Gospodarstvo

Rastoderjev Air Adriatic za 45.000 evrov kupil Adrijina letalska dovoljenja

Ljubljana, 23. 01. 2020 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letalska dovoljenja Adrie Airways je na dražbi po izklicni ceni 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder. Kupec bo moral za uporabo dovoljenj odpraviti neskladja, ki so nastala po preklicu operativne licence in začetku stečajnega postopka, je pojasnil stečajni upravitelj Janez Pustatičnik.

Danes je potekala javna dražba dovoljenj za opravljanje letalskih prevozov Adrie Airways, pa tudi njenega spričevala. Letalska dovoljenja je po izklicni ceni 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder. O njegovem zanimanju za spričevalo za komercialne polete se je v medijih ugibalo že dlje časa. Sicer pa je današnja dražba šele prvo poglavje v tej stečajni zgodbi. Samo zaposlenim je podjetje še dolžno približno 12 milijonov.

Air Adriatic je Rastoder, znan predvsem kot največji dobavitelj banan v Slovenijo, ustanovil oktobra lani, z novo letalsko družbo pa naj bi želel vstopiti na trg poslovnega najema letal. Kakšne načrte ima z Adriinimi spričevali Rastoder zaenkrat ostaja skrivnost.

Varščino za dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov sta do srede poleg Air Adriatica vplačali še družba Komforia, katere lastnica je istoimenska družba iz hrvaškega Čakovca, njen direktor pa je Janez Sever, in Dedal Aero, za katero stoji nekdanji Adrijin pilot Dejan Slodej. "Dražba je bila uspešna, dovoljenja pa prodana po izklicni ceni," je po dražbi v izjavi za medije dejal stečajni upravitelj. Kupec mora v treh dneh podpisati pogodbo, nato bo imel mesec dni časa za plačilo kupnine in nato pridobi pravice, ki jih je imela Adria Airways.

"Bili so trije dražitelji, izklicna cena je bila sprejeta in draženja ni bilo," je dražbo opisal Pustatičnik. Predmet današnje prodaje je bila poslovna celota s spričevalom in dokumenti. To je bilo treba čim prej prodati, da lahko kupec odpravi vsa neskladja, dokumenti pa mu bodo nato omogočili nadaljevanje letalskih operacij. Javna agencija za nadzor civilnega letalstva je rok za odpravo neskladij podaljšala do konca septembra. Medtem dovoljenje za pristajanje na treh velikih evropskih letališčih poteče že čez en teden. Pustatičnik je povedal, da trenutno ni potrebnih zaposlenih, da bi se omogočalo izvajanje operacij letenja. "Treba je na primer pripravit vse potrebno za vzdrževanje letal in drugih operacij," je dejal.

Slodej medtem pojasnjuje, da je licenca sama povezana z varnostjo letenja in je ta trenutek samo kos papirja, zato je potrebno vse procedure prilagoditi.  "V bistvu je dela približno enako, kot če bi na novo naredili vse," je povedal za informativno oddajo 24UR.

Adria, dražba
Adria, dražba FOTO: Bobo

Če bo kupec želel izkoristiti članstva, ki jih je imela Adria Airways v različnih organizacijah, bo to njegova odločitev, imel bo tudi možnost najema preostalega premoženja nekdanjega nacionalnega letalskega prevoznika, dokler to ne bo prodano. Gre za blagovno znamko, poslovno stavbo in opremo. To premoženje bo sicer stečajni upravitelj prodajal v nadaljevanju postopka.

"Kupec ne more zdaj nikjer pristati, ker ne leti. Najprej mora vzpostaviti vse potrebno. Skrajni rok, da se v Nemčijo sporoči, ali se bo poletna sezona izvajala, pa je do 31. januarja," je pojasnil. Delo bo nadaljeval s pripravo otvoritvenega poročila in preizkusom terjatev; trenutno je namreč prijavljenih okoli 2800 terjatev. Nato bo šla v prodajo tudi blagovna znamka.

V javnosti je v zadnjih dneh sicer odmeval predvsem interes skupine vlagateljev, povezane z ruskim proizvajalcem Sukhoi Civil Aircraft Company, v lasti skupine UAC, ki se je že lani zanimala za strateško partnerstvo z Adrio Airways, a je posel nato padel v vodo. Tudi tokrat so se očitno vlagatelji premislili, saj jih na dražbo ni bilo.

Letalska dovoljenja je po izklicni ceni 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder.
Letalska dovoljenja je po izklicni ceni 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder. FOTO: Bobo

Oktobra lani Adria končala v stečaju 

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Vlada je po Adrijinem stečaju kot eno od možnosti za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom omenjala ustanovitev novega letalskega podjetja, v katerem bi bila država bodisi edini lastnik bodisi eden izmed tako zasebnih kot javnih družbenikov, a se ta možnost ni izkazala za ekonomsko smiselno.

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani.
Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. FOTO: Miro Majcen

Še vedno pa naj bi bila v igri rešitev za boljšo povezanost Slovenije s štirimi evropskimi vozlišči, Frankfurtom, Münchnom, Zürichom in Brusljem, ki bi jo zagotavljali regionalni prevozniki. Rešitev pripravljajo na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), več o njej pa naj bi bilo znano enkrat v začetku tega leta.

Zakaj se država ni potegovala za dovoljenja, Pustatičnik ni želel ugibati. "Predstavniki DUTB so bili tu oktobra in novembra, ko so pridobivali podatke, z ostalim pa nisem seznanjen," je dejal.

Predstavnik Air Adriatic po koncu dražbe ni dajal izjav, je pa nekdanji pilot Adrie Airways Dejan Slodej, ki je sodeloval na dražbi, dejal, da bi v Sloveniji lahko imeli letalsko družbo, ki bi poslovala s pozitivnimi številkami. "Upam, da se kupci dovolj spoznajo na posel, da bo sledila uspešna zgodba," je dejal. Trg je po njegovih besedah dovolj velik za uspeh, vendar pa bi morala družba imeti drugačen poslovni model.

