Gospodarstvo

Cerar si je oddahnil, Levica poziva k zavrnitvi 'sramotne cene'

Ljubljana, 09. 11. 2018 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čas, ki ga je imela država za prodajo NLB vse od 2014, se je dokončno iztekel. Po objavi informacije, da je Sloveniji uspelo prodati 59,1 odstotka delnic NLB, že dežujejo ostri odzivi s strani opozicijskih strank, v Levici pa vnovič pozivajo k ustavitvi prodaje. Da bi lahko bil končni izplen boljši, pa menijo tudi v koalicijski SAB. Vlada Marjana Šarca pa do sedaj še ni podala odziva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prva javna ponudba delnic NLB je uspela
    03:07
    Iz SVETA: Prva javna ponudba delnic NLB je uspela
  • Iz 24UR: NLB nič več v večinski državni lasti
    02:33
    Iz 24UR: NLB nič več v večinski državni lasti

To ni prodaja, to je kraja, je v prvem odzivu na prodajo delnic NLB ocenil koordinator Levice Luka Mesec. Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) bi morala po njegovih besedah odstopiti, vlado s premierjem Marjanom Šarcem na čelu pa v Levici pozivajo, naj se sestane kot skupščina SDH in "to sramotno ceno zavrne".

Mesec je spomnil, da je prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja konec leta 2017 zavrnila boljšo izhodiščno ceno za NLB "in to kljub temu, da bi bil takrat po prodaji kupec tisti, ki bi poplačal tožbe varčevalcev hrvaške LB".

V Levici so sicer v zvezi s prodajo NLB zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za finance, ki bo v četrtek.
V Levici so sicer v zvezi s prodajo NLB zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za finance, ki bo v četrtek. FOTO: Anže Božič

Mesec: Banko bomo prodali za manj kot tretjino dokapitalizacije

"Zdaj so to preusmerili na državni proračun, na katerem so še vse terjatve razlaščenih obvezničarjev in delničarjev. Mi pa bomo prodali to banko za manj kot tretjino vložka vanjo v dokapitalizaciji," opozarja Mesec. Izkupiček tega po njegovih ocenah ne bo pozitiven, ampak več stomilijonski proračunski minus. "Zato je treba to zadevo ustaviti, dokler je še čas," je odločen Mesec. V Levici so sicer zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za finance, na kateri se želijo po njegovih besedah o tem pogovoriti s premierjem, ministrom za finance, SDH in poslanci. Seja s točko dnevnega reda "ustavitev izsiljene privatizacije NLB in Abanke" je sklicana za četrtek.

Država je v prvi javni ponudbi delnic (IPO) za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB. Cena za delnico je postavljena pri 51,50 evra, tako da je za ta delež iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Če bo v celoti uveljavljena posebna stabilizacijska opcija, za kar je na voljo dodatnih 5,9 odstotka delnic NLB, bo delež narasel na 65 odstotkov, izkupiček pa na 669,5 milijona evrov.

Vlada se (še) ne bo odzvala

Na danes objavljen izplen javne ponudbe pa se vse do zdaj ni odzval predsednik vlade. V kabinetu premiera Šarca so zapisali, da je postopek v pristojnosti SDH, zato ga predsednik vlade ne bo komentiral. Zadeve prav tako niso komentirali na finančnem ministrstvu. 

Za uradne komentarje pristojnih o izidu prodaje delnic največje slovenske banke bo tako treba počakati do naslednjega tedna. V sredo bodo namreč delnice NLB začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi, s tem pa bodo prodajni postopki za največjo banko v državi uradno končani. Ob tem mejniku je pričakovati novinarsko konferenco vodilnih v SDH in NLB, ki pa prav gostobesedni s pojasnili ne bodo mogli biti, saj zanje v postopku IPO še dober mesec veljajo stroge omejitve komuniciranja.

V kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca se še niso odzvali na končni izplen prodaje NLB.
V kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca se še niso odzvali na končni izplen prodaje NLB. FOTO: AP

So se pa medlo odzvali v Šarčevi LMŠ. Slovenski državni holding je odgovoren tako za prodajo NLB kot za cenovni razpon prodaje delnic, je v izjavi spomnil vodja poslancev Brane Golubović. Dodal je, da bodo v poslanski skupini počakali do zaključka prodaje, ko pričakujejo od SDH vsa natančna pojasnila v zvezi s prodajo in ceno, ki jo je SDH dosegel.

SAB: Izplen bi lahko bil boljši

Medtem ko v LMŠ čakajo na podrobnejša pojasnila s strani SHD glede postopka prodaje, pa v koalicijski partnerici SAB poudarjajo, da bi lahko bil izplen od prodaje banke boljši, če bi se Cerarjeva vlada lotila svojega dela pravočasno in tako, kot bi se ga morala. 

"Želimo si, da je SDH banki našel dobre lastnike, ki bodo znali poskrbeti za rast in razvoj banke. Je pa s tem korakom tudi konec zgodbe, ko so posamezniki lahko NLB izkoriščali za svoj ali strankarski bankomat. Na žalost so bili za večino Slovenk in Slovencev stroški z NLB višji od koristi, kljub temu ali pa ravno zato, ker je z NLB upravljala država," so v odzivu zapisali v SAB.

'Upali smo, da lahko s preložitvijo še kaj iztržimo'

Razočaranje nad izplenom prodaje so izrazili tudi v stranki DeSUS. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da s tem zneskom država niti približno ne bo mogla pokriti stroškov, ki so jih davkoplačevalci vložili v banko. Ocenil je še, da se NLB ne bi smeli odpovedati tako z lahkoto, a dvomi, da je prodajo možno ustaviti, k čemur vlado kot skupščino SDH poziva Levica.

Franc Jurša obžaluje, da se nekdanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek, ko je obljubila privatizacijo NLB, ni izpogajala drugače.
Franc Jurša obžaluje, da se nekdanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek, ko je obljubila privatizacijo NLB, ni izpogajala drugače. FOTO: Damjan Žibert

Jurša obžaluje, da se nekdanja vlada Alenke Bratušek, ko je obljubila privatizacijo NLB, ni izpogajala drugače. Spomnil je, da ima NLB velik delež ne le v Sloveniji, ampak tudi na trgih nekdanje skupne države oz. je regijski igralec.

Na vprašanje odgovornosti, ker je prejšnja vlada pod taktirko Cerarja odlašala s prodajo banke, na kar opozarjajo tudi nekatere stranke, pa je Jurša med drugim odgovoril, da ni sodeloval pri odločitvi. "Je pa res, da smo vsi upali, da s preložitvijo lahko lahko še kaj iztržimo, da bo EU imela morda imela na nekakšen način blažje kriterije pritiska na Slovenijo za privatizacijo NLB," je dejal Jurša.

Cerar: 'Prodaja ni bila več stvar izbire, ampak dejstvo'

Tudi nekdanji predsednik vlade Miro Cerar je danes spomnil, da je prodaja NLB od trenutka, ko je Bratuškova z Evropsko komisijo podpisala zavezujoče dogovore, zapečatena. "Ni bila več stvar izbire, ampak dejstvo, od katerega se nismo več mogli umakniti. Drugače povedano: če banke ne bi prodali mi, bi jo Evropska komisija," je dejal. Sicer pa so po njegovih navedbah v SMC tudi javno večkrat povedali, da tako težka zaveza Evropski komisiji ni bila potrebna, pa tudi, "da smo skupaj z izvrševanjem prodajnega postopka v paketu dobili tudi kup nerešenih tveganj, vezanih na delovanje predhodnice NLB na Hrvaškem". Vse to je prodajni postopek po njegovih navedbah zavleklo in otežilo, je še dodal predsednik SMC, ki je sicer pričakoval višjo ceno delnice in prodajo celotnega deleža, ki je bil na voljo. Dodal je, da je bistveno, da je Slovenija izpolnila svojo zavezo in zaključila to zgodbo. Cerar upa, da prihajajo v banko lastniki z dobrimi nameni.

