Gospodarstvo

Mladi v začaranem krogu? 'Srečo imaš, če dobiš nadstropje v hiši svojih staršev'

Ljubljana, 22. 01. 2020 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24ur zvečer
Komentarji
764

Se rešitev za mlade, po omejevanju kreditov Banke Slovenije, skriva na podeželju? Predsednica Mladinskega sveta Slovenije pravi, da stanovanj na podeželju ni, mladim pa trenutno ne preostane drugega, kot da odidejo v mesta, kjer cene najemniških stanovanj naraščajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Anja Fortuna o kreditih in mladih v Sloveniji
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Anja Fortuna o kreditih in mladih v Sloveniji
  • Iz 24UR ZVEČER: Kreditni krč po dveh mesecih že pokazal zobe
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Kreditni krč po dveh mesecih že pokazal zobe

Dva meseca po tem, ko so v veljavo stopila stroga pravila Banke Slovenije, ki so kreditno onesposobila najmanj 300.000 ljudi, je kreditni krč že dodobra pokazal zobe. 16 slovenskih bank je samo decembra lani skupaj odobrilo 7000 posojil manj kot oktobra, ko je bil kredit še dosegljiv vsaj vsem delovno aktivnim. Obljubljenega znižanja cen nepremičnin pa še ni na vidiku.

V zadnjih tednih so se najemniška stanovanja celo podražila. Za mnoge mlade, ki se želijo osamosvojiti, je plačevanje vrtoglavih najemnin zdaj edina možnost. Zaradi omejevanja potrošniških kreditov je šla NLB nad Banko Slovenije celo z ustavno pritožbo.

Je rešitev za mlade odhod na podeželje? Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije, pravi, da na podeželje odhajajo tisti, ki "imajo denar, ki si lahko privoščijo ali gradnjo ali nakup hiše". "Problem je, da na podeželju stanovanj ni. Če imaš srečo, dobiš nadstropje v hiši svojih staršev, ampak tudi tam potrebuješ denar, da stanovanje opremiš, obnoviš ... Ko otroci odrastejo, morajo nekam iti. Če nimajo možnosti, da si zgradijo svojo hišo ali uredijo stanovanje, jim ne preostane drugega, kot da gredo v mesta." 

Mladi so se torej znašli v začaranem krogu, vprašanje pa je, kako ga presekati. Fortuna meni, da mora tu vlogo odigrati država, in to ne zgolj z besedami, temveč tudi z dejanji. "Najbolj me zmoti, da se pogovarjamo o tem, kako je Slovenija zelena, pozabljamo pa na tiste, ki jo ohranjajo zeleno – torej na ljudi, ki so na podeželju." 

"Tudi z vidika stanovanjske problematike se pogovarjamo le o mestih in najemnih stanovanjih, vemo pa, da na podeželju tega ni," dodaja Fortuna. 

Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije.
Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije. FOTO: POP TV

Kakšne možnosti torej sploh ima mlada družina? Fortuna meni, da je v tem trenutku, glede na ukrep Banke Slovenije, edina možnost, da "gredo v tujino po kredite, da gredo do ljudi, ki na črnem trgu podajajo kredite, ali pa da natlačeni živijo v hišah svojih staršev, kjer včasih živijo tri ali celo štiri generacije". 

Ali vse to vodi v še večjo centralizacijo Slovenije? "Ja, vsekakor. Če nimaš prostora na podeželju, upaš, da bo tvoj prostor v mestu. S tem pa narašča pritisk za stanovanja v mestih," še meni Fortuna. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (764)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
31. 01. 2020 07.46
+2
NA SLOVENSKEM PODDEŽELJU JE POLOVICA HIŠ PRAZNIH. IN TO PO ZELO NIZKIH CENAH NA PRODAJ!!!
