Gospodarstvo

Mip dokončno v stečaj

Ljubljana, 30. 03. 2009 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorniki novogoriške družbe Mip soglašajo s predlogom za uvedbo stečaja, vendar naj bi se vsaj del proizvodnje ohranil. Koliko delavcev bo ostalo na cesti?

Nadzorni svet novogoriške družbe Mip je na današnji seji v Ljubljani soglašal s predlogom uprave za uvedbo stečaja družbe, pri čemer pa je uprava predlagala, da bi se oblikovala nova družba, ki bi od stečajnega upravitelja najela vitalne dele podjetja, sta povedala predsednik nadzornega sveta Miran Žilavec in koordinator skupine Mip Vojteh Volk.

V Mesni industriji Primorske je uveden stečaj.
V Mesni industriji Primorske je uveden stečaj. FOTO: Kanal A

"Uprava je predlagala nadzornemu svetu, naj poda svoje mnenje o predlogu za stečaj. Nadzorni svet je k temu predlogu dal pozitivno mnenje," je po seji nadzornikov dejal Žilavec. Kdaj se bo začel stečajni postopek, je po njegovih besedah odvisno od tega, kako bo uprava pripravila predlog, da bo popoln in v skladu z zakonom. "Kaj se bo zgodilo z zaposlenimi, je samo po sebi umevno. Gre za zelo problematičen socialno-ekonomski primer, a mimo tega ne moremo," je dejal Žilavec.

Stečaj je vedno najslabša oblika, tako za delavce kot lastnike, je dejal Volk. "Nadzornemu svetu smo predlagali, da se nemudoma organizira podjetje, ki bi od stečajnega upravitelja prevzelo v najem vitalne dele oziroma celotno družbo, vse tovarne in začelo normalno s proizvodnjo," je povedal.

Mipa v sedanji obliki torej ne bo več. Banke, ki jim MIP dolguje kar 70 milijonov evrov, dolga ne nameravajo spremeniti v lastniški delež. Koliko od doslej zaposlenih 700 delavcev, ki letos še niso dobili plače, bo ostalo na cesti, bo jasno v bližnji prihodnosti.

Po njegovih besedah je to trenutno najbolj primerna oblika, da se ohranijo delovna mesta, blagovna znamka, trg ter vse pogodbe s trgovci tako doma kot v tujini. Če ne bi ohranili proizvodnje, bi izgubili vsa veterinarska, sanitarna dovoljenja, pogodbe, kar bi pomenilo, da bi za vrnitev na trg potrebovali od tri do štiri milijone evrov.

Banke, ki imajo v družbi svoje naložbe, morajo biti po Volkovem mnenju zelo zainteresirane, da se proizvodnja ohrani, saj da bodo s tem njihove naložbe več vredne. "Vse naložbe, ki jih imajo banke v Mipu, so zavarovane s hipoteko. Če bodo to prodajale, bodo iz mase iztržile mnogo več, če bo podjetje delujoče, kot če podjetje prodajo v nedelujočem stanju," pravi Volk.

Predlog uprave je po njegovih besedah nastal skupaj z delavci, ki ne želijo, da bi šlo podjetje v stečaj, saj želijo delati in ohraniti podjetje.

Novo podjetje mora nekdo ustanoviti, nato bo od starega Mipa najelo proizvodnjo, podjetje se lahko tudi dokapitalizira. "Pomembno je, da blagovna znamka ne izgine s polic," pravi Volk, ki je prepričan, da je moč najti investitorje. Banke so lahko lastnice podjetja in nato svoje naložbe v družbi vzdržujejo z najemom, meni.

O tem, ali se čuti odgovornega, je Volk dejal, da se vsak menedžer čuti odgovornega in tudi je odgovoren. "Ko smo prišli v Mip in Pomurko, sta bili to razmeroma zelo zadolženi podjetji, tehnološko nesodobni in bilo je treba pripraviti podjetje za evropski trg," je dejal Volk in dodal, da so izkoristili prvo finančno perspektivo (s 40 odstotki nepovratnih sredstev) in vložili v posodobitev tehnologij.

