Gospodarstvo

Reševanje Mercatorja le krinka?

Ljubljana, 17. 04. 2009 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

''Če hoče država delež v Mercatorju, naj odda konkurenčno ponudbo za nakup,'' poziva Pivovarna Laško. A kaj, ko po njihovem mnenju slovenska politika nima potenciala za uspešno vodenje gospodarskih družb.

Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša ne verjame v možnost hrvaškega nakupa Mercatorja.

V Pivovarni Laško menijo, da je reševanje Mercatorja le krinka za politične apetite. ''Redno in nemoteno odplačujemo svoje finančne obveznosti. Vse kredite, ki jih imamo pri bankah, je družba najela po tržnih pogojih in jih v skladu s pogodbami tudi odplačuje. Zato so napovedi o zasegu delnic Mercatorja zgolj politična manipulacija, ki razkriva dejanske apetite politike po kabinetnem upravljanju slovenskega gospodarstva. Če država želi delež v slovenskem trgovcu, lahko odda konkurenčno ponudbo za nakup. Navidezno reševanje Mercatorja in politična diskriminacija potencialnih investitorjev kaže na nespoštovanje in nepoznavanje osnovnih pravil EU. Posledice tega političnega spodrsljaja bodo spet na plečih slovenskih družb.''

Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot
Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot FOTO: POP TV
Slovenska politika je že večkrat dokazala, da nima potenciala za uspešno vodenje gospodarskih družb. Pivovarna Laško

Poudarjajo, da NLB ni imela strokovnih razlogov za zavrnitev podaljšanja kredita, ''ker so obveznosti redno poravnane, krediti pa ustrezno zavarovani. Grožnja z ustanovitvijo posebne družbe za zasežene delnice je z vidika Pivovarne Laško povsem nepotrebna. Kaže pa na to, da bi nekateri pripadniki stare-nove politike želeli zopet pridobiti nadzor nad gospodarstvom in morebiti celo postati največji kapitalisti na davkoplačevalski račun ter tako vrniti kolo časa nazaj, ko se je še dalo iz kabineta premierja upravljati vse sfere družbenega življenja in deliti službe v gospodarstvu, tako kot so enkrat že kadrovali v Mercatorju. Družbe v Skupini Pivovarna Laško so sicer v odličnem stanju, kapitalsko ustrezne in tudi tržno zanimive za tuja podjetja. To pomeni, da lahko Pivovarna Laško svoje dolgove v najslabšem primeru poravna s prodajo teh družb.''

''Sestankovanje vlade in iskanje rešitev za družbo Mercator brez njegovih lastnikov je zgolj jalovo početje, ki vlado in slovenske državljane oddaljuje od spopadanja z resničnimi problemi, kot so brezposlenost in propadanje podjetij. Zdajšnja vlada pozablja, da je prav Pivovarna Laško zmeraj zagovarjala slovensko lastništvo v pomembnejših družbah in da je do postopka o prodaji deleža v družbi Mercator prišlo prav zaradi političnih pritiskov. Nedopustno je, da politika želi do lastništva priti z izvajanjem političnega pritiska na banke in z javno diskriminacijo potencialnih investitorjev, s čimer nespretno neti medsosedske spore. Slovenija je nenazadnje članica EU, ki ima povsem jasna načela glede prostega pretoka blaga, storitev, ljudi in kapitala.''

Navidezno reševanje Mercatorja in politična diskriminacija potencialnih investitorjev kaže na nespoštovanje in nepoznavanje osnovnih pravil EU. Posledice tega političnega spodrsljaja bodo spet na plečih slovenskih družb. Pivovarna Laško

''Glede na izkušnje z lastništvom države v gospodarskih družbah je slehernemu Slovencu jasno, da država nima potenciala za uspešno vodenje gospodarskih družb. Ne ta in ne prejšnja politična opcija nista kadrovali po sposobnostih, temveč po lojalnosti ljudi, ki sta jih nastavili. Po drugi strani pa je mnogo družb, ki so v posredni ali neposredni večinski lasti države, v resnih težavah. Prav tam bi morala vlada, ki nosi vso odgovornost za upravljanje teh družb, uporabiti vzvode za ukrepanje.''

