Gospodarstvo

Zaradi prenizke udeležbe referendum znova neuspešen. Kovačič se bo znova pritožil

Ljubljana, 13. 05. 2018 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
/ S.S., STA/A.I.
Komentarji
990

Referendum o zakonu o drugem tiru tudi po ponovljenem glasovanju njegovim pobudnikom ni uspel, saj jim na volišča ni uspelo privabiti dovolj volivcev, da bi dosegli predpisani kvorum. Vili Kovačič se bo pritožil.

Delni neuradni izidi Državne volilne komisije (DVK) po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da se je referenduma udeležilo 14,96 odstotka volilnih upravičencev. Za uveljavitev zakona je glasovalo 49,90 odstotka, proti pa 50,10 odstotka volivcev.

To pomeni, da pobudnikom z referendumom ni uspelo zavrniti zakona o drugem tiru, saj bi se morala za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Proti zakonu bi moralo glasovati okrog 340.000 volivcev, medtem ko se jih je današnjega glasovanja skupaj udeležilo dobrih okrog 250.000.

Prvi referendum je potekal 24. septembra lani, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je tedaj podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Tokrat se je prvič v zgodovini zgodilo, da so volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Prvo glasovanje je potekalo septembra lani, pobudnik referenduma Vili Kovačič pa je njegov izid uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču. To je izid referenduma razveljavilo in Državni volilni komisiji naložili, naj razpiše novo glasovanje.

Vrhovno sodišče je razveljavitev prvega glasovanja med drugim argumentiralo s tem, da je vlada vodila nepošteno enostransko kampanjo, za kar pa ne bi smela porabiti proračunskih sredstev. Že pred odločitvijo vrhovnega sodišča so namreč ustavni sodniki odločili, da lahko vlada proračunska sredstva porablja le, če volivce o zadevi temeljito in stvarno obvešča oz. mora volivce seznaniti tudi s tveganji, ki bi jih zakon prinesel.

Vlak
Vlak FOTO: Aljoša Kravanja

Cerar: Zakon o drugem tiru je naš testni kamen, ali želimo naprej

Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je po drugem referendumu o zakonu o drugem tiru dejal, da smo "zdaj dobili zeleno luč, da se bo drugi tir po tem zakonu gradil". "To je naš testni kamen, ali želimo naprej," je ocenil.

Cerar je izrazil obžalovanje, da je do ponovljenega referenduma prišlo. "Žal mi je, da sta (pobudnik referenduma Vili) Kovačič in (predsednik SDS Janez) Janša tukaj vzela državo za talko in smo v taki hudi zamudi, saj bi mi lahko to začeli graditi že lansko leto," je dejal.

"Ta projekt, ki je dobil podporo že na prvem referendumu, je dober projekt in je optimalen, a že tako zamujamo zaradi tega nagajanja in sedaj je treba s tem prenehati," je poudaril in dodal, da je treba projekt speljati za našo prihodnost.

Udeležba na tokratnem glasovanju je bila "katastrofalno" nizka, razlika v glasovih za in proti pa "irelevantna, malenkostna", je poudaril Cerar. Razlog za malenkost več glasov proti tik pred koncem štetja premier vidi tudi v tem, da "mnogi, ki so na prvem referendumu podpri zakon o drugem tiru - in takrat je bila udeležba precej višja -, enostavno niso prišli", saj se jim je zdelo nepotrebno na zahtevo vrhovnega sodišča še enkrat na referendum, na katerem so že odločili.

"Sam sem kot predsednik vlade seveda šel na referendum, glasoval za, a če bi bil navaden državljan, bi tudi jaz razmislil in se težko odločil, ali grem še enkrat na referendum, ki ga je povsem po nepotrebnem zahtevalo vrhovno sodišče in s katerim se je zgolj odlagala pomembna odločitev za Slovenijo," je nadaljeval Cerar.

Ob tem je izrazil tudi zaskrbljenost, da se bodo volivci naveličali nenehnih glasovanj in se ne bodo podali niti na prihajajoče parlamentarne volitve. "Želim in že danes pozivam volivke in volivce, da gredo na volitve 3. junija in da tam opravijo glavni referendum, komu bodo dali pooblastila za vodenje države," je poudaril.

Cerar želi tudi, da bi državljani "videli, kako narobe je, če si v Sloveniji na ta način nagajamo, če si take projekte, ki so v dobro vseh nas in prihodnjih generacij, politiziramo in se zaradi njih povsem po nepotrebnem delimo".

