Gospodarstvo

Milijarda evrov, 61.000 kristalov, vratolomni sprehod nad morjem in 'vsevedna' Zoe

Sauthampton, 09. 03. 2019 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
72

Več kot dve leti so delavci v francoski ladjedelnici gradili skoraj 172.000 ton težko, dobrih 315 metrov dolgo in 67 metrov visoko potniško ladjo MSC Bellissima. "Lepotica" premore vse, kar potniki običajno pričakujejo od udobne, sodobne ladje za križarjenja, še posebej pa bo navdušila ljubitelje tehnologije, saj je prva, ki ima čisto posebnega člana posadke, ki nikoli ne počiva – umetno inteligenco Zoe.

Deževni in vetrovni britanski Southampton je bil pred dnevi kulisa za krst Bellissime, sicer sestre MSC-jeve ladje Meraviglia. Plavajoče zabavišče v pristanišče ni privabilo le tistih, ki smo se vkrcali na ladjo, ampak tudi številne domačine, ki so želeli fotografije impresivne ladje. Najbolj navdušeni fotografi so s seboj prinesli kar drone, da bi lahko v objektiv ujeli celotno Bellissimo.

A če je bilo mogoče zunaj še slišati pritožbe čez "britansko vreme", so na ladji s tehnologijo poskrbeli za to, da lahko "vsak dan sije sonce". Vsaj tisto na 480 kvadratnih metrov velikem LED zaslonu, ki se razteza čez strop velike notranje promenade. Zaslon s projekcijami 24 ur na dan skrbi za vzdušje. Ob bolj abstraktih podobah se namreč na njem pojavljajo tudi podobe iz narave pa sončni zahod ali zvezdnato nebo.

Pod vedno spreminjajočim se LED nebom najdete številne trgovine, kjer je mogoče najti vse – od oblačil do elektroskih naprav. Pa seveda kavarne, slaščičarne in restavracije. Skupaj je sicer na ladji 20 barov in 10 restavracij.

Glamur

Bleščeča notranjost ladje, ki je ob našem obisku še dišala po sveži barvi, bo odlična kulisa za tiste, ki želijo svoje profile na družbenih omrežjih opremiti z glamuroznimi fotografijami.

Tudi na Bellissimi namreč  najdemo "tipično MSC-jevo" stopnišče – 96 stopnic, ki so jih okrasili v podjetju Swarovski in za to porabili 61.000 svojih značilnih kristalov. Šef družbe Pierfrancesco Vago je prepričan, da so stopnice "simbol sofisticiranosti MSC-jevih ladij".

Vsekakor so odličen prepoznaven znak družbe, gneča za fotografiranje na njih je bila namreč vsak dan izjemno velika. In to ne le zaradi tega, ker je družba tokrat na krov povabila tudi veliko "influencerjev" družbenih omrežij. "Vedno vsi, ki pridejo na krov, želijo stopniščno fotografijo," pojasni članica več kot 1500-glave ekipe, ki na ladji skrbi za udobje več kot 5.600 potnikov, Bellissima pa je že četrta MSC-jeva ladja, ki je postala njeno delovno mesto.

Klasična eleganca sreča umetno inteligenco

Zoe

Iz osrednjega dela ladje se lahko odpravite na počitek v kabino. Na voljo je tako "kraljeva" verzija, kot navadnim smrtnikom dostopnejša kabina z balkonom ali oknom.

Če bi nas na večini ladij najprej zanimalo, kako udobna je postelja ali kako kreativna je bila ekipa, ki je urejala prostor, pri izbiri materialov, barv in razporejanju pohištva, tokrat pogled najprej ujame škatlica z napisom Zoe.

Vse odkar so leta 1900 zgradili prvo ladjo, namenjeno izključno luksuznemu križarjenju, ladjo, poimenovano Prinzessin Victoria Luise si je zamislil Albert Ballin, ladijske družbe tekmujejo v tem, čigava ladja bo največja, najsodobnejša, katera bo ponujala največ zabave. Trenutno smo, kot kaže, tudi sredi tekme, čigava bo najbolj zanimiva navdušencem nad tehnologijo.

