Gospodarstvo

IMF in Svetovna banka: Ugodno poročilo o Sloveniji

Washington, 25. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni minister se je z guvernerjem Banke Slovenije udeležil spomladanskega srečanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke.

Dušan Mramor je izrazil zadovoljstvo z novim položajem Slovenije v mednarodni finančni skupnosti. Zadnje poročilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) o Sloveniji je zelo ugodno, še posebej glede padca inflacije, vendar pa opozarja na nevarnost prehitrega naraščanja plač, je povedal Mramor.

Srečanje je pospremilo na tisoče protestnikov. Zahtevali so spremembo politike obeh organizacij do obubožanih in zadolženih držav tretjega sveta, najglasnejše kritike pa so letele na sedmerico najbogatejših držav. (Foto: Reuters)
Srečanje je pospremilo na tisoče protestnikov. Zahtevali so spremembo politike obeh organizacij do obubožanih in zadolženih držav tretjega sveta, najglasnejše kritike pa so letele na sedmerico najbogatejših držav. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pomemben je bil sestanek v okviru t.i. "belgijske konsituence" v Svetovni banki (Belgija, Avstrija, Belorusija, Češka, Madžaska, Kazahstan, Luksemburg, Slovaška, Slovenija, Turčija), ki ga je vodil belgijski finančni minister Didier Renders.

Finančni minister Mramor je potrdil, da je poročilu IMF zelo ugodno, saj uvodoma pravi, da je Slovenija zelo dobro pripravljena na sprejem evra v letu 2004, vendar pa hkrati opozarja na nekatere nevarnosti, kot je relativna nefleksibilnost pri določanju plač in proračunskih izdatkov. Previdnost bo potrebna tudi glede inflacije, kjer bo potrebno paziti, da se prehodno obdobje do prevzema evra mirno konča.

Mramor je dejal, da so govorili predvsem o posledicah slovenske graduacije in Slovenija hoče biti uvrščena med t.i. države prvega spiska oz. razvite države. "Govorili smo o tem, na kakšen način se bo tehnična pomoč Svetovne banke, ki bo Sloveniji še naprej na voljo, usmerjala. Usmerjala se bo v naš center razvoja financ, preko katerega pomagamo tranzicijskim državam s prenašanjem znanja. Resno smo se pogovarjali, da bi delovanje centra razširili tudi na sedem držav nekdanje Sovjetske zveze," je dejal Mramor. O tem je govoril s podpredsednikom Svetovne banke ter guvernerjem narodne banke Črne gore, ki sta prav tako izrazila zadovoljstvo z delom slovenskega centra.

Položaj Slovenije v IMF in Svetovni banki se je bistveno spremenil, saj se namesto o pomoči Sloveniji zdaj pogovarjajo o slovenski pomoči drugim državam in Mramor meni, da je omenjeni center dober način, da lahko z razmeroma majhnimi vložki veliko pomagajo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni