Gospodarstvo

Bratuškova podpira odločitev 2TDK: Ne bom dovolila, da gradbinci izigravajo sistem

Ljubljana, 07. 08. 2019 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
425

Družba 2TDK je uradno potrdila, da je razveljavila javni razpis za gradnjo 170 metrov dolgega mostu čez dolino reke Glinščice. Obstaja sum, da je najcenejši ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa nista bili ustrezni, je pojasnil prvi mož 2TDK Dušan Zorko. "Trdno stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju," je dejala Bratuškova.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Razveljavljen razpis
    05:02
    Iz SVETA: Razveljavljen razpis
  • Iz 24UR: 2TDK razveljavil razpis
    03:30
    Iz 24UR: 2TDK razveljavil razpis

Po našem včerajšnjem razkritju, da je družba 2TDK razveljavila razpis za izbor izvajalca gradnje objektov za prečkanje doline reke Glinščice pri gradnji drugega tira železniške proge Divača–Koper, so na 2TDK danes dopoldne najprej sklicali brifing o aktivnostih glede projekta, nato pa izjavo za javnost, kjer so to informacijo potrdili.

Pred novinarje sta stopila generalni direktor 2TDK Dušan Zorko in direktor Marko Brezigar. Zorko je pojasnil, da je bil prvi in najcenejši ponudnik zavrnjen, ker obstaja sum, da je ponaredil reference, ponudbi drugih dveh ponudnikov pa sta bili nedopustni.

Na vprašanje, kdo je ponaredil reference, je odgovoril, da ne more govoriti o konkretnih osebah oziroma ne želi špekulirati. "Pridobili smo različne podatke in glede na to, da so ti potrjevali sum ponaredbe, jih mora naša pravna služba zdaj preveriti in to razčistiti," je dejal.

Dušan Zorko (desno) pravi, da bodo razpis ponovili takoj, ko bo to mogoče.
Dušan Zorko (desno) pravi, da bodo razpis ponovili takoj, ko bo to mogoče. FOTO: Bobo

'Opran bo sum, da je 2TDK koga favoriziral'

Sporen je torej konzorcij podjetij MarkoMark Nival, Nival Invest in Ekorel. Zorko krivdo pripisuje vsem trem podjetjem, saj so oddala skupno ponudbo. "Ocenjujem, da bo pravna stroka ugotovila krivdo in o tem vas bomo tudi obvestili. Opran bo vsak sum, da je 2TDK koga favoriziral. Nikogar nismo favorizirali, naš interes je bil, da dobimo čim cenejšo in in čim bolj kakovostno ponudbo, kar tudi javnost pričakuje. V tem primeru se je pokazalo, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je ponaredil reference."

Razpis bodo ponovili takoj, ko bo zadeva pravnomočna, v osmih dneh, če ne bo pritožb. "Če ne bo pritožb, računamo, da bo razpis takoj ponovljen," je dejal Zorko. Po njegovih besedah ta ne bo bistveno drugačen, ceno bodo omejili, upa pa, da se bo nanj prijavilo več ponudnikov kot na prvega – tako domačih kot tujih. Ob tej priložnosti je podjetja pozval k sodelovanju, saj meni, da je še precej "firm, ki so sposobna urediti Glinščico".

Na razpis za izbor izvajalca za gradnjo objektov (mostu) za prečkanje doline reke Glinščice so prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi sta oddala še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Pa bo ta razpis zdaj zavlekel nadaljnje razpise, večje gradbene projekte? "To je pametno vprašanje, a nanj težko odgovorim. Če bo pretehtal razum, potem ne, če se bo ponovila praksa Karavank, pa zna tudi to biti. Midva (z Brezigarjem - op.p.) ocenjujeva, da se gibljemo v okviru dovoljenega," je še dejal Zorko.

Glede 'ekscel' tabele je povedal, da se je ta napaka žal ponovila, a ni vplivala na izbor ponudnika. "Mi bi to zadevo v rekordnem času popravili, a smo dali večji poudarek neustrezni referenci."

Zanikal je kakršnekoli pritiske Kolektorja. Ocenil je, da gre za korektno firmo, katere ponudbo so pač zavrnili zaradi neustrezne cene.

