20°C

Na ogled postavili, kaj bomo vozili v prihodnosti

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Natalija Švab /
KOMENTARJI
52
Futuristični avtomobili so navdušili množico v avtosalonu IAA v nemškem Münchnu. Obiskovalci so namreč dobili majhen namig o tem, kaj bomo po mnenju proizvajalcev avtomobilov vozili čez nekaj let. IAA danes sicer ni več le dogodek o avtomobilih, ampak predvsem o mobilnosti, pri čemer se manj osredotočajo na super avtomobile in več na prevozna sredstva prihodnosti, vključno s kolesi in električnimi vozili.

Druga velika sprememba je sprememba lokacije dogodka, saj ga je letos namesto Frankfurta gostil München. "Prišlo je do premika ne le v konceptu avtomobilskih dogodkov, tudi proizvajalci se očitno jasno zavedajo trendov in so fokus premaknili na električna vozila," je za AP dejal poznavalec branže Jim Holder.

Ocenil je tudi, da na prvem velikem avtomobilskem šovu po izbruhu pandemije covida-19 niso več dominirali stari in veliki nemški avtomobilski proizvajalci, kot je to veljalo v preteklosti. 

Dogodek so sicer zaznamovala precej stroga protikoronska pravila, po katerih je moral vsak obiskovalec pokazati negativen test na koronavirus, dokaz o cepljenju ali dokaz o prebolelosti. Prav tako je bilo treba med gibanjem po prizorišču nositi masko. 

Vseeno je bilo vzdušje pozitivno, bilo je celo nekaj primerjav s prvim šolskim dnevom, ko je človek predvsem navdušen, da vidi stare prijatelje, misel na izzive pa potisne v ozadje. 

"Veliko je bilo vznemirjenja, vendar moramo biti realni. Na razstavi je bilo razmeroma zelo malo proizvajalcev," je še dejal Holder. Njegovo pozornost je sicer pritegnil predvsem Volkswagen, ki je predstavil svoj najnovejši električni konceptni avtomobil ID Life. Ko bo v prodaji, bo verjetno označen z ID 2.

Bela in minimalistična celotna zasnova avtomobila jasno cilja na mlajšo generacijo v upanju, da bo odprla trg za trajnostno mobilnost, ocenjuje poznavalec. ID Life od nič do 100 km/h pospeši v 6,9 sekunde, njegova visokonapetostna baterija s 57 kWh pa omogoča doseg približno 400 kilometrov (WLTP). Cena bo znašala približno 20.000 evrov. "Mislim, da je navdušenje okoli tega modela upravičeno in bi lahko v nekaj letih predstavljal to, kar danes predstavlja Volkswagen Polo," pravi Holder.

A najprej mora industrija preživeti krizo. To sta ob spreminjanju trendov glede nakupov vozil še poglobila pandemija in pomanjkanje polprevodnikov. 

PREBERI ŠE
Avtomobilska industrija sredi sprememb in na lovu za kadri: koga in kaj potrebujejo?