Gospodarstvo

Na Hisense Gorenje Europe prenesli okoli 930 zaposlenih

Velenje, 15. 01. 2020 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastnik Gorenja kitajski Hisense je, kot je napovedal, pred koncem lanskega leta v Ljubljani registriral družbo Hisense Gorenje Europe in nanjo s 1. januarjem prenesel okoli 930 zaposlenih iz režijskih služb velenjskega Gorenja. Od tega bodo predvidoma okoli 100 delovnih mest tudi fizično prenesli v Ljubljano, predvidoma v prvem četrtletju letos.

Družba Hisense Gorenje Europe je v Ljubljani registrirana na naslovu, kjer že deluje ena od drugih družb iz skupine, in sicer prodajno podjetje Gorenje Gsi. Tam po potrebi uporabljajo prostore za sestanke, ustrezno dolgoročno lokacijo v Ljubljani za novi sedež Hisensovih operacij v Evropi pa Hisense še išče.

Na novoustanovljeno podjetje Hisense Gorenje Europe so s 1. januarjem letos iz družbe Gorenje prenesli okrog 930 zaposlenih v režijskih službah, katerih delo ni neposredno vezano na proizvodnjo.

"Sledila bo vzpostavitev nove organizacije za družbo Hisense Gorenje Europe ter sistemizacija delovnih mest na novem podjetju. Šele potem bomo lahko povedali, koliko ljudi bo dejansko delalo kje in koliko delovnih mest bo ukinjenih," so pojasnili v Gorenju.

Gorenje
Gorenje FOTO: Shutterstock

Medtem bo velenjsko Gorenje ostalo proizvodni in razvojni center Hisensa v Evropi. V Gorenju tako ostajajo poleg proizvodnje tudi tiste službe, ki so nanjo neposredno vezane, čeprav ne gre za neposredno proizvodnjo. To so med drugim službe za raziskave in razvoj, vzdrževanje, kontrolo kakovosti in investicije. Pod družbo Gorenje spadajo tudi nekatere hčerinske družbe s področja netemeljnih dejavnosti ter orodjarne in podjetja za proizvodnjo komponent, prav tako proizvodni poslovni enoti Mora na Češkem in srbski Valjevo.

V Velenju medtem Hisense nadaljuje tudi z aktivnostmi, katerih cilj je večja učinkovitost proizvodnje. Prihodnji teden v sredo bo tako potekalo posvetovanje s sindikatom in svetom delavcev o predlogu elaborata o reorganizaciji proizvodnje. Cilj reorganizacije proizvodnje je zmanjšati odstotek indirektnih proizvodnih delavcev.

Zaskrbljenost in negotovost med delavci

Glavni direktor Lan Lin je v zvezi s tem nedavno večkrat izpostavil, da je v Gorenju med 100 delavci v proizvodnji okoli 60 delavcev, ki dejansko delajo na proizvodnih linijah, skoraj 40 pa je indirektnih proizvodnih delavcev. Povprečje v industriji gospodinjskih aparatov je 20 indirektnih delavcev od 100 delavcev v proizvodnji, nekateri evropski konkurenti pa po njegovih navedbah dosegajo že okoli 15 indirektnih delavcev.

Zaradi načrtovane reorganizacije proizvodnje je med zaposlenimi nekaj zaskrbljenosti in negotovosti, je pred posvetom o predlogu elaborata o reorganizaciji proizvodnje, ki bo čez teden dni, danes ovedal predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba. V sindikatu si zato želijo, da se ti postopki čim prej zaključijo in da se začnejo "ukvarjati z glavnim, to je s proizvodnjo".

Skupina Gorenje naj bi po decembrskih napovedih lansko leto končala z ocenjeno izgubo v višini 40 milijonov evrov, cilj za letos pa je 30 milijonov evrov dobička.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
17. 01. 2020 10.00
+0
Vodstvo v Gorenju ne se lagati,da ni dobička pa plače nam dajte gor ali pa vam nobeden več ne bo hotel delati kot je treba razen površno opravljeno delo s končnim izdelkom slabe kakovosti in napakami.Lp
Supervillain
16. 01. 2020 10.13
+2
Kitajci bodo naredili red in Gorenje,da bo vsako leto dobiček že zdaj je pa še februar nismo.Lp
Gorazd Petek
15. 01. 2020 20.30
+1
Realnost; Preberite si študijo Panasonica.Ne vem zakaj bi Kitajci tvegali drugače?.
Naglič
15. 01. 2020 20.18
+9
Kitajski lastniki bodo odpustili vse odvečne luftarje v Gorenju. Čas bi že bil, da bi kakšen Kitajec dodobra preluftal tudi našo do konca in naprej neučinkovito javno upravo.
mastablasta
16. 01. 2020 08.47
+0
bi se strinjal, če ne bi videl kako Kitajci spijo in kako naredilo pol manj v 2x več časa. konkurenti lahko imajo ugodnejše razmerje saj so vlagali v robotizacijo in v informatizacijo procesov. dokler tega ni pa nekdo mora stvari naredit. in to so pač ljudje. če ni tekočega traku speljanega od ene lokacije do druge je potrebno robo prepeljati s tovornjaki in razložiti z viličarji. to so vse indirektni delavci. če jih odpustiš, tekočega traku pa še vedno nimaš, se pač vse ustavi.