NSi: K nizki ceni botrovala lanska prestavitev prodaje

"Cena je takšna, kot jo določa trg," pa je v odzivu dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. "Lanska prestavitev prodaje banke, ki je bila politična odločitev, je botrovala temu, da je cena tako nizka," je dodal. Če bi banko prodali lani, bi dosegli znatno višjo ceno, je ocenil. "Zaradi političnih igric in preigravanj, kaj se politično bolj izplača, smo za NLB iztržili toliko manj." O politični odgovornosti za to, da je država glede na lani določen razpon cene sedaj dobila "veliko, veliko milijonov" manj, pa je po njegovem treba povprašati Cerarja, Dejana Židana in Karla Erjavca.

"EU nas je nategnila, krivi pa so naši politiki, ki so dovolili, da nas EU tolče po dolgem in počez. Naši le bedasto gledajo in se smehljajo," pa je informacijo o prodaji komentiral Zmago Jelinčič, prvak opozicijske SNS. "Treba bi bilo zamenjati vse, ki so krivi za propad NLB, jih zapreti do smrti in pobrati vse, kar so nagrabili sebi in svojemu krogu," je dejal in dodal, da s tem ne misli le na odgovorne v NLB, pač pa tudi na njihove sodelavce, prijatelje, sorodnike, politike in druge.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
18. 11. 2018 09.28
Čeprav se Sodstvo po polžje izboljšuje, bo trajalo še nekaj časa preden bo na nivoju evropskega in šele potem Slovenija lahko napreduje, kot se spodobi. Bo pa takrat nekaj časa pomanjkanje kadrov za parlament, ker bo 95% vladajočih skupaj z opozicijo sedelo po arestih.
anakondabox
15. 11. 2018 10.51
Odločitev o prodaji NLB si podajajo kot vroč kostanj. Vsak, ki bi o NLB karkoli objavil, bi se lahko opekel. Zato večina ostaja brez komentarja. #ničnovega
ArkaMast
13. 11. 2018 08.16
LEVICA edina normalna al kaj?
Samo.Jst
13. 11. 2018 07.15
+1
Ah, vse po starem... Lukec še vedno idealizira, Jelinko tolče klanfe ostali pa s prsti kažejo en na drugega. Nastradali smo ga davkoplačevalci, ker so NAŠ denar prekanaliziral v privat žepe. Nihče od nas tega denarja ne bi dejansko videl tako ali drugače, vendar mogoče bi lahko prišel prej na vrsto k specialistu, nekaj otrok več bi lahko imelo urejeno malico, mogoče da določeni bi končno dobili kanalizacijo... Ampak poglejte, povprečen slovenček ima še vedno za kavico na promenadi zato je vse OK.
flatearth
11. 11. 2018 12.40
+4
Tudi to stavbo NLB v Ljubljani bi lahko podrli, ker to ni za nikamor,
Simoni?
11. 11. 2018 11.21
+10
Pri tej zgodbi ima glavno vlogo Alenka Bratušek. Najprej je 9. let "nadzorovala" NLB. V tem času s(m)o jo trikrat dokapitalizirali z državnim denarjem. Alenčica je kot predsednica vlade najprej obljubila prodajo NLB, takoj zatem pa je sledilo:"Vi nid no mani! Vi nid đest tajm!" .... da še več pokradejo. Zdaj jim pa naenkrat ponudba za nakup NLB ne ustreza. Kaj pa bi? Da bi jim nekdo za starega shiranega, na pol mrtvega konja, ponudi več kot bi ponudil za dirkalnega konja v najboljši kondiciji? Čez pol leta bo še cena 20 evrov za delnico kar konkretno ambiciozna.
