Gospodarstvo

Na pomoč turizmu z 200-milijonskim skladom za investicije, sofinanciranjem hitrih testov...

Ljubljana, 04. 12. 2020 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
5

Med predlogi novih ukrepov za pomoč turizmu, enega od najbolj prizadetih sektorjev gospodarstva zaradi epidemije in koronskih ukrepov, gospodarsko ministrstvo predlaga tudi 200-milijonski posojilni sklad za turizem, ki bi bil namenjen spodbudam novih investicij in uvedbo 90-milijonskega sklada za brezobrestne kredite. V PKP7 predlagajo tudi dodatnih pet milijonov evrov za nakup zaščitnih mask v gospodarstvu ter dvig subvencije za kritje fiksnih stroškov.

Na videokonferenci se je danes sestal strokovni svet za turizem, ki deluje pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Minister Zdravko Počivalšek je predstavil predlog novih ukrepov, ki jih ministrstvo načrtuje v prihajajočem sedmem protikoronskem zakonu, predstavniki panoge pa so pozvali k dodatni pomoči.

Osrednja tema pogovora strokovnega sveta je bil načrt nadaljnjih ukrepov za pomoč turistični panogi in vnovičnega odpiranja gospodarskih dejavnosti, so v sporočilu za javnost zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Člani strokovnega sveta so opozorili na skrajno težak položaj določenih dejavnosti znotraj turizma, kot so turistične agencije ter gostinski sektor. Za te bi morala vlada po njihovem prepričanju pripraviti nabor dodatnih in obsežnejših ukrepov.

Vztrajanje pri trenutnih ukrepih spodbuja delo na črno 

Soglašali pa so tudi z večkrat izraženim stališčem Počivalška, da je treba sproščanje gospodarskih dejavnosti, ki ne predstavljajo visokega tveganja za širjenje okužb s koronavirusom, pospešiti. Vztrajanje pri trenutnih ukrepih namreč spodbuja delo na črno, o čemer kot izrazito negativni posledici trenutnih razmer poroča zlasti Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

V sedmem protikoronskem zakonu sicer gospodarsko ministrstvo med drugim predlaga nekatere spremembe pri dodeljevanju spodbud za investicije, za dodatnih pet milijonov evrov pa bi povečalo sredstva za nakup zaščitnih mask, ki jih bo namenilo gospodarstvu.

Turizem, Slovenija, terme

Dvig subvencije za fiksne stroške, 200-milijonski posojilni sklad, 90-milijonski sklad za brezobrestne kredite... 

Pomembne spremembe se nanašajo tudi na ukrepe iz nedavno sprejetega šestega protikoronskega zakona. Ministrstvo tako predlaga dvig subvencije za kritje fiksnih stroškov najbolj prizadetim podjetjem na 2000 evrov na zaposlenega na mesec, prav tako se spreminja rok za izplačilo te subvencije, saj naj bi bile izplačane najpozneje 20. januarja 2021.

Med predlogi novih ukrepov za pomoč turistični panogi na ministrstvu izpostavljajo še uvedbo 200-milijonskega posojilnega sklada za turizem, ki bi se izvajal prek SID banke in bi bil namenjen spodbudam novih investicij v turizmu, uvedbo 90-milijonskega sklada za brezobrestne kredite, ki jih bo izvajal Slovenski podjetniški sklad, in več kot 100-milijonska garancija Slovenskega podjetniškega sklada za bančne kredite malim in srednje velikim podjetjem.

Ministrstvo predlaga tudi sofinanciranje uporabe hitrih testov za covid-19 za gospodarstvo (40 evrov na zaposlenega), kar bi znatno olajšalo poslovanje zlasti podjetjem, ki delujejo na področju industrije srečanj, potem ko bodo te dejavnosti znova omogočene. Poleg navedenih ukrepov bo sedmi protikoronski zakon omogočil tudi poroštvo za izvedbo dolgo načrtovane prenove hotelskega in wellnes kompleksa v Lipici.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
05. 12. 2020 13.56
menda ne kitajskih testov? cena testa iz eu je cca 4,20 €...
92ddt 1
05. 12. 2020 09.11
"sofinanciranje uporabe hitrih testov za covid-19 za gospodarstvo (40 evrov na zaposlenega)"........ Bom kar z veikimi pričakovanji sledil tej zgodbi. Sploh pa zaradi tega ker kot razumem, gospodarsko ministrstvo posega na področje drugega ministrstva.Pri hitrih testih je omenjen denar ni pa omenjeno Število testov.
Vinko Vinko
05. 12. 2020 08.23
Spet Lipica...jama brez dna
Antoniozmaj
04. 12. 2020 21.59
+0
VLADA PADA!!!!!!
dreka?1
05. 12. 2020 12.16
Hoteli bi bili sedaj tako zaprti,razen par dni za praznike,tako da nadomestilo za delavce na čakanju,je kot nebeška mana.