Gospodarstvo

Počivalšek o usodi Adienta: 'Naredili bomo vse, da najdemo nove investitorje'

Slovenj Gradec, 23. 03. 2021 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
108

Z vodstvom podjetja Adient Slovenj Gradec, katerega ameriški lastnik je prejšnji teden napovedal zaprtje proizvodnje do konca leta, sta se sestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za delo Janez Cigler Kralj. V podjetju dela 430 ljudi, večina od teh bo po napovedih delo izgubila do konca leta. Ministra sta dejala, da je odločitev lastnikov o zaprtju proizvodnje dokončna, njuna naloga pa je ta, da se najde potencialne investitorje in brezposelnim delavcem omogoči nove zaposlitve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tovarni Safilo in Adient se zapirata
    02:05
    Iz 24UR: Tovarni Safilo in Adient se zapirata
  • Iz SVETA: Ministra na obisk v Adient
    03:41
    Iz SVETA: Ministra na obisk v Adient
  • Minister Cigler Kralj o usodi delavcev Adienta
    02:00
    Minister Cigler Kralj o usodi delavcev Adienta
  • Gospodarski minister Počivalšek o Adientu
    02:50
    Gospodarski minister Počivalšek o Adientu

Danes so se tako sestanka, ki ga je sklical slovenjgraški župan Tilen Klugler, poleg ministrov, udeležili tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup, predsednik GZS za Koroško Boštjan Paradiž in predstavniki koncerna Adient. 

"Žalosten sem, da smo se morali danes zbrati tu, ampak upam, da bomo našli rešitev. Čez noč bo 430 oseb ostalo brez službe. Tu ne gre samo zanje, ampak tudi za njihove družine. Kot smo se slišali z vodji Adienta, tu ni več nobene rešitve. Skupaj nam bo uspelo najti nove investitorje, ki bodo začeli novo proizvodnjo." To so le načrti za prihodnost, za sedaj pa so v prvi vrsti ljudje, ki so ostali brez zaposlitve, je še izpostavil župan Klugler. "V tej dani situaciji so nam v interesu ljudje, da jim najdemo nove zaposlitve. Borili se bomo skupaj naprej."

Počivalšek je po sestanku dejal, da je država Adientu v zadnjih letih pomagala s štirimi milijoni evrov, "danes pa smo se žal seznanili z njihovimi načrti o tem, da bodo dokončno prekinili s proizvodnjo v Slovenj Gradcu". "Naredili bomo vse, da najdemo nove investitorje," je še dodal. "Slovenska glavna prednost je, da imamo visoko usposobljeno delovno silo." In ne vidi težav, da se ne bi našel kdo, ki bi bil pripravljen sredstva vložiti v nov obrat. "Sem relativno optimističen, ker imamo kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje na tej točki," je še dodal. 

Cigler Kralj je izpostavil, da sta se z ministrom Počivalškom strinjala, da je "ta vlada pripravljena narediti vse kar je mogoče, da se ohrani čim več delovnih mest". Prvo njihovo sporočilo lastnikom je bilo, da so odprti za vse možnosti, toda odločitev lastnikov je dokončna. "Sem pa vseeno optimist, ker da bomo s skupno akcijo proaktivno pomagali tem zaposlenim." Odpuščanja se bodo dogajala postopoma, sproti pa jim bodo z različnimi projekti pomagali k dodatnemu izobraževanju, tudi morebitnemu prekvalificiranju in jih bodo spodbujali, da bodo čim prej našli novo delovno mesto. "Žal res ministrstvo za delo nima vzvodov, da bi ohranilo to podjetje, toda skupaj z ministrstvom za gospodarstvo se bomo borili za vsako delovno mesto." 

Gorjup z GZS pa poziva slovensko poslovno javnost, da pomaga delavcem, ki bodo izgubili službe. 

Informacija o načrtovani ukinitvi proizvodnje v slovenjgraški družbi, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj po lanskem odpuščanju 119 delavcev nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi niso pričakovali. Povedali so, da ne razumejo, kako se je lahko lastnik ob dobrih rezultatih in kakovostnem delu čez noč tako odločil.

Iz matičnega koncerna pa so v pojasnilih za javnost sporočili, da so notranja preverjanja in pogovori s ključnimi kupci pokazali, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država. K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so tako prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti.

Adient je napovedal, da bo v Slovenj Gradcu zaprl svoja vrata. Brez dela bo ostalo 438 domačinov.
Adient je napovedal, da bo v Slovenj Gradcu zaprl svoja vrata. Brez dela bo ostalo 438 domačinov. FOTO: Kanal A

Minister Počivalšek je takoj napovedal iskanje rešitev za zaposlene in sporočil, da od globalno uspešnih podjetij pričakuje, da se zavedajo odgovornosti do svojih sodelavcev in uporabijo vse svoje znanje, da zaščitijo tudi slovenske interese. Na ministrstvu za delo pa so izrazili zaskrbljenost ob napovedanih odpuščanjih v Adientu in tudi v ormoškem Safilu. Ohranjanje zaposlenosti, delovnih mest in zagotavljanje socialne varnosti delavkam in delavcem so ključna skrb ministrstva in ena od pomembnih prioritet ministra Janeza Ciglerja Kralja, so navedli.