Moros
24. 01. 2020 18.42
+5
Pri 30 letih lahko ima vsak mald človek cca 35 000€ gotovine če si postavi pravilne cilje v življenju. Podiplomski študij (tercialno izobraževanje) zaključiš pri 25 letih s čimer pridobiš 8. stopnjo izobrazbe. Z pridobljeno stopnjo izobrazbe prejemaš v Sloveniji plačo v rangu 1200€ neto pri čemer če upoštevamo da porabiš zgolj minimalca 600€ na mesec (kar je za mlado osebo brez otrok čisto OK) ti še vedno ostane 600€ ki jih lahko daš na stran vsaki mesec. To na letni ravni potem znese 600€*12=7200€ ter v 5 letih cellih 36000€ gotovine ki jo ima lahko nekdo pri 30 navoljo. Seveda do te vsote ne moreš prit če se ne odpoveš eksotičnim dopustom, predragim novim avtomobilom, menjavi oziroma vsako letni nabavi Iphona za 1000€, pijančevanju ob vikendih itd. ODGOVORI
motorka57
22. 01. 2020 21.32
+1
....moje mišlenje je,da tale mularija danes nima delavnih navad,se samo prepleta,hodi na žurke,gledajo tv serije bogatašev,kako se smrklje vozijo v dragih avtomobilih.... Dokler bo tako,da mladci ne smejo delat,pomagat staršem ,pa makar samo stanovanje tedensko pospravit,ne bo napredka v družbi in bodo samo še bolj tonili v družbi.... (droge, pijača, kraje....) Bil in delal v Ljublanskih firmah,vendar smo vedno izbrali ljudi iz podeželja,ker samo ti so delali in ustvarjali,blokarji pa za vsak smrkelj, ki je priteku iz nosa , hitro v bolniško.... Ja ljudje ,šparat se bo treba navadit, ne samo da ja danes luštno,pa mogoče še jutr,pol bomo pa šparali,ko ne bomo meli .... Pa mi odgovorite,koliko dni ima mesec?
NotMe
22. 01. 2020 21.26
+8
No, no, no....a lahko neha o natlačenosti v hiši?? Tele hise staršev so se gradile nekje v 70, vsaka ima MINIMALNO 150 kvadratov, večina krepko čez 200. Se pravi z lahkoto ostane ned 75 in 100 kvadratov za ta stare in za ta mwade. Ampak tako pa ne bomo natlačeni, to pa ne, pa še pol ure 45 min do Ljubljane imam. Se gremo raje gužvat s mladičem na 45 m2 v Ljubljano, dedi in babi pa samevata v haciendi. Če bi kdo preračunal, koliko delovnih ur je potrebno za tistih 45m2 in to primerjal s potjo na delo v Ljubljano magari z vlakom iz Maribora bi se samo smejal. Dejansko bi se lahko zaposlil v Lj za polovični delovni čas in ostale 4 ure namenil vožnji, pa bi še bil finančno na boljšem.
brezveze13
22. 01. 2020 20.19
+1
stanovanj na podeželju je dovolj, da jih ni je laž, je pa veliko ostarelih , za delo nesposobnih ljudi,katerim se ne zdi, da bi imeli večni hotel mama, in doma samo gledali kako njiho sin ali vnuk samo sedi za mizo in namesto da bi normalno jedel bluzi v telefon in fb,V starih časi ko je prišel nekdo k hiši vprašati za delo, mu je dal gospodar prvo jesti, če je prišlek normalno jedel je dobil posel drugače je odšel. GOSPODAR JE NA KRAJU DEJAL KALŠEN JELO TAKŠEN ZA DELO in to je danes vprašanje pomanjkanja stanovanj na podeželju. Če tudi pogledamo malo statistiko o nepremičninah in registriranih bivalnih objektih bi kaj kmalu ugotovili da so na eno bivalno površino dobimo 3 osebe
motorka57
22. 01. 2020 21.22
+4
....ja res je. Včasih so bili hlapci,ki so delali na gruntih,pri kajžarjih ni bilo posla za njih,ali redkokje. Danes je na podeželju veliko starih hiš,ki pa so v solastnini in samo eden je proti prodaji,pa ne moreš speljati prodaje,ker noben noče kupiti polovico,ali tri četrtine.Zato bi morala država ukrepati in obdavčiti nenaseljene vaške hiše.Tu kjer živim,je vsej tretjina hiš kmečkih prazna in vsaj polovico le teh je že za podret. Ker če bi bile obdavčene,bi se kaj hitro lastniki odločili in nepremičnino prodali..... Tako se pa politika ubada sama s sabo, se priduša, kaj smo mi naredili, stvari na terenu pa ostajajo nedorečene in problemi se kopičijo....
Skankhunt42
24. 01. 2020 18.30
-2
hahahahha najbol da grem h kmetu na njivo delat za to da mi bo dau prostor za spat, mogoče clo sobo v keri je postla... nismo več leta 1940
Skankhunt42
24. 01. 2020 18.36
+1
al greš pa gledat na nepremičinne bajte pa folk prčakuje 250 čukov za napov porušeno bajto k ji manka pov streha pa 1000m2 parcelo.. govorimo pa za lokacije v PM kjer rabš 10 min z avtom do prve trgovine..
Gorazd Petek
22. 01. 2020 19.34
+14
Zanimivo je ,da neka rejena smrklja z nepretegnjenim delovnim stažem razpreda in laže. Ko že toliko razpredamo o tem je zanimivo da 24 ne nastavi ogledala lažnivi bleferki z primeri iz Švice,kjer v veliko primerih v eni hiši v podstrešnem stanuvanju živijo mladi,v sredini starši in pritličju stari starši in deluje-ah,v SLO bi vsi radi bili z malo dela inpufi lastniki hiše vsaj dveh Audijev ali BMW ali Mercedesov pufe pa naj plača kdo-ah,ja socialna država.
