Gospodarstvo

Nadzorni svet Petrola podrobnosti glede menjave uprave ne želi razkriti

Ljubljana, 30. 10. 2019 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
96

Nadzorni svet Petrola ne more podrobneje pojasniti razlogov za sporazumno prenehanje mandata uprave. Nekdanji člani uprave so dali soglasje za objavo besedil sporazumov, ne pa tudi k hkratnemu razkritju okoliščin. Nadzorniki ocenjujejo, da brez hkratne pojasnitve dogajanja zainteresirana javnost ne bi dobila jasne slike.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kakšni so razlogi za razrešitev?
    02:09
    Iz SVETA: Kakšni so razlogi za razrešitev?
  • Iz SVETA: Knovs opravil nadzor na Sovi
    01:01
    Iz SVETA: Knovs opravil nadzor na Sovi
  • Iz 24UR: Kadrovska rošada na Petrolu
    02:17
    Iz 24UR: Kadrovska rošada na Petrolu

Kot sta danes na spletni strani Ljubljanske borze objavila uprava in nadzorni svet Petrola, je bil razlog za predčasno prenehanje mandata predsednika in dveh članov uprave družbe v razhajanju glede izvajanja strategije družbe, kar so povedali že v izjavah po sklenitvi sporazumov.

"Podrobnejših pojasnil o razlogih in vzrokih, ki so nadzorni svet vodili k sprejetju odločitve za sklenitev sporazuma za predčasno prenehanje mandatov, nadzorni svet v tem trenutku žal ne more podati, saj je s sporazumi določena tudi vsebina t. i. izjav za javnost, ki, vsaj v tej fazi, vključuje tudi delničarje. Kot je bilo že pojasnjeno, je bila odločitev za predčasno prenehanje mandatov potrebna zaradi varovanja interesov družbe in skladna z določili ZGD-1," so zapisali.

Nadzorni svet Petrola ne more podrobneje pojasniti razlogov za sporazumno prenehanje mandata uprave.
Nadzorni svet Petrola ne more podrobneje pojasniti razlogov za sporazumno prenehanje mandata uprave. FOTO: Bobo

Bivši člani uprave niso podali soglasja o hkratnem razkritju okoliščin

S sporazumi je tudi določeno, da predstavljajo poslovno skrivnost, z izjemo tistega dela, v katerem je bila dogovorjena omenjena vsebina izjav, ki jih dogovor o poslovni skrivnosti ne obsega. Nadzorni svet družbe je od nekdanjega predsednika in članov uprave poskušal pridobiti soglasje za podajo obširnejših pojasnil o razlogih, ki so bili nekdanji upravi predstavljeni pred sklenitvijo sporazumov in so nadzorni svet vodili k sprejetju soglasne odločitve, da se mandati predčasno zaključijo.

"Nadzorni svet je prejel zgolj soglasje o razkritju sporazumov, pri čemer pa bivši člani uprave niso podali soglasja o hkratnemu razkritju okoliščin, v katerih so bili sporazumi podpisani. Nadzorni svet ocenjuje, da zgolj z razkritjem besedila sporazumov, brez hkratne pojasnitve dogajanja na sami seji nadzornega sveta in okoliščin, ki so pripeljale do podpisa sporazumov, zainteresirana javnost ne bi dobila jasne slike o razlogih za njegovo ravnanje," so zapisali. 

Če bi bila vsebina sporazumov javno objavljena, bi lahko izvedeli, koliko je podjetje stal odhod Petrolove uprave. Neuradno krožijo informacije, da je vsak od treh članov prejel devet plač odpravnine, so poročali v oddaji Svet.

Dodali so, da kljub legitimnemu interesu delničarjev po prejemu dodatnih informacij nadzorni svet meni, da je pomembno tudi spoštovanje sklenjenega dogovora, ki je pravno zavezujoč. "Morebitno razkritje dodatnih razlogov bi predstavljalo kršitev prevzetih obveznosti. Čeprav bi bilo morda v danem trenutku za nadzorni svet bolj 'smotrno', da bi podali obsežnejša pojasnila, ocenjujemo, da je pomembno, da prevzetih obveznosti nadzorni svet ne krši," so navedli. 

Vztrajanje nadzornikov pri tem, da gre pri javnem razkritju vsebine sporazumov za poslovno skrivnost, pa je danes odvetnik dosedanje Petrolove uprave Stojan Zdolšek v oddaji Svet označil za manipulacijo. 

"Gre za čisto manipuliranje in zavajanje. Nadzorni svet je zahteval, da je sporazum označen s poslovno skrivnostjo, nadzorni svet je zahteval, da se določi obseg in način komunikacije. Res pa je, da moja stranka ni pristala na dodatne obrazložitve, ki jih je ponujal, ne vemo niti, ali predsednik nadzornega sveta ali bivša predsednica nadzornega sveta, ker se o tem pač niso bili pripravljeni več pogovarjati," je v izjavi povedal Zdolšek.   

SDH: Dodatna pojasnila bomo preučili in o tem obvestili tudi vlado

Glede aktualnega dogajanja v slovenskem gospodarstvu pa je nadzor na Sovi danes opravil Knovs. To je potrdil član komisije Žan Mahnič na Twitterju. Podrobnosti ni razkril, sklepati pa je, da gre za dogajanje na Petrolu.

Današnja objava na spletni strani Ljubljanske borze je obenem odgovor Slovenskemu državnemu holdingu na prošnjo po podrobnejših pojasnilih dogodkov ob menjavi uprave minuli teden. Kot so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga, so se danes prek portala SEOnet seznanili z dodatnimi pojasnili nadzornega sveta družbe Petrol o prenehanju mandata članom uprave. Kot so pojasnili, bodo informacije iz besedila preučili in v roku o tem obvestili tudi vlado.

Nadzorni svet Petrola pod vodstvom Nade Drobne Popović je minuli četrtek s predsednikom uprave Tomažem Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom namreč dosegel dogovor o sporazumnem prenehanju mandata. Vodenje uprave je do imenovanja nove uprave prevzela Drobne Popovićeva (ki v tem času ne bo opravljala funkcije nadzornice), v upravo so imenovali tudi direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi ostaja delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Nadzorni svet Petrola je minuli četrtek s predsednikom uprave Tomažem Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom dosegel dogovor o sporazumnem prenehanju mandata.
Nadzorni svet Petrola je minuli četrtek s predsednikom uprave Tomažem Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom dosegel dogovor o sporazumnem prenehanju mandata. FOTO: Bobo

Uprava je takoj po imenovanju minuli četrtek "začela z nadaljevanjem vseh ključnih začetih poslovnih aktivnosti, s poudarkom na pripravi poslovnega načrta družbe za leto 2020 in nadaljevanjem vseh potrebnih postopkov na odprtih projektih družbe, z namenom uspešnega zaključka poslovnega leta 2019". 

"Poslovanje Skupine Petrol poteka nemoteno in skladno s potrjeno strategijo in letnim planom," so zagotovili.