"Adria je bila samopostrežba in zadnje čase še zelo v akciji. Na drugačen način pa bi se dalo marsikaj narediti," je sklenil Slodej.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ci.ara
05. 03. 2020 21.20
ne rabimo predsednika
26. 01. 2020 18.29
+1
samopostrežba za vse, to je bistvo
setisfekšn
25. 01. 2020 19.45
+4
Jugoslavija je bila močna država ki je imela vojsko na nivoju imela je vojaške akademije letalske na primer imela je razvito civilno letalstvo gospodarsko moč ugled v svetu sedaj imamo samo hoferje lidle in btc city!!in to je to!dajte ljudem igrače da bodo zadovoljni in imeli obcutek da so na nivoju samo da bodo dali mir oblasti!!
setisfekšn
25. 01. 2020 19.17
+4
Kaj pa je to air adriatic!kako otročje in brez smisla!!kot bi jaz vesoljsko agencijo air vesolje slovenija d.o.o. odprl!pa dejte bit resni!
nostalgik
24. 01. 2020 18.05
+7
Ta licitacija po delih je plod neznanja prodaje ali pa so skriti interesi nekaterih ljudi ki pričakujejo lastni interes
ćžšq
24. 01. 2020 16.08
+2
Ja, a je denar dobil nazaj po zmagi....?*
hotchilipoper
24. 01. 2020 10.28
+1
Bananar je poceni kupil,da bo drago prodal rusom,razlika se pa razdeli med vse
setisfekšn
25. 01. 2020 19.32
+2
Nič ne bo rusom prodal!to je bil vzajemen skupni dogovor prenehanje adrie za vedno in tudi preprečitev ustanavljanja nacionalnega prevoznika!!ker brnik je v nemških rokah in on bo določal kdo bo na njegovem letališču!rusi sigurno ne!!
samuray1
29. 01. 2020 12.09
Nekateri si domišljate da bodo Rusi kar kupili zavoženo nesnago.
setisfekšn
24. 01. 2020 07.34
+7
Ne vem kaj bo s tem papirjem!razumel bi da bi to licenco kupil rus ki ima letala in znanje drugače je pa to neuporaben papir!
nutijan
24. 01. 2020 07.34
+14
ne glede kdo je v ozadju vse se je pokradlo in uničilo in država sam tone še naprej
Kruh+sol!
23. 01. 2020 20.46
+1
Jasno, da so zadaj Rusi.
Pokahontas77
23. 01. 2020 21.47
+0
tali?ni tom
23. 01. 2020 20.36
+5
še dobr da je slovenija da majo južni "bratje" kje delat,drgač bi blo pol bosne,nekaj srbije in črne gore brez šihtov,pa še pljujejo po nas ker jih "gostimo" vsaj po komentarjih spodaj,jih precej visi da nas obira! vendar,lahko ste stokrat državljani slovenije,nikol ne boste slovenci!
carpenter
23. 01. 2020 19.53
+15
V bistvu noben ni bemtil nad Rastoderjem. Bemtimo nad vlado, ki prireja takšne (raz)prodaje podjetij oz. jih ne reši zaradi interesov nekaterih. "Država" mora imeti svojega prevoznika in vojsko in pri nas so zafurali oboje. Kot jugoslovan si imel še kje kakšna vrata v tujini odprta, sedaj se ti sam še nasmehnejo, ker v resnici sploh ne vedo od kod in kaj si....
bema1201
23. 01. 2020 19.50
+8
Sedaj bo na avionih namesto adrijin logotip, banana. Samo sedeže še poberejo ven da bo prostor za gajbice z bananami. Pri nas je res vse mogoče zato ker našo malo državo obvladujejo ljudje ki jim je mar za Slovenijo, čeprav njihovi v Dražgošah vpijejo ravno nasprotno. Potem pa ljudje kot je Rastoder izkoristijo priliko in za majhen denar pridejo do stvari ki bodo ali so že vredne vsaj 10x več. Ja naša država je žal v rokah belih ovratnikov z rdečimi kravatami. Tega ne bom dočakal, upam pa da se bo to nekoč spremenilo, da bodo moji vnuki živeli v deželi katero ne bodo vodili in obvladovali pokvarjenci.
Andree
23. 01. 2020 20.36
+4
adria ni imela niti enega aviona v svoji lasti tako,da niti ni več avionov z Adrijinim logitipom
Pokahontas77
23. 01. 2020 21.27
+11
Kdaj si bil pa ti nazadnje na Brniku?Ti povem lahko pozicijo kje sta parkirana CRJ?
Andree
24. 01. 2020 12.49
Pokahontas77
24. 01. 2020 16.27
+7
Jasno da nista ce so jih imeli v najemu....ampak napis Adria je pa se na njih🙂
DAEMONIUM
23. 01. 2020 19.37
-5
To Izete, resun zaplankane slovenceljne!
Mauzahecmauzares
23. 01. 2020 19.09
-3
A slovenclji še kar bemtijo nad uspešnim Rastoderjem??
plotter123
23. 01. 2020 19.12
+3
V glavnem bentijo tisti ki jedo banane pa vejo da jih prodaja ( črnogorec ) Rastoder, medtem ko so sami NESPOSOBNI da bi brez sociale preživeli svojo familijo
Pokahontas77
23. 01. 2020 21.30
+7
Ne bemtijo nad nespisobnimi ljudmi ki sedijo v vladi. Placujemo jih pa mi vsi.jaz, ti, vsi "prizeneni" slovenci, tud ja, vi z mal slabsim znanjem slovenscine
Malo_sutra
23. 01. 2020 19.07
+7
Spet pilot daje izjavo? Kaj je fora? Kaj se ima za sprasevat pilota, ki je ravno tako delavec kot stevardesa...
Pokahontas77
23. 01. 2020 21.45
+1
Kaj pa teb ni jasn? Udelezil se je drazbe, da je videl kdo se bo se prisel drenat...se mi zdi, da je bil malce razocaran, ker je pricakoval Pipija
setisfekšn
27. 01. 2020 19.22
+1
Pipi še za pol crj ja rabljenga 10 let nima!!
bohinj je zakon
23. 01. 2020 18.28
+13
Denar se seli.......in ne pozna držav in nacij (tako so nas učili v politični ekonomiji).......Zato ni treba jokati, da nas bodo tujci kupili........Kar smo hoteli to imamo - gnili kapitalizem.
kure bedne
23. 01. 2020 17.52
+30
Dokaz, da smo bananistan. Izet ima izkušnje z bananami.
111111112
23. 01. 2020 18.00
-9
Pa bodi ti minister ali šef ali pač vodja česarkoli ne sam sebe pa da te vidim mojster 😊
plotter123
23. 01. 2020 17.43
-18
Bravo TOOOOO Izet kar naprej
PEACE
23. 01. 2020 17.36
+11
Yuga nam počasi leže pod kožo :)