Gorazd Petek
22. 01. 2020 19.18
+5
Samo tole....................................... Najprej špeharico podučite zdravega življenja. Drugo ,mladeži je treba razložit ,da nakup stanovanja ali hiše ni tako kot bi kupil Audija ampak življenski projekt. In treba je razumet ,da ob nakupu stanovanja in hiše pač ne moreš hoditi še na poletne,zimske in še kake počitnice,vozit BMW,Mercedes,Audi,VW itd in še hodit jest ven. Zlobno bom zapisal eno stvar-ko že vsi tako opevajo "čudovito" SFRJ naj se vprašajo kako so njih starši ali stari starši gradili hiše-daleč od njih zahtev ,odrekanje,pomoč drug drugemu,več let ,nič morja,stiskanje. Sicerpa,kdor hoče naj se zapufa,vendar ima puf slabo stran-vrnit ga je treba z obrestmi. In še za mlade razvajene bedake nauk dedov;"Jaz sem Činž,ti me samo naredi nič ne skrbi rasel bom kar sam" Skratka pamet v roke.
Darjan Milinkovi?
22. 01. 2020 20.05
+11
Model kako si pa ti dobil prvo hišo? Sicer pa mi razloži čemu se moram odpovedat za hišo oz. stanovanje...hrani, prevozne mu sredstvu(clio star 20 let) ali ogrevanju? Imaš te tri opcije...veliko sreče... Pa ni potrebe obregovat človeka, ki ima par več kil kot ti, ker nam to lepo pokaže tvojo kulturo
korintos23
22. 01. 2020 17.41
+9
Še pošten teden in spet je penzija tu.
BUONcaffee
22. 01. 2020 18.28
+1
Karantanija
22. 01. 2020 20.59
+3
Pri nas so take penzije, in to za pošteno delo tudi štiridesetih let, da si suh že čez dva dni, ko poplačaš vse račune.
urmeka
28. 01. 2020 12.53
Lahko Vam ,ki ste v Socializmu zaslužili za penzion!
Moros
22. 01. 2020 17.03
-32
Pri 30 letih lahko ima vsak mald človek cca 35 000€ gotovine če si postavi pravilne cilje v življenju. Podiplomski študij (tercialno izobraževanje) zaključiš pri 25 letih s čimer pridobiš 8. stopnjo izobrazbe. Z pridobljeno stopnjo izobrazbe prejemaš v Sloveniji plačo v rangu 1200€ neto pri čemer če upoštevamo da porabiš zgolj minimalca 600€ na mesec (kar je za mlado osebo brez otrok čisto OK) ti še vedno ostane 600€ ki jih lahko daš na stran vsaki mesec. To na letni ravni potem znese 600€*12=7200€ ter v 5 letih cellih 36000€ gotovine ki jo ima lahko nekdo pri 30 navoljo. Seveda do te vsote ne moreš prit če se ne odpoveš eksotičnim dopustom, predragim novim avtomobilom, menjavi oziroma vsako letni nabavi Iphona za 1000€, pijančevanju ob vikendih itd.
janez653
22. 01. 2020 17.15
-4
Točno tako. In delat lahko začneš že v času študija in se komot privarčuje. Sploh, če živiš doma. Če si v najemu privarčuješ malo manj, ampak se isto da!
User619199
22. 01. 2020 17.26
+7
ja točno tako, še tiste prihranke iz otroštva dodaš zraven, ko so ti babice in dedki za rojstni dan podarili, vse se da!
Shisui
22. 01. 2020 17.32
+62
Torej če živiš do 30ga leta kot v zaporu brez enega samega zapravljenega evra, efektivno na račun mamice in atija, z 8. stopnjo izobrazbe boš do 30ga leta zaslužil za parcelo. Mislim, da si pravkar potrdil bistvo celotnega članka.
korintos23
22. 01. 2020 17.36
-3
Ti si pa hudo mimo vseko. Če pri mamici spiš in ješ bo bolj težko.
janez653
22. 01. 2020 17.39
-9
Če živiš doma privarčuješ za najemnino. Vse ostalo moraš še vedno plačati. Razen, če si mamin sinko. Samo je itak bv debatirati z vami to. Točno zaradi zakih nevmesnih komentarjev in jamranja ste tam kjer ste. Čudno, da so vsi moji kolegi na svojem v lastni nepremičnini a? Še kolegica, ki kelnari si je kupila lastno stanovanje
korintos23
22. 01. 2020 17.42
+3
janez653
22. 01. 2020 17.46
-4
sj vem. jamrači iz gostiln in izpred tv naslanjačev so vedno fovš.
