Gospodarstvo

Jabolko za plačilo?

Peking/London, 12. 06. 2007 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Kitajskem prihaja do izkoriščanja zapornikov. Le-ti morajo prisilno delati, ne dobijo pa nobenega plačila.

Kitajski zaporniki so prepuščeni na milost in nemilost - za prisilno delo pa niso plačani
Kitajski zaporniki so prepuščeni na milost in nemilost - za prisilno delo pa niso plačani FOTO:

Na Kitajskem je vedno več zapornikov, ki morajo pod prisilo delati, za delo pa ne dobijo nobenega plačila. Gre za novo obliko suženjstva, so ogorčene skupine za človekove pravice.

Nek poslovnež iz province Čedžang na severu Kitajske je Sky Newsu zaupal, da ni nobenih težav najti delavce v zaporih. Zasebna podjetja plačajo oblastem, iz zaporov priskrbijo 'delavce', zaporniki pa ne dobijo nobenega plačila. V primer sta vpleteni znani ameriški znamki – Coca-Cola in Wal Mart.

Več primerov izkoriščanja

Britanec John Sims je lani moral v zapor v kitajski Ningbo. Znašel se je v zaporu, ki je delalo božične okraske za Coca-Colo. "Čisto me je pretreslo. Nikjer po zaporih po svetu ne vidiš česa podobnega," je povedal. "Tuja podjetja, še posebej ameriška, uporabljajo kitajsko delovno silo v zaporih, kar je nedopustno." In plačilo? Gospod je dobil eno jabolko na mesec.

Božični okraski za Coca-Colo naj bi nastali prav v zaporih
Božični okraski za Coca-Colo naj bi nastali prav v zaporih FOTO:

Televizijska mreža Sky News je uspela dobiti posnetke, narejene z mobilnim telefonom, na katerih zaporniki sedijo za mizo ter delajo okraske za Coca-Colo. Gre za nazoren dokaz, da gre v kitajskih zaporih za moderno obliko suženjstva.

Coca-Cola je na obtožbe odgovorila, da so prekinili sodelovanje z izdelovalcem božičnih okraskov ter da ne odobravajo izkoriščanja zapornikov kot delovno silo.

Zdravnik Šu Jonghaj je moral zaradi krščanske vere za dve leti v zapor. V provinci Čedžang je v zaporu izdeloval dežnike. Na mesec je dobil nekaj drobiža. "Tisti, ki so počasi delali, so dobili batine," je povedal. "Zelo močno so jih pretepli. S čevlji so jih brcali v obraz. Nekateri zaporniki so bili vsak dan tepeni." Zdravnik je novinarje peljal tudi v lokalno trgovino Wal-Mart. Pokazal jim je dežnike iste znamke, ki so jih izdelovali v zaporu.

Wal-Mart se je odzval z navedbami, da imajo zelo strogo politiko kar se tiče prisilnega dela ter so takoj sprožili preiskavo proti dobavitelju.

Nemogoče je vedeti, koliko zaporov še izkorišča zapornike za svoj dobiček. Jasno pa je, da so podjetja z Zahoda, nekatera med njimi z največjimi znamkami na svetu, hote ali nehote vpletena v afero.

