Gospodarstvo

Počivalšek: Zamrznitve minimalne plače brez doseženega kompromisa v PKP 7 ne bo

Ljubljana, 11. 12. 2020 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Svet, U.V.
Komentarji
99

Dogovora o minimalni plači po 1. januarju prihodnje leto še vedno ni. Sindikati zahtevajo dvig v skladu z zakonom o minimalni plači, delodajalci pa na drugi strani trdijo, da si zvišanja minimalne plače ob že tako globoki krizi ne morejo privoščiti. Če ne bo doseženega dogovora, zamrznitve minimalne plače v PKP 7 ne bo, pravi gospodarski minister. Glede morebitnega sproščanja ukrepov pa pravi, da se zavzema za odprtje tistih dejavnosti, ki se zdaj odvijajo na črno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Mesec in Počivalšek o minimalni plači
    10:03
    Iz SVETA: Mesec in Počivalšek o minimalni plači
  • Iz SVETA: Minimalna plača
    04:08
    Iz SVETA: Minimalna plača

Ali bo vlada popustila sindikatom ali bo tvegala stavko? Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v oddaji Svet na Kanalu A dejal, da "nihče ne govori o tem, da se zakon o minimalni plači ne bi uveljavil, gre samo za poskus, ali lahko v času zdravstvene in gospodarske krize najdemo kompromisno rešitev, ki bi omogočila, da se vsa delovna mesta, ki so zaradi krize ogrožena, rešijo". Delodajalci sicer pravijo, da bi dvig minimalne plače lahko ogrozil 30.000 delovnih mest.  

Minimalna plača se v skladu z zakonom o minimalni plači vsako leto s 1. januarjem poviša po formuli – znesek minimalnih življenjskih stroškov, ki jim prištejejo najmanj 20 odstotkov. Letos je tako znašala 940 evrov bruto, na novega leta dan bi se morala povišati za približno 100 evrov bruto oziroma na 740 evrov neto brez dodatkov. 

Počivalšek je danes na Ekonomsko-socialnem svetu predlagal kompromisni predlog, po katerem bi eno četrtino leta pokrili delojemalci, polovico leta bi krila in subvencionirala država, zadnjo četrtino leta pa bi na svoja pleča prevzeli delodajalci. A ta kompromis ni bil sprejet.

V sedmem protikoronskem paketu zamrznitve minimalne plače brez doseženega kompromisa ne bo, je še zatrdil Počivalšek. "Kot gospodarski minister sem razočaran nad tem, da v teh kriznih časih nismo našli možnosti, da bi ohranili vsako delovno mesto." V osnutku PKP 7 je sicer že bila predvidena zamrznitev minimalne plače, a v zadnji različici, ki so jo prejeli socialni partnerji, tega določila ni. Če ne bo doseženega dogovora, bo zakon o minimalni plači začel veljati, zatrjuje gospodarski minister. 

Levica ne izključuje zbiranja podpisov za referendum 

"Ta kriza se ni zgodila sama od sebe, ta kriza je otrok te vlade," ki se je ukvarjala z rušenjem STA, napadi na RTV in medije, namesto z zdravstveno krizo, pa je v oddaji Svet dejal koordinator Levice Luka Mesec. Ukrepi, ki veljajo že sedem tednov, se ne prijemajo. "Problem je, da je vlada izgubila zaupanje. V tej slepi ulici se nismo znašli zaradi covida-19, ampak zaradi vlade. Ko Počivalšek govori, da bi zamrznil minimalno plačo, govori, da bi na plečih delavcev plačal stroške, ki jih je povzročila vlada." 

Mesec je prepričan, da bi bila splošna stavka, s katero so zagrozili sindikati, bistveno dražja kot dvig minimalne plače. Dodaja tudi, da so med koronsko krizo številni zaposleni delali in izpostavljali svoje zdravje, da bi krizo prebrodili s čim manj žrtvami: "Najmanj, kar si zaslužijo, je, da ob novem letu dobijo vsaj minimalni dvig minimalne plače." 

Mesec prav tako ni izključil možnosti zbiranja podpisov za referendum. "Ta vlada bo v dveh letih državo zadolžila za deset milijard evrov. Ko je treba najti 40 evrov za dvig minimalnih plač, pa gospod Počivalšek pravi, da tega denarja ni. Tega enostavno ne razumem," pravi Mesec. 

Minimalna plača bi se morala s 1. januarjem povišati za približno 40 evrov neto.
Minimalna plača bi se morala s 1. januarjem povišati za približno 40 evrov neto. FOTO: Shutterstock

"Najprej je treba nekaj ustvariti, da lahko nato trošiš," se je na to odzval Počivalšek. Dodal je, da je od vseh vpletenih pričakoval, da se bodo lahko zedinili glede kompromisa, ki bi omogočal, da se ohranijo vsa delovna mesta. "Če bi bilo to obdobje brez krize, ne bi niti z besedo interveniral glede uveljavitve zakona o minimalni plači." 