Shisui
22. 01. 2020 17.51
+10
Če to leti name sedim v svoji nepremičnini za katero nimam kredita in je nisem podedoval.
antilevi?ar
22. 01. 2020 18.20
+8
Da, da, mislim, da bi moral že v maternici začet varčevat, da doseže tvoje kriterije, pa še očka bi mu moral ob rojstvu dati 1000 evrov katere bi moral naložbeno vezat na 30 let,.pri 5% obrestni meri,.bi se izšlo,..tvoj izračun gori je neumnost, ker ne upoštevaš življenja,.in verjemi mlad človek ga ima dosti in ta ,..enostavno stane,..pa ti reci karkoli hočeš.
Moros
22. 01. 2020 18.35
+4
Če mladi človek ne more shajati z 600€ na mesec ter z tem denarjem pokriti vse svoje izdatke ter z preostankomm denarja od plače varčuje za lastno neprimičnino potem takšen človek ne sme prejeti kredita ker ga ne bo sposoben vrniti saj ne zna ravnati z denarjem.
einemeister
22. 01. 2020 18.40
+9
janez653
22. 01. 2020 18.44
-3
vem koliko stane življenje mladega človeka. Postaviti je treba prioritete. Eni raje kofetkajo, potujejo in jamrajo. Eni pa raje delamo in varčujemo in bomo potovali in kofetkali ko bomo v lastni hiši
einemeister
22. 01. 2020 19.00
+7
Shisui ti je zgoraj use razložil, zdej če si funkcionalno nepismen, boš pač tupil svojo, makar z glavo skozi zid.
Moros
22. 01. 2020 19.19
+1
@janez653 Točno tako! Pomembne so prioritete! Nažalost večina študentov podaljšuje študij do 30 leta, izkoriščajo vse pravice od ponavljana letnikov, pavziranja do izkoriščanja absolvetnega staža. In glej ga zlomka končajo študij pri 30 letih ali pa še to ne saj veliki večini ostane še kakšen izpit in pa diploma. Potem se pa sprašujejo zakaj ne dobijo zaposlitve. Redki smo ki smo se tekom študija posvečali temu da naredimo vse tekoče izpite vsako leto sproti ter da se po končanem študiji prec zaposlim ter začnemo služiti svoj lasten denar ter si hkrati ustvarjati kariero.
Darjan Milinkovi?
22. 01. 2020 20.09
+4
Predvidevas, da imajo vsi možnost za tako izobrazbo In posledično plačo. V večini primerov ima mlad človek 600 evrov plače, zdaj pa si racunaj
aloalo
22. 01. 2020 20.28
-2
lol pa ti si bolnik, na minimalcu že ne razen če nimaš življenja in si slozi doma.
aloalo
22. 01. 2020 20.29
+4
in kaj boš naredu z 35000 evri..če jih rabs pa najmn 150k.
smaili.tamara
22. 01. 2020 20.30
+2
Nekam visoko plačo si napisal. Enim država plačuje 70 € do minimalna!
Moros
22. 01. 2020 20.57
-3
35k € gotovine pri 30 letih in če upoštevamo da ima tvoja polovica ravno tako pri 30 letih 35k € je to skupja 70k € kar je skorja polovica od tvojih 150 k€
Rožice cvetijo
22. 01. 2020 20.59
+0
Moros+++++++👏👏👏👏👏👏 ali misliš, da te razumejo?....kva pa ta stari zdej kle bluzi, tako te /ne/razumejo. Za to mularijo so vsi za odpis, le oni nekaj veljajo, pa nič nimajo. Čudn, an?
Rožice cvetijo
22. 01. 2020 21.06
-1
antilevičar, to so tvoje besede: ne upoštevaš življenja,.in verjemi mlad človek ga ima dosti in ta ,..enostavno stane! In moj odgovor: seveda, vsako življenje stane. Vendar, če te stane po pameti, imaš lahko pri 30-tih kaj svojega, če pa žuraš in se preveč posvečaš najnovejšim igračkam, telefonom, nekim konzolam....potem pa komentiraš,kakšen "šit" je ta država, ki ti nič ne šenka.
Rožice cvetijo
22. 01. 2020 21.09
+0
Moros, točno tako, absolventski staž kot tak je redkokdo izkoristil, večina je bila že v službi ali pa so jo pospešeno iskali. Danes pa nateg..... "študij" do onemoglosti......
Rožice cvetijo
22. 01. 2020 21.11
+3
Darjan, jaz sem poleg službe še kaj delal-a, da smo lahko več spravili na kup. Nič veselic,žurov, lokalov, gremo na kavico ali pa eno pijačko...Pojdi ob Ljubljanici zvečer, sama mularija.....
