Gospodarstvo

Mercatorjeva Fortenova maha v slovo ruskim solastnikom

Zagreb, 29. 11. 2023 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mercatorjev lastnik Fortenova se je lotil oblikovanja nove lastniške strukture, v kateri ne bi bilo več sankcioniranih ruskih bank Sberbank in VTB. Po njihovih besedah sankcionirano rusko solastništvo bistveno omejuje njihovo poslovanje in nadaljnji razvoj, zaradi česar je dolgoročno in vzdržno refinanciranje praktično nemogoče. Obstoječi delničarji, za katere ne veljajo sankcije zaradi ruske agresije na Ukrajino, bi imeli tri možnosti: ohraniti trenutni delež, delež povečati z dodatnim odkupom deleža ali izstopiti iz lastništva. Če bo dogovor sklenjen, pa bodo končno poplačani tudi dobavitelji nekdanjega Agrokorja.

Največji nesankcionirani lastnik hrvaške Fortenova grupe, družba Open Pass, je pripravljen oblikovati novo lastniško strukturo Fortenove brez sankcioniranih ruskih bank Sberbank in VTB. Obstoječi nesankcionirani delničarji bi imeli tri možnosti: ohraniti trenutni delež, delež povečati z dodatnim odkupom deleža ali izstopiti iz lastništva.

Kot so danes sporočili iz Fortenove, je nizozemski holding Fortenova Group TopCo, ki je krovni lastnik družbe Fortenova – v kateri so med drugim podjetja Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica in PIK Vrbovec – z družbo Open Pass, ki je največji nesankcionirani delničar Fortenova grupe (oz. imetnik potrdil o lastništvu družbe Fortenova Group STAK), dosegel dogovor o oblikovanju nove lastniške strukture brez sankcioniranih solastnikov. To sta ruski banki Sberbank in VTB, ki imata 49,9-odstotni delež Fortenove.

Skupina Fortenova pod svojim okriljem združuje številna podjetja
Skupina Fortenova pod svojim okriljem združuje številna podjetja FOTO: Shutterstock

Open Pass, ki je v lasti Pavla Vujnovca in ima po navedbah hrvaškega časnika Jutarnji List v Fortenovi 27-odstotni delež, predlaga prenos 100 odstotkov delnic, ki jih ima Fortenova Group TopCo v družbi Fortenova Group MidCo, na novoustanovljeno nizozemsko korporativno strukturo, ki bi jo sestavljala nizozemska fundacija Iter STAK Stichting in nizozemsko podjetje Iter BidCo, za nadomestilo v skupnem znesku do 660 milijonov evrov.

Tri možnosti za obstoječe nesankcionirane delničarje

Sedanji delničarji, za katere ne veljajo sankcije zaradi ruske agresije na Ukrajino, bodo lahko svoje lastništvo prenesli na novo podjetje BidCo, ga povečali z odkupom dodatnega deleža ali izstopili iz lastniške strukture. Sankcioniranim delničarjem bi bili pripadajoči zneski nakazani na poseben račun, do katerega bodo lahko dostopali, ko bodo sankcijski predpisi EU, ZDA in Združenega kraljestva to dovoljevali.

Po predlogu bi od 660 milijonov evrov 500 milijonov evrov kupci plačali ob sklenitvi posla, plačilo preostalih do 160 milijonov evrov pa bi bilo vezano na doseganje pogodbeno določenih finančnih ciljev Fortenova grupe. Med temi finančnimi cilji so predvsem sklepanje vzdržnega refinanciranja v letu 2024 pod boljšimi pogoji kot zdaj ter doseganje določenega razmerja med dolgom in dobičkom iz poslovanja, ki bi bil nižji od sedanjega.