Gašperšič: Izgubljamo čas

Infrastrukturni minister, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič je po današnjem referendumu o zakonu o drugem tiru dejal, da "računa na to, da je bilo to glasovanje zadnji korak na poti do uveljavitve zakona". "Žal s tem izgubljamo prepotreben čas, ki bi ga lahko koristno uporabili za uveljavitev tega projekta," je poudaril.

Po njegovih besedah je tudi nizka udeležba na referendumu pokazala, da si volivci drugega glasovanja niso želeli, da je bilo vse povedano na prvem.

Gašperšič si nadeja, da se bo po uradni razglasitvi rezultatov zadeva hitro odvijala naprej. Da se bo z rezultatom referenduma o zakonu DZ čim prej seznanil in da bo zakon začel veljati. Glede novih pritožb pa računa, da ne bodo imele več osnove, da bi jim bilo ugodeno.

Spomnil je, da imajo pogodbo za pripravljalna dela za izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom že od lani, zato bodo na ministrstvu nadaljevali z aktivnostmi, da "s temi deli tudi čim prej začnemo, da omogočimo črpanje evropskih sredstev".

Vsem nasprotnikom projekta, tudi pobudniku referenduma Viliju Kovačiču, je položil na srce, naj razmislijo, kakšno škodo povzročajo državi s svojimi dejanji, tudi z ogrožanjem črpanja evropskih sredstev.

"Povzročena je tudi neposredna škoda šestih milijonov evrov z izvedbo dveh referendumov, ki nista prinesla ničesar drugega kot leto dni zamude pri izvajanju projekta," je dodal.

Kovačič se bo znova pritožil

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je zadovoljen z doseženo večino. Kljub temu se bo zaradi referendumske zakonodaje pritožil na izid referenduma, je napovedal.

"To je zelo dobro. Računal sem, da bo tako. Kvorum me pa ne zanima - ker je degeneracija demokracije," je po objavi rezultatov v Ljubljani dejal Kovačič.

Upa, da bo rezultat ostal njim v prid, pri tem pa ocenjuje, da je bila kampanja "medijsko izrazito neenakopravna", od prvega glasovanja se po njegovih besedah ni spremenilo nič, kvečjemu je šlo na slabše.

O izjavi premierja, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, da so po referendumu "zdaj dobili zeleno luč, da se bo drugi tir po tem zakonu gradil", je Kovačič dejal, da je "on (Cerar, op. STA) dal leta 2013 rdečo luč demokraciji in se v zvezi s tem ne bi smel niti oglasiti".

Vili Kovačič
Vili Kovačič FOTO: Kanal A

Kovačič se bo na izid referenduma ne glede na končni rezultat pritožil, "ker je ureditev izrazito v škodo državljanov". "Prihaja do blatenja zaradi šestih milijonov za referenduma, a smo želeli glasovanje skupaj z volitvami. Pozival sem, naj zakon umaknejo. A oligarhi se nikoli ne zmotijo oz. ne dopustijo, da bi narod videl, kako so se zmotili," je dejal.

Pričakuje, da bo pritožba zamaknila začetek izvajanja zakona globoko v julij. To po njegovih besedah pomeni, da ta parlament in ta vlada cilja nista dosegla. "To je bil pa moj cilj. Čeprav glede demokracije še mnogo, mnogo manjka. To dela nas še čaka," je že pred razglasitvijo izida dejal Kovačič.

Odzivi strank

V SD so razplet današnjega vnovičnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru pričakovali, je o neizpolnitvi kvoruma povedal podpredsednik SD Matjaž Nemec. Za SD je sicer najpomembnejše, da se izgradnja drugega tira začne čim prej.

V SDS so opozorili na neracionalno in negospodarno trošenje davkoplačevalskega denarja tako ob vnovičnem glasovanju kot tudi ob morebitni uveljavitvi zakona. Poudarili so, da se zavzemajo za gradnjo, vendar pa nasprotujejo načinu gradnje in načinu financiranja drugega tira, kot si ga je zamislila vlada Mira Cerarja. Prepričani so, da je celotna investicija vodena nepravilno in netransparentno, cena projekta, ki je določena kar z zakonom, pa previsoka in škodljiva za davkoplačevalce.