Moros
22. 01. 2020 21.17
+1
Hehe zanimivo je tle le to da jaz nisme eden iz med tastarih ampak eden iz med njih kateri ima cilje/prioritete in gradnja hiške se bo zgodila z minimalnim deležem kredita saj bo večina v gotovine privarčevane. Potrebno si je le pljuniti v roke imeti poleg cilja tudi voljo ter se malce preznojiti in kaj narediti v tej smeri. 150k € privarčevanega denarja ter gradnja hiške zA 174 M€ na podeželju v mirni legi brez mestnega vrveža. Le kaj želiš več. Pa še nekaj sam ne mislim delati za pokojnino do 65+leta apamak si privarčevati dovolj da se bom umiril že vsaj pri 50 ter užival življenje. Seveda da je to možno je potrebo pri 20 letih konkretno pljuniti v roke in delati da si kaj ustvariš.
Moros
22. 01. 2020 21.20
-2
*gradnja hiške za 1/4 miljona evro! takšen je načrt. Z manjšim bufferem za cca. 50k€ katerega še vedno lahko unovčim (povečam kredit). Cilj je izgradnja hiše po invidualnemm načrtu v roku 12 mesecev od začetka pa do vselitve.
NotMe
22. 01. 2020 21.28
+1
In za ta denar si lahko kupiš luštno garsonjero v Celju
Shisui
23. 01. 2020 08.22
+2
Moros ti si torej še pri načrtih oz. sanjah in pravzaprav še ničesar nisi naredil? Jao človek, govoriš pa tako kot da si že 3 hiše postavil in to samo s svojima rokama in pridnostjo.
Moros
24. 01. 2020 18.41
+2
Sem v pridobivanju gradbenega dovolenja. Parcela je pripravljna , 150k€ gotovine tudi. Vloga na odobritev kredita za 50€ bo pa tudi vsak čas potrjena. Hiše še res nisem zgradil. Sem pa gradil z lastnimi rokami kar veliko stvari.
mzhektor
22. 01. 2020 16.54
+15
Težko je že dobiti službo mladim, sploh tako ki omogoča, da si kreditno sposoben. Stanovanja in stanovanjski krediti bi morali biti bolj dostopni mladim, saj si ravno oni želijo osamosvojiti, ustvariti družino itd. Banke so tudi preveč nezaupljive in zahtevajo ne vem kakšna zavarovanja zaradi slabih izkušenj s propadlimi podjetji v preteklosti. To ne koristi nikomur, ne bankam (saj imajo dobiček od dajanja posojil - obresti), ne mladim, ki si ne morejo kupiti stanovanja ali hiše. Vsakomur, ki dela in ki ima nek povprečen dohodek, bi moralo biti omogočeno, da si uredi stanovanjski problem. To kaže tudi na razvitost neke države, ki bi seveda morala na tem področju sprejeti ustrezne predpise.
Moros
22. 01. 2020 16.55
-1
Danes pa ni težko dobiti službe! To težavo imajo le lenuhi.
paxvobiscum
22. 01. 2020 17.07
+0
Potrebujete kakšnega na terstenjakovi? Vedno sem si želel biti totalen luzer. To, ali pa astronavt.
janez653
22. 01. 2020 17.17
+2
Služb je ko dreka. Problem je mladina, ko bi z nič znanja in za skoraj nič dela 2k plače. To pa žal ne gre. In vsakem s povprečnim dohodkom je omogočeno priti do stanovanja. Če imata v paru oba povprečno plačo, sta karlepo kreditno sposobna.
Moros
22. 01. 2020 17.28
+3
Tako je z povprečnima plačama se da nekaj ustvariti če imaš prioritete na pravem mestu!
einemeister
22. 01. 2020 18.41
+3
Ja janez, ti ki spiš v JS. oziroma se greš foteljskega molja tebi ni težko verjamem.
Rožice cvetijo
22. 01. 2020 21.16
+0
mzhektor, zakaj pa ti delovni mladi ne vzamejo kredita oz. njihovi starši vzamejo hipoteko,mladi pa odplačujejo...starši niso na glavo padli, ker mlade poznajo. Nikakršne želje nimajo,da jih bodo jutri spravili na kant in bodo na cesti.
1nsAn3
22. 01. 2020 16.44
+0
Je tako. Sicer se da, poznam primer ko je dobil v last zgornje nadstropje v bajti od staršev. Sam delal, s kolegi do pohištva je šlo res poceni delo, bolj kot ne strošek samo material potem se pa začnejo z opremljanjem stroski visat v nebo. 20 jurjev za 100 kvadratov. Sem pa mnenja da če že dobiš tako vzami čimprej kredit. Najemnino plačuješ, tam pa odplačujes nekaj svojega. 😃
korintos23
22. 01. 2020 17.38
+1
User768643
22. 01. 2020 16.23
+9
Ne rabijo vsi v Ljubljani živet. Tisti, ki želijo, naj pa plačujejo. Očitno že imajo dovolj.
bandit1
22. 01. 2020 16.40
+2
O to pa ne v Lublan morja bit, Lublana je IN, to je isto kot da čokolado gledaš skoz steklo izložbe. Pa naj plačujejo idiotske najemnine. Pa v šoping gredo lahko v BTC pa nič ne kupjo je IN.
janez653
22. 01. 2020 16.48
+14
Jaz sem včasih delal v LJ pa ni blo šans, da bi šel tja živet. Sem se raje vozil z vasi.
