Gospodarstvo

Han: Magna bo državi vrnila 22,1 milijona evrov in ostaja v Sloveniji

Ljubljana, 30. 05. 2023 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
158

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je sporočil, da bo koncern Magna vrnil celotno finančno spodbudo za lakirnico v Hočah. Skupaj z obrestmi bo v državni proračun vrnil dobrih 22,1 milijona evrov. Pogovori po njegovih besedah niso bili enostavni, so bili pa zelo konstruktivni in korektni. Ministrstvo je zdaj z Magno v pogovorih glede njenih nadaljnjih aktivnosti. "Želimo si, da Magni uspe najti poslovno priložnosti in v tovarni v Hočah zagnati celovito proizvodnjo vozil."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Magna bo vrnila državno subvencijo
    03:26
    Iz 24UR: Magna bo vrnila državno subvencijo
  • Iz SVETA: Vrnitev subvencije
    03:12
    Iz SVETA: Vrnitev subvencije

 

Že v začetku marca, ko nas je Magna Steyr obvestila, da bo prenehala z obratovanjem v lakirnici v Hočah, smo na ministrstvu pričakovali, da bodo državi vrnili prejeto subvencijo za tovarno v Hočah – zavedajoč se, da to vračilo ni samoumevno, je na novinarski konferenci uvodoma povedal gospodarski minister Matjaž Han. Pri tem so imeli dve možnosti. "Da tvegamo večletno sodno pravdanje z negativnim izidom ali nekaj, na kar sem vezan in je tudi moj način dela, da se pogovarjamo in najdemo nek sporazumni dogovor o vračilu subvencije." 

Takoj po prejemu informacije so na ministrstvu pristopili k pogovorom z Magno in danes je Han zadovoljen, da so dosegli sporazumni dogovor. Magna bo Republiki Sloveniji vrnila celotno dobljeno finančno spodbudo v višini 18,5 milijona evrov, pa tudi obresti v višini 3,5 milijona evrov, torej skupno dobrih 22 milijonov evrov. 

Izplačilo bo v slovenski proračun nakazano najkasneje med 12. in 16. junijem, rok plačila je 14 dni. 

Matjaž Han
Matjaž Han FOTO: POP TV

Pogovori niso bili enostavni, so pa bili zelo konstruktivni in korektni, je še dejal Han. Zanje so vedeli samo na ministrstvu in predsednik vlade, čigar podporo so imeli.

Magna je po njegovih besedah izpolnila določene cilje iz pogodbe – izvedla je investicijo, zagnala proizvodnjo in do marca zaposlila 130 ljudi. A nastopile so nepredvidljive okoliščine, ki so pomembno vplivale na proizvodnjo – pandemija covida-19, rusko-ukrajinska vojna, energetska kriza in motnje v dobavni verigi ter to, kar je specifično za Magno – spremenjeni pogoji delovanja avtomobilske industrije, je naštel minister. "To so fakti in tega smo se zavedali, ko smo šli v pogovor z Magno."

"Zato vračilo spodbude ni bilo nikakor samoumevno. Pomembno je, da so pogovori z Magno potekali konstruktivno in da smo dosegli dogovor," je poudaril Han in dodal: "To je pomembno iz dveh vidikov: prvič, slovenski proračun ni bil v ničemer oškodovan, in drugič, Magna je s tem pokazala odgovorno ravnanje do slovenske države in družbe. Obenem pa je to pogoj za dobro sodelovanje v prihodnje." 

Han meni, da so naredili dober dogovor za Slovenijo, zato se je tudi zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pogovorih tako na naši strani kot na strani Magne. Pri tem je poudaril, da "ni bilo nobene vezane trgovine", in dodal, da mu je bilo kot ministru za gospodarstvo pomembno, da "najprej naredimo en korak nazaj ... da lahko morda v nadaljnji zgodbi naredimo dva koraka naprej".

Magna ostaja v Sloveniji

Han je izpostavil, da je glede na pomembnost slovenske avtomobilske industrije in mednarodno pozicioniranje Slovenije v tem segmentu pomembno, da Magna ostaja v Sloveniji. "Magna je nenazadnje četrti največji proizvajalec avtomobilskih delov na svetu. Hkrati pa je nujno, da na tem območju končno zaživi proizvodnja, ki bo z novimi zaposlitvami in višjo dodano vrednostjo v dobrobit te regije in slovenskega gospodarstva," je dejal. 

Dodal je, da je ministrstvo z Magno v pogovorih glede njenih nadaljnjih aktivnosti. Trenutno je na Magnini lokaciji v Hočah tehnološko-razvojni center. "Lahko povemo, da si Magna intenzivno prizadeva za zagon proizvodnje v Hočah. Trenutno ne želim prejudicirati nadaljnjih korakov Magne. Vsekakor pa si želimo, da Magni uspe najti poslovno priložnosti in v tovarni v Hočah zagnati celovito proizvodnjo vozil."

