Gospodarstvo

Nadzorniki zavrnili Možetove navedbe

Koper, 18. 01. 2007 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik uprave Intereurope je nadzornike prepričal, da so bile njegove poslovne poteze dobre.

Anton Može
Anton Može FOTO: POP TV

Nadzorni svet Intereurope se je na današnji seji seznanil z argumenti uprave in dokumentacijo, vezano na navedbe člana Antona Možeta o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju. Ocenili so, da so predstavljeni projekti transparentni in ekonomsko upravičeni, predsednik nadzornega sveta Boštjan Rigler pa je upravo pozval, naj oceni, ali je Možetovo ravnanje družbi povzročilo morebitno škodo. Na podlagi ocenjene škode bo družba zoper Možeta uvedla postopek.

Andrej Lovšin se še ni odločil za koliko bo tožil Možeta
Andrej Lovšin se še ni odločil za koliko bo tožil Možeta FOTO: POP TV

Višina tožbe še visi v zraku

Predsednik uprave Andrej Lovšin je po koncu današnje izredne seje nadzornega sveta Intereurope v Kopru povedal, da bo zoper Možeta vložil ovadbo zaradi kaznivega dejanja obdolžitve ter osebno tožbo zaradi žalitve časti in širjenja neresnic. O višini tožbe se Lovšin še odloča. Poudaril pa je, da o neoporečnem delovanju uprave priča rast delnice Intereurope, čigar vrednost je od imenovanja nove uprave narasla za 19 odstotkov.


Rigler je dejal, da so se seznanili predvsem s tremi točkami Možetovih navedb. Sredstva za segment reprezentance, reklam, sponzorstev in donacij naj bi bila v letu 2006 s 465.000 evri za približno 100.000 evrov nižja kot leto prej, zato je nadzorni svet ocenil, da niso bila nesmotrno porabljena, poudarja Rigler.

O uspešnih poslih in neprimernem ravnanju

Kot ugodnega so ocenili posel posredništva prodaje letalskih kart na Kosovu, ki ga je Intereuropa z Adrio Airways sklenila za nedoločen čas. Ta naložba naj bi se po Riglerjevih besedah namesto v predvidenih šestih, družbi povrnila že po treh letih. Nadzorni svet je obravnaval tudi segment nakupa 50 tovornjakov in ga ocenil kot zelo ugodnega. Tudi sicer nadzorni svet po Riglerjevih besedah povsem podpira delo sedanje uprave, ki se ji je prav danes izteklo leto dni od imenovanja.

Poslovanje z Adrio Airways je bilo po mnenju Riglerja zelo ugodno
Poslovanje z Adrio Airways je bilo po mnenju Riglerja zelo ugodno FOTO: POP TV

Glede delovanja člana nadzornega sveta Možeta je Rigler dejal, da so ga danes nadzorniki opozorili, da njegova ravnanja niso v skladu z dobro poslovno prakso nadzornih svetov. Kršil naj bi osnovna načela delovanja nadzornih svetov, ravnal v nasprotju s poslovnimi interesi podjetja, kršil kodeks o upravljanju delniških družb, kršil svoja pooblastila kot nadzornik in kršil tajnost podatkov. V družbi bodo v prihodnjih dneh ugotovili, ali in kolikšno poslovno škodo je Može Intereuropi povzročil s svojim ravnanjem ter izjavami v medijih in se bodo odločili, ali bodo zoper njega vložili tožbo. O nadaljnjem delovanju Možeta v nadzornem svetu Intereurope bodo odločali lastniki na petkovi skupščini.

Na vprašanje, zakaj so čakali dva meseca na odgovor na Možetove obtožbe, je Rigler odgovoril, da so želeli, da jih uprava podrobno seznani z dejanskim stanjem očitanih nepravilnosti.

Lovšin je komentiral tudi nakup 50 Mercedesovih tovornjakov v višini 2,7 milijona evrov. Poudaril je, da so s tovrstnim koncernskim nakupom družbi prihranili več kot 400.000 evrov.

Koncern Intereuropa je v letu 2006 ustvaril 219,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar za 0,2 odstotka presega načrt in predstavlja šestodstotno rast glede na leto 2005. Družba je tudi ustvarila 8,6 milijona evrov čistega poslovnega izida, v minulem letu pa so v Intereuropi zaposlili tudi 113 novih delavcev, predvsem voznikov.

Za sodelovanje z Adrio Airways na področju prodaje letalskih kart so se odločili, ker želijo klientom na kosovskem trgu, kamor vstopajo, ponuditi celovito logistično storitev. Ta del Intereuropine mreže posluje odlično, saj zaenkrat presega poslovne načrte za več kot 100 odstotkov. Prisotnost na tem trgu je pomembna tudi zato, ker bodo tam v kratkem zgradili pomembno prometnico za področje Jugovzhodne Evrope, avtocesto Drač-Priština.

Komentiral tudi očitke nabave službenih vozil


Lovšin je komentiral tudi očitke o nabavi službenih vozil Intereurope. Dejal je, da so v letu 2006 kupili 16 vozil, med njimi pa ni vozila Audi A8, za katerega član nadzornega sveta Anton Može pravi, da ga ob nakupu niso prijavili nadzornemu svetu. Lovšin je potrdil, da je ob koncu leta 2006 s pomočjo bančnega kredita kupil za 930.000 evrov delnic Intereurope ter tako postal njen 0,6 odstotni lastnik.

Intereuropa bo po Lovšinovih besedah letos prodala 8,33 odstotka lastniškega deleža, ki ga ima v Banki Koper, obdržala pa naj bi 1,66 odstotka delnic te banke.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.