V škatli Zoe se skriva umetna inteligenca, ki naj bi poznala odgovore na vprašanja ladijskega potnika. Aktivirate jo tako, da enostavno izgovorite "ok, Zoe". In Zoe se aktivira približno tako kot se podobne naprave v filmih – prižge se lučka na vrhu škatlice in Zoe spregovori.

Zoe je najdražja članica posadke, priznavajo v družbi, čeprav natančnega zneska, ki so ga porabili za njen razvoj, ne želijo izdati. So pa menda za celotno ladjo odšteli okoli milijardo evrov, do leta 2027 pa nameravajo na valove postaviti še 13 ladij. Od leta 2017 pa do 2027 bo tako družba za investicije namenila skoraj 14 milijard evrov.
Če Zoe odgovora ne pozna, vam bo svetovala, da se obrnite na recepcijo. Kar se zaenkrat dogaja še precej pogosto. Vseeno je interakcija z Zoe zabavna in nekaj novega.

"Zoe se še uči. Več kot se z njo pogovarjate, več zna," nam pojasni Achille Staiano iz MSC. Zoe trenutno govori sedem jezikov – angleško, špansko, nemško, italijansko, francosko, portugalsko, z njo lahko v svojem jeziku komunicirajo tudi gostje s Kitajske. Njeni snovalci pravijo, da zna odgovriti že na okoli 800 vprašanj, povezanih z dogajanjem na ladji.

"Vsekakor je to za potnike nekaj novega. Gost se na križarjenju spopade v veliko količino informacij, lahko se zgodi, da na kaj pozabi. Zoe pa je na voljo ves čas, kar koli jo lahko vprašate tudi ob treh zjutraj," nadaljuje Staiano. Sicer pa brez skrbi, sama vas ob treh ponoči (ali ob kateri koli drugi uri) ne bo nagovorila.

Zoe sicer ne boste mogli vzeti v roke in si jo ogledati. V sobi je trdno pritrjena. "Boste pa opazili, da morda ni na mestu, ki bi bilo glede na razporeditev v sobi, najbolj primerno. Locirana namreč ni tako, da je oblikovalsko najbolje, ampak glede na akustiko v posamezni sobi. In sicer tako, da se lahko z njo pogovarjate iz katerega koli kotička sobe pa vas bo slišala," še pojasni Staiano, ki je Zoe na uradni predstavitvi "prepričal", da zbranim pojasni, da "res ne ve, kdo je Pierfrancesco Vago (direktor), da pa je Staiano "krasen".

Zoe je najdražja članica posadke, priznavajo v družbi, čeprav natančnega zneska, ki so ga porabili za njen razvoj, ne želijo izdati. So pa menda za celotno ladjo odšteli okoli milijardo evrov, do leta 2027 pa nameravajo na valove postaviti še 13 ladij. Od leta 2017 pa do 2027 bo tako družba za investicije namenila skoraj 14 milijard evrov.

Lačni?

Podobno kot za navdušence nad tehnologijo, je na ladji poskrbljeno za gurmane. Hrana je na voljo večji del dneva, zato lačni ne boste. Ob klasičnih dobrotah, ki vključujejo vse od sušija do zelenjavnih in mesnih jedi, Bellissima prinaša nekaj za navdušence nad španskimi okusi. Restavracija Hola Tapas, ki jo vodi kuhar z dvema Michelinovima zvezdicama Ramon Freixa namreč prinaša, kot trdi kuharski mojster, "resnični okus Španije", na krožnik pa pričara "mediteranski način življenja". Prav tako na krovu Bellissime kuha znan nemški kuhar Harald Wohlfart, ki skrbi za petične goste Yacht Cluba.

Na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji slaščic. Večkrat nagrajeni, sicer pa eden najbolj znanih francoskih mojstrov slaščic, Jean Philippe Maury namreč na ladji pripravlja svoje sladke dobrote. Posebno doživetje pa je možnost, da si ustvarite svojo čokolado.

Mojster je sicer precej časa razmišljal o tem ali sprejeti mamljivo ponudbo, da postane "ladijski čokoladni mojster". Vlaga je namreč velika sovražnica čokolade, zato je bilo potrebnega kar nekaj dela, da so s snovalci ladje ugotovili, kako urediti prostor tako, da bo bolj naklonjen tej slastni dobrini.