Če bo Fortenova v prihodnjih treh letih uvrščena na organizirani trg ali bo opredmeteno premoženje družbe prodano, pogodba predvideva morebitna doplačila sedanjim delničarjem, ki ne bodo sodelovali v novi lastniški strukturi. Fortenova grupa je septembra podpisala pogodbo o izdaji obveznic v višini 1,2 milijarde evrov, s katero je kratkoročno refinancirala dolg družbe do konca novembra 2024, dosedanji upniki, skladi, ki jih upravlja ameriški HPS Investment Partners, pa bodo imeli še naprej zastavo na delnicah družbe MidCo.

Soglasje k transakciji bodo zahtevali od delničarjev na skupščini, konec glasovanja je predviden 19. decembra letos. Da bi delničarji lahko sprejeli informirano odločitev, so v družbi Fortenova Group TopCo zanje pripravili podrobna gradiva, izvedli bodo tudi telekonferenčne pogovore.

Konec transakcije, ki je predviden med prvim in drugim četrtletjem leta 2024, bo zahteval tudi odobritev pristojnih organov, tudi agencije za varstvo konkurence.

Trgovska družba Mercator v stoodstotno last hrvaške skupine Fortenova prešla aprila lani.
Trgovska družba Mercator v stoodstotno last hrvaške skupine Fortenova prešla aprila lani. FOTO: Miro Majcen

"Kakšna bo nova lastniška struktura, bo odvisno od interesa sedanjih nesankcioniranih imetnikov potrdil o lastništvu za dodatne kapitalske naložbe. Da bi zagotovili varno razpoložljivost sredstev, potrebnih za sklenitev posla po dogovorjeni ceni, ne glede na stopnjo interesa delničarjev za dodatne naložbe, se je Open Pass zavezal, da po potrebi zagotovi izplačilo celotnega dogovorjenega zneska," so navedli v Fortenovi.

Agrokorjevi dobavitelji bodo končno poplačani

"Z začetkom vojne v Ukrajini smo se znašli, ne po naši krivdi, v razmerah, ko sankcionirano rusko solastništvo bistveno omejuje naše poslovanje in nadaljnji razvoj, zaradi česar je dolgoročno in vzdržno refinanciranje praktično nemogoče, to stanje pa se bo zdaj končno spremenilo v korist vseh naših zaposlenih, partnerjev, kupcev in širših skupnosti držav, v katerih delujemo," je dejal Fabris Peruško, glavni izvršni direktor in član upravnega odbora Fortenova grupe.

Fabris Peruško predstavlja strategijo sodelovanja Fortenova grupe in Mercatorja s slovenskimi dobavitelji.
Fabris Peruško predstavlja strategijo sodelovanja Fortenova grupe in Mercatorja s slovenskimi dobavitelji. FOTO: Bobo

Poudaril je, da ga posebej veseli, da bo uresničitev tega dogovora dobaviteljem nekdanjega Agrokorja, ki so večinoma tudi današnji partnerji Fortenova grupe, omogočila dokončno poplačilo dolga nizozemskega holdinga Fortenova Group TopCo v višini 82 milijonov evrov.