Zorko je na novinarsko vprašanje, ali bo zaradi vseh teh zapletov vztrajal ali obupal, odgovoril, da ni človek, ki bi obupal. "Veliko ljudi ruši ta projekt, stalno se ga omenja kot nekaj slabega, a projekt je dober. Zgodba me spominja na zgodbo prodaje Mercatorja, ko še danes ne vemo, ali je prav, da je bil prodan ali ne. Mislim, da imamo dobro ekipo, ki naredi kakšno napako, saj če korakaš, delaš tudi napake. Če bomo imeli podporo tako širše javnosti kot lastnikov, bomo zgodbo izpeljali do konca. Ta zgodba gradbeno namreč sploh ni sporna, sporna je pr-ovsko, medijsko in politično," je še dejal.

Bratuškova: Ne bomo podlegali gradbenim lobijem

Za tem je novinarsko konferenco sklicala še ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, na kateri se je odzvala na odločitev podjetja 2TDK. Uvodoma je izrazila razočaranje nad odločitvijo 2TDK. Povedala je, da bi bila najbolj vesela, če bi javnosti lahko sporočila, da je bil na razpisu izbran najugodnejši ponudnik in bo podpisana pogodba v okviru investicijskega programa. Hkrati pa je dodala, da odločitev vodstva podjetja odločno podpira.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je odzvala na odločitev podjetja 2TDK glede razpisa za izbor izvajalca graditve mostu čez Glinščico na trasi nove proge Divača-Koper. Bratuškova pravi, da ne bodo popuščali gradbenim lobijem.
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je odzvala na odločitev podjetja 2TDK glede razpisa za izbor izvajalca graditve mostu čez Glinščico na trasi nove proge Divača-Koper. Bratuškova pravi, da ne bodo popuščali gradbenim lobijem. FOTO: POP TV

Odločitev podjetja je, da se javno naročilo ne odda in se mednarodni javni razpis ponovi. "Jasno želim poudariti, da odločitev vodstva podjetja, glede na dejstva, s katerimi sem bila seznanjena, odločno podpiram in trdno stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju," je dejala.

Družba 2TDK je za izvajalca izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev, ker "faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena", razveljavila in znova pregledala ponudbe. Sedaj je razpis razveljavila. "Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco," je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani izpostavil Zorko.

"Na ta razpis so se trije največji slovenski gradbinci prijavili z eno ponudbo, kar očitno kaže na ustvarjanje nekega monopola in željo po preplačilu gradbenih storitev. Na začetku mandata sem na mizo dobila aneks za dva milijona in pol, še preden je podjetje Kolektor začelo graditi dostopne ceste. Takrat sem odločno ukrepala, ga dala z mize in povedala, da je takšna praksa nedopustna in tako bom delovala vse do konca gradnje projekta Divača-Koper oziroma vse, dokler bom ministrica."

'Starih praks molzenja denarja ne bom dovolila'

