Gospodarstvo

Počivalšek: Uvedba vrednostnih bonov za dopust pri turističnih ponudnikih ni predvidena

Ljubljana, 06. 04. 2020 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po vprašanju, ali bomo slovenski turizem po krizi reševali z vrednostnimi boni za turistične ponudnike, na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da gre le za enega od številnih predlogov za reševanje problema likvidnosti slovenskega gospodarstva, ki so jih prejeli, ki pa bi bil v realnosti težko izvedljiv. Je pa res, pravijo, da nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji kot to, da naš čas in denar porabimo doma.

Med prvimi, ki so zaradi pandemije ostali brez posla, so bili delavci v turizmu. Gre za eno pomembnejših dejavnosti pri nas, saj prispeva več kot 13 odstotkov bruto nacionalnega dohodka in zaposluje osmino delovno aktivnih prebivalcev Slovenije. Turizem krizo že zdaj močno čuti, še bolj pa jo bo v naslednjih tednih in mesecih. Napovedi namreč niso prav nič optimistične: po trenutnih ocenah bo upad mednarodnih prihodov na globalni ravni 40-odstoten, in to ob predpostavki, da bodo strogi ukrepi trajali le do junija.

"Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zavedamo težav v slovenskem turizmu, ki so posledica trenutnih razmer zaradi epidemije covida-19 in težav z izpadom prihodkov. Prve ukrepe za pomoč turizmu je Vlada RS že sprejela v prvem paketu ukrepov. Z namenom določitve smernic za drugi paket ukrepov na področju zagotavljanja likvidnosti podjetj pa je minister Zdravko Počivalšek dne 4. aprila 2020 sklical tudi delovno skupino s predstavniki gospodarstva, turizma in kmetijstva," so zapisali.

"Kupujmo domače proizvode in storitve. In ko bo epidemija mimo, se spomnimo na to, da so počitnice najlepše doma, da je najvarnejša hrana domača in da so delovna mesta v lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard," pravi minister Počivalšek.
"Kupujmo domače proizvode in storitve. In ko bo epidemija mimo, se spomnimo na to, da so počitnice najlepše doma, da je najvarnejša hrana domača in da so delovna mesta v lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard," pravi minister Počivalšek. FOTO: iStock

Na posvetu so sodelovali tudi ministrica Aleksandra Pivec ter ministra Boštjan Koritnik in Janez Cigler Kralj ter dva člana posvetovalne skupine. Vsi deležniki (GZS, OZS, TZS, SBC, ZDS, KGZ, TGZS, ZDOPS, ZM, AmCham in SID banka) so predstavili različne ideje in predloge za pripravo kvalitetnih smernic, s katerim bodo reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkovit izhod iz krize. "Eden izmed številnih je bil tudi predlog, da bi se namesto regresa uvedli vrednostni boni za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih. Poudarjamo, da gre zgolj za eno izmed mnogih idej deležnikov in s tega vidika nikakor ne moremo govoriti o konkretnem ukrepu, ki bi ga sprejeli v okviru smernic drugega paket ukrepov. Tudi sicer bi bil takšen predlog težko izvedljiv. Pojasnjujemo, da bomo vse predloge deležnikov natančno preučili v okviru ministrstev, nato pa še v okviru strokovne skupine, ki bo podala smernice za pripravo #PKP2," so pojasnili.

Dodali pa so, da tako ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi minister Zdravko Počivalšek ves čas pozivata, da podpremo naše domače gospodarstvo, naša lokalna delovna mesta, saj nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji kot to, da naš čas in denar porabimo doma.

