07. 2019 08.16
+4
imamo nabogatejšega, lastnika Hotelov, (Pororoš) Bank, sedaj baje še lastnik terjalnice dolgov? G. Kostič, imamo Župane, Ljubljane, Maribora, kmalu bomo izbrali še kakšnega JOVANA za predsednika Države,
Kollerik
17. 07. 2019 10.25
-1
.....to bo najbrž majhen in rumen, kosooki, ...ti niso povedali na Trstenjakovi?
Franci Luzar
17. 07. 2019 08.10
+11
Jaz mislim da bi G.Kostič bil pripravljen kupil Letališče v Mariboru, bi lahko prevažal Turisti iz Srbije, migrante,in podobno, saj je itak že vse odkupil po Sloveniji Portorož, Banke,in portoroško letališče in kaj vem kaj še ne vse je njegovo.
supergigi
17. 07. 2019 08.02
+31
Kitajci so želeli voziti kitajske turiste, zato so želeli tudi podaljšanje pristajalne steze, ki bi omogočala pristajaje večjih letal. Tako bi bilo več turistov, več denarja itd. Prebivalci so bili proti in sedaj s tega ne bo nič.
Franci Luzar
17. 07. 2019 08.04
+13
seveda so bili proti, saj do tudi proti hrupu, avionov, jih motijo pri počinku, med nedelom.
Fredi34
17. 07. 2019 08.14
+1
In kaj bo množica kitajskih turistov delala v Mariboru? Ne s takimi pravljicami no.
mccm
17. 07. 2019 10.47
na kitajskem se telih 100km (kolikor je do lj) vozijo s kolesom po kruh v trgovino... pribljižno tako si predstavljajo oz. ni nobena resna razdalja
Franci Luzar
17. 07. 2019 08.01
+34
saj še Brnik nima kaj prevažati, počasi ampak sigurno gre vse Rakom žvižgat, letališče,pošte, banke vse počasi propada, drugi tir bo kmalu nepotreben, der bojo Hrvatje pred nami naredili drugi tir do Rijeke, Karavanški tunel ? moramo prvo najti izvajalca, Avstrijci so baje že skor fertig, cesta do Cerknega se dela! POPRAVLJA, že desetletja? baje da se bo še minimalno 5 let,kar v praksi pomeni 10 do 15 let. A mi lahko gdo odgovori zakaj ? mar res nimamo toliko sposobnih Ljudi da bi to speljali? potem pa naredijo Referendum za priključitev k Avstriji če nas hočejo?
DirtySanchez
17. 07. 2019 07.59
+11
Naredite iz teganekonkurenčnega letališča raje eno dobro dirkališče.
Franci Luzar
17. 07. 2019 08.02
+0
Rolesx
17. 07. 2019 07.53
+24
Same laži .Letališče tukaj ne bo poslovalo z dobičkom saj so ljudje iz okolice proti širitvi letališča ne kitajci
Rolesx
17. 07. 2019 07.53
+6
Najbolje za Slovenijo je da letališča več ni
Franci Luzar
17. 07. 2019 07.50
+5
ja koga pa naj prevažajo, poskusite z Športnim letališčem
janezpodre
17. 07. 2019 07.26
+19
To letališče ima samo eden, a nerešljiv problem - ni potnikov /le kdo pa si želi v MB, iz njega že, ampak tisti nimajo denarja za avion/.
MrKrmar
17. 07. 2019 07.24
+17
Da bo mariborsko letališče uspešno, je UTOPIJA.
MrKrmar
17. 07. 2019 07.26
+17
Rešila ga bi le linija Libija - Maribor, več letal dnevno nabito polnih.
severnik
17. 07. 2019 07.28
+8
Je možno, samo je pogoj, da so tam npr turkish, emirates,... Pristojbine in gorivo pa cenejše kot na Brniku. Pa zastonj parkirišče za 1. teden.
Franci Luzar
17. 07. 2019 07.47
-7
točno tako vdi migranti lahko letijo ta maribor.
Aijn Prenn
17. 07. 2019 07.11
+18
Država je menda samo zaradi teh magninih interesov bila tako nepopustljiva do pekinezerjev. Zato bi bilo prav, da se ti interesi predstavijo javnosti.
Franci Luzar
17. 07. 2019 07.48
+9
bodi srečen da ste dobili magno namesto še enega nakupovalnega centra,
Aijn Prenn
17. 07. 2019 08.24
+2
cobra100
17. 07. 2019 14.08
+1
Hvala bogu, da je prišla in še ta je imela velike težave, ter so ji razni padalci nagajali....!
Aijn Prenn
17. 07. 2019 07.04
+31
Že ves čas se omenja neke interese Magne v zvezi s tem letališčem. Kakšni so ti interesi?
hotchilipoper
17. 07. 2019 07.56
+7
bublika
17. 07. 2019 08.02
+3
Da bi jih prav tako odrli kot so jih drugi interesenti....