Novica o zaprtju tovarne v Slovenj Gradcu je prišla teden dni po tem, ko je zaprtje proizvodnje v Ormožu napovedala tudi italijanska skupina Safilo. Obrat naj bi zaprli do junija letos, brez dela pa naj bi ostalo 557 zaposlenih.

V zvezi s tem je minister Počivalšek danes dejal, da je bil medtem v Ormožu dvakrat, nazadnje v soboto, ko se je sestal z zdajšnjimi lastniki in prvimi novimi potencialnimi partnerji. Na vprašanje, ali je možnost, da si italijanski lastniki premislijo, pa je minister odgovoril: "Tudi o tem razmišljajo, ampak tukaj lahko rečem samo to, skratka pogovori tečejo dalje."

Odpuščenim delavcem Adienta ponuja zaposlitev tudi Skaza

Zaposlitev so sicer Adientovim delavcem že ponudili v Gorenju.

Prosta delovna mesta imajo tudi v Plastiki Skaza, kjer so se že povezali z zavodom za zaposlovanje v Slovenj Gradcu ter GZS Koroško gospodarsko zbornico. Podjetje zaposluje več kot 280 ljudi, največ delovnih mest pa je razpisalo prav za proizvodne delavce, saj na tem področju beleži največji manko.

"Ob odločitvi, ki bo imela velike posledice za celotno regijo, želimo izpostaviti, da imajo tisti, ki iščejo nov začetek ter si želijo z nami rasti in soustvarjati prihodnost, pri nas odprte možnosti za zaposlitev," je povedal direktor Skaze Bart Stegeman.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antar
30. 03. 2021 18.37
Lastnik Adienta je le opral denar in kljub pomoči države vse poslal v maloro. Ali se bo iz te lekcije ministerstvo za gospodarstvo kaj naučilo? Kdaj jim bo jasno, da tuji investitor ni vedno prava rešitev?
dante
25. 03. 2021 21.59
Vedno se najde delo, kdor delati hoče, kak bo pa gnar, je pa stvar dogovora
vlahov
24. 03. 2021 10.31
+2
Naj podjetje vrne pomoč 4.000.000 eur , ki so jo od države dobili. prevarantje 1. vrste.
nikhrast
24. 03. 2021 15.54
-1
Nič ne bo, za pridobitev subvencij se vedno podpiše pogodba, Samo poglej kakšne debele pogodbe podpiše sindikat s podjetjem, to je navada na zahodu. Kaj pa odpustnina, to bi lahko stalo podjetje tudi kar precej,
Slovenski Korošc
23. 03. 2021 21.42
V TAB-u jih rabijo,v SIJ Ravne jih rabijo...
Potouceni kramoh
23. 03. 2021 21.44
+1
Kolk vem tja spraviš samo še ex jugovice bugare moldavce..etc
modelx
23. 03. 2021 21.24
+2
država naj od njih zahteva povrnitev vseh subvencij
Dermeister
23. 03. 2021 21.11
+3
Nej zaposlijo vse te delavce v JS, kje je težava???
DianaMul
23. 03. 2021 21.05
+1
Kaj LEVI tulijo, zdej so AMERIČANI poslušali Kordiša in LEVICO že pakirajo, nekaj z letalom nekaj pa jih plava nazaj domov. In LEVI bodo lohka nacionalizirali smeti in prazen objekt. Zdej ne bo več izkoriščanja in se ne bodo kapitalisti korastili pri nas ? A ne de..?
DianaMul
23. 03. 2021 20.55
+4
Javni sektor zrestat za 80 000 pa bo...Kulturnike na delo v Gorenje, dol z proračuna..
Dermeister
23. 03. 2021 21.13
+2
Ja, ampak najprej naše vrle Dr. ekonomije dol iz državnih jasli, kot Dr ekonomije, bi morali biti med TOP 100 najbogatejšimi slovenci, pa dejansko brez državnega proračuna ne preživijo niti eno samo sekundo.
bojer
23. 03. 2021 20.54
+5
Iz dneva v dan se kaže, da smo predragi. Če odmislimo pohlep lastnikov, realni sektor ne bo zmogel vzdrževati državne uprave in vseh, ki so prilepljeni nanjo.
DianaMul
23. 03. 2021 20.20
+2