"Razumem težke razmere v turizmu in težko mi je spremljati usode naših podjetij ter njihovih ljudi. Našemu gospodarstvu kot tudi turizmu bomo največ pomagali s tem, da jih vsi skupaj podpremo: kupujmo domače proizvode in storitve. In ko bo epidemija mimo, se spomnimo na to, da so počitnice najlepše doma, da je najvarnejša hrana domača in da so delovna mesta v lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard," je ob tem dejal Počivalšek, ki je na Twitterju zapisal, da uvedba vrednostnih bonov za dopust pri turističnih ponudnikih ni predvidena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (395)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

perko36
07. 04. 2020 17.04
+0
Konjiček ukini se plače barabin v Nemčiji majo 13 in 14 plačo nagrade za poslovno uspešnost da ne naštevam se eden tistih ki izkoriščas delavce
indal
07. 04. 2020 08.35
+9
Primer obnove hotela Kempinski Palace Portorož: Obnova je stala cca 100mio€, realna karkulacija obnove nekje v rangu 50mio€. Na koncu so ga prodali za 25mio€. Naj vam bo jasno, da miljonov se ne da kar tako ukrasti na lepe oči...so pa pripravljeni zagonit 100mio€, da se par pacijentov okoristi za kak mio ali dva.
anakondabox
06. 04. 2020 21.06
+2
Še pred dnevi je bilo rečeno o nekašnih bonih, ki jih boš koristil. Zastrigla sem z ušesi: ' Kaaj boni namesto denarja?' A (že) po enem dnevu se je g. Počivalšek spametoval in ukinil bizarni ukrep. #pamet je boljša kot žamet
tron3
07. 04. 2020 10.35
+1
Saj se ni spametoval, samo ustrašil se je!!!
VAREN
06. 04. 2020 20.19
+2
POČIVALŠEK pataloški lažnivec. Danes si po TV govoril o njih.
TheMatrix1
06. 04. 2020 19.44
+19
Pa prosim vas vlada, drzava pa ne delajte se vecji cirkus od drzave no, pa kaj mene briga turisticna agencija, da jim mi filamo zepe da se oni resijo, pa nekateri nimajo oz. nebodo imeli za poloznice zato ker se mora resit turizem..zdej pa boste se uzeli regres ki jim pripada oz. nam pripada. Pa lepo vas prosim. Pa dejmo eno hiter racun sestavit. Vlada bo razdelila 3 miljarde eurov, to na prebivalca pride 1500€ na mesec, na leto okoli 700€, dobijo pa 200€..pa mi povejte kam gre denar..?? Zdej pa hocete neke bone uvest ces turisticne agencije v krizi. Pa usmilte se, javnim usluzbencem. Zdravstvenim tehnikom, trgovcem, policistom, gasilcem, varnostnikom itd...ki delajo v teh razmerjih, pa boste dali kao nagrado, dodatek..cez 3 mesece jim boste vzeli. Ehhh..brezveze.
Brabus
07. 04. 2020 08.55
+2
TheMatrix1, pa kaj ti pripada, nič ti ne pripada, razen plačila za opravljeno delo, te , neke regrese in dodatke bi jst vse ukinil, seveda, bi pa uvedel pravično plačo in nagnal vse lenuhe iz JU in proizvodnje pod most v javno kuhinjo.
Bu?niburek
06. 04. 2020 19.33
+3
Če slovenski upokojenec v kafiču ali pa restavraciji pusti napitnino, v roku 72 ur dobi rano na želodcu. Dejstvo.
Rafael Kramar
06. 04. 2020 19.41
-1
Drži kot pribito! Čim se zave, kaj je storil...
štrekeljc
06. 04. 2020 19.28
+20
Končno mi je postalo jasno, s čim je vlada župane turističnih občin pripravila do tega, da so pred dvema tednoma klobasali neumnosti o silni gneči. Obljubila jim je, da bo regres izplačala v bonih, unovčljivih pri njih. Ej, župani, a vas je na suho, kaj?
