Gospodarstvo

'Modernizacija' železnice na ceste poslala (pre)več tovornjakov

Ljubljana, 08. 07. 2023 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
176

Promet je v primerjavi z minulim letom za skoraj desetino bolj gost in vse pogosteje hromi državo ter 'kravžlja' živce tistim ujetim v dolge zastoje, ki smo jim v zadnjem času vse pogosteje priča. Zaradi nevzdržnih razmer v prometu pa nastaja tudi ogromna gospodarska škoda. Najmanj 120 evrov naj bi po ocenah gospodarstvenikov stala vsaka ura, ki jo voznik tovornega vozila izgubi ujet v prometnem zamašku. In te ure nabirajo in nabirajo. Škodo lahko tako preračunavamo v milijonih, celo milijardah, opozarjajo. Državi pa očitajo, da je pri iskanju rešitev povsem zaspala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prometni kolapsi na naših cestah
    17:36
    Iz 24UR ZVEČER: Prometni kolapsi na naših cestah
  • Iz 24UR: Prometni kolapsi na naših cestah
    03:38
    Iz 24UR: Prometni kolapsi na naših cestah
  • Iz SVETA: Prometna problematika pri nas
    02:57
    Iz SVETA: Prometna problematika pri nas

Ljubljansko vozlišče imenujejo kar gordijsko vozlišče, prometni zemljevid je rdeče obarvan pogosto kar vse od Kopra do Ljubljane. Slovenija je s prometnega vidika tranzitna dežela, promet pa bo le še naraščal, predvsem tovorni. Šele letošnji zastoji pa so nas nekako predramili, da smo začeli bolj poglobljeno razmišljati, kako bomo rešili te težave, ki se sicer vlečejo že desetletje.

Zgostitve pri tovornem prometu so se po besedah Roberta Severja začele dogajati, ko se je začel "intenzivni ciklus modernizacije železniške infrastrukture" in s tem prehod tovora z železnice na cesto. "Ne smemo pozabiti, da smo bili ena redkih držav, ki je iz Luke Koper večino pretovornega tovora z ladij prevažala po železnici. To je uspešno tudi z ekološkega vidika, okoljski standard je zelo visok. 60 odstotkov tovora je šlo po železnici in le 40 odstotkov po cesti, nato pa se je to ravno obrnilo. Po železnici gre zdaj, ko je modernizacijski cikel še bolj intenziven, celo manj kot 40 odstotkov tovora, vse ostalo je na cesti," je za 24ur.com razložil direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Tovornjak na vhodu v Luko Koper
Tovornjak na vhodu v Luko Koper FOTO: Bobo

"Zato stojijo tovorna vozila od Ljubljane do Kopra v strnjeni koloni," je Sever dodal, da so prevozniki opozarjali na to. Ta težava je botrovala tudi k ustanovitvi medresorske delovne skupine, ki se ukvarja prav z zastoji tovornega prometa pred Luko Koper: "Kajti ti zastoji so neznosni. Če ste opazili, imate na avtocesti stalen napis, da je terminal v Luko Koper zaseden. Voznik tovornega vozila, ki prihaja v Koper, nima kam iti, nimamo alternative. Ni parkirišč, na počivališčih Barje, Lom, se ta takoj zasedejo. Voznik tako nima kje drugje stati kot ob vpadnici oziroma cesti v Luko Koper," pojasnjuje Sever.

Pri besedi "modernizacija" gre pravzaprav za osnovne infrastrukturne posege v železniško infrastrukturo: "Povečanje kapacitete, konec koncev tudi osne obremenitve železnic, kajti te železnice so stare več kot 100 let. Če smo hoteli prevažati toliko tovora in toliko težkega tovora po železnicah, je bila ta modernizacija, kot ji mi rečemo, nujna," je sogovornik opisal potrebna dela. Ta potekajo po celotnem petem koridorju, ki poteka od Primorske do Štajerske. Gre pa za posege ne že obstoječi progi, ne za gradnjo drugega tira Divača–Koper, ta na prevoznike oziroma trenutne zastoje ne vpliva.