Je s stečajem družbe Mip konec tudi z legendarno mortadelo?
Je s stečajem družbe Mip konec tudi z legendarno mortadelo? FOTO:

Ko so te investicije načrtovali, so jih banke potrdile in "nismo brezglavo investirali", pravi. Dodaja, da se je denar v času, ko so bile investicije v teku, še za enkrat podražil. "V skupini smo imeli več kot štiri milijone evrov več stroškov financiranja kot leta 2005. To je bil eden od vzrokov, da nismo uspeli izpeljati investicij do konca," pravi Volk.

Drugi vzrok je, da so leta 2006 cene surovin porasle za več kot 100 odstotkov in bi za vzdrževanje enake ravni proizvodnje potrebovali 20 milijonov evrov več obratnega kapitala. "Ta obratni kapital, ker je bilo podjetje že v slabši kondiciji, ni prišel in proizvodnja se je manjšala," je povedal.

Čeprav se tudi v živilski industriji pričakuje upad prodaje za 10 do 15 odstotkov, pravi Volk, bi izgubo na domačem trgu nadomestili na novih trgih. "Če bi dobili obratni kapital, Mip ne bi dosegel tako velike recesije," je prepričan, a hkrati priznava, da se vse naložbe v prevzeme niso pokazale za uspešne.

