Gospodarstvo

Mersteelovi delavci imajo dobre zaposlitvene možnosti

Kranj/Naklo, 16. 10. 2010 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposleni v Merkurjevem Mersteelu, ki so zaradi težav podjetja postali presežni delavci, imajo dobre možnosti za novo zaposlitev, ocenjujejo na zavodu za zaposlovanje. Ugodna je tako njihova starostna struktura kot izobrazba.

Na kranjski območni službi Zavoda RS za zaposlovanje so se na prvi val presežnih delavcev v skupini Merkur pripravili že v prejšnjih mesecih, ko je bil program stotih presežnih delavcev izdelan. V minulih dneh pa so program realizirali in na zavod so se začeli prijavljati tisti, ki niso uspeli najti ustrezne nove zaposlitve ali niso imeli možnosti upokojitve.

Merkur
Merkur FOTO: Kanal A

Magda Plementaš Lombar iz vodstva območne službe zavoda za zaposlovanje je pojasnila, da se je doslej v njihovo evidenco brezposelnih oseb prijavilo 51 nekdanjih delavcev Mersteela. Njihova starostna struktura je ugodna, saj jih je večina v starosti do 40 let in brez ovir za zaposlitev. Več kot polovica jih ima izobrazbo v smeri, kjer so tudi potrebe po delavcih, to je na elektro področju ter področjih prodaje, kovinarstva, prodaje in komerciale. 23 oseb pa je brez izobrazbe, vendar z uporabnimi izkušnjami.

Za vse bo v roku dveh tednov pripravljen informacijsko-motivacijski seminar, kjer jim bodo predstavili pravice in obveznosti brezposelne osebe, jih seznanili z delovanjem trga dela in načini, kako se aktivirati. Z vsemi bo v tem roku pripravljen tudi zaposlitveni načrt, s katerim se zavod in brezposelna oseba dogovorita o aktivnostih, bodisi pri iskanju zaposlitve ali vključevanju v ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Sanacijski program še ni v celoti izdelan, saj imata trenutno prioriteto priprava načrta finančnega prestrukturiranja in uspešna izvedba prisilne poravnave.

V dogovoru z delodajalcem je zavod že pred tem delavcem Mersteela v podjetje poslal vso potrebno dokumentacijo za prijavo v evidenco brezposelnih oseb in za uveljavitev denarnega nadomestila. S tem so jim omogočili, da z enim prihodom na zavod uredijo vse potrebno. Poleg tega so ta ponedeljek in torek, potem ko so delavci prejšnji petek dobili odločbe, organizirali prijavo v evidenco brezposelnih oseb tudi v času zunaj uradnih ur.

Program presežnih delavcev v Mersteelu, ki je v Sloveniji doslej zaposloval 240 ljudi, v celotni mreži pa 400, je bil načrtovan, še preden je uprava Merkurja začela pripravljati sanacijski program. Ta predvideva, da se bo število zaposlenih v skupini Merkur v prihodnjih treh letih zmanjšalo za 1080 ljudi. Posamezni seznami presežnih delavcev se bodo pripravljali postopoma, verjetno najprej za enoto Merkurjeve komerciale v Celju s 300 zaposlenimi, pozneje pa tudi na drugih področjih dela.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fardi
18. 10. 2010 23.11
a to je že neke vrste priprava na totalni propad, torej stečaj? mislim, da pišejo, da imajo delavci ogromno zapolitvenih možnosti v tehle časih. naj mi kdo razloži, kje pa bo našlo zapolitev teh 500 ljudi. pa da ne govorim še o ostalih par tisoč, ki bodo itak pristali na cesti, ker se fantje pri koritu niso sposobni nič zmeniti oz. jim ni v interesu, da se karkoli zmenijo. saj potem obstaja varianta, da bodo na dan čez nekaj časa prišle vse nepravilnosti, ki so jih počeli pred temle polonom. fuj in fej...
kolcamož
18. 10. 2010 14.12
ja..ja...prijateljstva in zveze....v glavi pa malo znanja
pogan
17. 10. 2010 22.27
Že v začetku ustonavljanja Mersteela, sem vedel, da s tem ne bo nič dobrega. sedaj se je to pokazalo. takratni direktor tega podjetja je bil vzvišeni in napovedoval 100% povečanje prihodkov, sedaj pa ima 1000% zmanjšanje prihodkov. Eden "strokonjak" v enem komentarju,ki so napisani pod tem člankom je napisal, da bo šel merkur v stečaj. delno drži, če ne bo dogovora s dobavitelji in bankami. bo šel obstoječi merkur v stečaj, drugi dan naredijo novi merkur brez obveznosti, plačilno in kreditno sposoben.... to se bo dogodilo!!!
periot
17. 10. 2010 20.13
jJa tisti pri koritu imajo možnosti za ostale bo pa bolj težko?
Pericapereracirep
17. 10. 2010 09.03
v tujini metalurgija laufa 300 na uro, torej...
5ra04
17. 10. 2010 09.01
kakšne komedije se tu gor grejo!!!!!!!
bibagre
16. 10. 2010 23.32
Ok, ti delavci, ki so bili odpuščeni, si lahko najdejo delo in imajo naslednji mesec plačo oz v najslabšem primeru dobijo socialno podporo,.... Moja mami, pa je naslednji mesec brez plače. Službe pa ne sme pustit, ker potem preko zavoda ni upravičena do denarnega nadomestila ali do socialne podpore,... Šele po 3m lahko da odpoved z razlogom,...
b77
16. 10. 2010 21.39
merkur bo tako šel v stečaj!!!!!!! GRE KDO STAVIT? 600 MILJ TERJATEV PRECENJENA VREDNOST OBJEKTOV KI JIH NIKČE NE BO KUPIL POČAKAJTE ŠE MALO BOSTE VIDELI!?
sanjajj
16. 10. 2010 19.57
Ja, izobraženi, mladi in zdravi ljudje imamo pa res dobre možnosti za zaposlitev!! govorim sarkastično, se razume!
nekdo...
16. 10. 2010 16.46
Ma daj daj daj... spet nakladancije
zima10
16. 10. 2010 16.08
Glede na-to, da imajo novo prijavljeni delavci dobro izobrazbo, nič ne rabijo info seminarjev, saj lahko vse pravice preberejo na internetu, pač pa novo zaposlitev oziroma denarno nadomestilo. Pri iskanju zaposlitve se mora Zavod bolj potrudit, država pa takoj zaplenit premoženje vsem takšnim lastnikom, ki najprej obogatijo, nato pa firmo pošljejo v stečaj.
aryan
16. 10. 2010 15.10
Izobraženi, visoko kvalificirani, izkušeni strokovnjaki... sej vemo kolk je takim teoretikom za verjet glede njihovih napovedi - v praksi se bo pa pokazal da ga bodo guznal
hrcekmuri
16. 10. 2010 11.17
KAKO DA JE NAENKRAT KAR TIHO O LOPOVSKIH IGRAH NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE
hrcekmuri
16. 10. 2010 11.13
RAZPUSTITE ZAVODE ZA ZAPOSLOVANJE