Vso to rdečo DRISKO redit pomeni preprosto za gospodarstvo zelo odvratno, negostoljubno državo..nihče ne bo vlagal v državo kulturnikov, rentnikov borcev letnika 43. posebnih kulturnih pokojninarjev, profesorjev komniza, samo oklicanih levih kruhoborcev, FDV jevcev, Kardeljeve teorije in vseh teorij komunizma od katerih se ti želodec obrača..In ona z bojoneti izgnat naj plavajp..Ali Max ova mi imamo ADRIO zato, da se vozimo ne pa da ustvarja dobiček..to je podjetje dobre prakse o Kovaču doktorju Komunzma v Jugo pa ni potrebno izgubljati besed..Investitorji ne rabijo Gulagov, pardon Kolhozpv pardon TOZD ov ali po novem inkubatorjev kjer se valijo rdeči pišeti..
TvojaMamica
23. 03. 2021 20.10
+4
Kdo bo investiral v to zafurano državo. Vlada samo pohlep in korupcija.
justed
23. 03. 2021 20.01
+1
Ne smeši se bademajster, kaj boš ti reševal politično truplo. Še eno podjetje v tej regiji zna kmal doletet ista usoda. Namig? Prav tako avtomobilist.
pa dobr no
23. 03. 2021 19.58
+1
V sloveniji podjetje placuje davek tudi za denar, ki ga se ni niti prejelo ali sploh zasluzilo. Rece se mu akontacija davka za pravne osebe. Ce kdo ne placa racuna podjetju mora podjetje se vedno placati ddv od denarja, ki ga nikoli ni videlo. Ce ne placa dobis davcno izvrsbo in ideja je, da ti vzamejo kar nikoli nisi prejel. Zelo vzpodbudno okolje a ne? Kaksen komentar mojstri javne uprave? A taksna je ideja pritegnit tuje investitorje? Se domaci pobegnejo.
pa dobr no
23. 03. 2021 20.02
+0
Se morda pogovorimo o stopnji ddv? Subvencijah za razvoje? Morda subvencijah za energetsko ucinkovitost? Zaposlovanju mladih? Nic od nic. Bi rad videl, da se kdo kaj zmiga, ker se samo mlati prazno slamo.
SnowmanR
23. 03. 2021 19.57
+0
Izdajalci Yugoslavije 👍
Riko 33
23. 03. 2021 19.48
+5
Spet same prazne obljube. Narod si bo moral znajti sam kot vedno.
Škrat na kvadrat
23. 03. 2021 19.47
+3
Pač slovenija ni socialna država, ampak nagrajuje parazite, ki znajo izkoristiti luknje v zakonu in veze in poznanstva. Lenuhi so nagrajeni.
pa dobr no
23. 03. 2021 19.35
+3
Levicarska agenda ne bo nikoli razumela realnosti in kaj neko dejanje povzroci. Zadeve se v vseh s komunizmom prezetih drzavah ekonomsko sesujejo. Nihce ne bo dajal denarja v drzavo, kjer je prioriteta imeti cim vec ljudi v javni upravi, cim visjih davkih ter vse brezplacno za nekatere. Predvsem za tiste, ki nic ne delajo. Pac bodo sli vsi investitorji ven. Tudi jaz resno razmisljam o tem, saj je poslovno okolje za podjetja obupno v primerjavi s kje drugje. Najbolj se resnicno splaca vse ljudi odpustit in iti drugam. Ker to kar se v sloveniji dogaja je bolno. Zakaj pa drzava mece svoj denar v neka podjetja, ki jih vedno potem zaprejo pa je vprasanje za mojstre javne uprave.
Tavullia46
23. 03. 2021 19.28
+1
Kje so pa SINDIKATI?
pa dobr no
23. 03. 2021 19.42
+5
Škrat na kvadrat
23. 03. 2021 19.27
+5
Namen politike ni reševati privat podjetja, lahko pa ustvarijo z davčnimi zakoni zanimivo poslovno okolje. Zakaj ne bi bili Luxemburg, da bi tujci nosili € v državo, ker se splača. Je pa ravno obratno, Slovenci hodimo v tujino odpirati firme, ker se splača.
Dermeister
23. 03. 2021 21.08
+2
Dej no, to je isto kot če bi rekli, zakaj ne bi bili SIngapur. Enostavno je reči drugo narediti, sicer pa kaj lahko SLovenija, ki jo imajo za državo tretjega sveta nudila tujcem, samo ugodna davčna zakonodaja ni dovolj, je treba brand imeti, neko zgodovino itd.
Škrat na kvadrat
23. 03. 2021 19.23
+2
Pač podjetje ni rentabilno in če pogledamo ekonomsko okolje v Sloveniji, nič čudnega. In država, lahko samo skomigne z rameni, vse ostalo je izsiljevanje. Žal mi je zaposlenih, a taka je danes realnost, ker moramo za plače konkurirati celemu svetu.