Gospodarstvo

Minimalna plača poveča brezposelnost, razen kadar jo zmanjša

Ljubljana, 01. 05. 2021 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tibor Rutar
Komentarji
87

Pred časom je bil lanski predlog demokratov v ZDA, da bi do leta 2025 dvignili z zakonom določeno minimalno plačo na 15 dolarjev, poražen. Argumenti na obeh političnih straneh so znani in se pojavljajo tudi zunaj ameriškega konteksta, ko javnost razpravlja o smiselnosti minimalne plače in njenem morebitnem višanju. Zagovorniki trdijo, da zvišanje minimalne plače zelo očitno zmanjšuje revščino med najslabše plačanimi delavci in niža stopnjo izkoriščanosti, ki so ji izpostavljeni.

Minimalna plača je upravičeni moralni popravek – in glede na očitni tržni neuspeh (tj. pojav izkoriščanja) tudi smiselni ekonomski korektiv nepopolno delujočega trga. Nasprotniki izpostavljajo, da (znatna in vse višja) minimalna plača vodi k delnemu odpuščanju natanko tistih delavcev, ki zaposlitev (četudi zaposlitev z nizko plačo) najbolj potrebujejo. Še več, pravijo, da ustvarja dodaten pritisk na majhna podjetja, ki si povišanje plače svojih delavcev najtežje privoščijo. Nasprotniki pri tem poudarjajo, da zgolj izpostavljajo standardno lekcijo, ki nas je z grafikoni ponudbe in povpraševanja uči ekonomska znanost. Zagovorniki se odzivajo z dvema argumentoma – bodisi da ekonomija ni nikakršna znanost (kar mimogrede pomeni, da odpadejo tudi sociologija in druge družbene vede, ki so jim zagovorniki sicer naklonjeni) bodisi da ekonomija ni tako zelo monolitna v svojih lekcijah, kot si mislijo nasprotniki.

Tibor Rutar
Tibor Rutar FOTO:

Kdo ima prav? Odgovor je, zanimivo, da imata prav obe strani – ampak v različnih kontekstih. Empirične ekonomske študije razkrivajo, da minimalna plača včasih res precej poveča brezposelnost, pogosto jo poveča skromno ali sploh ne, včasih pa jo – na prvi pogled nenavadno – celo zmanjša. 23 takšnih študij, objavljenih med letoma 2000 in 2013, z več sto kvantitativnimi ocenami razkriva, da je pogost vpliv zmerno povišane minimalne plače na brezposelnost dokaj blizu ničle (nekoliko negativen je, –0,03). Ta številka pomeni, da denimo zmerno 25-odstotno zvišanje minimalne plače poveča brezposelnost zgolj za 0,75 odstotka. Nekateri drugi pregledi empirične literature so bolj negativni, a po podrobnem branju vseeno tipično razkrivajo dva podobna izsledka. Prvič, dokaj majhen negativni učinek minimalne plače, dokler ni povišana nad 60 odstotkov povprečne plače v državi, in drugič, precejšnjo heterogenost, raznolikost vpliva te politike na zaposlenost v različnih okoljih. Kako je to mogoče? Sprehodimo se najprej čez standardni ekonomski argument proti minimalni plači, da bomo nato lahko razumeli, zakaj včasih – velikokrat – ne drži povsem. 