"Kljub napadom name, ne bom dovolila, da gradbinci izigravajo sistem in na razpisih ponujajo tudi do 40 odstotkov višje cene. Če bo treba, bomo pač večkrat ponavljali razpise," je še dodala. "Investicijski program je za podjetje 2TDK zakon, potrdila ga je vlada in dokler vlada ne spremeni odločitve, velja takšen, kot je. Ves denar, ki so ga v preteklosti dali za preplačane projekte, je šel in še vedno gre na škodo zdravstvenih storitev, nižjih pokojnin in slabšega javnega šolstva. Dokler bom jaz ministrica za infrastrukturo, takšnih starih praks in molzenja denarja na našem ministrstvu ne bom dovolila," je zaključila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (425)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
08. 08. 2019 07.43
+7
Saj boste na koncu dali kolektorju mar ne?Uro za delavca se plača po 20e,delavec dobi 3,njegov gazda 7 ostalo pa se v kovčku vrne na upravo kjer si razdelijo,..vse legalno,protikorupcijska je slepa in gluha in niti ni v funkciji,mafija pa krade naš denar.Pri podizvajalcih pa tisti s kuvertami dobijo100e za strojno uro,tisti brez kuvert pa 28 za isti stroj..pa,ce niste Janševi tudi ne boste delali,ker kjer so investitorji (občine) kjer je na oblasti Janševa struja,že vnaprej dogovorjeno,da morajo biti podizvajalci seveda njihovi...
zemunac13
08. 08. 2019 07.24
+0
danele 223
07. 08. 2019 21.04
+6
Upam da so ze zmenjeni koliko in na kaksen nacin si bojo denar razdelil. Ker bo z deli treba pocas zacet
Manandi
07. 08. 2019 20.46
+2
Baje se že štulita tukaj Ropar in Nulan M Tricikel vsi so že na kupu..Baje imajo milijonske pufe..?? pa ne okol govprt..
setisfekšn
07. 08. 2019 20.37
+7
Bo ze to je pricakovano!v sloveniji!ga bodo ze zgradil sicer 3x drazje ampak bo!in mal kasneje od roka ampak bo!!!
setisfekšn
07. 08. 2019 20.38
+6
In vse bo kmalu pozabljeno denar bo pa v zepih!
PredsednikPepe
08. 08. 2019 13.30
+3
Kriv je 2tdk, ker niso postavili zgornje meje. Je to namenoma, ali zaradi nesposobnosti?
odgovornost
07. 08. 2019 20.21
+7
mogoce zivimo v svetu (Slovenija) kjer so stare navade zelzna srajca. Ljudije ki nas zastopajo in kateri vodijo podjetja na slovenskem, pa naj gre za javno upravo ali pa gospodarstvo,razen nekaj izjem,se le stezka, odvajajo starih receptov. meni osebno se zdi, da zelimo biti z pol telesa na Balkanu ( nimam nic proti ljudjem v tej regiji ampak proti poslovnim modelom) z drugim delom pa v Evropi.
Uporabnik1095190
07. 08. 2019 20.17
+6
Alenčica,pojdi raje v Milano kupovati cunje,bo manj škode.
izdelanc
07. 08. 2019 19.39
+6
Hehe, stand up komedija na vas racun se nadaljuje. Ni vam pomoci, krast je treba, pa ceprav za prezivetje! Hehe, od mojega franka ne boste dihal,...
zajebant2
07. 08. 2019 19.20
+6
12 let so na oblasti vedno problemi na razpisih, pa niso sposobni sprejeti zakona za kilometrino in previlegij sebe te levaške sekte pa se tkoj kahko zakon spremeni
za bojši jutri
07. 08. 2019 19.19
+5
Delo Bratuškove že rodi sadove. Ne daj se Alenka
ecnarf
07. 08. 2019 19.16
+21
sami nesposobneži ,zaradi vas se nam smeji cela evropa smo 50let za njimi.
zajebant2
07. 08. 2019 19.01
+4
vse dati na borzo in te levake pozapreti, ki vodijo zdaj državo
srebrnibreg
07. 08. 2019 19.03
+0
Zaradi levakov v Avstriji še nihče ni bil obsojen na zaporno kazen zaradi sds sektašev in njihove lopovščine pa je bil.
CyberWorm90
07. 08. 2019 19.06
+5
to bo srebrni : ))) riedel je kriw da zdej w sloweniji kradejo k srake : )))
zajebant2
07. 08. 2019 19.15
+0
jj uživa v tvoji hiši oru tvoji familiji, ker ga zelo pogrešaš, da ga nanstop omenjaš
srebrnibreg