Železniški tiri pri Luki Koper so bolj prazni kot sicer.
Železniški tiri pri Luki Koper so bolj prazni kot sicer. FOTO: Bobo

Kot pravi Sever, v zadnjem času tako od svojih članov dobivajo številne pritožbe in pozive k ureditvi razmer: "Ko zamujaš, se obrneš na vse možne institucije v Sloveniji, če se da karkoli pomagati, ampak na žalost nekih hitrih rešitev ni," je sogovornik dejal v pogovoru za našo spletno stran.

Težava ni samo nervoza za volanom, ampak imajo poklicni vozniki pri prevozih velike omejitve. "Po štirih urah in pol vožnje mora on dejansko počivati, narediti mora 45-minutni odmor, šele potem lahko nadaljuje. Nato lahko vozi še štiri ure in pol. V enem dnevu lahko opravi devet ur vožnje, kar lahko sicer podaljša še za dve uri, ampak potem je to to. Potem mora nekje počivati do naslednjega dne. Se pravi, ko je ta zastoj in on čaka na cesti, mora nato vseeno počivati, čeprav ni skoraj nič prevozil," pojasnjuje, kako se zastoji vozniku "zajedajo" v pot, ki jo mora prevoziti in mu kradejo čas.

Nepregledne kolone tovornjakov na primorski avtocesti
Nepregledne kolone tovornjakov na primorski avtocesti FOTO: Bobo

"Zavedati se moramo, da potem trpi tudi proizvodnja, ko mora ta tovornjak na določeno proizvodnjo linijo pripeljati nek material. Prevozniki so pogodbeno obvezani, da morajo plačati penale, če zamujajo. Določene okoliščine lahko sicer opravičljivo vplivajo na to, ampak ti moraš vseeno storiti vse, da pridejo stvari pravočasno na cilj," Sever opisuje, kako so se zgodila tudi prelaganja tovora na kombije, da so ti lahko šli po obvoznih cestah, kamor tovornjaki recimo z avtoceste, ki jo je zaprla prometna nesreča, niso smeli. "Celo imamo primere, sploh v avtomobilski industriji, da so prelagali na letalo, da je lahko odpeljalo na destinacijo," dodaja primere alternativ, ki jih mora prevoznik včasih najti, da pride blago na cilj.

Sever pravi, da pogrešajo predvsem državno strategijo, ki bi se ukvarjala tem, čemur smo zdaj priča: "Vsi ti zastoji so posledica dolgoletnega stanja. Mi niti ne kažemo s prstom toliko na to vlado, ampak na vse vlade, ki so bile do zdaj, ker se niso ukvarjale s to problematiko, kljub temu, da so strokovnjaki opozarjamo na povečanje blagovnih tokov. Konec koncev je tudi naravna rast prometa pet, šest odstotkov letno. Iz tega razloga moraš že vnaprej načrtovati, kaj boš naredil s tem prometom, da ne boš doživel nekega kolapsa, kot ga imamo zdaj," je zaključil.

Kolaps okoli Ljubljane 8. junija letos v popoldanskem času.
Kolaps okoli Ljubljane 8. junija letos v popoldanskem času. FOTO: GZS

Logistika prestavlja skoraj osem odstotkov BDP-ja

Združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ima sicer 600 članov. Prihajajo iz vseh področij logistike: cestni prevozniki, železniški operaterji, Luka Koper, špediterji oziroma pomorski agenti. Sever ob tem opozarja na pomen logistike za slovensko gospodarstvo, ta namreč predstavlja 7,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

V Sloveniji imamo 8000 podjetij, ki imajo licenco za opravljanje mednarodnih prevozov, kar po besedah Severja pomeni približno 10.000 poklicnih voznikov, ki izvajajo mednarodne prevoze. Potem pa so tukaj še tisti, ki izvajajo domačo distribucijo, denimo t. i. kiper prevoze v gradbenem sektorju, teh je 12.000.

Robert Sever iz Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS)
Robert Sever iz Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) FOTO: 24UR

"Naši glavni trgi so tisti, kamor že izvažamo. Nemčija, Avstrija, del skandinavskih držav in potem predvsem na jug, tja do Španije, Francije. Italija in pa Zahodni Balkan, ki postaja vse bolj zanimiv. Se pa destinacije, kamor vozijo naši cestni prevozniki, nekoliko spreminjajo. Včasih so zelo veliko vozili na vzhod. Zaradi krize in vojne, ki zdaj poteka tam, pa so se začeli blagovni tokovi obračati nekoliko bolj proti zahodu," pojasnjuje Sever.