Kot poroča javna radiotelevizija, se je Združenje Agrokorjevih dobaviteljev z objavo Fortenove strinjalo. "Stabilna in perspektivna Fortenova je pomembna tudi vsem nam, ki delamo s to družbo, njenim številnim zaposlenim, pa tudi gospodarstvu držav, v katerih posluje. Zato je dobra novica, da so našli način za preoblikovanje lastniške strukture pod pogoji, ki so enaki za vse delničarje, in bodo poslovanje nadaljevali neobremenjeni s sankcioniranim solastništvom," je njihov odziv objavil HRT.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marre
29. 11. 2023 21.54
+2
Nardit tako kot nardijo Rusi.. Nacionalizirat pa zadeva zaključena.. V Rusiji kradejo zahodnim podjetjem brez problema, mi se pa tle neki sekiramo... Daj daj, samo vzemi pa goni bando..
231koak
29. 11. 2023 21.36
Cash out bi jim reko, če bi imel delež. Grem skijat
IskraLJ
29. 11. 2023 21.20
+0
Brez ruskega posojila bi Mercatorjeva Fortenova že zdavnaj propadla.
roten
29. 11. 2023 20.07
+3
Jutro bo prineslo presenecenja
HeavyDxxx
29. 11. 2023 19.55
+2
A novinar ve in zna povedat kdo bo potem lastnik?? Ker prepisovanje press release-a, da kako bo zdej kup stvari boljših, je samo pesek v oči. Hrvati so pametni. Niso socialisti.
Rudolf Maister
29. 11. 2023 19.33
+2
hahahahahahahah open pas, cura meta. Laži kradi in pošteno živi. Hahhahahahahahh
Rains
29. 11. 2023 18.45
-8
Rusov ne mara in ne rabi nihče!
mastrion
29. 11. 2023 19.13
+5
Motiš se, EU je močna samo na račun Ruskih poceni energentov in rudnin. Imaš sedaj čisto jasno sliko v Nemčiji da je tako, pride pa vse to k nam, z rahlim zamikom. To da pa Rusov ne maraš in boš zaradi tega bojkotiral, vse kar je njihovega, pa je samomor za EU gospodarstvo... Bistveno lažje preživi EU brez Amerike, kot pa Rusije.
tali?ni tom
29. 11. 2023 19.21
+5
tudi američanov ne,pa vendar,moramo živeti eden z drugim ker druge zemlje na srečo ni! če bi slučajno obstajala bi nato sejal tudi tam demokracijo z smodnikom
tali?ni tom
29. 11. 2023 19.25
+0
mastrion,ma ljudem se ne sanja zakaj je bila evropa močna,zaradi kolonij kjer so kradli vse kar se je ukrast dalo,domorodce pa pustili v bedi ali celo pobili! le poglejmo avstralijo ki jo je naglija ukradla avtohtonemu prebivalstvu,je avstralcev pol g.... samohvale in demokracije ter pravičnosti,pa imajo na okupiranem področju prebivalvce ki jih ne priznavajo!brezveze tole nabijanje o pravici!
Rains
29. 11. 2023 19.38
-1
tali?ni tom, svet je krut. Vesel bodi na si na ta močnejši strani. Tako kot je lev lahko vesel da je lev in ne antilopa. Tako pač je. Če bi bilo obratno tudi jaz ne bi pričakoval milosti od ta močnejšega. Zato sem vesel, da sem jaz ta močnejši.
tron3
29. 11. 2023 18.37
+18
Zadolžili se bodo za 1, 2 milijarde z obveznica mi, kaj Vam to pove, kvazi kapitalisti brez denarja!!! Izid njihovega poslovanja je že vnaprej znan insolventnost in bankrot v naslednjih npr. dveh letih!!!
Aijn Prenn
29. 11. 2023 18.32
+11
Pametni dobavitelji so najbrž že vsi zbežali iz merkatorja.
myomy
29. 11. 2023 18.18
+13
A veste kateri je največji rop vseh časov? "Zahodni politiki Rusiji ukradli 300 milijard dolarjev."
Berth
29. 11. 2023 18.26
-12
Cakcik
29. 11. 2023 19.18
-1
Rains
29. 11. 2023 19.43
+1
Rusija je pa uničila Ukrajini 70% ekonomije kar je še veliko večji (dražji) rop oz. zločin.
Zmaga Ukrajini.
29. 11. 2023 20.46
+3