Moros
22. 01. 2020 16.03
-32
Samo jokanje in pa stokanje. Potrebno je pljunati v roke in zagrapst za delo. Vsak mladi lahko ima pri 30 letih cca. 35 000€ gotovine privarčevane. Če se odpoven nepotrebnemu luksuzu.
Shisui
22. 01. 2020 16.06
+40
In kaj bo s tem? To še za parcelo ni, kje je potem še hiša? Pa to na podeželju, v mestu dobiš za 35k€ parkirišče.
Shisui
22. 01. 2020 16.14
+34
V Grosupljem gradijo nove bloke. Za 35.000€ si lahko privoščiš, pazi to, 11 kvadratov neopremljenega stanovanja.
Lisec7
22. 01. 2020 16.17
+35
jaz imam hišo na podeželju-mlad in nor sem naredil na tri štuke---za otroke---zdaj sva pa sama z ženo v spodnjem---druga dva -opremljena, pa prazna---ogrevat pa moram vso bajto. Pametni otroci, raje plačajo najemnino v mestu, kot zastonj 90m2++, 30km do službe jim je preveč. TO NISEM SAM, takih nas je kar precej.
Optimisty
22. 01. 2020 16.20
+22
povej mi eno osebo ki jo dejansko poznaš, da je pri 30 letih brez pomoči ali dedovanja prisparala 35k keša .....ajde glavca
Shisui
22. 01. 2020 16.27
+6
Lisec oddaj 2 stanovanja, pejt v penzijo, žar na vrt in uživaj.
Moros
22. 01. 2020 16.41
-5
@Shisui Lej 35k€ x2 =70 000 € gotovine ki jo ima par pri 30 letih nato pa kredit cca 100 000 € na 20-25 let in imap izven ljubljane dovolj za rabljeno hišo ali pa konkretno stanovanje z cca 100-120 m2.
Lisec7
22. 01. 2020 16.43
+4
shisui----sem že v penziji--položnice pa še plačujem redno- uživava pa kakor kdaj.
Moros
22. 01. 2020 16.43
+2
@ Lisec7 Nažalost je to danes pri mladini spranost v glavi da mora za vsako ceno živeti v Ljublani ker je to IN. 30 km v eno smer za službo je malenkonst.
muceli
22. 01. 2020 16.49
+3
Poznam, ampak to samo pomeni, da obstajajo izjeme. Ogromna večina pač tega ne zmore. Tudi, če živi tak mladenič ali mladenka pri starših in plačuje stroške je z povprečno plačo zelo težko.
Moros
22. 01. 2020 16.54
-3
@Optimisty Poznam ljudi ki imajo toliko gotovine. Poznam pa še več ljudi ki bi lahko imeli ravno tako toliko gotovine če nebi zapravljali denarja za vsakoleten nakup Iphona, 2 do 3x potovanja po svetu, lizing za avtomobil katerega si v osnovi ne morejo privoščiti itd. Tudi sam sem eden iz med njih ki ima dosti gotovi saj načtno varčujem za gradnjo hiše. Drugače pa matematika je čist preprosta. Podiplomski študij (tercialno izobraževanje) zaključiš pri 25 letih s čimer pridobiš 8. stopnjo izobrazbe. Z pridobljeno stopnjo izobrazbe prejemaš v Sloveniji plačo v rangu 1200€ neto pri čemer če upoštevamo da porabiš zgolj minimalca 600€ na mesec (kar je za mlado osebo brez otrok čisto OK) ti še vedno ostane 600€ ki jih lahko daš na stran vsaki mesec. To na letni ravni potem znese 600€*12=7200€ ter v 5 letih cellih 36000€ gotovine ki jo ima lahko nekdo pri 30 navoljo. Seveda do te vsote ne moreš prit če se ne odpoveš eksotičnim dopustom, predragim novim avtomobilom, menjavi oziroma vsako letni nabavi Iphona za 1000€, pijančevanju ob vikendih itd.