Levice rezultat današnjega ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru ne skrbi, saj se zakon da popraviti. V naslednjem mandatu bomo predlagali, da se zakon spremeni in izloči možnost tujega kapitala ter da poostri civilni nadzor, je povedal Matej T. Vatovec iz Levice.

V NSi spoštujejo odločitev ljudi na referendumu in upajo, da bo projekt drugi tir čim prej uresničen. Kot so zapisali v odzivu na današnje glasovanje, pa pričakujejo, da bo drugi tir z davkoplačevalskim denarjem zgrajen po razumni ceni in da bo njegovo financiranje potekalo pregledno.

V Stranki Alenke Bratušek so se po ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru zavzeli za finančno revizijo projekta dvotirne proge, nato je treba začeti z delom. "Če bi mi bili v vladi, tega referenduma in ponovitve referenduma ne bi bilo. Drugi tir bi preprosto začeli graditi, saj za to ne rabimo posebnega zakona," so zapisali.

Mes: Naj se drugi tir čim prej zgradi

Za Slovenske železnice je ključno, da se drugi železniški tir Divača-Koper zgradi čim prej. Na obstoječem tiru rast ni več mogoča in če se gradnja drugega tira ne bo začela v kratkem, se bodo kupci tako Slovenskih železnic kot Luke Koper preusmerili drugam, je povedal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

Nizka udeležba na ponovnem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru po mnenju generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije Sonje Šmuc kaže, da ljudje ne želijo odločati o stvareh, ki so popolnoma v pristojnosti stroke. Ponovila je, da je drugi tir strateško pomemben projekt Slovenije.

Medtem ko ponovljeni referendumu o zakonu o drugem tiru zaradi prenizke udeležbe tudi tokrat ni uspel, je Mes prepričan, da je treba načrtovano železniško progo začeti graditi čim prej. "Čim prej je treba objaviti mednarodni razpis," je dejal in dodal, da je nato treba sestaviti ustrezno pogodbo in vršiti nadzor ter v tem okviru ščititi interese tistega, ki projekt plačuje.

Razpis mora biti čim bolj odprt in takšen, da bo omogočil čim večjo konkurenco ter se bodo lahko nanj prijavili tisti, ki lahko ta tir zgradijo, je poudaril Mes. Nato je treba sestaviti ustrezno pogodbo, s katero se bo ščitilo interese investitorja, torej države oz. družbe 2TDK, in ne bo prihajalo do sklepanja aneksov. Nenazadnje se mu zdi pomembno zagotoviti ustrezen nadzor, da bodo dela tako v časovnih kot finančnih okvirih končana v skladu z načrti.

Za Slovenske železnice je po Mesovih besedah nujno, da se drugi tir zgradi čim prej. Obstoječi tir je namreč v takšnem stanju, da velika rast na njem ni več mogoča. "Kupci tako Luke Koper kot Slovenskih železnic pričakujejo, da se bo drugi tir začel graditi, saj je od tega odvisna njihova poslovna politika prihodnjih let. Če bodo v kratkem videli, da se drugi tir dejansko gradi, lahko dolgoročno računajo na to traso, torej lahko svojo logistiko peljejo skozi Luko Koper in slovensko ozemlje. V nasprotnem primeru se bodo odločali drugače," je dejal.

Nizko volilno udeležbo, na volišča je danes po še začasnih podatkih prišlo nekaj manj kot 15 odstotkov volilnih upravičencev, je Mes komentiral z besedami, da gre za zelo težko vprašanje, nenazadnje je stroka potrebovala 20 let, da je določila traso in vrsto financiranja. "Zato je bila nizka tudi volilna udeležba, saj volivci mislijo, da gre za zadevo stroke," je dejal.

Zadovoljni tudi v Luki Koper

V Luki Koper so zadovoljni, da bo zakon o drugem tiru po neuspelem tudi vnovičnem referendumskem glasovanju lahko začel veljati. To po njihovem mnenju predstavlja korak k začetku gradnje drugega tira, za kar si v Luki prizadevajo že 20 let in od katere je odvisna uresničitev njihovih strateških načrtov.

"Od izgradnje dodatne železniške povezave pristanišča z zaledjem je odvisna uresničitev naših strateških načrtov, ki do leta 2030 predvidevajo letni pretovor v višini 35 milijonov ton," so zapisali v upravljavcu koprskega pristanišča.