Rusofili vztajno ponavljate laži, ki jih pobirate na insajderju, telegramu,... Prvič-zakaj sploh so imeli moskviči rezerve v ameriških dolarjih, torej po putlerjevih besedah - simbolu satanističnega zahoda? Če bi imeli rezerve v moskovitskih rubljih, v moskovitski banki,.. , do zasega sploh ne bi moglo priti. Drugič - moskovija je napadla Ukrajino na popolnoma enaki osnovi in z enakim naco-fašističnem modusu operandi, kot je to počel hitler v ww II. torej uničiti Ukrajino, Ukrajince, jim ukrasti zemljo, itd. Treba bo plačat reparacije!!! Zahod je z zasegom teh rezerv zagotovil, da bo škoda Ukrajini vsaj deloma poplačana. Tretjič - kdo je kriv moskvičem za idio tsko vojno, ki se jo gre putler? Kdo jim je kriv, da so dopustili, da en idi ot uniči dve državi, da umre na stotisoče ljudi na obeh straneh,... da je materialna škoda v Ukrajini gromozanska, moskovija pa družbenopolitično propadla, da o njenem uničenem gospodarstvu ne govorim. Skratka, nehajte že enkrat krulit te svoje nebuloze...
myomy
29. 11. 2023 18.16
+8
Mercator je zamenjal že nešteto lastnikov, zaspane trgovke in draga roba pa še vedno ista. Če javna hiša ne laufa, moraš zamenjati punce, ki delajo in ne lastnika.
Aijn Prenn
29. 11. 2023 18.31
+6
Tu in tam je res opaziti razliko med trgovkami npr. v Lidlu in Hofru napram Merkatorju. Ne vem a to pride od vremena al kaj je razlog?
kor22
29. 11. 2023 18.44
+11
tali?ni tom
29. 11. 2023 19.30
+3
ti si vedno ves srečen na šihtu? pa kaj je z vami,trgovci,hgostinci niso ljudje al kaj? posel je posel,dajte to razumet enkrat,eni mlatite prazno slamo,ani gradite ceste,eni sestavljate avte,za kaj? za plačo,vse ostalo je brezveze in ko kupiš avto je enak če ga je delal vedno nasmejan ali včasih znerviran in žalosten človek,isto pr špeceriji,poistovetite se da so trgovci,trgovke,gostinci samo ljudje ki delajo za plačo! kasr se tiče hoferja in lidla,tam jih štopajo in nadzirajo,ravno zaradi takega obnašanja lastnikov ne maram teh dveh firm!
kakorkoliže
29. 11. 2023 18.13
+10
Kdo je zakockal Merkator, ko je bil še v slovenski lasti?
MucaNeGrize
29. 11. 2023 18.51
+8
MucaNeGrize
29. 11. 2023 18.52
+11
Država Mercatorja Agrokorju ni prodala leta 2014, ker tega ni mogla storiti. Mercator namreč že od leta 2005 ni v državni lasti. Takrat ga je netransparentno prodala vlada Janeza Janše. Ko govorimo o prodaji Mercatorja Agrokorju, moramo govoriti tudi o odgovornosti za to, da je Mercator sploh lahko prešel v roke hrvaškega trgovskega koncerna. Največjo odgovornost ima pri tem zagotovo vlada Janeza Janše. Ta je leta 2005 večinski državni delež v Mercatorju netransparentno prodala Pivovarni Laško, ki jo je takrat vodil Boško Šrot, in Istrabenzu, ki ga je vodil Igor Bavčar. Vse od takrat Slovenija nima več nobene besede pri tem, kaj naj se z Mercatorjem dogaja. Janez Janša je torej tisti, ki je najbolj odgovoren za to, da se danes sploh pogovarjamo o Mercatorju kot delu Agrokorja. In tega ne smemo pozabiti nikoli.
petka5
29. 11. 2023 18.05
+9
upam, da ne dobijo soglasja za nakup tusa, ker nocemo najdrazjega Mercatorja povsod
proofreader
29. 11. 2023 18.00
+11
Ko so na osnovi lažnih informacij začenjali vojne po arabskem svetu, Ameriškim podjetjem niso odvzemali premoženja.
Berth
29. 11. 2023 18.16
-13
Vam Putler plačuje nadure? Ali tipkate iz domače Srbije?
slim386
29. 11. 2023 18.49
+5
Ampak ko je janiz paradiral po ukrajini v modri trenerki ste pa svečkarji padali v nezavest kako je dober. 🤡🤡🤡