Gospodarstvo

Nadzorniki prvemu možu NLB (še) niso dvignili plače

Ljubljana, 12. 04. 2019 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Matejčič / V.Š.
Komentarji
19

Lani končno privatizirana NLB je leto končala z nekaj več kot 200 milijoni evrov dobička. Lep kos te pogače, natančneje 50 milijonov evrov, si bo že junija odrezala tudi država, ki je še vedno 35-odstotna lastnica NLB, a vseeno dovolj majhna, da je s prodajo padel tudi Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodstva z Blažem Brodnjakom na čelu. Bodo kmalu res segale vse tja do 400.000 evrov?

Iz danes objavljenega letnega poročila izhaja, da je prvi človek NLB Blaž Brodnjak lani zaslužil 192.000 evrov bruto. V to so všteti plača, regres, nagrada, bonitete, povračilo stroškov, torej vse. Ker pa je edini Slovenec v upravi, je bila njegova plača najnižja, saj ima daleč najmanj bonitet.

Nadzorni svet naročil primerjavo plač, a se za povišanje še ni odločil

Ker pa od novembra za NLB Lahovnikov zakon ne velja več, uprava z Brodnjakom na čelu računa na znatno povišico, februarja se je govorilo o 400.000 evrih. V ta namen je po naših podatkih nadzorni svet naročil primerjalno analizo plač v podobnih bančnih skupinah pri nas in v regiji. Kot pravijo neuradni viri, so razlike ogromne, zneski se namreč gibljejo od nekaj 100 tisoč evrov pa menda celo do nekaj milijonov evrov.

Uprava in nadzorni svet bosta delničarjem predlagala, da se del bilančnega dobička in sicer dobrih 142,5 milijonov evrov izplača delničarjem kot dividenda, kar pomeni 7,13 evra bruto na delnico.
Uprava in nadzorni svet bosta delničarjem predlagala, da se del bilančnega dobička in sicer dobrih 142,5 milijonov evrov izplača delničarjem kot dividenda, kar pomeni 7,13 evra bruto na delnico. FOTO: Aljoša Kravanja

Kar ne preseneča, najbolje plačan bančnik v Slovenije, glavni direktor SKB, je leta 2017, za lani podatkov še ni, dobil kar 635.000 evrov.

Nadzorniki NLB se kljub temu danes za dvig plač še niso odločili in morda se do 10. junija, ko bo nadzorni svet dobil štiri nove člane, pretežno ali samo tujce, tudi ne bo. 

NLB se osredotoča predvsem na trge jugovzhodne Evrope

Nadzorni svet je sicer na seji potrdil dve poročili NLB Skupine za lansko leto in sicer letno poročilo o poslovanju ter letno poročilo o družbeni in okoljski politiki. "Obe skupaj kažeta ne samo stabilno in uspešno poslovanje NLB Skupine, pač pa tudi pomembno družbeno vlogo, ki jo ima na trgih jugovzhodne Evrope kot sistemski igralec," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nadzorniki se zaenkrat niso odločili povečati plače vodilnim v NLB.
Nadzorniki se zaenkrat niso odločili povečati plače vodilnim v NLB. FOTO: POP TV

Kot je znano, je NLB Skupina leto 2018 je zaključila z 203,6 milijona evrov neto dobička, k čemur so pomembno prispevale vse hčerinske banke na trgih jugovzhodne Evrope. Prvi nadzornik NLB Primož Karpe je ob tem poudaril: "NLB Skupina kot regijski specialist ostaja osredotočena zgolj na trge jugovzhodne Evrope."

"Jugovzhodna Evropa je naš dom. Tu sta glava in srce NLB Skupine, zaradi česar si želimo in si bomo na vso moč prizadevali, da bo ta regija uspešna," pa je dodal predsednik uprave Brodnjak.