Počivalšek: K sproščanju ukrepov bi lahko pristopili tudi regionalno 

Vlada se bo jutri na Brdu pri Kranju sestala z direktorji bolnišnic, nato pa še s predstavniki gospodarstva, in odločala o morebitnem sproščanju ukrepov. Počivalšek zagovarja odprtje vsaj tistih dejavnosti, ki se zdaj odvijajo na črno, saj bi tako te dejavnosti vsaj potekale po navodilih NIJZ in nadzorom. "K sproščanju bi lahko pristopili tudi regionalno," je še dodal. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
14. 12. 2020 21.18
+1
V takšnih razmerah na splošno bi se morala minimalna plača še toliko bolj poviševati ne pa zamrzniti hahaha saj nimajo pojma.Lp Genij
Supervillain
14. 12. 2020 20.40
+2
Ne, pri zamrznitvi minimalnih plač ne gre za slednje. Gre za zamrznitev vseh plač. V ozadju so neprilagojeni plačni sistemi, povezani z minimalno plačo ali še s prastarimi relativnimi razmerji. Ko se dvigne minimalna plača, se dvignejo tudi vse druge. A to ni problem minimalne plače, pač pa nepripravljenosti delodajalskih organizacij za pogajanja o plačnem sistemu, o splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo, kolektivnih pogodbah dejavnosti … Tudi na teh ravneh je vedno prezgodaj za pogajanja, vedno je neprimeren čas, vedno čakamo na zakonodajo in ostajamo pri osnovnih plačah, ki jih ni vredno niti omenjati. Imamo zato boljše in bolj konkurenčno gospodarstvo? So plače tam, kjer gre izjemno dobro, boljše? Imajo podjetja s 60.000 evri dodane vrednosti bistveno boljše plače kot njihovi sosedje s 30.000? Nimajo. In nobenemu se niti potruditi ni treba, da bi bil boljši. Da bi delal kaj drugega, ali pa enostavno – zaprl. Enostransko? Morda. Resnično? Tako je pred časom rekel minister za gospodarstvo. Če povzamemo: Ko podjetja dobivajo krepke subvencije, ko si Evropa prizadeva z dvigi minimalnih plač dvigniti kupno moč, ko so minimalni življenjski stroški izračunani na cenah iz leta 2015 (!), ko sploh nimamo podatka o problemu, s katerim se bomo nenadoma ukvarjali prav vsi … spet prihaja pobuda o zamrznitvi zakona o minimalni plači.
Supervillain
14. 12. 2020 20.38
+1
Zakaj se v ZSSS o minimalni plači ne bomo pogajali? Ni uradnih podatkov o številu izplačanih minimalnih plač; po izločitvi dodatkov leta 2019 uradna statistika ne beleži tega podatka. Vse ostalo so ocene, ki jih vsak razlaga glede na lastne potrebe. Nobena od dosedanjih napovedi delodajalskih organizacij se ni uresničila; letošnja izločitev dodatkov ni imela za posledico izgube nobenega delovnega mesta; nasprotno, delavcev je primanjkovalo. Evropska unija napoveduje skupno akcijo za dvig minimalne plače na ustrezno raven, nekatere države napovedujejo dvig minimalne plače z argumentom okrepitve kupne moči, ki pomaga pri ohranitvi proizvodnje, številih delovnih mest, zaposljivosti … V Nemčiji v času novega koronavirusa minimalno plačo dvigujejo! Nizka minimalna plača ni še nikjer krepila konkurenčnosti, nasprotno, zaradi zaostajanja minimalne plače za rastjo produktivnosti v preteklih obdobjih, smo postajali vedno bolj nekonkurenčni, na kar je pred dvema letoma javno opozarjal celo minister Počivalšek (»Delodajalci so zaspali pri plačah!« so bile njegove besede) Cilja, ki si ga v svetlih časih postavlja gospodarstvo – dvig dodane vrednosti, dvig produktivnosti, da o dvigu plač niti ne govorimo, tako nikoli ne bomo dosegli. Nenazadnje: Kaj pa bo drugače čez dve leti v panogah, kjer je sedaj minimalnih plač morda največ? Nič. Tudi takrat bodo podjetja spet potrebovala prehodno obdobje, da lahko v plače vtaknejo kak evro. Podjetja, ki delavce potrebujejo in v katerih bodo tudi zaposleni imeli večje prejemke, pa jih ne najdejo …
Supervillain
14. 12. 2020 20.37
+1
V Nemčiji v času novega koronavirusa minimalno plačo dvigujejo!
RdecaZvezda
14. 12. 2020 17.27
