Gospodarstvo

Mip vse bližje stečaju

Nova Gorica, 27. 03. 2009 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Mipa v odstopu bo najverjetneje predlagala stečaj za to podjetje, medtem pa okrog sedemsto delavcev še čaka na svojo prvo letošnjo plačo.

Bo šel MIp v stečaj?
Bo šel MIp v stečaj? FOTO: Kanal A

"Za Mip ni možna druga rešitev kot začetek stečajnega postopka oziroma v najboljšem primeru prisilne poravnave. Kako se bo zadeva odvila, bomo videli na ponedeljkovi seji nadzornega sveta, ko bo predstavljena pričakovana rešitev s strani vršilcev dolžnosti uprave," je dejal Srečko Čater, Mipov nadzornik, kjer zastopa interese delavcev, sicer tudi predsednik Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije.

Delavci Mipa uvedbi stečajnega postopka nasprotujejo, saj menijo, da še obstaja možnost ohranitve zdravega dela družbe Mip. Zato so na seji sveta delavcev v Novi Gorici nadzornike in upravo v odstopu pozvali, naj storijo vse, da bi se Mip izognil stečaju. "Delavci Mipa želimo, znamo in hočemo delati!" je poudarila predsednica sveta delavcev Vesna Pipan.

Na seji so po njenih besedah sprejeli tudi sklep, da Mipovi zaposleni in sindikat predstavnikoma delavcev v nadzornem svetu ne dajeta soglasja za podporo morebitne uvedbe stečajnega postopka. Prav tako so pozvali vodstvo v odstopu, da do roka konzorciju šestih bank upnic dostavi zahtevane bančne podatke. Banke upnice naj bi namreč o konverziji terjatev znova razmislile po proučitvi revidiranega poročila o poslovanju Mipa, za kar se rok izteče 31. marca.

"Na osnovi videnega in poročila državnega sekretarja je zelo malo možnosti, da bi banke pristale na ta scenarij," pravi Čater, ki skoraj ne vidi več možnosti, da bi banke upnice svojih več kot 70 milijonov evrov terjatev spremenile v preko 75-odstotni lastniški delež v Mipu.

Vodstvo Mipa v odstopu uradni odgovor bank pričakuje do ponedeljka, sicer bo nadzornikom predlagalo kako drugo metodo finančnega prestrukturiranja Mipa. Kakšna je ta metoda, koordinator skupine Mip v odstopu Vojteh Volk – kljub povabilu se uprava v odstopu seje sveta delavcev ni udeležila – ni želel razkriti.

700 jih še čaka na prvo letošnjo plačo

Čater tako že razmišlja o potezah sindikata ob uvedbi morebitnega stečaja Mipa. "Gotovo je v slovenskem prostoru kakšno sorodno podjetje, ki bi Mip, čistega dolgov in preteklosti, odkupilo. Delali bomo v tej smeri, da čim več delavcev ohrani svoje delo na osnovi prevzemov," je poudaril.

Nekateri Mipovi delavci, člani sindikata, so medtem že pooblastili sindikat, da v njihovem imenu začne postopek za izredno odpoved delovnega razmerja po krivdi delodajalca. Preko 700 zaposlenih v skupni Mip v Sloveniji namreč še vedno čaka na prvo letošnjo plačo.

Po besedah sekretarja posoške enote Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije Bogdana Likarja, ki se je tudi udeležil zbora delavcev novogoriškega Mipa, so zaposleni še pripravljeni potrpeti. "Za delavce bi bila najboljša rešitev, da bi Mip ponovno zaživel. Nismo še vrgli puško v koruzo, a smo vsak dan bližje temu, da bo šel Mip v stečaj," je poudaril.