''Dejstvo je, da je potrebno umiriti to politično kampanjo, ki močno načenja osnovna demokratična načela v Sloveniji. Naj država raje skrbi za pravni red, ki ne vzbuja skrb in strahovladje. Da ne bodo slovenski gospodarstveniki primarno okupirani s skrbjo, da bodo njihove pisarne pospravljene in pripravljene za nove represivne politične akcije. Medtem ko premier Borut Pahor javno komentira, da se ne sme in ne more vmešavati v odločitve tako gospodarstva kot tudi uprav državnih bank, njegovi ministri vršijo pravi pogrom nad slovenskim gospodarstvom. Premierjeve besede bodo licemerske, vse dokler ne bo tega dosledno zahteval tudi od svoje ministrske ekipe,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Kdo bo močnejši?

Ali bo Mercator postal hrvaški?
Ali bo Mercator postal hrvaški? FOTO: Dare Čekeliš
V Skupini Pivovarna Laško je zaposlenih 1.700 ljudi, ki imajo nadpovprečne plače. Današnja najnižja bruto plača je nad 1.000 evrov, povprečna plača pa znaša 1.850 evrov. Pivovarna Laško

Slovenski politiki so začeli včeraj glasno opozarjati na informacije, da naj bi se prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot s hrvaškim Ivico Todorovićem dogovarjal o vstopu Agrokorja v Mercator. Finančni minister Franc Križanič poudarja, da bi pri prodaji deleža Infond Holdinga v Mercatorju v primeru, da bi prišlo do nenadne prekinitve kreditnih linij, lahko prišlo do prevzema Mercatorja "na način, da bi strateški partner lahko prevzel Mercator in praktično spraznil naše police''. Z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom nista izključila možnosti državnega nakupa Mercatorja.

ATVP po pojasnila na NLB?

Po presenetljivi odobritvi podaljšanja kreditov Infond Holdingu je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaprosila Novo Ljubljansko banko (NLB) za dodatna pojasnila, poroča Dnevnik. Za korak naj bi se odločili po še bolj presenetljivi rasti Mercatorjevih delnic, ki so samo v tem tednu pridobile osem odstotkov vrednosti. Prvi dan trgovanja po velikonočnih praznikih so se lahko pohvalile s krepko, 5,65-odstotno rastjo tečaja, naslednji dan so se podražile za 2,37 odstotka, včeraj pa so se pocenile za 0,1 odstotka.

Dnevnik se sprašuje, ali ni dvig tečaja povezan s pogodbenimi določili, po katerih je število delnic, ki bi jih banka dobila ob morebitnem zasegu, odvisno od tečaja delnice. ''Povedano drugače: višji kot je tečaj, manj delnic pripada NLB.'' Rast delnic naj bi sprožila naročila borzne hiše Publikum. Prokurist Publikuma Aleš Škerlak pravi, da Mercatorjevih delnic niso kupovali za račun borzne hiše, temveč "za tuje indeksne sklade", in dodaja, da so za stranke v zadnjih dneh kupovali tudi delnice nekaterih drugih slovenskih izdajateljev.

Mercator je v lasti Infond Holdinga in Skupine Pivovarna Laško.

V NLB trdijo, da se je uprava banke po dodatnih pogajanjih s kreditojemalcem, v katerih je banki uspelo doseči dodaten dogovor, po katerem lahko NLB zavrne soglasje za prodajo delnic Mercatorja, če bi bili s tako prodajo ogroženi njeni interesi, soglasno odločila za podaljšanje kredita. Medtem se je začelo glasno govoriti o nameri menedžerskega prevzema, ob kar se je ''obregnila'' tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. Banko Slovenije poziva, naj ji poroča o posojilih, ki so jih banke v pretežni državni lasti odobrile za financiranje menedžerskih odkupov oziroma prevzemov podjetij.

Posebna seja stranke Zares

V Zaresu so se na podlagi dogajanja okrog reprogramiranja posojil s strani bank celo odločili, da prihodnji teden skličejo posebno sejo sveta stranke. Na njej se bodo pogovorili, ali so doslej v koaliciji in vladi v zadostni meri uresničevali načela in programske cilje ter ali so vlada in pristojna ministrstva dovolj odzivni. "Dogodki v zadnjem tednu, ki se nanašajo na aktivnosti bank v državni lasti, predvsem NLB, in zadevajo vprašanje reprogramiranja spornih kreditov, povezanih z menedžerskimi prevzemi velikih sistemov, nas navdaja s precejšnjo skrbjo in tudi povečano zavestjo odgovornosti stranke Zares, tako v vladi kot koaliciji,'' je povedal prvak Gregor Golobič.