07. 08. 2019 19.28
+1
Torej je jj ta zaradi katerega je v Avstriji obsojen človek? Hvala, ker nisem vedel in o njem nisem nič pisal.
Zelo123
07. 08. 2019 18.53
+3
Pržgem tv, spet ta siht, ki nekaj klobasa. Matr, prec ugasnem, klinc pa Bratuhova, pravljičarka.
CyberWorm90
07. 08. 2019 18.38
-17
dobr da ni janša na oblasti : ))) kok bi šele on ukradu če že kle kradejo k srake hahhaha
giiinem
07. 08. 2019 18.36
-6
Ta se ni na dobu?
giiinem
07. 08. 2019 18.37
+6
Jaz ce bi imel sp. kot ga ima vlada,bi jo takoj ven nagnal.Nesposobna zenska totalno.
Roninax
07. 08. 2019 18.18
+8
hahaha... a ta škrga še zmerom v politiki?? hvala naivni volilci
mackintosh
07. 08. 2019 18.30
+4
še. kje mate pa zapornika? v senci v kleti na trstenjakovi. nič novega tako kot ponavadi :))))
lukeeeeeec
07. 08. 2019 18.39
-6
a je hudo. vem, v Bolnici v AVSTRALIJI so dolge čakalne vrste. tam zdravijo janšizem, ki pa je neozdravljiv. Še malo potrpi.
Manandi
07. 08. 2019 18.05
+8
Kolektor mora bit, pa bo vse v redu, poceni, transparentno, pregledno, kakovostno in strokovno...Tako tukaj zadeve gredo, če ne pa ponovi vajo, spet in spet..
Manandi
07. 08. 2019 18.06
+2
Saj so se tam že nagnetli, največji nateguni na tem ozemlju..in na škrge dihajo..
srebrnibreg
07. 08. 2019 18.12
+3
Torej podpiraš laž katero je ta ponudnik vključil v ponudbu, da bi prišel do dela?
lukeeeeeec
07. 08. 2019 18.42
+1
Kaj je LAŽ. Zapiši. V ponudbi se vse navedbe preverjajo. Torej ali kdo ni naredil domače naloge ali pa klevetajo. Za lažno referenco se gre v arest! Veliko je že bilo vaših laži. Si pozabil obdelavo dvoletnega otroka?
srebrnibreg
07. 08. 2019 17.59
+7
Prav zanimivo bi bilo brati komentarje, če bi takšno ponarejeno ponudbo Bratuškova sprejela. Prepričan sem, da spet ti eni in isti pljuvali po njej zaradi tega kateri tudi sedaj, ker je to zavrnila.
lukeeeeeec
07. 08. 2019 18.14
-1
Ponarejena ponudba. a ste spet kakšno RUMENO CD kaseto pomešali. Ti to iz prve roke. Da pa ne bo pomote. PONUDBA ponarejena. Sam pri volilcih iz kvote Boštjana Videmška se naredijo take stavri. Ti prižgem svečko, si jo potreben.
srebrnibreg
07. 08. 2019 18.28
+0
Za brezvezne blebetače moram prilepiti dokaz iz članka, ker se iz njega ne razumejo.
srebrnibreg
07. 08. 2019 18.28
+2
Obstaja sum, da je najcenejši ponudnik ponaredil reference,.....
lukeeeeeec
07. 08. 2019 18.38
-2
Vsaka referenca je podpisana od investitorja. vsaka referenca se mora preveriti za kar obstajajo ustrezne listine in se preverja na kraju samem SUM je klevetanje ki je iztožljivo. Toliko v pojasnilo volilcu iz kvote BOŠTJANA VIDEMŠKA. Ti še kaj ni jasno. tega ne boš našel na USVB. KAPIŠ!
deratizacija
07. 08. 2019 17.53
+17
Razpis bojo tolikokrat ponovili, dokler ne bo izbrana naveza Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad.
JApajaDAja
07. 08. 2019 18.04
+0
nismo tako bogati, da bi poceni gradili...če se propade, naj se vsaj drago, z dostojanstvom...alenka, zatri to miselnost in prakso!!
deratizacija
08. 08. 2019 07.00
Če je slabo zgrajeno, naj bo vsaj poceni.
lukeeeeeec
07. 08. 2019 17.41
-1
Spoštovani vladajoči. Niste vredni, da vas kuža po... Edino kvota volilcev Boštjana videmška uživa, ker jim ni treba nič delati, ne poznajo excela, skratka uživajo v senci. Ni čudno, da ste VRISKALI ko so bile vstaje, ko je bil Ivan Grozni prvi minister. jap, strah dela svoje.
srebrnibreg
07. 08. 2019 17.55
+3
Lepo, da uživaš saj si iz te kvote. Dobro vas je Videmšek opisal.
lukeeeeeec
07. 08. 2019 18.15
-3
Boštjan dobro pozna svojo družino in se druži s svojo jato. kako je drugje lahko le sanjate. PRAV?