Strategija za obdobje 2018-2022 med drugim predvideva, da bo Petrol na ravni skupine do leta 2022 ustvaril 5,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje, 233 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA) in 116 milijonov evrov čistega dobička. V obdobju je predvidenih za 521 milijonov evrov naložb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
05. 11. 2019 16.00
Ko se tako igrajo z davkoplačevalskim denarjem bi morali vsi tako delat. Menjati banke kjer ne razkrivajo višine prihodkov skratka povedati kaj vas pa briga. Samo tako bodo politiki razumeli, da morajo delati odgovorno. Pa vsi, ki živijo na pragu revsčine ali pod najet odvetnika pa ne v Slo in jih od prvega do zadnjega postavit pred evropsko sodišče. Dokazov je polno kdo je od osamosvojitve dalje zavajal narod. PaVi res mislite, da bo nekdo s kup denarja pravilno ocenil višino plač. Za sebe ja.
anakondabox
02. 11. 2019 17.26
+0
Odločijo se in speljejo kot jim je drago. Ne želijo razkriti in pika. Koga briga, da živijo 'kao' v pravni državi in so podvrženi demokratičnim načelom. V mes so seveda težke 'mučke' sicer bi menjavo uprave prostodušno razkrili. Zakaj imamo vlado in parlament, ki bi tovrstnim dejanjem morali stopiti na prste? #nimajo hrbtenice
Pokahontas77
03. 11. 2019 10.28
+1
Anakondabox politika je zadi ki diktira, v tem je ves point
JApajaDAja
02. 11. 2019 13.10
+1
ko nadzorniki državne firme,rečejo pv,nekako v stilu "kaj te briga kaj in kako delamo".....
kakafonijaprava
02. 11. 2019 12.45
+4
delavci na petrolu delajo za minimalce, uprava se pa na njihovih plečah razmetava z denarjem.
kakafonijaprava
02. 11. 2019 12.44
+2
Je že razkrita na drugem kanalu, gradnja stolpnice na novo VIP upravo za 60 milijonov EUR.
NA LEVO ni OK
01. 11. 2019 11.32
+0
Podjetje je odlično, rezultati dobri, uprava dobra, nadzorniki pa nastavljeni in so ta zmazek morali sprejeti. Potrebna je zamenjava nadzornikov, edino kar bi morala vlada narediti.
helij
04. 11. 2019 14.04
-1
odlični rezultati delavci pa na minimalcu....to je za tebe dobro podjetje?
Simoni?
31. 10. 2019 13.02
+7
Tudi Bine Kordež ni želel razkriti podrobnosti okoli najema 80 milijonov evrov kredita pri NLB, kot je sam rekel "na lepe oči".
puspan
31. 10. 2019 12.58
+3
To se je vedelo od vsega začetka, da bo ostalo pod mizo.
helij
31. 10. 2019 10.34
+11
kradljivci , ljudi plačajte pošteno,ne pa da imajo vsi zaposleni minimalno plačo ....
detect
31. 10. 2019 09.22
+7
mijavci
31. 10. 2019 09.18
-4
Meni samo en stavek doni v glavi in to je ta od Požarja; Da je Šarec sposoben za ohranitev na oblasti storiti tudi zelo nevarna in škodljiva dejanja za državo. Eno dejanje je ravno tale Petrol.
Cervantes Saavedra
31. 10. 2019 09.55
+9
V zgodovini Petrola je že nekajkrat vlada odstavljala uspešne direktorje. Tudi desne vlade. Naj ti še to doni v glavi. Prostora zanesljivo bo.
glava2
31. 10. 2019 08.52
+6
res smo druga Albanija...
NoviceResnice
31. 10. 2019 08.07
+14
Način odhoda in dogovora pove vse...sicer sposobna uprava je imela rokce v marmeladi...tako kot še vedno 10 priklopljenih stricev....zato bo vse tiho....
ecnarf
31. 10. 2019 07.47
+4
Cilj tardečih je uničit vse kar je dobrega v slo
poneumljanje
31. 10. 2019 10.06
-1
France, pojdi se bunit tja k tvojim idolom, bivšim komunitom na Trstenjakovo !
hayo72
31. 10. 2019 07.17
+7
Ma bolj ko berem ta Petrol zdaj začasno vodi samo še Juga aja pozabil sem ,da ima firma sedež v Lj
Cervantes Saavedra
31. 10. 2019 09.17
+5
ZA hayo72: Petrol je še EDINA naftna firma v nekdanji tki. socialistični Evropi, ki ni prodana tujcem. A je bil eden resen poskus, da bi se to zgodilo za časa premierstva Nekoga, ki je zdaj glavni v opoziciji. - In žal je edina parlamentarna stranka v Sloveniji, ki je odločno proti prodaji Petrola, ravno Levica. Bodisi, da je komu to všeč ali ne. - Pri slovenskih družbah, katerih lastniki so tujci, je dobiček od tujcev. In tuje naftne družbe v Sloveniji praviloma ne gradijo svoje bencinske servise po vaseh in manjših mestecih, kot ste to gotovo opazili, tako desni kot levi. Komentatorji, kaj od tega ni res?
Brabus
31. 10. 2019 07.06
+7
Me zanima, koliko svojega denarja so vložili v ta Petrol vsi ti vodilni.
Cervantes Saavedra
31. 10. 2019 09.21
+3
Bi sem jim splačalo, zelo dobre dividende deli Petrol.
Rožle2X
30. 10. 2019 21.51
+4
PETROL gre u NULAROL ..
Moj?ica123
30. 10. 2019 21.05
+12
Samo še eno cvetko čakam, da se bo začelo govoriti, da je Petrol bankrot. Potlej pa lahko začnemo zbirati zamaške za žeblje v trugah, katere smo sami iztesali.lp
Komendator
30. 10. 2019 21.15
+0
In od kod tebi zaupni podatki, da uprava ni kriva? Imaš vse dokaze, da je s predvidenimi prevzemi po Balkanu vse čisto?
Moj?ica123
30. 10. 2019 21.22
+6
Frbezar
30. 10. 2019 20.57
+12
No ja, ni prav tezko biti uspesen ce vodis drzavno naftno monopolno druzbo...In ko dobis se scasoma Zokijev kompleks bozanstva in nezmotljiveza, potem gre hitro navzdol
smu?ar1
30. 10. 2019 20.53
+0
.ja kdo pa je tale senecalucius ? Kdo iz NO petrola ?