Tudi predstavniki delavcev Luke Koper se zavzemajo za čimprejšnji začetek gradnje drugega tira. Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar kot ključno leto omenja 2025, ko naj bi dokončali železniško povezavo severnojadranskih pristanišč in Avstrije prek Italije.

Podobno upa tudi predsednik Krajevne skupnosti Črni Kal Janko Sever"Upam, da ne bo več nagajanj s strani politike in da ne bomo vsakih par mesecev risali nove proge in iskali nove rešitve. Ni več časa, da se to premika v prihodnost," je poudaril Sever.

Konec volilnega molka

Z zaprtjem volišč se je sicer končal volilni molk, ki je trajal od petka od 24. ure.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 19. ure prejela 11 obvestil o domnevni kršitvi volilnega molka, povezanega z referendumom o zakonu o drugem tiru. Za devet obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, inšpektorat za notranje zadeve pa obravnava dve zadevi, za kateri obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

Dobili so 11 prijav o domnevni kršitvi volilnega molka.
Dobili so 11 prijav o domnevni kršitvi volilnega molka. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, se ena od zadev, ki jih obravnava inšpektorat, nanaša na objavo na družbenem omrežju, druga pa na razdeljevanje letakov.

Za kršitelje so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja referendumske kampanje od 150 do 600 evrov ter za organizatorja kampanje od 700 do 3000 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (990)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
14. 05. 2018 14.46
+3
Vilija pa kar naprej skrbi za državljane samo ne navaja katere in kakšne politčne pripadnosti so. Drugače pa Willy Vanili vedi , da se Slovenski državljani sami odločamo o sebi, tebe kot dušebrižnika pa kot vidiš res ne potrebujejo. Mislim , da je skrajni čas , da se temu rahlo plesnivemu agitatorju za nekaj časa vzame te igrače iz rok, pa kaj bo sedaj cela država talec temu hlapčku senčnih in svečkarjev.
PredsednikPepe
14. 05. 2018 11.49
+2
Dejstvo je, da drugi tir rabimo. Je pa morda res vse skupaj predrago, mogoče bi zakon popravili. Če bi bil Vili Kovačič pošten, kot se rad pohvali, bi zahteval popravke zakona, ne pa, da trmoglavo ruši vse po vrsti. Teoretično zastopa davkoplačevalce, v resnici pa nerazumno troši njihov denar.
Frane Šajn
14. 05. 2018 14.48
-1
On je le orodje v rokah senčnih spodnašalcev Slovenije.
Razumnež
14. 05. 2018 10.43
-2
Menda je 14 aneksov že spisanih....
Razumnež
14. 05. 2018 08.02
-2
Zmaga me spominja na zmago, ko smo spustili lažnjive v EU... Menda je bila to win-win situacija.
Razumnež
14. 05. 2018 08.01
-3
Naj se kraja prične.... Vse je zakonito in "podprto" s strani volilcev.
Razumnež
14. 05. 2018 08.00
-4
Glede na nizko udeležbo pričakujem, da boste v tišini odprli svoje denarnice in plačevali anekse.
srebrnibreg
14. 05. 2018 14.46
+1
Sedaj ni fehtarska sds sekta na vladi, da bi njen Vizjak pisal anekse po tekočem traku kot pri teš-u.
prašek
14. 05. 2018 07.02
+4
Joj kako sem nekulturen ! Spoštovani tovariši in tovarišice , en nadvse dober dan vam želim !
resslovenka
14. 05. 2018 10.09
+1
Frane Šajn
14. 05. 2018 14.49
"res slovenka" , če hočemo lagati kajnede!
prašek
14. 05. 2018 07.00
+7
Če v teh manipulacijah organi pregona v tej državi ne najdejo razlogov za ovadbo zaradi oviranja razvoja ali delovanja demokratične oblasti, potem pa bi se lahko počasi že strinjal z, zame ogabnimi manifestacijami proti poimenovanem o "krivosodju", pred hišo pravice v Ljubljani.
direstraits
13. 05. 2018 22.59
-7
Edina in največja napaka JANEZA JANŠE je, da ni takoj ob osamosvojitvi sprovedel LUSTRACIJE.