Tobogani in himalajski most

Ob bogato obloženih ladijskih mizah, je nevarnost, da se boste z dopusta vrnili s kakšnim dodatnim kilogramom, velika.

Dobra novica pa je, da je na krovu na voljo dovolj možnosti za rekreacijo. Stereotipna prepričanja, da dopust na ladji pomeni, da boste lahko končno v miru brali knjigo, na kateri se že od lanskega božiča nabira prah, so namreč zmotna.

Sodobne potniške ladje ponujajo skoraj neomejene možnosti zabave in rekreacije, kar pomeni, da boste tudi na dneve, ko bo na sporedu plovba, najbrž le malo počivali.

Na Bellissimi so si omislili Arizona Aqua Park, kjer so med drugim postavili tudi tri tobogane, himalajski most je za željne adrenalina, ki se želijo sprehajati okoli 60 metrov nad morjem, na voljo je še steza za tek, velika telovadnica z različnimi napravami, igrišče za košarko, nogomet, pa več bazenov, bowling … Za sproščanje po napornem dnevu pa je na voljo velik sprostitveni center, kjer ponujajo vrsto različnih masaž.

Prav tako se lahko gostje zabavajo z obiskom simulatorja formule ena. Za tiste, ki želijo preveriti ali je sreča na njihovi strani, je na voljo igralnica, potem pa je tukaj še vrsta šovov, Cirque du Soleil pa je za Bellissimo pripravil dve predstavi, ki ju je mogoče videti samo na tej ladji.

Krst odpihnil veter

Cirque du Soleil je poseben spektakel pripravil tudi za krstno slovesnost, kjer je sicer nastopil tudi legendarni Andrea Bocelli s sinom, za voditeljico pa so izbrali priljubljeno britansko zvezdnico Holly Willoughby.

Vendar je bil to večer, ko je šlo le malo po načrtih. Potem ko so delavci velik del dneva na nemirnih valovih utrjevali ladjo, da bi bila ta za večerno prireditev na svojem mestu, je veter prekinil krstno prireditev. Organizatorji so se namreč odločili povabljene iz prireditvenega šotora ob ladji umakiti na varno nazaj na ladjo, potem ko so sunki vetra začeli nevarno majati šotor.

Z nekaj spretne improvizacije je bila Bellissima na koncu vseeno krščena, govor njene botre, igralske ikone Sophie Loren, smo namesto na odru, spremljali na velikem stropnem led zaslonu.

Andrea Bocelli

Ladja, ki nikoli ne spi

A ne glede na to, kako burni so večeri na ladji – večinoma se zavlečejo kar v zgodnje jutranje ure – ko se boste zjutraj zbudili, bo ladja brezhibno čista.

Zulkifli, ki prihaja iz Indonezije in si kruh z delom na ladjah služi že več kot dve leti, nam je zgodaj zjutraj razložil in pokazal, kako poteka njegovo delo. "Začel sem ob enajstih zvečer, končal pa bom ob enajstih dopolne," pravi, medtem ko odnese veliko vedro do steklene ograje v Aqua Parku, ki potrebuje čiščenje.

Ladja

Preostanek dneva je prost. "Kar je krasno, ker lahko počivam ali grem na oglede, ko se zasidramo," pravi. Tako lahko spozna številne nove kraje, kar se mu zdi ena od glavnih prednosti njegove službe, doda.

Praviloma boste čistilno ekipo videli "oboroženo" le z vodo, metlami in krpami. Čistila, polna kemikalij so prej izjema kot pravilo.

Kljub očitkom, da ladje za križarjenja obremenjujejo okolje, pri MSC namreč vztrajajo, da se trudijo čim bolj skrbeti za okolje. Na krovu tako ne boste našli plastike za enkratno uporabo. Razvili so tudi sisteme upravljanja z odpadno vodo in drugimi odpadki, ki okolje čim manj obremenjujejo.

"Predstave o umazanih ladjah so danes napačne. Razvoj gre v smeri čim hitrejšega približevanja ničelnim emisijam. Ko ljudje nad ladjo vidijo bel oblak, včasih mislijo, da so to škodljivi izpusti. Ampak to je para, ne dim," vztraja Staiano.