Pot na Zahodni Balkan krepko podaljšuje Bajakovo

Delo voznika ni lahko, pravi. Povprečna hitrost tovornega vozila, če nima zastojev, je 80 km/h, kar pomeni, da v eni uri prevozi približno 80 kilometrov. "Relacija do teh trgov, ki so najbolj popularni in tja tudi največ izvozimo, je okoli 500 kilometrov. Lahko torej izračunate, da voznik rabi dejansko dan in pol oziroma dva dni za en obrat vozila do neke destinacije denimo v Nemčiji," Sever opiše potreben čas poti tja in nazaj.

Kolona na mejnem prehodu Bajakovo med Hrvaško in Srbijo
Kolona na mejnem prehodu Bajakovo med Hrvaško in Srbijo FOTO: Bobo

Ker je Nemčija del schengenskega območja, ki pomeni prost pretok ljudi, blaga in storitev, je vozniku prizaneseno vsaj dolgotrajno čakanje na mejah. "Če si šel do Rusije, si včasih potreboval tudi 14 dni. Še danes pa je kritična točka Srbija, tam je čakalna doba za tovorna vozila tudi po 20 ur," opozori na mučno čakanje na mejnem prehodu Bajakovo, ki povezuje Hrvaško in Srbijo. "Tam je obrat zelo počasen, voznik pot tja in nazaj dejansko naredi v enem tednu," opiše dolgotrajno pot na Zahodni Balkan, čeprav je z vstopom Hrvaške v schengen "odpadla" meja na Obrežju.