Če je trg dela konkurenčen in če so delavci na njem poplačani natanko (ali skoraj natanko) v skladu s svojo produktivnostjo oziroma s svojim vrednostnim prispevkom k podjetju ("mejnim produktom"), bi morala že zmerno visoka minimalna plača opazneje povečati brezposelnost. Tako je zato, ker bodo delodajalci po spremembi ugotovili, da nekateri njihovi delavci, ki imajo nizko produktivnost, s svojim delom podjetju prispevajo manj (denimo 5 evrov na uro), kot so zanj plačani (denimo 7 evrov na uro v skladu z novo, višjo minimalno plačo). V tem novem okolju se delodajalcem splača odpustiti manj produktivnega delavca, saj z njim aktivno izgubljajo denar. Ne le, da se jim splača, marveč to tudi lahko storijo, saj zakon o minimalni plači ne predvideva, da morajo delodajalci obdržati svoje trenutne zaposlene. Delavca odpustijo in ga poskusijo zamenjati bodisi s produktivnejšim delavcem, katerega prispevek k podjetju je večji, bodisi s tehnološko inovacijo, ki dvigne produktivnost ostalih, še vedno zaposlenih delavcev, s čimer podjetje kompenzira izgubo manj produktivnega delavca. Brezposelnost se bo povečala in delo bodo izgubili ravno tisti najmanj produktivni delavci, ki se bodo v novem okolju težko zaposlili.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Toda kaj se zgodi, če trg ni močno konkurenčen? Kaj, če delavci niso plačani povsem ali skoraj povsem v skladu s svojim mejnim produktom? V tem primeru in pod pogojem, da je zvišanje minimalne plače zmerno in previdno, delodajalci ne bodo imeli interesa za odpuščanje, saj je bil že pred zvišanjem minimalne plače mejni produkt delavca toliko večji (denimo 5 evrov na uro) od trenutne plače (denimo 3,5 evra na uro), da ga tudi (zmerno) zvišana plača (na 4,5 ali celo 5 evrov na uro) ne bo presegla. Ravno obratno, v nekaterih primerih se lahko zgodi, da je bila plača toliko nižja od mejnega produkta delavca, da nekateri delavci sploh niso hoteli sprejeti zaposlitve po tej nizki stopnji. Zdaj, z uvedbo (višje) minimalne plače, se za to morebiti odločijo, kar vodi k zmanjšanju brezposelnosti. Minimalna plača ni povečala brezposelnosti, marveč jo je celo zmanjšala.

Ta argument ekonomsko izobraženi nasprotniki minimalne plače poznajo kot monopsonistični model oziroma model monopsonistične konkurence. Zakaj jih ne prepriča? Zakaj mislijo, da ne zajame resnice? Ker, pravijo, trg nekvalificirane delovne sile, za katerega je minimalna plača najbolj relevantna, preprosto ne more biti tako zelo nekonkurenčen, kot namiguje monopsonistični model. Ravno nizka stopnja kvalificiranosti delavcev po njihovem mnenju priča o hudi konkurenci, saj pogojev za vstop na trg skorajda ni. 

Minimalna plača
Minimalna plača FOTO: Shutterstock

Toda nasprotniki pozabljajo, da je na kar nekaj trgih dela mobilnost delavcev (geografsko) omejena. Če delavci težko potujejo med kraji, se lahko začnejo pojavljati monopsonistični elementi. Nasprotniki pozabljajo, da se (tudi nekvalificirani) delavci soočajo s t. i. iskalnimi stroški in trenji. Delavci iz več razlogov ne morejo vedno elegantno poiskati drugega delodajalca ali pa se jim to zdi tako naporno, da raje ostanejo, kjer so, čeprav čutijo, da so za svoj prispevek k podjetju plačani premalo, tj. manj, kot bi bili drugje. Nasprotniki pozabljajo, da imajo nekateri delodajalci elemente tržne moči (zaradi denimo podjetniških pripojitev), zaradi katere lahko umetno zamejujejo konkurenco in delavcev ne poplačajo z njihovim mejnim proizvodom. Skratka, obstaja vrsta monopsonističnih dejavnikov, zaradi katerih oziroma v prisotnosti katerih ekonomisti ocenjujejo, da so delavci v povprečju plačani okoli 15–20 odstotkov manj, kot znaša njihov mejni produkt. Če to drži oziroma kjer to drži, vsaj zmerno povišanje minimalne plače ne bi smelo imeti negativnega ali vsaj ne večjega negativnega učinka na zaposlenost (vpliv je včasih lahko celo pozitiven). In vedno več študij v zadnjih desetletjih kaže, da je kar nekajkrat (čeprav ne vedno) tako.