Socialnim prejemnikom država kljub 570,00 ojrov plačuje še dodatno zavarovanje in vsa zdravila v lekarni imajo zastonj,zdaj pa zahtevam p,kot davkoplačevalec,da mi nekdo objasni zakaj upokojencem s 460,00ojri država ne plača dodatnega zavarovanja,ti ljudje so delali in zdaj dobijo bagatelo,ker ste jim polovico pokradli,a si vi sploh mislite koliko pomeni za nekoga ,ki dobi 460 ojrov,35 ojrov,ta vsota zadošča za cel teden hrane,marsikdo ne verjame ampak tako je,država naj poskrbi da bo najnižja pokojnina izenačena z socialnimi prejemki,to so si ljudje zaslužili,ne pa lenuhi.
mirko7
14. 12. 2020 17.26
+2
Saj nismo neumni, da bi nasedli nekomu, ki ima vse in še več ter daje potuho takšnim, ki bi radi da delimo zastonj.. kajti tako se lahko izrazim, ko z osnovno plačo na Knap preživiš. To ni življenje,da nebi kar v tja tri dni trdil nekaj kar ni res!
nutijan
14. 12. 2020 08.40
+2
te in še drugi naj sebi zamrznejo jajca ,da se taki več ne razmužujejo . Minimalca se ne sme zamrznit in prav je da so sindikati na okopih ....
dante
13. 12. 2020 13.10
+4
če bodo plače zamrznili, ti ukrepi ne bodo v skladu z direktivo EU, ki pravi dostojna minimalna plača za dostojno življenje v EU
Supervillain
13. 12. 2020 16.00
+2
Gorje
12. 12. 2020 20.06
+4
Večina tistih, ki dobijo 700€ , kljub izpostavljenosti virusu, dela nepretrgoma, ni dobila nobenega dodatka pa tudi denarja ni imela za smučanje v Italiji ali žuranje v Zrčah. Nekateri v tovarnah delajo celo več kot kdajkoli prej. PREVERJENO!!!
Supervillain
13. 12. 2020 10.38
+4
V Gorenju imamo dodatke kot bonus samo zaradi večjega dela ne zaradi izpostavljenosti virusa zadnje 4 mesece.
misslollypopsi
14. 12. 2020 10.51
+1
Večina nas si ne more privoščit dostojnega življenja, primorani smo gledat na vsak cent. O dopustu da sploh ne govorim, 4 leta dela, in si ne možeš privoščit 7 dni na morju brez skrbi.....
RdecaZvezda
14. 12. 2020 17.30
Ne govori v imenu Gorenja,Gorenja ni več.
Mother Russia
12. 12. 2020 18.44
+1
Zdravko kar pozitivno preseneča...
antilevi?ar
12. 12. 2020 13.26
+4
Procentualček,.kako to, da potem ti trosiš "nezaslužen" denar? Če je potrebno ta denar prej ustvariti kot trdiš res ne vem odkod ti pravica, da ta narod zadolžuješ (nezaslužen denar)? Odkod tebi pravica, da odločaš o tem komu da in komu ne,..volilo te je ljudstvo, če ne poberi kufre in sp-zd veš kam.
mikpiki191
12. 12. 2020 10.26
+5
bravo Luka,ostali v koaliciji bi še manj dali če bi lahko
Supervillain
12. 12. 2020 10.21
+7
Naj probajo shajati s 700eur neto na mesec,če lahko.
Supervillain
12. 12. 2020 10.20
+5
Minimalno plačo delavcev zvišat kot je treba in višje plače gospodov znižat tako bi moralo biti.
Jaka Jack
12. 12. 2020 09.58
+7
Pravilno da gredo plače gor, zmanjšati je potrebno tudi dajatve na plače na kar nas ves čas opozarja EU. Tazlika bruto in neto je prevelika. Večje neto plače je več potrošnje, kar je dobro za državo. Kdor pa plače ne more dvigniti, naj pa zapre svoja vrata, ker je nesposoben maneger in ni potrebe da ustvarja nove reveže.
Raz779
12. 12. 2020 09.56
+6
Min plača je 700 neto, če bi potreboval kredit ti banka gleda da ti ostane 670 e. To pomeni da dobiš za 30 e kredita. Smešno. Če pa greš v najemniško stanovanje pa lahko plačaš 300 ali več
dante
12. 12. 2020 09.32
+7
EU zahteva minimalno plačo dostojnega življenja, za vse države EU, v nasprotnem bo vlada RS morala plačati kazen za kršenje zakonov evropske komisije, vse ostalo je blamaža
RdecaZvezda
14. 12. 2020 17.34
+1
Delavske plače ne morejo dvignit,kdo bo pa financiral plače 300 000 birokratom,Slovenija je ena sama pisarna,polovica je pa tlačanov,fali Matija Gubca.
Banion
12. 12. 2020 09.31
+4
počivalšek a ne veš da o tem odloča Janez ne pa ti
24bata
12. 12. 2020 08.38
+11
Najbolj proti dvigu plače so sp. in d.o.o. na hrvaškem pa 300.000 vikendov. Sramota.
cool29
12. 12. 2020 08.37
+3
Minimalna placa 940€ ... minimalna osnova za prispevke trenutno 1017... januarja 2021 pa 1052 kot sporoca FURS, ... realno je ze sedaj minimalna placa visja od 940, ker je osnova za prispevke visja...