"Kadar je voznik na poti ves teden in doseže maksimalno število dovoljenih ur v enem tednu, mora opraviti tedenski počitek, kot se imenuje po zakonu. Večina mednarodnih vozil je sicer opremljenih s posteljo v kabini, je pa treba opozoriti, da v Evropi velja posebna zakonodaja, ki narekuje, da voznik tiste daljše 48-urne tedenske pavze ne sme opraviti v vozilu, ne sme spati na parkirišču, ampak v pravi postelji, v za to namenjenem hotelu ali motelu. In to mora plačati delodajalec," še pove sogovornik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
18. 07. 2023 12.39
Kako lahko naši strokovnjaki govorijo tako nerazumljivo: intenzivna modernizacija železnic je spravila tovor na ceste. ?! O čem on to? Tipično za slovensko stroko. Ni mu za zaupat nit da ga vprašaš kolk je ura.
zurc
09. 07. 2023 16.47
-2
če malo povzameš večino komentarjev še posebej podpornikov te vlade in še posebej levice je najbolje da zapremo meje za tovorni promet ali pa še celo za osebna vozila pa bomo imeli ceste vedno kot nove ,neiztrošene pa promet tako v času korone ,OD KOT BO PA DENAR ZA PLAČE?IN POLNE TRGOVINE?ne bo jih ,lačni boste ,še posebej ker se vam po zemlji ne da delat!
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.54
+3
Si spet prilagajaš situacijo za pljvanje po tej vladi in njihovih volivcih a ne? Samo, da lahko pljubeč, ker jaz nikjer ne vidim, da naj bi kdo omenjal kako zapreti meje.
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.54
+1
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.45
+2
Ni dars in ne nobena vlada niso krivi, če so med Uncem ter Brezovico zastoji tudi, če ni nobene nesreče. Eni pacienti od voznikov se spravijo na levi pas ter se tam s 100 cijazijo mimo kamionov patem se pa hitro kolona nabere v eno in drugo smer.
Milka5
09. 07. 2023 16.35
+3
To je pa Dars-pivci kave po klimatizirani pisarnah ki jih ne zanima nič drugega kot samo dobiček. Delavce pošiljajo na cesto pri +35 C da asfaltirajo, namesto v zgodnji pomladi. Da ne govorimo da je glede na obremenjenost avtoceste 3 pasovnica nuja!!!
txoxnxy
09. 07. 2023 16.20
+0
Vse se je začelo z darsovim zapiranjem vseh ostalih cest in vse preusmerit na te tako imenovane hitre in avto ceste , kar pa si ne zaslužijo tega imena . Kot drugo se je pretočnost prepolovila od uvedbe prepovedi prehitevanja saj se praktično Neda mimo več kilometrskih nepretrganih Kolon ki jih po večini povzročajo vozniki z najnovejšimi evro 6 motorji in blokado na 80 ali pa še kak km manj. Naj objavijo za kolikokrat se je število nesreč z naletom povečalo od uvedbe te norije in koliko ur , dnevov in tedne se zaradi tega stoji . Poleg tega je Slovenija zdaleč najmanj gostoljubna država za voznike.imamo pa zato zdaleč najdražjo cestnino , vse skregano z zdravo pametjo
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.27
+7
Za ostale ceste nima dars komando. Kamioni pa ne sodijo na regionalne ceste saj jih tudi po drugih državah ne pustijo na njih. Trdim že dolgo, da bi prehitevanje s kamioni morali prepovedati samo recimo med 6 in 9 uro ter med 14 in 17.
mate08
09. 07. 2023 16.08
-5
Fajn...upam da dacarji to berejo...ura kamjona 120 eur....OK...sam zakaj uradna davčna napoved govori o 12 eur na uro??
Skunk Works
09. 07. 2023 16.06
-5
24.04.2022, "glejte, ljudje plešejo po ulicah"........07.07.2023, "glejte, ljudje plešejo po avtocestah"....
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.15
+8
Hočeš povedati, da v času vladanja tvojega twita ni bilo kolon in zastojev na avtocestah?
Skunk Works
09. 07. 2023 16.20
-4
Seveda so bila. Zato pa je prejšnja vlada zagnala ogromno cestnih proketov in prislrbela celo evropski denar za to. v tistih 2 letih se je na novo asfaltiralo tudi ogromno lokalne cestne infrastrukture, in pripravljali veliki novi projekti. Ta vlada pa je vse to ustavila (denar preusmerila v NVOje) in še hvali se s tem. Kako potem ne bodo zastoji vse hujši?
Skunk Works
09. 07. 2023 16.21
-3
Skunk Works
09. 07. 2023 16.22
-3
A te minuse pišite iz mobijev ta čas, ko čakate v kolonah? sam prašam...
Skunk Works
09. 07. 2023 16.23
-4
Kar čakajte v kolonah še naprej, volili ste, želeli ste, imejte...
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.24
+5
Nič več in nič manj kot kot ostale vlade in tudi nejanšistične vlade so pridobivale ebropski denar tako,da ne zavajaj in se ne hvali s tem kar tudi drugi dosegajo.
