Gospodarstvo

Reševanje Istrabenza: Petrolova uprava zavrnila banke

Ljubljana, 20. 10. 2009 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Petrol, ki ima v lasti skoraj tretjino Istrabenza, naj bi bankam upnicam predlagal odkup vseh terjatev s 25-odstotnim diskontom, kar naj bi ga stalo okoli 330 milijonov evrov. Želi vse ali nič.

Petrol je slabo tretjino Istrabenza kupil jeseni 2007 in za delež v družbi odštel skoraj 200 milijonov evrov. Zaradi naložbe v Istrabenz je Petrol lani ustvaril 55 milijonov evrov izgube.

Nadzorni svet Petrola se je seznanil s poročilom o stanju in dosedanjih aktivnostih v zvezi z reševanjem naložbe v Istrabenz. Nadzorniki podpirajo prizadevanja uprave družbe, ki je na podlagi temeljite analize zavrnila predlog bank o odkupu dolga Istrabenza s 15-odstotnim diskontom.

"Nadzorni svet podpira prizadevanja uprave Petrola za zaščito premoženja skupine Istrabenz v korist vseh deležnikov Istrabenza ter še posebej v korist Petrola," so po seji nadzornega sveta, ki se je na temo reševanja naložbe v Istrabenza začela že prejšnji teden in "bila zaradi kompleksnosti zadeve prekinjena".

Predsednik nadzornega sveta Petrola Tomaž Kuntarič ocenjuje, da je stečaj kljub njegovemu siceršnjemu mnenju, da ta ni nujno najslabša rešitev, v Istrabenzu najslabša rešitev. "V Sloveniji imamo namreč težavo z vodenjem stečajev, ne znamo jih hitro in učinkovito odpeljati, stečaj finančnega holdinga pa se sploh še ni zgodil," je dejal. Zato je po njegovem mnenju pri Istrabenzu vsaka rešitev, ki ni stečaj, lahko boljša. Banke upnice Istrabenza so se po informacijah Petrolovih nadzornikov še pripravljene pogovarjati o najprimernejši rešitvi in se v zvezi s tem dnevno usklajujejo.

Stavba Petrola
Stavba Petrola FOTO: Dare Čekeliš

Možnost prostovoljne ali prisilne poravnave za Istrabenz po Kuntaričevem mnenju še obstaja, pri čemer opozarja, da je tudi prisilna poravnava glede na delež nekaterih bank še vprašljiva. Nadzorni svet Petrola podpira prizadevanja, da se poišče rešitev za Istrabenz, ki pa naj bo ekonomsko upravičena in pravno korektna.

Časa za reševanje Istrabenza je zelo malo, ocenjuje Kuntarič, "a upanje umre zadnje". Rok za morebitno dopolnitev ali spremembo predloga načrta finančne reorganizacije se izteče 7. novembra, sredi decembra pa poteče rok, ko naj bi se glasovalo o tem predlogu. Kuntarič upa na rešitev za vse deležnike, tako za upnike kot lastnike koprske družbe.

Petrol, ki ima v lasti skoraj tretjino Istrabenza, naj bi bankam upnicam Istrabenza predlagal odkup vseh terjatev s 25-odstotnim diskontom, kar naj bi Petrol stalo okoli 330 milijonov evrov. Družba naj bi bila terjatve 19 bank upnic pripravljena odkupiti le v celoti. Po Kuntaričevih besedah je pomembno razmisliti, ali je tak predlog sploh izvedljiv. "Zaenkrat v zvezi s tem nismo našli rešitve, ki ne bi dodatno obremenila Petrola. Zato uprava Petrola takšnega predloga nadzornemu svetu tudi ni predlagala," je pojasnil. Dodal je, da je glavni problem že zdaj visok dolg Petrola, ki znaša slabe pol milijarde evrov. Petrol se po Kuntaričevih besedah ne more še dodatno zadolžiti.

Berločniku preklicali pooblastilo

Nadzorni svet Petrola je danes tudi preklical pooblastilo Tomažu Berločniku z 19. junija letos za sodelovanje v pogajanjih z bankami upnicami v imenu Petrola. Za doslej opravljeno delo v času od julija do septembra nadzorniki soglašajo s sklenitvijo pogodbe, na podlagi katere mu pripada plačilo z vključenimi vsemi stroški v višini 8.000 evrov bruto na mesec. Kot je znano, je uprava Istrabenza Berločnika v ponedeljek imenovala za prokurista družbe.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
20. 10. 2009 18.01
he,he. kje je sedaj tisti križanovski, ki je naredil profit na Petrolu?
8JASMIN
20. 10. 2009 16.38
ADMIN SI PETROL-SVETELŠEK BREZVEZNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TAJKUN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!