Družine Volk v Mipu ne bo več. "Od Mipa sem se poslovil. Če bodo potrebovali, bom povedal svoje misli, mislim pa, da smo svojo zgodbo v Mipu zaključili," je dejal.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
03. 04. 2009 12.30
Temu gospodu Vovku in njegovi družini bi morali zapleniti vso premoženje ker so ga vzeli delavcem.
wawmat
31. 03. 2009 22.26
Ja, se bo poslovu, ta volk od mipa... in kolko dnarja je vzel s sabo?!
Buena Vita
31. 03. 2009 22.15
Buena Vita
31. 03. 2009 22.12
TRI FIRME SO ODPRLI NA TALIJANSKI STRANI,IN TAM TRŽIJO MORTADELO POL CENEJE KOT V SLOVENIJI, IN ŠE JE FIRM IZ MIPA NASTALO, POBRSKAJTE--NE BOSTE ZAČUDENI KO ZVESTE KAJ NEVŠEČNEGA
warezovc@email.si
31. 03. 2009 21.20
MI MI MI MI MI MIP MIP MORTADELLLLLLA NI VEČČČČ
.eu.
31. 03. 2009 20.36
PA BO ŠE KAJ SLOVENSKEGA GLEDE HRANE. Jaz ne mislim ITALJANSKE pomine jest.
freca
31. 03. 2009 20.24
volk,da bi te vsaj kakšen medved požrl
like2play
31. 03. 2009 20.08
V članku pa kar manjka precej podatkov o g.Volku lastniku MIP-a in še 9 tih drugih podjetij ki si jih lasti in o sumljivem manadžerskem odkupu. Če bi bila tudi ostala dejstva napisana bi se članek drugače bral in hitro bi bilo jasno kdo je tukaj nahitro obogatel z stečajem. Pa seveda saj to je POP TV. :) :) :) :) :) :) Pa le hitro mi zbrišite komentar....
titovka
31. 03. 2009 19.15
kdaj bodo delavci dobili plače in odpravnine?????? kje je sedaj sindikat.... kaj pa podjetja v franciji in avstriji???? vse premoženje jim pobrati a ne, da so še taglavni...pa kaj se dogaja v tej državi???pobrati jim premoženje in poplačati obubožane delavce, saj tri mesece niso videli svojih zasluženih plač...janša, a je to pravna država...kaj osamosvojitelji ste se samo za sebe borili in svoje riti???? ....zato je vstopil v sds....da si je nagrabil premoženje...kdaj vam bo jasno, da janševi hlapci so lahko delali kaj so hoteli in kako so hoteli....njim je bilo vse dovoljeno!!!!!! Koliko denarja so rabili toliko so si lahko vzeli.
mac4_m
31. 03. 2009 16.19
ta zadn sh... kar ga lahko rodi slovenska mati..
mac4_m
31. 03. 2009 16.19
Andrej Susmelj 1
31. 03. 2009 15.38
ZDEJ JE PA MORTDELA MORTA MORTA MORTA MORTA MORTA
Tristokosmatih
31. 03. 2009 13.48
KAM GRE TOTI SVET
petdan
31. 03. 2009 11.38
Pride tam enkrat neka družina in uniči v kratkem času firmo, ki je po kvaliteti svojih proizvodov dolga leta slovela v svetu. Namesto, da bi se držali tega kar je imelo dobro ime, so hoteli požreti še druge firme in pohlep ni poznal meja. Ali ni to tipično za dandanašnji gnili kapitalizem? V kolikor država ne bo z neko okvirno regulativo podobnih dejanj preprečevala, bomo priča še več takšnim zgodbam. Tisti, ki so desetletja dobre firme ustvarjali, pa lepo na cesto ...
resslovenka
31. 03. 2009 11.12
Poslušamo: Iz krize bomo izšli močnejši. Ali bomo res? Kakšno ceno bomo še plačevali? Koliko kriz bomo morali še prestati, koliko družbenih ureditev še zamenjati, da bo posijalo sonce? Kdo bo odgovarjal za polom? Komu smo pravzaprav do sedaj sploh zaupali vodenje "slovenske Švice"? In MIP ena številnih zgodb, ki smo jim priča v zadnjem času. Ali se je 40 let gradilo zato, da so se posamezniki dodobra okoristili? Rušiti je lažje kot ponovno graditi.
manco-capac
31. 03. 2009 11.06
Pred sto leti so v Ameriki imeli "bostonsko čajanko", pred dvajsetimi v Veliki Kladuši "crknjene purane", letos pa pri nas "MIP-ov piknik". Gala...
Prvo Borec
31. 03. 2009 10.29
Lojzetove besede se uresničujejo , da treba uničiti VSE komunistično socialistična podjetja ! Volka na Goli Otok, pa še to bi bile počitnice !!
MdNostradamus
31. 03. 2009 09.10
Pravite naj država odkupi dolgove velikih podjetij, ne zavedate se pa, kaj to povleče za seboj. Večina se vas niti ne zaveda, da smo mi sami država in govorimo o lastnem denarju. Omenjena podjetja so bila že v času vzpona gospodarstva na robu likvidnosti. Z reševanjem le-teh se le podaljšuje agonija delavcev in nemilost njihove prihodnosti. Vsi smo presenečeno strmeli v TV-je, ko je pretekli teden, g. Pahor razglasil recesijo. Dragim mojim sodržavljanom sporočam, da je bila Slovenija v recesiji že decembra! Recesija je sestavljena iz kriterijev, katere pa je država odkupila s subvencioniranjem skrajšanega delovnega časa in prepovedjo odpuščanja, ter si tako kupila čas. Ravno zaradi takih dejanj pa status quo lahko traja še dlje. G. Lahovnik je imel prav, ko je dejal: "Ne bomo reševali mrtvih podjetij!" Se vam ne zdi smotrno, da bi denar raje investirali v podjetja s prihodnostjo, v podjetja z vizijo, taka, ki so se uspešno znašla v dani situaciji in bodo denar uporabila za nova delovna mesta, širjenje ponudbe, ter razvoj, namesto, da s tem podpiramo »gospodarsko beraštvo«. Še vedno mislite, da bi morali odkupiti dolgove propadlih podjetij? MdN
Black_Panter@mailinator.com
31. 03. 2009 09.10
in še eden lopov,ki je zapravil podjetje
s007
31. 03. 2009 08.27
MIP je imel težave že prej kot letos in lani, tako da ni recesija glih vzrok za propad podjetja. Je pa žalostno, tako kot pravi Skynet, da zakaj država ne poskuša rešiti vsaj eno veliko podjetje. Če bodo še naprej šle naše velike firme, priznane in kvalitetne, v stečaj,..bomo postali zelo, še bolj, odvisni od drugih držav,..ki pa dvomim, da bodo prizanesljivi pri cenah....Kolko je pa v SLO velikih trgovcev (mercator)?Koliko je pa tujih (lidl, hofer, eurospin, spar).....že to je groza