komarec
14. 05. 2018 08.20
+9
Edina napaka slovenskega naroda je, da je nasedel obljubam takih kot je Majer.
štrekeljc
14. 05. 2018 08.42
+9
direstraits, tudi meni je žal, da lustracije ni bilo. Ker če bi bila, ne bi bilo JJ-a, zagrizenega komunista, romarja v Titovo Jajce.
VolkBrenin
14. 05. 2018 09.11
+5
Dire....Kako človek lustrira sam sebe ...??? Kaplar bi po tem predlogu odletel med prvimi ...dolenak kot gor - bi se mu lahko takoj pridružil...naprej pa je spisek/ tudi članov sđsa / res predolg ....
VolkBrenin
14. 05. 2018 09.14
+3
Spreobrnjenost je sprejeta v cerkvi ...ne v politiki recimo ...
Frane Šajn
14. 05. 2018 14.55
+1
Pa kako naj sam sebe spravi z oblasti ??ne pozabi katerim je pripadal ti bebko s slabim spominom . Ne gre to kar na horuk , danes sem to jutri sem pa to! zakon je bil vsaj na začetku kar se tega tiče previden. In prav je tako. Bog nas varji naravnih ujm in SDS nastopačev. Kaj rabijo to državico , ko jo tako vneto popljuvajo, vsak dan v EU parlamentu. Res je neminovno, enkrat kvizli cel njegov genom tega roda do konca kvizli.
Uporabnik458403
13. 05. 2018 22.58
+2
Pa kako lahko en Vili tako obraca dr. prava
genius2013
13. 05. 2018 22.59
-7
mackintosh
13. 05. 2018 22.59
+4
direstraits
13. 05. 2018 22.57
-17
Edina rešitev za Slovenijo je zmaga desnice, ter našutirat leve pijavke od državnih jasli, na katere so se prilepilepljeni že od osamosvojitve.
resslovenka
14. 05. 2018 10.10
+3
genius2013
13. 05. 2018 22.56
-5
Oba Šarec in JJ sta napovedala izbris 2TDK.. Zmaga v vsakem primeru in gradnja se lahko začne brez podjetja rdeče mafije..
Slamnati Jeti
13. 05. 2018 22.56
+12
če želi nov referendum naj da sam plača...ali pa sds...
lukasmark
13. 05. 2018 22.53
+1
vidim da resnica boli. Pa še naprej brisite komentarje. Veselo delo še naprej
kaktusar1
13. 05. 2018 22.52
+15
no, in sedaj tale vili ponovno grozi..očitno se je dedu popolnoma zrolaro in nima več občutka kdaj mora nehat...pa naj ga stranka sds, ki ga podpira in sili v to da malo na hladno in naj si izračunajo, koliko nas je že stala tale 2 kratna bedarija..narod je z neudeležbo pokazal kaj si misli...
tim38
13. 05. 2018 22.52
+13
In to naj bi bil predstavnik stranke liste Bojana Požarja. joj joj joj. Še ena stranka, ki se jo moraš od daleč ognit.
direstraits
13. 05. 2018 22.51
-9
Imate lopovski levaki veliko srečo, da Vili nima več živcev in se na račun njega norčujete. Ko bomo spet v žepe BANKSTERJEV, privilegirancev, koritnikom, novim direktorjem Novo ustanovljenih firm za gradnjo, izčrpavanja namenskega denarja ,nakazoval miljone in miljone ,boste pa vsi pljuval... JANŠA JE KRIV.
kaktusar1
14. 05. 2018 10.26
+1
po mojem mate lopovski desničarji srečo, da vam ni treba plačat neuspele referendume...
cookietruth
13. 05. 2018 22.51
+3
vsi na volitve 3.6! pa po tti galami mnda že veste kaj je boljše za slovenijo
Elizabeta-Lota Loti
13. 05. 2018 22.49
+14
A tale Vili vodi diktaturo nad celo Slovenijo pa zakaj imamo precednika da ne naredi reda jaz bi mu vse stroške zaračunala da bi moral vzet še en kredit kako ga ni sram res spada na psihiatrijo.
Belibog
13. 05. 2018 22.48
+2
Volilna udeležba na referendumu je posledica odločitve ustavnega sodišča, ki je določilo, da mora biti ta razpisan 13. maja. Temu sta nasprotovala le ustavna sodnika ddr. Klemen Jaklič in Marko Šorli. Jaklič je odločitvi nasprotoval, ker je sodišče izbralo datum, ki bolj omejuje pravico do referenduma kot drugi datumi, kar pa ni skladno z ustavo in pravico do referenduma. Svojim sodniškim kolegom je očital, da pri odločanju niso uporabili testa sorazmernosti, takšne odločitve pa nižajo raven pravne države.