Talent212
10. 11. 2018 09.56
+18
Bo Luka kupil preostale delnice s študentskimi boni.
Rolesx
10. 11. 2018 09.47
+17
Državljani na ulice to sranje takoj prodati. Ne rabimo bank ki nekaterim ne lepe oči dajejo kredite drugim pa z velikimi obrestmi! PRODAT NEMUDOMA
M_teorija
10. 11. 2018 09.08
+1
Ojej kaj je Lukec vćerej šolal Antaverja, na paro ga je likov!?
fafajonka
10. 11. 2018 08.43
+9
24ur vi ste najboljši medij na Balkanu, če izvzamemo Kosovo.
Smešno
10. 11. 2018 08.22
+19
.. LEVICA..? .. pa dejte tovariši, dajte preimenujte se že enkrat tako ko se spodobi resni levičarski stranki/partiji... v KOMUNISTIČNO PARTIJO SLOVENIJE! Pa da se ve koga je potrebno voliti na prihodnjih volitvah.
Brakedirt
10. 11. 2018 08.44
-13
ime je ze zasedeno. komunisticna partija SĐS.
Smešno
10. 11. 2018 09.01
+0
Smešno
10. 11. 2018 09.02
+4
Brakedirt
10. 11. 2018 09.04
+2
M_teorija
10. 11. 2018 09.10
+5
Ne morejo k že obstaja!? Bo Svetek v luft skoču!?
M_teorija
10. 11. 2018 09.12
+2
Sort Hrano, na te boj skrajne od Svetka pa sploh nisem pomislil!?
M_teorija
10. 11. 2018 09.14
+0
M_teorija
10. 11. 2018 09.15
+1
Smešno
10. 11. 2018 09.17
-1
M_teorija
10. 11. 2018 09.21
-1
Da jim na Trstenjakovi ne bo enX Tito vn skoču, kot je na eni šoli na HR!?
ezzy5
10. 11. 2018 08.10
+19
Še vedno nismo videli spisov. Zdaj ko bo prodana, jih pa sploh ne bomo več. Bankomat je delal dokler je lahko....zdaj pa hitro prodat in zakrit sledi
Nimasmisla
10. 11. 2018 08.04
+7
psi lajajo karavana gre veselo naprej
Pal?ek Smuk
10. 11. 2018 07.52
+30
A lahko nekdo tega butalca Mesca enkrat za vselej poslje na Mesec...?!
olimpija35
10. 11. 2018 07.17
+31
janša bi za to takrat nazaj dobil veliko več.....levi pomovzli do konca in primorani prodati......miljarde pokradli in miljarde oprati kot posrednik za iran in podobne.....kriv je pa Janša,ko mu "gredo navskriž" 100000e okol parcele v trenti hahahahah
matej1111
10. 11. 2018 07.08
+27
Zdaj so prodali, ko so komunisti potopli banko. Res, vsaka vam čast. Me zanima kaj na to poreče ena in edina super Alenčica.
Acidic
09. 11. 2018 22.36
+31
Jaz pozivam k zavrnitvi sramotne Levice, fenomen, ki leta 2018 sploh nebi smel več obstajati. To je zaviranje države in težnja po nekih bivših, dokazano neuspešnih, sistemih!!!
diebaumeister
10. 11. 2018 09.03
+1
zakaj v socializmu ne bi smela obstajati Levica??
MasteRbee
09. 11. 2018 21.36
+20
Kdo bo v slo še kaj pošteno kupil, če prodajamo iz nuje. To zlatnino, potem srebrnino, ki je steber vsakega naroda, so nam koncu prodali kot staro železo. Sedaj bo dviganje davkov počasi postajalo neizogibno.
masni
09. 11. 2018 21.25
+58
Mesec dobro ve, da prodaje ni mogoče ustaviti, sedaj se pa dela heroja, kako se bo z zadnjimi atomi boril ,da se banka ne proda.Ma Lukec nismo vsi po juhci priplavali,kakor tudi ti nisi nikoli nič delal.Isto sran..je
mallonge
09. 11. 2018 21.22
+31
Levaki ste spet pokradli narod.
piljan
09. 11. 2018 21.45
-13