Kot običajno, so nam tudi v razpravi glede učinkov minimalne plače politični tribalizem, neracionalnost in dogmatizem tesno za petami. Tisti zagovorniki minimalne plače, ki trdijo, da je neoklasična ekonomska teorija zgolj neoliberalna zabloda, ideološka krinka in zarota gnilega kapitala proti veličastnemu ljudstvu, gotovo ne razmišljajo trezno. Obenem drži, da bi bil že čas, da tisti nasprotniki minimalne plače, ki vztrajajo, da ekonomija preprosto izjavlja apodiktične trditve, ki jih ne moremo spodbijati (ali podkrepiti) z empiričnimi študijami, odložijo svoj izvod Ludwiga von Misesa.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krpati
03. 05. 2021 13.11
+1
Bravo,moram pogledati na zemljevid ali živim v sloveniji ali v AMERIKI, ker to je že mimo meje zdravega poročanja
proofreader
02. 05. 2021 08.51
+2
Zakaj pri levih delajo v glavnem študenti ali na minimalcu?
Zevs
01. 05. 2021 21.48
+0
Saj toti novinar že ma ksiht čuden!
Zevs
01. 05. 2021 21.42
+3
BRAVO 24UR NASLOV DA TE VRŽE!
borec91
01. 05. 2021 21.40
+2
namesto teh corona dodatkov za lenuhe in sds podkupljence bi meli garaci na minimalcu komot 1000e tko bodo pa sam vracali ta nakraden denar
Zevs
01. 05. 2021 21.39
+4
Marš banda iskoriscevalska. Pa bravo za naslov za crknt!
CelindaAndre
01. 05. 2021 21.38
+11
Kje so rdeči kravaltrajberji..Poslance na minimalce...??
srecnii
01. 05. 2021 21.24
+7
Sava Kranj ponuja 800 bruto, z dodatki, ki jih ni mal prideš na 800 neto, 900 tud 1000 neto+, če delaš nočne, če pa še nedelje pa 1100+neto, ampak zato delaš ko nor8
Diegol14
01. 05. 2021 21.21
+1
Violeta je že na minimalcu?
puspan
01. 05. 2021 21.56
+2
Sindikalna dušebrižnica Jerkič jih še 20.000 nima na mesec. Kako lepo bi bilo, če bi kot glavna sindikalist od svojih 15.000 vsaj10-11.000 € odstopila prekarnim revežem. To pa ne, kajne. Hvala lepa za takšne kruhoborce.
srecnii
01. 05. 2021 21.09
+13
eno sam o be/no nakaldanje, 1000 neto vsakmu delavci pol pa naprej 1100-1200-1300+ glede na izkušnje. Kdor pa en more plačat pa anj dela sam, ne rab okol spraševat če je kje kak delavec
bogdajmir
01. 05. 2021 21.09
+2
ZDA printa denar, v prenesenem smislu. Dajte malo bolj konkreten članek napisati o tem, kakšno škodo povzdroča ZDA tale Biden. In ko bo mehurček počil, bo isto kot 2009, ko je tudi ZDA povzročila zlom vseh borz.
piljan
01. 05. 2021 21.18
+0
Ej ti stari prefarban komunajz v svečko,si danes že polizal sadni jogurt?
bundy crocodile
01. 05. 2021 21.08
+8
Pod 1000€ je še samo izkoriščevanje. Stabilna podjetja vsa dajejo navadnim delavcem preko 1000€ neto, izobražen strokovnjak zasluži najmanj 1300€ in naprej, za 800€ in manj je Gorenje in podobno in ravno te delavce tudi najbolj izkoriščajo državne firme in zavarovalnice. Smilijo se mi ti ljudje za trakom teh državnih nategunov. Najprej jih izkoristi firma, potem kakšna zavarovalnica in banka potem nahebejo še dodatno, ker kupujejo na malo in tako postaneš siromak, ki si za 1.maj niti piva ne more privoščit. Pri tem posojilu 10ih milijard, bi morali dignat vse socialne prispevke in posledično minimalno plačo. Socialna je dovolj 400€, penzije so premale, minimalna plača najmanj 1000€ in tako lahko guramo dalje.
bogdajmir
01. 05. 2021 21.06
+5
Večino vlad so Slovenijo do sedaj vodile leve stranke. Te naj bi delale za najrevnejše, kajne? Več kot očitno ne. So se bolj ukvarjali s tem, kako z davkoplačevalskim denarjem pokriti bančno luknjo, ki so jo sami ustvarili z izčrpavanjem podjetij.
2fast4
01. 05. 2021 21.03
+8
Delavec je vedno bil orodje za dosego ciljev ljudi v pisarni. Drugo je stranskega pomena....
Defragment
01. 05. 2021 20.57
-15
Najprej nekaj moraš znati izdelati, prozvod mora biti trgu zanimiv in konkurenčen in na koncu ga moraš znati dobro prodati. To se mora vsak zaposleni zavedati in imeti občutek, da je skupini koristen. Zahtevno za management. Potem na koncu se pa pogovarjajmo o plačah.
borec91
01. 05. 2021 21.17
+3
ja smo meli veliko idelkov in artiklov ki jih je sekta sds prodala in zdaj tujci lepo sluzijo z njimi
borec91
01. 05. 2021 21.41
+1
in res dvomim da ti kaj res znas pocet v zivljenju kot zivet na tuj racun
CelindaAndre
01. 05. 2021 20.56
+0
V Glavnem SLO Komunisti, DD in večni kruhoborci za narod so tako plačevali delavce da danes nimajo niti za ušivo sobo in skupinsko protezo..z minimalno ali kakršno plačo sami pa orgije, kuhanje golaža in mentalno pohabljanje naroda za (( velike pare..Krvav rdeči partijski Hezbolah je poskrbel samo za rdeče riti..
CelindaAndre
01. 05. 2021 20.58
+1
Pelinkovce meter zwanzig iz Murgel in njegovo imajo polno rit.
piljan
01. 05. 2021 21.02
+2
Svečkar,zakaj kritiziraš puklavega komunajza,pa konec koncev še sebe,prefarbanega komunajza v svečarja?
bogdajmir
01. 05. 2021 21.07
-1
Ne more biti prebarvan, če nikoli ni bil za rdeče. Vas je pa izkoristil za promocijo, pa ste še zdaj besni. Kolesarćki.
piljan
01. 05. 2021 21.17
+0
No no svečka mir,tudi ti si prefarban komunajz.Komunajzi se med sabo podpirate.
medus
01. 05. 2021 20.55
+0
na ogleda prideš obvezno z neko hardcore gajbo da se vid že v štartu da nimaš keša morte bit saj trije frendi en bl brihtn k tadrug prva stvar k jo rečeš zakva prodajaš a je tok sfukan al bi me sam rad nategnu a to si sam kitu pa barvu? sej je vsak del avta u drugem odtenku motor ti klenka menjalnik se ti zatika sklopke skor nimaš več to je zihr žena vozila al si pa ti nesposoben to bo treba pol motorja menat če maš obd2 kabl pa laptop se še tm delaš mau pametnga kok errorjev je vn vrgl čeprov ubistvu nimaš pojma kaj delaš potegneš šipko za ole vn lej kok je črn ole to ste skos tišal na blokadi gume maš čist uničene tut če majo dost profila ustrajaš da so zjebane pol se mau zagledaš v streho avta fak ta avto je bil na strehi vsaj 2x na konc mu ponudš 40%-50% cene k sta se jo po telefonu zmenila seprav če je bla na avto.net cena 10000€ mu morš že po telefonu zbit ceno na ene 8000€ na ogledu mu ponudš max 4000€ če noče dat, mu zagroziš da nej ti vrne keš za benz k te je nategnu
Defragment
01. 05. 2021 21.06
+1
slohren
01. 05. 2021 20.53
+1
Kar se pa tiče določevanje meje je pa to zgrešeno. Drži se delavca po večini gre za delavke pod 668 eur v 16% dohodninske razredu. To se doseže tako, da so zaposleni za 20 ali 30 ur na teden. Pa delajo tako, ne. Primer če neka delavka dela zamenjuje druge dela več, pol pa mora bit doma. Morali bi met minimalno urno postavko, ne pa omejitev ur. Ukinit 16% dohodninski razred. Ne bo drugače konca izigravanja.
Petur
01. 05. 2021 20.50
+4
kapitalist bi delavca niti placeval ne bi,kje se socialne prispevke.minimalna placa mora biti in sicer vsako leto visja! ostali pripisi na placilni so samo prikazovanje njegovih stroskov!
borec91
01. 05. 2021 20.45
+9
ne pozabite pa da je levica zasluzna za jurja regresa in da so dodatki izloceni iz minimalca ker ptej so vsi dobival enako tud ce so nocne delali
borec91
01. 05. 2021 20.45
+6
priznam majo cudne a se najvec naredili za delavce
borec91
01. 05. 2021 20.46
+7
sekta sds bi pa sam tem ki zivijo na tuj racun se nizala davke