Moros
22. 01. 2020 17.01
-6
@miceli Težko! Brez muje se še čevelj ne obuje. Pri povprečni plači cca. 1200€ neto ter pri tem da živiš pri starših ter prispevaš v skupno blagajno ti mora ostati 600€. Če porabš več kot 600€ in živiš pri starših si pač zelo potraten. Se je pa potrebno odpovedati kakšni stvari brez tega pa pač ne gre. Potrebo si je postaviti prioritete. Samo stokati ter pričakovati da ti bodo drugi k riti prinesli pa jok brate odpade.
Moros
22. 01. 2020 17.04
-8
Vidim da minuse delijo samo LENUHI in delomrzneži!
Shisui
22. 01. 2020 17.27
+12
Verjetno ti dajejo minuse tisti, ki delajo za stanarino, hrano, otroka, kakšno cunjo in avto pa jim na koncu meseca ne ostane nič, ti pa sanjaš o 600€ prišparanega.
antilevi?ar
22. 01. 2020 18.25
+0
Ta par mora biti gy ali lez, ker drugače ne gre. Kje si ti videl, da je par skupaj 25 let? Tega ni več,.in skupaj iti v nekaj,..ajoj,..
musl
22. 01. 2020 18.33
-3
Optimisty: Se ti kar javim, pa ne pri 30, ampak še kakšno leto prej.
Moros
22. 01. 2020 18.40
+4
@antilevičar Vedno so navoljo vsaj dve opciji. Lastno stanovanje katerega še vedno lahko prodaš če se ločiš. Ali pa paš se sprijazneš in živiš v najemu. Kakor kdor želi. Kje pa je problem če nekdo živi celo življenje v najemu. Mene popolnoma nič ne moti. Ne prenesem pa ljudi ki bi samo stokali in živeli na tuj račun pri tem pa nebi bili pripravljni se ničemur odrečti. Nikjer ne piše da moraš biti v lastni hiši pred 30 letom starosti.
einemeister
22. 01. 2020 18.45
+4
Matematika gornjega je na nivoju homosapiena, živiš s 600€, 600€ pa prišparaš, nekako se izide, če živiš do 35 v mama hotelu, sicer nisem še zasledil, da najemnina plus stroški znesejo komu manj kot 500€, plus hrana, obleka, gorivo za avto, zanimivo matematiko ima gornji.
Moros
22. 01. 2020 19.28
+2
@ einemeister Potem pa mi povej kako živijo in preživijo ljudje oziroma družine z enim ali pa dvema otrokoma pri katerih starša zaslužita vsak po 700 ali 800€ (neto plače). Mlad človek brez otrok pa ne more živeti z 600€ na mesec? Mislim da ti nimaš razčiščenih vseh pojmov v glavi. Seveda z zgolj 600€ na mesec si ne moreš privoščiti 2x na leto po 14 dopusta za 700€ ker pač ni denarja za takše izdatke če želiš si kaj privarčevati. Najemnina, hrana, in pa stoški pa so tudi manjši če živiš recimo še kakšno leto doma pri starših. Ni potrebno takoj po končanem študiju iti takoj v najeto stanovanje sredi ljubljane kjer je najemnina 400-600€ na mesec. Ampak nažalost večina mladih to smatra kot da je nuja kljub temu da si lahko prvoščijo za takšen denar zgolj neko garsionero kateri bi lahko rekli kar pasja uta.
Darjan Milinkovi?
22. 01. 2020 20.35
+5
@Maros-bistveno poenostavljaš stvari z kar nekimi predpostavkami...moja zgodba...zivim doma v vasi pri starših katerim plačujem 150 evrov za stroške. Delam v kraju, ki je oddaljen 17 kilometrov in prejmem 85 evrov potnih...placa je 700 evrov povprečno...ergo 550 brez stroškov...zavozim več kot mi država plača kljub avtu ki trosi 6 litrov in je star(mogoče je tudi to tezava porabe, s kreditom si ga nebom kupoval zaradi obresti)...res se trudim sparat, ne hodim po gostilnah...najvecje razvajanje si privoščim s plavanjem(mi fejst pomaga pri diskus herniji) vsak drugi teden 5 krat. Moja karta stane 3 evre...torej 30 evrov na mesec cca. me pa že poznajo in spustijo noter zastonj občasno...torej niti 30 ne rabim za to...520 smo...strosek telefona na mesec 22 evrov z naročnino in odplačevanje mobitela...vzajemna je 36 po novem...450 cirka...50 izrednih stroškov, je vedno kaj... 400...pa še avta nismo registrirali ali ga vzdrževali in še kaj bi se našlo..v dobrem primeru mi ostane povprečno 200 evrov na mesec...to je 2400 evrov na leto z izredno disciplino...35000 :2400 pa je blizje 15 kot 5, če se ne motim, ker če se, sem zaman študiral ekonomijo in se opravičujem...predpostavljas da vsak med nami tudi najde boljšo polovico s ketero deli stroške, jaz na primer nimam te sreče oz. sem grd...zame še tvoja računi a nikakor ne izide...zdaj pa naprej z nasveti prosim
Darjan Milinkovi?