Skunk Works
09. 07. 2023 16.29
-4
Saj se ne hvalim s prometnim kaosom pod vašo vlado..To so pač stvari, ki se planirajo na daljši rok. Je pa dejstvo, da se pod levimi vladami dosti več pokrade na km avtoceste, kot pod desnimi, oziroma, vi kaj dlje kot do obljub, prelomljenih časovnic in 10x preplačanih svetovalnih pogodb sploh ne pridete, do asfalta pa še manj....
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.30
+6
Stonickni pokvarjen si kot stara pašteta. kako te ni sramota tako lagati in zavajati? Res misliš, da ne vemo kako so v času tvoje sektaške vlade bile isto kolone in zastoji. Pokvarjenec sektaški.
Skunk Works
09. 07. 2023 16.33
-5
Saj so bili, priznavam, saj se je na vsakih par km nekaj asfaltiralo, gradilo, popravljalo, obnavljalo....Sedaj gre pa ta denar za "civilno družbo"...
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 16.41
+6
Od tvojih pa za lasten žep pri lopovstvu ob nabavi zaščitne opreme, cerkvi in razni zavodom sveti Stanislav ter podobnim. Preberi si na svojih portal v kleti koliko ste jim podelili. Civilna družba je v debelem minusu preti njim.
Skunk Works
09. 07. 2023 16.56
-2
Saj nima smisla vidim, če ima butast folk raje obljube, časovnice, prioritete in prazna blebetanja od dejanj in dejansko narejenega, potem pač naj to ima. Jaz imam tako delo in organiziran lajf, da me ti zastoji ne zadevajo preveč in se ne sekiram, ostalim pa želim veselo preživljanje ostanka svojega življenja v vedno daljših kolonah in zastojih. Neumnost pač drago stane. Na zdravje!...
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 17.07
+3
Saj ste imeli priložnost to poraviti pa ste se morali s sabo ukvarjati, gonit lopovstvo pri nabavi zaščitne opreme ter nastavljati svoj kader po državnih službah in zavodih.
sosed5
09. 07. 2023 15.07
+2
trac
09. 07. 2023 14.29
+5
Vprašat se je treba tudi, ali res potrebujemo vso to kramo od vse povsod po svetu. In koliko od tega konča kot odpadek.
Špinača
09. 07. 2023 14.22
+0
za kaj? za to, ker so vsa tov.vozila na el. 🤣🤣
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 14.16
+2
Slovenija kot ena večja Kitajska vas sploh ni zanimiva za prevoz tovornjakov z železnico. To je izvedljivo samo skupaj z Italijo, Madžarsko, Romunijo, Poljsko , Slovaško in Češko od koder prihaja največ tovornjakov namenjenih iz ene v drugo destinacijo teh držav.
zdravkob
18. 07. 2023 13.21
Mi smo bili del 5. mednarodnega koridorja. Zdaj pa si gradimo drugi tir. Italijani pa peljejo vse okrog čez Avstrijo. Ker smo se odpovedali 5. koridorju.
BR46
09. 07. 2023 14.06
-6
Tovor se bi moral voziti ponoči, edina rešitev. Tovornjaki bi morali voziti od 21.00 ure pa do 6.00 ure. Čez dan pa na počivališčih. Smo premala in razgibana država , tako da tropasovna avtocesta iz finančnega vidika odpade, preveč viaduktov , tunelov , stalo bi približno en proračun Slovenije
SREBRNIBREG.
09. 07. 2023 14.14
+4
Ti boš pa šel za šoferja, da boš samo ponoči delal celo delovno dobo torej vsaj 40 let.
oježeš
09. 07. 2023 15.09
+4
Verjetno je najboljše za povečanje nesreč. Če ti rad spiš ponoči, zakaj misliš da drugi ne želijo? In treba je biti na vožnji spočit in stalno oprezen. Ko ti padajo veke na oči si pa precej skoncentriran in siguren v vožnjo.
inside1
09. 07. 2023 14.00
+7
cest sploh mi ne znamo narediti kvalitetnih, saj kaj hitro sledijo preplastitve cestišča. Dars si na tak način preko vzdrževanje dela posel in vrti ogromne cifre, saj je jim to splača. Narod bo pa že potrpel na cesti. Boli njih.....
Petur
09. 07. 2023 14.41
+2
ceste bi že znali narediti,vendar je bilo doslej vse na hitro,komaj zadostno,da smo začeli cestnino pobirati.ves ta tranzit prinese nepopisne vsote,katere Dars ne da v javnost.seveda je tu ogromno pokradenega...dela na cesti ,kjer se ne opravi niti ena nadure,da bi prej končali.in seveda nedisciplina ,prepotentnost ,da se zaradi tega promet zaustavlja...
oježeš
09. 07. 2023 15.12
+6
Ceste niso namenjene za nepregleden prevoz nadnormno težkih tovornjakov. Potem še visoka temperatura ki mehča asfaltno podlago in druge rešitve ni, kot nove preplastitve cestišč. Zato bi bila rešitev urejenega prometa po železnici za ves tranzitni promet, ne glede kako se prevažajo tovornjaki v tujini. Od osebnih vozil še nikoli niso na cestiščih nastale kolesnice in razgiban asfalt.