''Obljube nove politike so bile, da bodo gospodarske in finančne ustanove samostojne in tega se bomo v LDS držali. NLB je samostojna finančna družba, ne vodi je LDS in pričakujemo, da je ne bo niti Zares niti druge stranke. Lahko imamo različne poglede na vodenje banke, ampak bančnih kreditov ne morejo odobravati politične stranke niti vlada,'' pa pravi predsednica LDS Katarina Kresal. ''Sama sicer menim, da bi moral bančni sektor prioritetno podpirati razvojne aktivnosti slovenskega gospodarstva. Odločitev glede podaljšanja kredita bi seveda lahko bila tudi drugačna, toda uprava se je odločila po bančnih kriterijih in za to tudi nosi odgovornost pred bančnimi, ne pa političnimi organi,'' je dodala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

insaner
19. 04. 2009 19.43
Mercator je zrasel s tem, da je požrl cel kup malih mercatorčkov, kakorkoli so se že takrat imenovali. Ni bistven mercator, bistveni so le njegovi zaposleni. Važni so tudi slovenski proizvajalci-dobavitelji. Vlada bi lahko sama odprla mrežo trgovin, čeprav v začetku pod šotori iz rezerv za slučaj naravnih nesreč večjega obsega. Saj to ta država v tem času že doživlja. Zemljišča ima. Trgovske marže bi pobrala država, proizvajalci-dobavitelji bi lahko dobili kakšno malenkost več, socialno najbolj ogroženi pa kupovali po »subvencioniranih« cenah. Ampak ne – koncesijo za SOS trgovine vlada poklanja bleferjem. So preneumni, presamovšečni ali enostavno nesposobni, da bi pograbili to samoumevnost ?
Milan Koleznik
19. 04. 2009 10.59
Mafija Slovenska,gnusijo se ti vsi tajkuni,pa ne zaradi favšnije zaradi goljufije sedaj prej in pozneje.
Navihanko
19. 04. 2009 08.58
A zakaj ga ne bo več pil Tajkunskega pira? Ker se mu je zasiril, ko ga je nesel v NLB.
Navihanko
19. 04. 2009 08.50
Vem, da ne boš več pil Tajkuna pira.
manco-capac
18. 04. 2009 21.35
Po svoje imajo Laščani prav, ko pravijo da politika nima potenciala za vodenje gospodarskih družb. Hujše je, da ga očitno nima niti za vodenje države!
ivo55
18. 04. 2009 17.58
Vse je metanje peska v oči davkoplačevalcem, da bi še naprej mirno gledali legalne kraje..
bedanc52@gmail.com
18. 04. 2009 14.42
zaprt barabo, in njegovo bogastvo podžavt, enako treba naredit tudi preostalim tajkunom.
Uporabnik113189
18. 04. 2009 10.16
Joseff.G17.04.2009, 17:33, se vidi da si kmet, katero budalo pa bi merkator pognalo k vragu če mu nese zlata jajca kot kmet pa se lahko bojiš da bo mogoči novi lastnik poiskal cenejšega dobavitelja ti pa boš izpadel iz igre. Tista budalo, ki je lastnik svojega trgovskega podjetja in mu ne gre, ker je mercator boljši, tisto budalo bi razbila zlata jajca Joseff.
roman.lovsin@gmail.com
18. 04. 2009 07.31
Šrot, že rodil si se kot baraba in tak boš tudi odšel. In tam nekje....se bosta srečala z bivšim direktorjem NLB ki si je dal izplačati miljonsko nagrado. Pa te ni nič sram da se sprehajaš po ulicah? Te nič ne peče vest kako vse davkoplačevalce nateguješ???
JanezNovakJohn
18. 04. 2009 06.42
Izvirni greh vsega tega sranja je v prvi vladi. Tako slabo nas je poučila kaj so certifikati in kaj z njimi lahko počnemo. Eni so vedeli. Imeli so znanje, Jajca Karakter. Daleč za njimi je capljala vlada z zakoni. Taki smo in sedaj to mamo. Manjka nam znanje, znanje, znanje. Če pa to imamo, je pa najhujša bolečina:VEM, ZNAM, IN NIČ NE NAREDIM.