Trdi, da obračanje v zeleno ni marketinški trik za privabljanje okoljsko ozaveščenih milenijcev, ampak logična usmeritev podjetja, ki "živi od morja": "Prav tako je treba vedeti, da tudi za ladje veljajo okoljski predpisi. Ponekod so še posebej strogi in če jih ne bi izpolnjevali, ne bi mogli pluti."

Počitnice na ladji - udoben način, da v kratkem času vidite velik košček sveta

Velike ladje za križarjenja v zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljen način preživljanja počitnic. Ladje so vse bolj udobne, zanimive, praktične za ljudi, ki želijo v kratkem času obiskati veliko krajev, vmesni potovalni čas pa preživeti čim bolj zabavno.

Prihodki branže naj bi se gibali okoli 30 milijard evrov letno. Število potnikov pa se je z okoli 17 milijonov leta 2009 povzpelo na okoli 27 milijonov, kolikor naj bi jih potovalo lani.

"V bistvu so križarjenja zelo priljubljena povsod po svetu, čeprav še vedno predstavljajo samo okoli odstotek vsega turizma v svetu," razlaga Mladen Barukčić iz agencije Svet križarjenj. "Vidimo pa zelo veliko rast, vse več je novih ladij, v bistvu je do leta 2027 napovedanih več kot 100 novih takšnih ladij," nadaljuje Barukčić.

Na ladje prihaja nova generacija potnikov, mlajši, zabave željni, še vedno pa velik delež predstavljajo družine, ki jih na krov pritegnejo cenovne ugodnosti za otroke. Pa tudi dejstvo, da na ladjah za zabavo otrok skrbijo animatorji, kar staršem omogoči nekaj brezskrbnega oddiha.

Na Antarktiko v udobju "petih zvezdic"

Kako v množici ladij izbrati pravo? "Ladje so se diferencirale, ponudbe je ogromno. Ladjarji se sami postavljajo v nek razred – morda so bolj namenjeni družinam, morda bolj zabavi, rekreaciji ali imajo ponudbo prilagojeno gurmanom. Ladjarji tudi sledijo razvoju pametne tehnologije," razlaga Barukčić.

Kje najraje križarimo Slovenci? Prednjači Sredozemlje. Globalno pa se hitro vzpenja priljubljenost azijskih destinacij.

Prihodnost pa očitno prinaša tudi veliko ladij, ki bodo namenjene izključno gostom z nekoliko globljimi žepi. Ladje, kjer namesto kabine najdemo apartmaje, kjer za udobje gosta skrbi butler … "Tam je storitev zelo osebna, posadka do gosta pristopa poimensko, ekskluzivne so lahko tudi destinacije takšnega potovanja, na primer luksuzno križarjenje na Antarktiko, ki gostu ponuja, da tudi ta del sveta obišče v udobju, ki ga je vajen sicer," pravi sogovornik.

Vendar pa križarjenja seveda niso namenjena le tistim z višjimi prihodki. "Cene so v resnici precej drugačne, kot misli večina," pravi Barukčić. "Cene so recimo v priljubljnh terminih od 500 evrov naprej za osnovno namestitev v notranji kabini, kjer pa imate še vedno vse vključeno. Potem pa je odvisno od tega ali morda želite kabino z balkonom, kjer so cene okoli 800, 900 evrov naprej."