Uprava in nadzorni svet bosta delničarjem predlagala, da se del bilančnega dobička, ki je 31. decembra lani znašal slabih 195 milijonov evrov, in sicer dobrih 142,5 milijonov evrov izplača delničarjem kot dividenda, kar pomeni 7,13 evra bruto na delnico. Preostali del v višini bo ostal nerazporejen. Skupščini so predlagali tudi, da pooblasti upravo, da lahko naslednja tri leta kupuje lastne delnice banke, so še sporočili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
26. 04. 2019 10.01
+1
Berem, da nas Hrvati spet tožijo oz je njihova tožba že pravnomočna. Za dodatnih 200 mio eur. Nikoli konca, mar ne? Po svoje je razumljivo saj je pravna naslednica NLB d. d. Saj se ne motim, mar ne? V novejšem času se hvali z dobičkom, pri tem zanemari kako drago nas je stala dokapitalizacija te luknje brez dna. No, in kot mi plačujemo svoje dolgove je čas, da začne vračati tudi NLB državi. Torej... Vsem nam. Ko bo banka na pozitivni 0, naj vrhovni vodja pride na dan z idejo o višini svoje plače. Prej pač ne. Menim, da zaenkrat na tem področju ni naredil nič oz. bore malo, da ne bom krivična. 🤗
franz1988
25. 04. 2019 19.48
+2
Lohk tud zamaške zberemo.
franz1988
25. 04. 2019 19.47
+1
A bo skrpil skozi mesec?
slovenskidelavec
24. 04. 2019 11.50
+1
Sedaj je privat.
antilevi?ar
18. 04. 2019 18.22
+2
Ubogi,.a bo zdržal do konca meseca? Predlagam, da zbiramo prispevke za reveža.
JanezNovakJohn
16. 04. 2019 14.51
+2
Huje kot vsi tajkuni skupaj so banke. Dovoliti tako nesramne plače ni prebavljivo.
Andree
16. 04. 2019 08.13
+4
Blaž Brodnjak je sin Stanislava Brodnjaka (eksekutorja SDKja in uničevalca delavskih pravic v Mercatotorju) tako,da kakšen oče takšen sin
Zsolt1
16. 04. 2019 08.27
+5
Na posvetu predstavljeni primeri in zbrana dokumentacija vseh društev, ki povezujejo posojilojemalce kreditov v CHF ter Zveze potrošnikov Slovenije potrjujejo, da banke niso ustrezno izpolnile svoje pojasnilne dolžnosti, ravno tako niso upoštevale napovedi ter pričakovanj domačih in svetovnih institucij glede apreciacije švicarskega franka. Banke so imele namreč na razpolago simulacije, s katerimi posojilojemalcev niso seznanile. Te so pokazale, da že sorazmerno majhna in počasna, le nekaj odstotna apreciacija švicarskega franka v primerjavi z evrom na letni ravni pripelje do znatnih negativnih učinkov sprejetega tveganja. Banke doslej v slovenskih sodnih postopkih niso postregle z listinskimi dokazi o izpolnitvi pojasnilne dolžnosti.
Zsolt1
16. 04. 2019 08.38
+7
V primeru, da bi primer dobil epilog pred ESČP in bi to ugotovilo kršitev pravic potrošnikov, bi stroške ravnanja bank nosila slovenska država - IN NE BANKE SAME V luči večine dosedanjih dejanj bank ter izjav Združenja bank Slovenije, ki so polna zmeraj istih ponavljajočih se manipulacij in polresnic, še posebej izstopa stavek, s katerim je islandska raziskovalna novinarka Sigrún Davíðsdóttir zaključila svojo predstavitev na omenjenem mednarodnem posvetu, kjer je pomenljivo zapisala, da ☢️"BANKAM NI MOGOČE ZAUPATI"!
Zsolt1
15. 04. 2019 19.53
+6