Kitajsko veleposlaništvo zanika navedbe

Kitajsko veleposlaništvo v Londonu je zanikalo vsakršne navedbe. "Zgodbe niso osnovane na pravih dejstvih, temveč le na domišljiji," pravijo na veleposlaništvu. "Nobenih dokazov ni, da je bila fotografija res posneta v kitajskem zaporu v Ningbu. Prav tako novinarji niso dokazali, da sta bila oba intervjuvanca dejansko nekdanja zapornika in da so bile njune navedbe resnične," še navajajo.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdspecy
18. 06. 2007 10.42
"" Kitajsko veleposlaništvo v Londonu je zanikalo vsakršne navedbe. "Zgodbe niso osnovane na pravih dejstvih, temveč le na domišljiji," pravijo na veleposlaništvu. "Nobenih dokazov ni, da je bila fotografija res posneta v kitajskem zaporu v Ningbu. Prav tako novinarji niso dokazali, da sta bila oba intervjuvanca dejansko nekdanja zapornika in da so bile njune navedbe resnične," še navajajo. "" ...pol pa naj dokažejo, da se to tam NE dogaja, ko majo tolk TEHTNIH protiargumentov za povedat!!! ...prasci hinavski!
phoebus@apollonus.net
12. 06. 2007 21.54
Prav je tako! Namesto da ležijo in gledajo TV na stroške tistih ki plačujemo davke in razen kakega prometnega prekrška vsakih 10 let ne delamo lumparij, naj delajo, seveda NE za plačilo. Naj gradijo ceste, zidajo mostove,... Bi imeli hitro devepasovnice pri nas.
bezo31@gmail.com
12. 06. 2007 13.40
Pa tudi če delajo zastonj mi ni mar, to je lahko ene vrste odplačevanje kazni ne pa suženjstvo...Res, da ni vseh zapornikov metat v isti koš, trebalo bi jih sortirati potem pa delat, placat pa tolko da bi imeli za kake 3mesece preživetja ko bi prišli vun, da bi se lahko postavili na noge...
max80
12. 06. 2007 11.14
No glede avtoceste,... Predstavljajte si da bi trobec kopal/krampal vmes pa poselkal par folka. Drugače pa se mi zdi prav da delajo v zaporih (pri nas) in dobijo nekaj plačano saj s tem prehajajo nazaj v normalno stanje-znajo ceniti delo...
Prvo Bore
12. 06. 2007 11.04
Tukaj se gre za suženjstvo, ker delajo za multinacionalke, ki samo iščejo, kdo jim bo zastonj delal. Komaj so se črnci rešili suženjstva v Ameriki-čeprav je to laž- imajo sedaj možnost po celem svetu. Lepoglava je delala masivno pohištvo ! Kig ima zapornike Slovenijales jih ima tudi, ampak predvsem zapornike na prometnih prekrških. V Dobu pa delajo gasilsko opremo.ž Nekaj dobijo, ampak delajo za slovenska podjetja.
xes
12. 06. 2007 11.01
Carleone: Ce je drzavna firma profitira druzba :) ... sicer pa bi jih pri nas lahko fino ponucali za gradnjo avtocest ali pa zeleznic, bi se kr prisparalo kaj iz proracuna v katerega vsi prispevamo.... si predstavljam, da bi po desetih letih dela v kamnolomu (s krampom in macolo, ne z bagerjem) prisel ven cisto prevzgojen kar se tice razmisljanja o kriminalnih poslih....
Carleone
12. 06. 2007 10.53
Ja nej odslužjo dolg družbi, samo če bodo delali zastonj za neko firmo, jaz ne vidim, da bi s tem odslužli dolg družbi, temveč je poanta samo v tem, da ima neka firma pocen delovno silo, vendar se bodo pa izdelki še naprej prodajal po isti ceni. Tako da kle proftirajo samo firme pomoje, ne pa družba.
xes
12. 06. 2007 10.47
Bravo Kitajci !!! To bi rabli pri nas... mislim, da vsakdo ki pride po 10 letih iz taksnega zapora prekleto dobro premisli preden spet kaj uspici.. (Casiragi comes to mind...).
?rni panter 1
12. 06. 2007 10.42
Tako bi moralo biti v vseh zaporih ne samo na Kitajskem.Edino pravilno je da odslužijo svoj dolg družbi.Kako ga bodo odslužili-s posedanjem v klimatiziranih prostorih kot naprimer v Kopru.Saj je boljši zapor kot hotel.Namesto na morje bom šel v čuzo za en teden,...Zaporniki bi morali delati,da odslužijo dolg do družbe-gradit ceste,pobirat smeti,...Opravljat dela, za katera sedaj delovno silo uvažamo.Zapori bi takoj postali prostornejši,ker folk ne bi hotu več it v zapor delat, če že moraš delat boš raje delal na prostosti,kjer boš za opravljeno delo dobil plačilo.Sedaj pa naj kdo govori o človekovih pravicah,...Kaj pa človekove pravice njihovih žrtev...Prisilno delo je dosti boljše od smrtne kazni
svecka@email.si
12. 06. 2007 10.41
TAKE UKREPE BI MORALI IMETI V SLO, vendar pa ne podpiram takih ukrepov na Kitajskem, saj sedi v zaporih veliko nedolžnih ljudi