22. 01. 2020 20.43
+0
Aja delam pa za nemško podjetje ki se baha z več kot deset miljonskim dobickom na letni ravni...saj se razume, da je potrebno razvijat nove stvari in je potreben denar za to...ampak ko vidim koliko eksterni ljudi je začelo hodit sem, ter ko za projekte vlečenja črt gredo milijoni se mislim, da upravičeno vprašam o svoji placi
Rožice cvetijo
22. 01. 2020 21.21
+0
Moros,sem rekel-a, da ne razumejo. Pri 30-tih šele začnejo razmišljati,da mogoče bi bilo pa fajn, če bi kaj imeli. Žurat se jim ne ljubi več, prepotoval so skoraj že vse,kar so hoteli,sedaj pa.....šment, ti država,ti, zakaj mi ne daš zastonj stanovanja.
Rožice cvetijo
22. 01. 2020 21.29
+0
Darjan, vabim te v apartma v Posočju. Bi mi lahko v marcu mesecu pomagal okoli hiše kak teden. Žal, nikogar ne dobim.Če si ljubitelj narave, boš užival! Mislim resno!
einemeister
23. 01. 2020 11.03
+1
Moros, govoril si o samem človeku, ki živi s 1200€, kaj sedaj upeltaš družine z dvemi otroki, ter življenje pri starših, očitno si res nepismen.
Zbujen
23. 01. 2020 14.08
Zakaj potem ne zamenjaš delodajalca? Če si učinkovit strokovnjak, bi se morali grebsti zate?
BogiEmil
22. 01. 2020 15.35
-15
Hvala bogu, da rinejo u mesta, lahk vsaj najemnine dvignemo. Ponudba - povpraševanje ali kdo da več.
Moros
22. 01. 2020 17.04
-6
BUONcaffee
22. 01. 2020 15.34
+9
Od kar ni več Erjavca v politiki gre vse narobe.
renoren
22. 01. 2020 15.39
+10
muceli
22. 01. 2020 16.50
+0
dejannovak
22. 01. 2020 15.28
+0
Mlada družina in tudi stara družina in vse vmes imajo približno take možnosti, kot je za demokratično kapitalistične ureditve običajno. Za "običajne" volilce je pogosto edina možnost najeto stanovanje. Za tiste, ki jim denar dajo starši, ga zaslužijo sami, mogoče koga nasirjejo in jih ne dobijo, skratka imajo denar, si stanovanje lahko kupijo, lahko celo več stanovanj, če je denarja več. Tako preprosto je to, dragi sonarodnjaki demokrati.
pravakritika
22. 01. 2020 15.26
+46
Jaz pa mislim, da prihaja čas, ko bo treba SOCIALO obrniti v drug konec in napraviti krepko reformo!!! 530 € talajo za to, da lenuhi ne delajo! Obenem pa ti isti lenuhi zahtevajo vodo, stanovanja....
Shisui
22. 01. 2020 16.05
+9
Pa še bodo volili Levico. Za hlapce rejeni za hlapce vzgojeni!
Zbujen
23. 01. 2020 14.10
Ni problem višina (za leto ali dve), problem je TRAJANJE SOCIALE v NEDOGLED. In to je sanjski volilni bazenček za SD in Levico.
knez_Samo
22. 01. 2020 15.25
-3
Ja kar v mesto se naj selijo, tam bodo živeli razkošno in neutesnjeno, za malo denarja.
pravakritika
22. 01. 2020 15.24
+11
...aha....Tisti, ki ste s trudom in delom si preskrbeli streho nad glavo podpirate lasten trud in odrekanje, je pa kar precej takih, ki se zavzemajo za sistem, kjer bi država TAKOJ talala zlate bombončke... Če ne bi vedel, da je v eni etnični skupini pismenost samo 1 %, bi trdil, da ste tisti, ki pišete, da želite zastonj bombončke ravno iz te etične skupine....
Kuki12
22. 01. 2020 15.23
+34
Res ne razumem naše politike, predvsem pa zadnje odločitve bank. Koliko navadnih smrtnikov ni poplačalo kredita in koliko od neplačnikov je tajkunov? Namesto, da bi spodbujali mladino, jim pomagali, da se osamosvojijo, imajo družino in prispevajo z delom v davčno blagajno, raje pomagamo migrantom, ki so prišli iz koristoljubja, kot pa našim otrokom. Katastrofa. Potem se pa čudijo majhni rodnosti, pomanjkanju delavcev in odhodu mladih v tujino. Kdo je tu nor?
krnekivseskup
22. 01. 2020 17.32
+0
Trenutna vlada ki si želi potencialnih volilcev. 10% je dovolj za kritično maso.