Bu?niburek
06. 04. 2020 19.21
+1
Avgust 2019: Na lep poletni dan se v kafič na Blejski promenadi se usede slovenski upokojenski par. Oba naročita kavo. Natakarica (seveda študentka) ju vpraša kakšno kavo pa bi. Odgovorita: "kavo". Natakarica ju "poduči" da imajo v ponudbi različne kave... z mlekom, espresso, s smetano, cappucino ... Upokojenski par odgovori: " Navadno kavo ". Natakarica ju vpraša kaj pa je za njiju navadna kava in onadva ji odgovorita da pač navadna kava. Natakarica oddide, še vedno ne ve kaj je to navadna kava in sklepa, da jima navadna kava predstavlja črno kavo - podaljšan espresso oz. "Podaljšana". Čez nekaj minut se vrne in na mizo postreže podaljšano. Ženska upokojenka v zrak, da ona pa tega ni naročila, prav tako partner. Natakarica se opraviči in ju ponovno vpraša po njuni definiciji navadne kave. Odgovorita, da pač navadna kava... Natakarica odide in se vrne, tokrat z kavo z mlekom. Upokojenski par: " No končno ste prinesli navadno kavo, je bilo to tako težko ??? . Natakatica se "profesionalno nasmeji" in oddide do drugih strank. Čez nekaj časa upokojenec glasno čez cel kavič : " Kelnarca, Kelnarca !!! ". Natakarica pride do njune mize, nakar upokojenec : " Tole pa ni Hausbrand kava, preveč dobro poznam okus. Ne bova plačala ". Upokojenski par dvigne svoje osteoporozne riti in oddide, natakarica pa ima 5,60 € minusa, ker ji bo šef seveda trgal od plače.
Rožice cvetijo
06. 04. 2020 20.01
+2
Poduk, natakarica je nevzgojena, kao, študentka.
Bu?niburek
06. 04. 2020 20.09
-2
Na list s ponudbo ne vidi. Očala za branje pa je pozabila v avtu in ker se parkirnina seveda ne plačuje, sta parkirala na obrobju, kar pa je za upokojenca od promenade kar daleč.
jugatneme
06. 04. 2020 19.20
-1
SOCIALNI PETIČNI DOPUSTNIK - navkljub letošnji koronavirus krizi in vsega kar je povezano z njo bo tudi v letu 2020 letni regres izplačan v gotovini, Vlada RS pa sprejema sklep prepovedi potovanj v tujino do konca leta 2020...
Krematorij666
06. 04. 2020 19.04
+9
Slovenci me vidijo v Moravskih Toplicah, kjer je osebje še vedno prijazno in ne naduto kot drugje, morje pa Hrvaški otoki zaradi čiste vode in možnosti odmika od gužve...ker pa hodim izključno v kamp pa dvomim, da bo slovenska obala kdaj dobila kamp primerljiv s sosedi s ceno in kvaliteto...
Rožice cvetijo
06. 04. 2020 20.06
+2
Krematorij,če hodiš v nudo camp Ulika,kjer je pavšal 5000€ ...še O.K., sicer pa ne o kvaliteti kampov v CRO. Sicer pa, ljudje smo si različni. Ene umazani WC-ji in tuši ne motijo, ker imajo doma pač tako.
Škrinca
06. 04. 2020 18.44
+4
menda bo vsak slovenec dobil bon za dopust na balatonu.......orban va čaka.....
Kollerik
06. 04. 2020 18.48
+4
.... je v aranžma "Balaton" je vključen tudi brezplačen pips prozi komarjem?
pozzo
06. 04. 2020 18.29
-4
Zadnijh 6let z družino dopustujem v Sloveniji. Nehite jamrat, da se dopustovat za normalno ceno v razkošju. No letos smo sicer nameravali v tujino ampak tudi v Sloveniji nam ne bo nič manjkalo.
Ljubljanski Snob
06. 04. 2020 18.30
