Gospodarstvo

Mercator kupil Petrolove delnice

Ljubljana, 06. 04. 2009 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NLB je Petrolove delnice, ki jih je pridobila s tem, ko ni podaljšala repo pogodbe z Istrabenzom, že prodala Mercatorju. Bo Debeljak državi pomagal spet prevzeti krmilo v Petrolu? V Mercatorju to zanikajo.

V torek bodo v Petrolu glasovali o novem nadzornem svetu.
V torek bodo v Petrolu glasovali o novem nadzornem svetu. FOTO: Tomaž Ungar

Družba Mercator je prek spletnih strani borze objavila, da so od Nove Ljubljanske banke kupili 126.365 delnic Petrola, kar znaša 6,06 odstotka družbe – to so delnice, ki jih je NLB pridobila od Istrabenza s tem, ko ni podaljšala repo pogodbe. Pojasnili so, da so to storili v okviru svojih aktivnosti za kratkoročno upravljanje z likvidnostnimi rezervami in uravnavanje medletnih denarnih tokov za izvajanje investicijskih načrtov. Pridobljene delnice pa bi odsvojili najkasneje do konca tretjega četrtletja leta 2009. "Pridobitev delnic Petrola torej ni dolgoročnega oziroma strateškega značaja, poleg tega pa Mercator ne namerava pridobivati nobenih dodatnih delnic tega izdajatelja," so nakup pojasnili v Mercatorju.

Uradnega pojasnila, zakaj je Mercator kupil delnice, še ni, se pa pojavljajo ugibanja, da naj bi prvi mož Mercatorja s to potezo na torkovi skupščini lastnikov Petrola, kjer bodo volili nov nadzorni svet, želel pomagati državnemu Kadu in Sodu pri njunih predlogih za člane nadzornega sveta Petrola. Delničarji Petrola, ki ga vodi Marko Kryžanowski, bodo namreč v torek odločali o imenovanju novega nadzornega sveta. Kot je znano, poleg predloga novih nadzornikov, ki sta ga oblikovala uprava in nadzorni svet, s svojima nasprotnima predloga na skupščino prihajajo tako državna Kad in Sod kot Istrabenz.

Igor Bavčar
Igor Bavčar FOTO: Kanal A

Državna sklada imata v Petrolu 28,6 odstotka kapitala, skupaj z družbami v večinski državni lasti in Mercatorjem pa bi imeli večino.

Istrabenz je imel lani okoli 18 odstotkov Petrola, a je, razen štirih odstotkov delnice začasno prodal bankam, ki so jih sedaj unovčile. Mercatorjev posel naj bi bil sicer vreden 30 milijonov evrov.

Istrabenz: Delnice je NLB odsvojila pred rokom

Da je Nova Ljubljanska banka (NLB) odsvojila delnice, ki jih je pred tem pridobila od Istrabenza na podlagi pogodbe o prodaji in reodkupu delnic in sklenjenih dodatkov k njej, sklepajo tudi v Istrabenzu. "Na tej podlagi ugotavljamo, da je NLB odsvojila delnice Petrola pred iztekom roka, to je 8. aprila 2009, o katerem je obvestila Istrabenz," so iz koprske družbe sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Ob tem se v Istrabenzu vprašujejo, ali je banka ravnala kot dober gospodar, hkrati pa napovedujejo, da bodo preučili in izkoristili vse pravne možnosti za zaščito svojih interesov v omenjenem pravnem razmerju z NLB.

Mercator: Naložba je ekonomsko upravičena

Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak
Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak FOTO: 24ur.com

Iz Mercatorja so pojasnili, da so delnice Petrola kupili v okviru svojih aktivnosti za kratkoročno upravljanje z denarnimi tokovi. V takšnih primerih namreč vedno iščejo najboljše možnosti za kratkoročno nalaganje denarnih presežkov. "Pogodba z NLB družbi Mercator omogoča fleksibilno upravljanje z morebitnimi presežki denarnih sredstev ob doseganju višjih donosov, kot jih je mogoče doseči z drugimi oblikami kratkoročnih finančnih naložb. Transakcija je torej v skladu s finančno politiko družbe in uveljavlja njene ekonomske interese, tako da je v celoti ekonomsko upravičena," je pojasnila uprava Mercatorja. V Mercatorju so tudi zavrnili, da naj bi nakup delnic Petrola izvedli zato, da bi s tem pomagali državi. Pravijo, da gre pri tem poslu le za finančno naložbo, ki ni v ničemer povezana z drugimi dogajanji okoli družbe Petrol. "Družba Mercator bo na skupščini družbe Petrol glasovala povsem samostojno in neodvisno od katere koli druge skupine delničarjev," še pravijo v Mercatorju.

V Mercatorju so še pojasnili, da je uprava pri takšnih poslovnih odločitvah samostojna in se ji po zakonu ni treba posvetovati z lastniki ali nadzornim svetom.

Pojasnila uprave Mercatorja glede nakupa delnic Petrola
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
06. 04. 2009 18.41
SAJ BOMO MI ITAK TE JE.BA.DE ODPLAČALI, KOT VEDNO!!!!!!!
manco-capac
06. 04. 2009 14.18
Tako "neodvisno" je tudi bivši direktor Dravskih elektrarn "naložil" milijone v Zvon.
tony_abcde@yahoo.com
06. 04. 2009 13.09
tipicni06.04.2009, 11:100 "želel pomagati državnemu Kadu in Sodu pri njunih predlogih za člane nadzornega sveta Petrola." logično - Tufek mora zamenjati Kržanovksega, saj je tako odločil Pahor. pa naj stane kar hoče, prijateljem je treba pomagati na položaje. mogoče bodo Markota dali na Adrio, ki jo je Tartufek zavozil? bo kar držalo...
tipicni
06. 04. 2009 11.10
"želel pomagati državnemu Kadu in Sodu pri njunih predlogih za člane nadzornega sveta Petrola." logično - Tufek mora zamenjati Kržanovksega, saj je tako odločil Pahor. pa naj stane kar hoče, prijateljem je treba pomagati na položaje. mogoče bodo Markota dali na Adrio, ki jo je Tartufek zavozil?
Prvo Borec
06. 04. 2009 11.06
Klasik si po pravici povedal , ampak kaj boš s tem napravil, ker če TO poveš Debeljaku-Debilniku, bo zanikal !!
Uporabnik113189
06. 04. 2009 10.43
Kryžanowski in janševi zlati kadri so zaskrbljeni za svoje stolčke. Za vsak primer je Žiga kupil dovolj glasovalnih pravic, da ne bi prišlo na misel komu in tega markota, ki je petrol že napol zavozil zamenjal. Ker ista zgodba grozi tudi Debeljaku, pa pričakuja protiuslugo v bodoče..Saj vemo kako to poteka..
Prvo Borec
06. 04. 2009 10.35
Zopet mucke in ni Mercator kupil delnice, ampak MI kupci, ker ima Mercator zelo visoke cene !!
Tristokosmatih
06. 04. 2009 10.32
toliko o "krizi" eni majo vse drugi nič