Sicer pa bodo v sindikatu poskušali pomagati zaposlenim, pomoč delavcem pa so danes ponudili tudi v novogoriškem območnem združenju Rdečega križa. Kot je povedal sekretar združenja Aleš Markočič, se je nanje obrnilo že manjše število delavcev, ki so v veliki stiski. Rdeči križ jim lahko pomaga s prehrambnimi paketi in finančno pomočjo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esmi
29. 03. 2009 15.51
in kaj na to poreče država, nič pač eno podjetje manj v Sloveniji
kapitalist
29. 03. 2009 11.10
zanima me kje so bili in kje so sedaj kriminalisti ki so in še opazujejo VOLKOVE ki trgajo MIP sami sebi pa gradijo nesramno drage vile,barke in še odprte račune ........... pozval bi predsednika vlade da zahteva odgovornost tudi od tistih ki so in še zmeraj taka dejanja samo opazujejo ( kriminalisti in tudi kosova služba)
damirg@email.si
28. 03. 2009 17.46
da ne omenjam nekega "kraškega zašinka", ka je mehek ka svež zrezek, po okusu pa zaudarja. sam upam da kras d.d. ne propade.
damirg@email.si
28. 03. 2009 17.35
kr naj grejo v stečaj. to je pa to, ka kemično sušijo pršut, ka ma vonj in pookus po gnitju.
Buena Vita
28. 03. 2009 11.57
Buena Vita
28. 03. 2009 11.21
SE NE STRINJAM A,to da sta nikakova podjetnika,to se strinjam meni gre na živce dejstvo kako so iz mipa odnesli recepte in stranke,in seveda sedaj ti lumpi lepo uživajo(NO SEJ DELAJO)vendar sodelovce so pa oskubli,moti me kako je ta boljš-sposoben kader odšel,in kaj je odnesel sabo,in se gredo nelojalno konkurenco zakaj ni vsak mesar ki je šel na svoje,vzel sabo tako na oko ,pet delovk MIP bi potem verjetno zlezel z godlje,brez tržišča,s slabimi kadri pa NI ŠANS,IN NE POMAGAJO NOBENI MILIJONI VEČ
Andrej Susmelj 1
28. 03. 2009 07.26
delavcem plače ,zagnat proizvodnjo in problem je rešen.volkce pa v zapor , jim pobrat kar jim ne pripada,skratka kar sta nakradla nazaj v tovarno dat.p.... je tak problem to da to agonijo vlečete že leta in leta!!!
manco-capac
27. 03. 2009 19.49
Naš domači, primorski AGROCOMERCE...
intel1
27. 03. 2009 19.45
bravo slovenija le tko naprej s svojim tajkunstvom. a beseda ciga. je neprimerna
Uros Petkovic
27. 03. 2009 19.40
sam res upam, da bo pršut cenejši
Millena
27. 03. 2009 19.40
spet so vodilni skuhal drek ki ga bodo moral nažalost pojesti delovci ne pa delodajalci ki so ga skuhali in bi ga sami morali pojesti ubistvu pa so se temu pretno izognili in so to sranje porinili med delovce oni so si orn izplačval plače in nevem kakšne nagrade kokr u useh ostalih firmah to pa samo zaradi pohlepa pohlep ubije človeka. no dalo bi se še kej napisati sam se mi neda zabijat cajta za te k niso vredni mojega časa. samo živimo u demokraciji in prej bodo zaprli u zapor delovca kot pa delodajalca k pač delodajalec se zna branit ker ma denar delovec revež pa zna samo delati kva čmo tko je ....
parkway drive
27. 03. 2009 19.35
MIP forever!!!!!!
parkway drive
27. 03. 2009 19.35
meso je ta najtabulš!!!!
delavc1
27. 03. 2009 19.30
začnejo naj prodajat meso volka
deadea
27. 03. 2009 19.02
zdaj bo prsut kaj cenejsi ?
Nauders
27. 03. 2009 18.57
genocid mipa nad svinjami
tenstankrompir
27. 03. 2009 18.41
Če ne obstaja noben zakon,da bi kdo kazensko odgovarjal,ga bomo pa mi,mali ljudje.Vile,kose še vzamemo pa gremo!
McBobo
27. 03. 2009 18.16
Delavci so zgradili to firmo s svojimi žulji in odrekanji, da je lahko vodstvo v tako imenovanem kapitalizmu lahko vse požrlo. Zdaj pa spet vse od začetka. Res je potrebna ena velika svetovna revolucija.