In kje najraje križarimo Slovenci? Prednjači Sredozemlje. Globalno pa se hitro vzpenja priljubljenost azijskih destinacij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fortunas
11. 03. 2020 15.29
Potem bo pa jok, da ni dovolj potnikov, ta corona ni še nič, kar šele prihaja.
Mitja Bi?ek
10. 03. 2019 11.53
+17
Zakaj se povsod najdejo ljudje, ki vse kar vidijo im slišijo popljuvate, ker, domnevam, da večina ni bila na takšnem križarjrnju ali celo na taki ladji, prav ti znajo povedati kako in kaj!Tisti, ki imajo denar in gredo na križarjenje, se po mojem mišlenju sploh ne obremenjujejo z gužo, z delavci kdo je suženj in kdo ne, kakšne izpuste ima ladja in kakšna je hrana!Če si križarjenje s tako ladjo pač lahko privoščiš, potem se ne obremenjuješ z vsem tem ampak preprosto uživaš...vsaj jaz bi tako, če bi se znašel privsem tem oz. če bi imel denar!
thetech
10. 03. 2019 12.10
+12
Temu se reče balkanska mentaliteta. Narod ni srečen, če tukaj vsega ne popljuluva, skritizira ipd.. En kup godrnjanja. In potem se sprašujejo zakaj smo kjer smo.. Hahaha
Uporabnik1046796
10. 03. 2019 11.51
-3
Taksne ladje so med najvecjimi onesnazevalci morja!!!
User416781
09. 03. 2019 21.44
+20
Tisti ki tukaj nabijate kakšna je gneča na teh ladjah in da je vse ceneno, še nikoli niste bili na pravi križarki. Nobene gneče ni, za sobo je vseeno kaj imate, saj v sobi samo spite, sicer pa je super. Na teh ladjah je toliko dogajanja in možnih aktivnosti, da ni nikoli dolgčas. Ladja se zasidra v več mestih in imate dovolj časa da si ta mesta ogledate. Skratka, križarjenje je res odličen dopust ki ga priporočam.
User416781
11. 03. 2019 11.53
+3
Nimaš pojma. Ladje so različne. Če je family ship, ne bo nobenih penzionistov.
Bojan-F
09. 03. 2019 19.47
+5
Novinarji, pred casom (leto ali dve) ste imeli prispevek o high-tech podjetjih in primerjali stevilo taksnih podetij z Nemcijo, Cesko in Slovasko ... in se pohvalili, da smo po stevilu na milion prebivalcev pred Cesko in Slovasko a se vedno dalec izza Nemcije ... predlagam, da intenzivneje poiscete po obrtnih conah (in ne na GZS) taksna podjetja in videli boste, da za Nemcijo ne zaostajamo mnogo ... in napisite pozitivne zgodbe.
Bojan-F
09. 03. 2019 17.57
+11
Po spodnjih reakcijah sodim, da nekateri Slovenci s slabo samopodobo ne morejo razumeti ali dojeti, da smo Slovenci sposobni zahtevnih stvari ... ker se jim v glavi posledicno sesuva konstrukcija, da je za njihovo nesposobnost kriv nekdo imaginaren (drzava, partija, soseda, ...) ...
Bojan-F
09. 03. 2019 18.03
+14
... kot prvo ... na cruserjih je znanje iz goriskega in tolminskega ... kot drugo ... srece cloveku ne more dati niti drzava niti sistem in niti partija, sreco si mora clovek ustvariti sam! - je zapisal veliki pred natanko 40-leti umrli slovenski mislec.
Janko Ig
09. 03. 2019 18.18
+8
Križarke so večinoma kot plavajoči domovi za starejše, več kot 60 % gostov je starejših od 65 let..... Postelje in vse v sobah ( z balkoni in višji razred ) je zelo ceneno. Res prestižnih je le peščica sob. Vrste za hrano, v restavracijah ,ki strežejo tak dren , da se natakarji komaj prebijejo mimo skratka katastrofa. Osebna izkušnja prvić,zadnjič in nikoli več pa sem za 12 dnevno križarjenje za dva plačal 11500,00 torej nisem šparal....
nikhrast
09. 03. 2019 19.34
-7
To je v glavnem za ta mlade, poglej video. Če si malo starejši, pa pomembno da ne greš kadar imajo šole počitnice. Pa sem in tja tudi kakšni problemi, poglej par dni nazaj, ves kaos potem ko je cruiser odplul iz New Yorka v neurje.