Ob tem je izpostavil, da imamo v Sloveniji uspešne primere tujih neposrednih investicij, kot so na primer Lek, Yaskawa, Lonstroff, Bosch, Hisense Gorenje, Carthago in Steklarna Rogaška. "To dokazuje, da je Slovenija odprta tako za domače kot tuje neposredne investicije, jih podpira in zagotavlja ustrezno okolje za njihovo delovanje. Za vsakega investitorja v Sloveniji si želimo, da bi posloval uspešno. Enako želimo tudi Magni," je zaključil.

Odprtje Magnine lakirnice v Hočah
Odprtje Magnine lakirnice v Hočah FOTO: Bobo

Hoški župan v dogovoru vidi resnost Magne kot partnerja

Hoški župan Marko Soršak je informacijo z gospodarskega ministrstva označil za dobro novico za državo. Hkrati pa poteza Magne kaže, da gre za resnega partnerja, ki na tej lokaciji še vidi priložnost v prihodnosti, je dejal.

Soršak je izrazil upanje, da bo država vsaj obresti namenila za izpolnitev memoranduma. S slednjim se je država ob dogovoru z Magno zavezala k nadgradnji kanalizacije med Hočami, Miklavžem in Mariborom, ki bi koristilo tako občanom teh občin kot tamkajšnjim podjetjem. Ministru Hanu bodo zato župani v zvezi s tem poslali dopis ter ga prosili za sestanek, saj so prepričani, da jim je uspelo najti primeren vir financiranja.

Država bi namreč morala že pred časom poskrbeti za nadgradnjo kanalizacije, leta 2021 je vlada po Soršakovih besedah že rezervirala okoli 100.000 evrov za pripravo projektne dokumentacije, a se tudi to vse doslej še ni uresničilo.

Spomnimo

Prihod Magne v Hoče sta leta 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, DZ je na predlog vlade sprejel poseben zakon za to investicijo, ki je med drugim omogočal razlastitev lastnikov zemljišč.

Vlada je sklep o državni spodbudi sprejela marca 2017, izvedba investicije - ki je predvidevala najmanj 1000 delovnih mest v naslednjih petih letih, pri čemer je prva faza predvidevala zaposlitev 400 delavcev - pa se je zaradi nasprotovanja okoljskih organizaciji, ki so nasprotovale sečnji tamkajšnjega gozda in postavitvi lakirnice na kmetijske površine, zamaknila.

Agencija za okolje je avgusta 2017 Magni izdala okoljevarstveno soglasje, a so se okoljske organizacije na to pritožile. Magna je zato posredovala pisno zavezo, da bo še v prvi fazi zgradila tudi industrijski tir znotraj načrtovanega obrata, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju škodljivih izpustov iz prometa, a se to doslej ni zgodilo. Ker je investitorjem jeseni uspelo skleniti dogovor z okoljevarstveniki, je okoljevarstveno soglasje postalo pravnomočno, Magna pa je kmalu zatem prejela tudi gradbeno dovoljenje. Marca 2019 so začeli s poskusno proizvodnjo, tovarno pa so slovesno odprli julija istega leta.

Magna je marca zaradi spremenjenih razmer na trgih ustavila proizvodnjo v hoški lakirnici. Napovedala je, da bo na lokaciji od nekaj več kot 100 ostalo 50 zaposlenih in da nameravajo tam vzpostaviti podporno-razvojno središče za svoje druge lokacije po svetu.

Delavci so bili ob napovedi ustavitve proizvodnje marca letos presenečeni. Ob neuspešnem dogovarjanju o pogojih za izvedbo programa presežnih delavcev so napovedali protestni shod pred lakirnico v Hočah, a se ga je udeležila le peščica zaposlenih. Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je ocenil, da je vodstvu podjetja očitno uspelo prestrašiti delavce z grožnjami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