Slovenija sodi med države, ki trenutno sodijo na evropski rep reševanja problematike posojilnih pogodb, nominiranih v švicarskih frankih, kljub večletnim prizadevanjem Združenja frank kot civilnodružbene organizacije kreditojemalcev za sistemsko rešitev problema, pa tudi dolgoletnih pozivov Zveze potrošnikov Slovenije. V naši soseščini so sistemsko rešitev že sprejele Madžarska, Hrvaška in Črna Gora. Ob izostanku sistemske rešitve se je večje število slovenskih posojilojemalcev odločilo za sodno pot in vložilo tožbe. Večina sodb v Sloveniji je negativnih, za razliko od Španije, kjer se pričakuje, da bo po zaključenih revizijah okoli 90 % sodb odločenih v korist posojilojemalcev. Sodna pot je v principu odprta za vse posojilojemalce, vendar pa iz socioloških razlogov dejansko zaprta za depriviligirane skupine prebivalstva. Dodatno povečanje števila tožb bi tudi povečalo obremenitev slovenskih sodišč.
Andree
16. 04. 2019 08.32
-4
Nimiuseen
17. 04. 2019 16.07
+0
Misliš, da bi tako smetil tudi, če bi frank padel.
motorka57
14. 04. 2019 15.58
+4
...pa kaj se temu Brodnjaku blodi po tupasti betici.Nam komitentom dviguje provizije,šteje ,ne vaga denarce in izsiljuje ..... Naj še kar vstraja pri povišici,komitenti vas pa pozivam,da dvignemo iz banke prihranke,zapremo račune,pa naj se direktorček .ebla s komer hoče. Tri petine slovenčkov je na minimalcih,tem umskim veleposestnikom je pa vse dovoljeno....
Simoni?
14. 04. 2019 10.26
+4
"Jugovzhodna Evropa je naš dom. Tu sta glava in srce NLB Skupine, zaradi česar si želimo in si bomo na vso moč prizadevali, da bo ta regija uspešna," pa je dodal predsednik uprave Brodnjak, denar ki ga to leglo banditizma dolguje varčevalcem iz jugorepublik naj vrača država iz davkoplačevalskega denarja. Brodnjak bo na račun tega imel 200 milijončkov evrov čistega dobička na leto...
Krainerland
14. 04. 2019 14.50
+1
Simoni?
14. 04. 2019 10.23
+5
Najprej moramo davkoplačevalci še enkrat konkretno dokapitalizirati NLB. Ko bodo državno blagajno zapustile še štiri milijardice ki so jih rdeči baroni odpulili gospodarstvu, bo še direktor NLB prišel na vrsto. Pa ne prej, kot si bodo iz LDS - bankomata malce "opomogli" LMŠ, SMC, ZAAB, SD, Desus in Levica in pohopsali za vsaj tri milijardice nepovratnih evrov za svoje volilne in ostale kampanje.... Grdi Janša pa bo spet moral v Bosno po 400.000 evrov posojila, ki ga bo stranka SDS morala vračati kar sama. Slovenska Idiokracija tako funkcionira že debelih 28 let.... Potem se pa vprašajte še to: zakaj so slovenske plače v gospodarstvu v letrt stoletja ostale na enaki ravni in zakaj je davčna obremenitev plač med najvišjimi v Evropi....trstjepavseenonašpress....
Uporabnik1095190
13. 04. 2019 19.07
+8
Najprej naj vrnejo vse milijone,ki so bili vrženi v njihov žakelj brez dna,začnejo naj ustvarjat konkreten dobiček,potem se naj pa ku***jo,da jim pripada kaj več od tega kar že dobivajo. Kar je že tako ali tako totalno preveč glede na rezultate. Bolj realno bi bilo,da zažnejo razmišljati o znižanju svojih dohodkov,nesposobneži eni.
Brabus
13. 04. 2019 15.24
+4
Ja,pa dober, pa to so res nenasitni. Pa saj ne bo živel 300let
ROMELS
13. 04. 2019 09.59
+21
Vsi komitenti naj vzamejo svoj denar iz bank, pa bo kmalu vse na svojem mestu. Lopovom se ne bodo več cedile sline po tujem denarju.