Nauders
17. 04. 2009 21.50
Heineken bo kupil Laško
cekson
17. 04. 2009 20.04
Kje je problem ? Saj ni treba hodit v Mercator kupovat ne hodim ze od kar je Tajkun Srot kupil delnice, pa se Lasko pivo ne pijem.. A veste od kod je voda, ki delajo LP iz Barbar... Rova. GROZA !!!! Mercator je prodal KAD in SOD, kdo se tega ni razumel. Ce pa bi bila pravna drzava, pa bi Srotu lahko vse uzela, saj on se ni legalno tako obogatil. Kdo pa lahko pride do milijarde Evrov v tako kratkem casu po posteni poti! Lepo vas prosim, kdo je posten lahko to tudi koncno prizna. Ampak, ce si pri koritu in ti, da se vlada oz. stranka SD podporo je vse ok.
titovka
17. 04. 2009 19.29
same barabije......
SPICELJ
17. 04. 2009 19.10
Janša naj odgovarja zaradi prodaje Mercatorja tajkunom in za kasnejše podražitve,ki so bile posledica te prodaje....
titovka
17. 04. 2009 18.47
tako se je uničevalo slovensko gospodarstvo!!!!
est
17. 04. 2009 18.35
Ene od dveh največih zapufancev, nam bo sedaj še nasvete delil. Sobica 3x4 je že pripravljena.
manco-capac
17. 04. 2009 17.53
Ja, dobro nam jo je zagodel JJ. Še dobro, da njegov "strokovni svet" pripravlja sveženj ukrepov - morebiti bo tudi povedal, kako naj državna sklada nazaj dobita Mercator...
b77
17. 04. 2009 17.50
ŠROT A BOŠ MENJAL BARVO , A TI NI VEČ VŠEČ RDEČA!?
Xspot
17. 04. 2009 17.45
Zakaj bi država reševala ali celo kupovala trgovine, potem ko se je razširila uspešna konkurenca, nima nobenega smisla. Če bi radi prodali več svojih izdelkov, jih je potrebno preprosto ustrezno ponuditi na trgu. Hrvati lahko samo pomagajo licitirati in tako dvigniti ceno delnic. Druga stvar pa je zavarovanje kreditov, katerih zaseg se bankam najbolj splača. Banke so močne, kadar je trg dinamičen in propadajo, kadar se špekulira. Prodaji premoženja, za odplačilo kreditov, se reče stečaj. Finta je torej, kako so se "uspešni" gospodarji sploh znašli v krizi, če jim ves čas sije sonce. Vsak zase najbolje ve, kako nam banke in država izterjujejo obveznosti, tukaj pa se javno pripovedujejo pravljice. Peščica pivovarčanov ima res plače nad 1000 eur, pa še kup deponiranih delnic, vsi ostali okoli njih pa plače sploh nimajo.
Jože Pernek
17. 04. 2009 17.33
Klasik 17.04.2009, 13:01 3 Joseff.G17.04.2009, 12:51 Kljub vsemu napredku in ekonomski znanosti je je še vedno osnovna logika precej podobna kmetiji. Če vzamemo za primer takšno, kjer je kjer je oče postavil uspešno gospodarstvo, sin je pa pijanec in je spravil vse skupaj pod hipoteko, potem so tudi odnosi med lastniki in nelastniki podobni. Kmetija je v težavah in takoj se pojavi kupec ki hoče mastno zaslužiti na tuji nesreči in kupiti za malo denarja. Nesposoben naslednik ( uuprava in nadzorni odbor) ugiba kako se rešiti iz primeža, hlapec pa ni ničesar lastnik pravi da mu je vseeno ( s tem da še ne ve, da bo takoj dobil čevelj in bo do konca svojega življenja brez strehe nad glavo in klošar). Torej dragi Joseff.G, tvoj odnos kaže na vlogo hlapca. se vidi da si kmet, katero budalo pa bi merkator pognalo k vragu če mu nese zlata jajca kot kmet pa se lahko bojiš da bo mogoči novi lastnik poiskal cenejšega dobavitelja ti pa boš izpadel iz igre