clox
09. 07. 2023 13.24
+5
Zastoji so zaradi pretirane centralizacije države
kokicas
09. 07. 2023 12.58
+2
Zato pa bi lahko ta tranzitni primete obrnili sebi v prid imeli že tretji in četrti pas pa gorivo bi tocili tuse počivališča na nivoju Evrope pa nimamo nič od nič šele letos so se začeli pogovarjati ni niti enega paprika denar pa je šel za flikanje in zimsko službo verjetno žalostno
Bolje
09. 07. 2023 13.22
-7
Rajši še manj vozičkajte z avti pa ne bomo rabili nobenega tretjega ali četrtega pasu. Večina vozil ima samo enega potnika – šoferja.
oježeš
09. 07. 2023 15.15
+3
Ja koki in kaj so delale vse predhodne vlade z ministrstvi vred? Reševale in rešile problem, ki je dandanes poudarjen in vidno izstopa. Zdaj pa je tega vsega po SDS-ovo kriva ta vlada, sami pa niso naredili nič za boljše stanje. Treba je in kot je že nekdo nekoč navedel, nobena vlada ni sposobna narediti plana za 10 do 15 let vnaprej ampak je vsaka le čakala, da preživi svoj mandat.
Antena
09. 07. 2023 12.58
+9
Toliko denarja kot smo dali v železnice bi imeli že 5 tirne proge. Oni pa najprej dvignejo že tako enormne plače. Ko bo to narod zvedel bo vojna
Bolje
09. 07. 2023 13.29
+3
Po teh komentarjh se vidi, kako je narod neizobražen. Ravno v železnice je treba vlagati in tudi sicer v razvoj javnega prometa, trošarine pa še dvigniti, da se ljudje ne bodo za vsako malenkost z avtom fijakali. Če hočeš vojno pa lahko greš v Ukrajino; nihče se ne boril, da se boš ti lahko po šestpasovnici vozil, lool.
oježeš
09. 07. 2023 15.18
+1
Mislim, da ne razumeš najboljše komentarja Antena. Nima nič proti vlaganju v železnice, ne pa v plače, ki ne prenesejo nobene novitete ali izboljšave na železnici. In prosim, ne pisati o izobraženih ker se hitro tak človek hitro znajde v tem smislu, ker mu je že razumevanje prebranega pretežko.
totigroti
09. 07. 2023 12.58
+6
zaspal smo mi z avtocestami...čez celotni slovenski križ bi morali imet tripasovnice z odstavnim pasom
oježeš
09. 07. 2023 12.45
+8
SE močno strinjam, ves tranzitni promet skozi Slovenijo bi moral potekati po železnici. Te pa ob obstoječih tirih razširiti na dva tira, kot imajo urejeno ceste. Seveda ni dovolj le preusmeritev ampak sprejemljiv vozni red, kjer bi vozniki tovornjakov zapravili za pot po železnici mogoče le eno uro več kot na cestah. Poleg tega bi imeli še 'obvezen' počitek, ker se po vlaku ne morejo voziti. Ampak za to potrebujemo usposobljene ljudi, ne pa politike na delovnih oziroma vodstvenih mestih. Sicer pa, vse zamujeno se ne da urediti takoj niti v krajšem času. Ampak kot je razvidno, nihče od osamosvojitve ni delal nič na tem. Promet bo na cestah vedno bolj zgoščen, kajti vsak dan je več ljudi z vozniškimi izpiti in s tem je povečan promet na cestah. Kajti želja vsakega voznika je, da ima svoj avto in da se pripelje na cilj kadar je njemu všeč.
Stane Adami?
09. 07. 2023 12.38
-1
Voli taleve in zagotovo bodo nastali problemi na vseh nivojih. Od kdaj pa znajo falirani študentje vpodit državo. Tako kot so stari ljudje rekli za komuniste, to so bili brezdelneži, postopači, lumpi, kradljivci.....in taki so se polastili oblasti, njih potomci pa so sedaj na oblasti. Kako naj gre na bolje?????
oježeš
09. 07. 2023 15.23
+2
Ta levi, po tvoje, so podedovali toliko nebuloz, da jih trije mandati ne bodo rešili. Poleg tega še metanje polen pod noge, namesto, da bi skupaj kot tako majhna državica potegnili, vlekli voz v bolše in znosnejše čase. Tako pa samo kritika, kazanje na preteklost, katera je dediščina predhodnikov in nobene miselnosti za delo za naš skupni boljši jutri. Ampak samo, da bi nekdo spet prevzel oblast na tak ali drugačen način, potem pa vzdrževal stanje kot pač je. Res bi bilo boljše da bi ostali v Jugoslaviji ker ne bi imeli medsebojnih politično strankarskih razprtij in bi bil saj znosen napredek, kot vodilni Slovenci pa če bi imeli prave ljudi, bi si resnično lahko privoščili dobrobit za vse državljane, dandanes le za posamične elite.
smuuki
09. 07. 2023 15.45
-1
Zelo resničen komentar. Škoda, da nas je premalo, ki nam je to jasno
spaceair
09. 07. 2023 12.29
+3
na vsakem gredbišču en buldo in en človek.. delajo mesece.. kitajce so pa zavrnili.. oni bi to hitro zgradili