Gospodarstvo

Melamin zaposluje več kot 190 ljudi, proizvajajo plastične mase in kemične izdelke

Kočevje, 12. 05. 2022 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
9

Melamin, v katerem je izbruhnil hud požar, je kemično podjetje, katerega glavna dejavnost je proizvodnja plastičnih mas, barv, lakov in podobnih premazov ter drugih kemičnih izdelkov. Ustanovljeno je bilo leta 1954 v Kočevju in po podatkih s konca leta 2021 zaposluje 194 delavcev.

Melamin
Melamin FOTO: Foto Bobo
Z delnicami Melamina se trguje v standardni kotaciji Ljubljanske borze, kjer poslov danes ni bilo in tudi sicer je promet z njimi skromen. Kočevska družba je sicer v 33,29-odstotni lasti družbe Panta Rhei Beratungs- und Beteiligungs s sedežem v Avstriji. Ta pa je v 90-odstotni lasti ljubljanskega podjetja AbPhage. Panta Rhei Beratungs- und Beteiligungs je največji lastnik postal z nedavnim nakupom nekaj več kot 30-odstotnega deleža podjetja od Družbe za upravljanje terjatev bank. Druga največja posamična lastnica Melamina je s 17,21-odstotnim deležem družba Sintegra iz Ljubljane, tretja pa Zenit-T iz Kamnika z 8,52 odstotka delnic.

V evropskem prostoru je Melamin poznan predvsem kot dobavitelj smol za papirno in gradbeno industrijo ter impregniranih dekorativnih papirjev za pohištveno industrijo. V svetovnem merilu pa postaja vse bolj prepoznaven zaradi izdelkov za lakarsko in gumarsko industrijo.

Posebej velik napredek so v zadnjih letih dosegli na področju smol na bazi heksametilol-melamina, na katerem uvajajo najsodobnejšo tehnologijo. Z jasno začrtano vizijo in strategijo želijo postati eden najpomembnejših igralcev v niši modificiranih melaminskih smol, piše na spletni strani družbe.

V zadnjih letih je Melamin povečeval prodajo z dvoštevilčnimi letnimi stopnjami rasti, negativno je v ta trend posegla le epidemija covida-19. V zadnjem poslovnem letu 2021 je družba ustvarila 67,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 41 odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 26 odstotkov, na nekaj manj kot 3,3 milijona evrov.

Gre za rekordne številke, h katerim je po besedah direktorja družbe Srečka Štefaniča levji delež prispevala velika rast cen surovin, kakršni v zgodovini podjetja še niso bili priča. Na srečo jim je uspelo veliko večino teh dvigov prenesti tudi v cene končnih izdelkov, je zapisal v poročilu za leto 2021. Rasti cen surovin se je konec lanskega leta pridružila še rast cen električne energije.

Za letos so si v družbi zastavili načrt vrednostno povečati prodajo za 16 odstotkov. Načrtujejo za 7,1 milijona evrov investicij, potem ko so lani za te namene porabili 4,3 milijona evrov. Glavne razvojne aktivnosti so izvajali predvsem na področju smol za lakarsko, gumarsko, papirno in lesno industrijo, veliko časa so namenili tudi razvoju aminosmol iz obnovljivih surovinskih virov in biorazgradljivih aminosmol. Aktivirali so tudi nov pilotno-demonstracijski center.

Melamin je dvotretjinski lastnik družbe SmartMelamine, ki ga je leta 2015 ustanovil skupaj s nemško družbo Ostthüringische Materialprüfgesellschaft für Textill und Kunststoffe. Tudi ta ima sedež v Kočevju, njena dejavnost pa je proizvodnja melaminskih flisov. Gre za vrhunske materiale, ki so obstojni pri zelo visokih temperaturah ter niso termoplastični oz. se ne krčijo, ne talijo in ne topijo.

Kemijska industrija je v Sloveniji eden od glavnih stebrov predelovalnih dejavnosti tako z vidika zagotavljanja delovnih mest ter velikosti ustvarjenih prihodkov, dobička in dodane vrednosti kot tudi zaradi dejstva, da veliko drugih dejavnosti oskrbuje z osnovnimi vhodnimi materiali. Skoraj dve petini prihodkov kemijske industrije ustvari farmacevtska industrija, sledita proizvodnja kemikalij in kemičnih izdelkov ter plastičarska industrija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kepar11
12. 05. 2022 18.26
-1
Medtem ko pozar ogroza recimo 190 druzin bo EU elita pognala v lakoto celotno Evropo in revscino z rekordno inflacijo. Medtem ruski rubelj kotira najvisje po letu 2017 in pricakujejo rekordno zetev psenice. Hvala EU..sankcije proti nam delujejo odlicno, dobro smo Ruse ane, kako dobro smo jih potegnili na nos na celu z senilnim starckom iz ZDA
pling
12. 05. 2022 14.03
+3
Nobene nevarnosti za ljudi. Požar, črni dim in izpusti. Peč na drva pa velik problem v Sloveniji.
Ducc
12. 05. 2022 14.59
+2
Ena peč res ne, na tisoče...in folk ima v tek pečeh še lastne mini sežigalnice odpadkov...
marko1310
12. 05. 2022 13.59
+1
Planirali so 7 mil. INVESTICIJA V 2022 letu,zdaj bodo dobili od države zavarovalnice 10 mil,hm še bo plus??
March
12. 05. 2022 13.49
+3
Namesto da bi pisali, kako so njihovi produkti nevarni za živo naravo, pišete o njihovih dobičkih...ogabni ste!
tech
12. 05. 2022 13.24
+3
Mi imamo tudi take sosede, ki proizvajajo plastične izdelke in lahko povem, da so inšpektorji zelo površni pri teh podjetjih. Nimajo nobene požarne pregrade s sosedi, smo si morali sami to uredit. Papirje imajo urejene samo na pol. Poslujejo pa brez težav, noben jih ne ustavi, pa so že imeli požar.
Wolfera
12. 05. 2022 13.08
+3
Smrt plastiki!
severnik
12. 05. 2022 12.53
+1
Če je krivda na njih, naj kar pripravijo tele svoje dobičke. Žal.
JohnnyKranjski
12. 05. 2022 12.58
+1
Nah, država jim bo plačala škodo, pa še odškodnino... oni ne bodo nič odgovarjali za to