echa
31. 05. 2023 10.41
Vsa podjetja bežijo iz Slovenije, ki se čedalje hitreje približuje Venezuele, Severni Koreji.. Sončni kralj si lahko dovoli čisto vse...
marker1
30. 05. 2023 19.25
+8
S 1. junijem bodo spet višje cene za elektriko. Sklepanje škodljivih pogodb GEN-I o prodaji naše državne elektrike nas bo spet udarilo po žepu. Podjetja bodo spet imela višje proizvodne stroške in nižjo konkurenčnost na zunanjih trgih. Magna že že vedela, zakaj gre s proizvodnjo na Madžarsko. Za povrhu vsega pa GEN-I še zavira in prelaga gradnjo drugega bloka JEK, zato ker trži sončne elektrarne. Minilo je eno leto škodljivih ukrepov Golobove vlade. Kje pa je vesoljska tehnologija, ki jo je premier obljubljal? Bo tudi to, kot vse ostalo samo prazne obljube?
marker1
30. 05. 2023 19.09
+7
Predraga elektrika, poslabšanje poslovnega in davčnega okolje je storilo, to da je odšla.
nur-amrabar
30. 05. 2023 19.03
-4
Vrniti bi morali najmanj 30 milijonov evrov, da ne govorimo o uničenih kmetijskih zemljiščih!
nur-amrabar
30. 05. 2023 19.02
-1
Slovenija je pa dala 25 mio evrov, koga tu vi zajčkajte?
nur-amrabar
30. 05. 2023 19.00
-2
Koliko smo dali subvencij Magni-?
G. Papež
30. 05. 2023 18.02
+7
Kaj je pa bilo v pogovorih zahtevnega? Kaj pa je Magni preostalo druga kot vrniti? Saj so imeli ves čas tak pisni dogovor.
marker1
30. 05. 2023 18.22
+1
Han se mora sam pohvaliti. To je zelo slab znak za tuje investitorje. Ta perjad nas bo pripeljala v bankrot.
Brakedirt
30. 05. 2023 18.27
+2
kdo je pripeljal prvi in edini drzavo pred bankrot pa lahko samo ugibate levaki.
marker1
30. 05. 2023 17.59
+3
Samoupravljanje podjetij se nikjer ni obneslo. Magna to dobro ve, zato je raje spokala na Madžarsko. Ta vlada nam je naredila že ogromno škode. Koliko časa še?
marker1
30. 05. 2023 17.33
+1
Če bi bil JJ še na oblasti, bi Magna ostala. Tako so pa na oblasti ponosni nasledniki, ki so pokvarili ugodno poslovno in finančno okolje. Da ne omenjamo drage elektrike in groženj Levice z razdelitvijo podjetij delavcem. Zato so raje pobrali šila in kopita in vrnili subvencijo.
Brakedirt
30. 05. 2023 17.56
+2
obsojenec in druscina so stari partijci, logar in druscina so pa ponosni nasledniki. levaki nesposobni.
Banion
30. 05. 2023 17.09
-5
pri magni dobro vedo da bodo spet dobili subvencijo ko bodo na novo zagnali proizvodnjo in to je verjetno eno od določil sporazuma le da je han o tem tiho
marker1
30. 05. 2023 17.34
-2
Ko bo JJ spet na oblasti, bo Magna ponovno zagnala proizvodnjo.
Brakedirt
30. 05. 2023 17.56
+2
periot22
30. 05. 2023 16.47
-4
Bo vrnila kdaj?
za naše
30. 05. 2023 16.19
-4
Ko so videli ,kdo bo vladal v Sloveniji so raje plačali kazen in zbežali na madžarsko. Ta oblast res ne paše v ta del evrope .
ArkaMast
30. 05. 2023 16.30
+0
Izgubili so zaupanje v Počivalška. Vse je zaj. Celo Slovenijo.
setisfekšn
30. 05. 2023 16.43
+3
Če bi jane obstal bi imeli še policijsko uro in kazni za prehod občin pa maske pa to kaj ti ni jasno poba
marker1
30. 05. 2023 18.29
+4
Tudi v drugih državah se menjajo vlade, vendar pustijo gospodarstvo in davke čisto pri miru. V podjetjih se menjajo lastniki, pa delo teče nemoteno naprej in delavci še opazijo ne takoj. Pri nas pa je pernata vlada vse na novo, kot da se je država začela z njo.
robespierre16
30. 05. 2023 16.08
-4
Hana za predsednika....😂😂😂😂😂😂
marker1
30. 05. 2023 19.07
+0
Vprašaj ga, zakaj je izgubil tiskanje nalepk za pivovarsko industrijo. Zato, ker je bil preveč pohlepen.
Rudolf Maister
30. 05. 2023 16.08
+6
Samo bedaki in konji.Veselijo se ,da si bodo lahko za 22 miljonov kupili klobas in se nažrli,ne vprašajo pa se zakaj je Magna preselila proizvodnjo na Madžarsko in v Avstrijo. Ja saj pravim komunisti so bili vedno mahnjeni na denar
Misika1967
30. 05. 2023 18.04
+0
robespierre16
30. 05. 2023 16.00
+5
Smrdi smrdi....joj kolk tole smrdi....😂😂😂😂
slim386
30. 05. 2023 15.43
+1
Procentualšek ma na dobu že rezervirano celico?
Foxn.ca
30. 05. 2023 15.33
+0
To je za magmo drobiž. Sped bo nekdo šel v tujo banko,...
ArkaMast
30. 05. 2023 15.26
+3
400 delavnih mest. :)) ....Počivalnik moj :))
Srečko
30. 05. 2023 15.25
+7
Pod to vlado, ne bo tujih vlagateljev!
ArkaMast
30. 05. 2023 15.27
-1
Takih res ne. Ne rabimo pozidav na kmetijskih zemljiščih, za mrtvo fabrko.
BeliRisko
30. 05. 2023 15.07
-2
Bravo Golob in celotna vlada,Zelo dobro delate!Komaj cakam Cez 3 leta volitve da vas spet volim!
ArkaMast
30. 05. 2023 15.28
-1