-1
Suma
06. 04. 2020 18.50
+12
Fajn. A ležite na brisačah na pločnimu v piranu, na algah v izoli al na skalah?
Krematorij666
06. 04. 2020 18.57
+7
Prišel na obisk k bratu v Piran direktno iz Cresa...katastrofa od čistoče morja...naslednjič grem raje v naftno kopel v toplice.
mackon08
06. 04. 2020 19.13
+7
pozzo super vsak je tam kjer mu njbolj paše, v tem je glih stvar za svoj denar grem kamor meni paše ne pa da mi vsiljujejo kam bom šel. Gremo po poti severne Koreje.
jaka
06. 04. 2020 19.23
+5
Saj Cres ni tako slab. Res, da se morje prične šele pri Zadru, ampak tudi slovenski kvarnerski otoki niso najslabši.
Rožice cvetijo
06. 04. 2020 20.09
+2
Janko86, morda so pa v prelepem Posočju, se kopajo v najtoplejši reki Nadiži, Soča nudi veliko aktivnosti, tudi ribolov, planinarjenje na okoliške vrhove.....
pozzo
06. 04. 2020 18.24
-3
Jabolka in hruške!
Ljubljanski Snob
06. 04. 2020 18.18
-7
Italija zopet z več smrtnimi žrtvami kar 636 umrlih, Nažalost še vedno beležijo rast umrlih. Mi norci se pa pričkamo kam bomo julija šli na dopust. Ehhhh nimam komentarja😤
prevalanar
06. 04. 2020 18.15
+50
Neumnost ne pozna meja!!!! Najprej nas niso hoteli na Bledu, pred kratkim je bila obala "nabita" s sprehajalci in so jih motile tuje registracije (moj prijatelj ima LJ tablice pa živi na Koroškem) kot, da Primorec ne more imeti MS registracijo???? Sedaj nas bi pa vabili k sebi. Hvala lepa, če nas domačine prej niste marali, zdaj ni treba klečeplaziti za nami in moledovati za pomoč. Poiščite jo pri tistih, ki ste jih prej objemali.
Bu?niburek
06. 04. 2020 18.40
-16
Rafael Kramar
06. 04. 2020 19.20
-7
Ja kdo je pa tebe kam vabil?! Klečeplazil ne bo noben za tabo, ker si preškrt! Glih treba mu je za mizo eno uro prenašat kmeta, ki mu je predraga kremšnita. Pejt h prijatelju na koroško, tam se sploh ne opazi, da ni turistov!
Maxx365
06. 04. 2020 19.36
+5
Še vedno vzvišeni, očitno bi za ene arogantneže morala kriza trajati ene pol leta, da bi postali normalno vljudni tudi do domačih turistov.
Rafael Kramar
06. 04. 2020 19.47
-6
Maxx, vljuden si do tistega, ki se ti zdi vredno biti vljuden do njega. Vse ostalo je hinavščina in blef. In verjemi, če si si vcepil v glavo, da je do tebe treba biti vljuden, si skoraj gotovo eden tistih, ki si tega ne zasluži.
Maxx365
06. 04. 2020 19.56
+3
Če pričakujem, da so do mene kot turista vljudni, si tega ne zaslužim? To je pa res čudno razmišljanje in pove več o tebi kot o meni.
Rožice cvetijo
06. 04. 2020 20.13
+3
Rafael, v čem je sploh fora tr kremšnite? Osladno sladka in precenjena. Slaščičarna pri avtobusni ima mnogo boljše in še cenejše.
Boyhazard
06. 04. 2020 18.12
+36
Ne hvala! Naj mi turistični delavci ponudijo 14 dni dopusta za 3 člansko družino največ 300m od morja v majhnem kampu v mirnem predelu kjer ni masovnega turizma in so domačini kot družinski člani za ceno slabih 400,00 EUR. Cena mora vsebovat vse kar kamp nudi (elektrika, voda, hladilnik, če ga nimam, .. in taksa). Ja dragi politiki tega naši turistični delavci ne zmorejo. Jaz, pa že 10 let za cca. 800,00 EUR (zaklenem vrata-dopust, hrana, pijača,...-odklenem vrata in račune na mizo) peljem družino v tak čudovit mir, ko ga za takšno ceno turistični delavci ne morejo nudit. Potem so še tu pavšalisti, ljudje kateri raje potujejo in raziskujejo na lastno organizacijo - kaj bojo njim klinčevi boni? Slovenija je tako majhna, da se gre na vikend paket ali izlet, ne pa na letni dopust. Dragi politiki in pobudniki ideje - te bone si nekam vtaknite, ker za drugo itak niso.