ne rabimo predsednika
09. 03. 2019 21.49
+0
ma kakšen mislec.. ha ha. On si jo je ker je bil pri koritu in so mu drugi srečo kovali
wolfterier
10. 03. 2019 09.50
+1
Partija in država pa ti srečo lahko zelo zagreni,anede,mislec !!!
nikhrast
09. 03. 2019 17.48
+13
Pa to ni za bogataše, to je z navaden folk, poglej kaj vse pride gor. Bogati ne bodo šli v to gužvo, saj nimajo nobenega mira; moreš že biti poseben tip da ti takšen živ-žav ugaja.
lumpimonster
09. 03. 2019 16.35
+18
To sploh ni več ladija to je že skor ena mala država haha
Apostol1
09. 03. 2019 16.17
+4
To je tisto kar pelje svet v propad . Osebno nimam nič proti bogatašem . samo če po eni strani pomisliš na lačne otroke v Jemnu na primer , na drugi pa takšno bogastvo , ki je namenjeno izključno zabavi potem mora biti vsakemu jasno , da pohlep vodi lahko samo v propad , ne jutri ali pojutrišnjem , tudi stari Rim ni propadel v enem dnevu ampak propadel pa je in to od znotraj navzven
User416781
09. 03. 2019 21.11
+5
wolfterier
10. 03. 2019 09.52
+4
Za lačne otroke so odgovorni predvsem njihovi starši,pa ne samo v Jemnu,Apostol !
komarec
09. 03. 2019 16.00
+14
Veliko lepše se počutim doma. Bivalni prostori so na dokaj dobrem nivoju, s tem da imam še klet, ki je stara vendar skrbno obnovljena z odlično mikro klimo kjer se sušijo odlične salame in klobase, kjer je shranjena kvalitetna kapljica, kjer so prijatelji vedno dobrodošli, kjer je sproščenost na prvem mestu, kjer dobra klapa zapoje, skratka prav domačnost brez pretiravanja. Na tisti ladji, pa moraš stalno paziti kako si urejen in kako se obnašaš, kar je včasih zalo neprijetno.
User416781
09. 03. 2019 21.12
+11
Prav imaš. Najbolje, da ostaneš kar doma.
BobbyP
09. 03. 2019 15.17
+9
Schettino bi bil odličen kapitan za tako ladjo. 🙄
mikitr
09. 03. 2019 14.59
+11
Vžne so zvezdice in luksuz,ki ga 97% ljudi nikoli ne užije.
Neprijatelj
09. 03. 2019 15.04
+11
Janko Ig
09. 03. 2019 16.33
+2
Na teh ladjah ni nobenega pravega luksuza. Vsak hotel s štirimi zvezdicami je bolj udoben in ima boljšo ponudbo....Enkrat probal ( najvišji nivo ) pa nikoli več....
wolfterier
10. 03. 2019 09.54
+1
Je pa križarjenje po Kornatih veliko lepše in zanimivejše,Satana !!!
Stratus007
09. 03. 2019 14.49
+48
Mi pa smo še več zapravili za TEŠ, ki ga niti nismo rabili. Raje bi naredili takšno ladjo, da bi vsaj vedeli kam je šel denar...
ljadoljed
09. 03. 2019 14.49
+2
kozlam od pametnih komentarjev
RUGIEVIT
09. 03. 2019 14.48
-3
Bella makina!
Janko Ig
09. 03. 2019 14.42
+35
No krasno. Ena taka križarka v enem dnevu izpusti v zrak toliko NOx in CO2 ,žvepla in še kaj kot par miljonov dieslov v celem letu ( BBC npr je o tem poročal in predstavil meritve ). Potem pa omejujemo vožnjo z diesli....halo ekologija . Da je absurd še večji so najmnožičnejši koristniki teh potovanj nemci, i so najbolj glasni pri dieslih....
LightningBolt
09. 03. 2019 14.27
+6
Pa ogromno uničenega ozona
robert hrovat
09. 03. 2019 14.23
-2
RamzesII
09. 03. 2019 20.00
+2
Neprijatelj
09. 03. 2019 13.59
+2
je, pa tudi par tisoč sužnjev - črncev, ki gradijo take bizarnost.
upornik30
09. 03. 2019 14.02
+12
teh par črncev plačujejo v državno blagajno tako ne ti meni da so sužnji raje poglej sužnje na socialni!!
seronja80
09. 03. 2019 14.46
+5
k boš kaj dajansko koristnega naredila za te sužnje razn, da blabetaš iz udobnega kavča od doma se lahko oglasiš do takrat pa se kaži naokoli v svojih udobnih UGGicah..
Mauzahecmauzares
09. 03. 2019 13.59
+15
Potrata vsega mogočega.