Rožice cvetijo
06. 04. 2020 20.20
Boyhazard, ne razumem, najprej pišeš 400€, potem 800€. Hrana 3x/ dan zs 3 osebe, upam,da ribe in škampe....
Boyhazard
07. 04. 2020 08.53
Samo kamp 400 EUR. Tistih 800 so, pa zajeti čisto vsi stroški dopusta.
borec91
06. 04. 2020 17.44
+49
kaj takega si takoj izbite iz glave pokvarjenci batagel kasiral teske miljone v minulih letih sedaj pa nima za en mesec prezivet lopov pokvarjen
caspera1
06. 04. 2020 18.05
+15
No, to se pa strinjam, da si vsi ne zaslužijo podpore. Načeloma pa zame velja, da se kupuje lokalno, če je le mogoče. Če pa nas kakšen "lokalc" prej ni nič rad videl kot kupce, pa tega tudi po nobeni krizi ni vreden.
knap11
06. 04. 2020 17.40
-4
Tukajle pametujete o vsem mogočem. Manjšina pravi boni ja, večina pa boni ne. Pa ljudje božji, a se vi sploh zavedate, da za regres ne bo na voljo nobenega denarja, razen, če se še za to država zapufa. Kredite bo pa tako vrčala cela generacija ali dve in to bodo povečini vračali tudi vaši otroci.
borec91
06. 04. 2020 17.45
+2
zakaj ne a ker boste vse pokradli. nas pa zapufal za 10miljard ogromno neupravicenega jokanja
Rafael Kramar
06. 04. 2020 17.52
+6
Za regrese se bodo zapufala podjetja, ne država. Dvomim, da so regresi v kakem planu za pomoč gospodarstvu. Najprej bo raja dva meseca doma, pol bo ravno čas za dopust, ker imajo še celega, a ne?!
caspera1
06. 04. 2020 18.06
+6
Da za regres bo, je na plečih gospodarstva.
Žac
06. 04. 2020 17.40
+1
Eto, jaz bom dopustoval na Slovenski obali,če bo možno glede na trenutno situacijo. Letujem tam že leta in je super. Prijazni domačini in vse za najvišjo oceno. Pa sploh nisem Slovenec.
borec91
06. 04. 2020 17.46
+3
ti lahko si tko dnevno placan za siritev lazi
Žac
06. 04. 2020 17.53
-2
Se dobimo 13.07 nekje v Luciji na kavi? Se vede da te ne bo. Boš nekje na Hrvaški, v borovcih.
Rafael Kramar
06. 04. 2020 17.54
-3
M a t e j
06. 04. 2020 17.39
+35
Boljše da ne, boste tako odletili s parlamenta, da bo kar joj! Regres je nekaj kar si vsak delavec zasluži in naj ga porabi kot želi. Nekomu paše slovenska obala, drugim ne, enim ustrezajo trekingi, tretjim pa predstavlja dodatek k preživetju. Kakor pa so se obnašali slovenski turistični delavci v zadnjih letih razcveta, do domačih gostov pa je kriminal. Na Bledu smo bili nezaželjeni v vrhuncu sezone, kavo so nam pistregli s "Šta želiš?", cene na obali pa v nebo. Če si s precenjeno kavo, nastanitvami, hrano niste nabrali dovolj zaledja v zadnjih letih potem ste nikakvi gospodarji in zaprite svojo "obrt". Najboljše je pa sedaj "posiliti" ljudi z boni. A boste vi potem vzeli bone za frizerja, dimnikarja, ...? Hudima dobre ideja imate res...skoraj toliko kot kakec vitaminov.