Gospodarstvo

Najbogatejši Slovenci: Iza in Samo Login daleč pred ostalimi

Ljubljana, 14. 11. 2019 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Znana je prva deseterica na lestvici najbogatejših Slovencev. Vrh zasedata zakonca Login, še vedno edina Slovenca z več kot pol milijarde evrov premoženja. 400 milijonov evrov za njima sta Sandi Češko in Livija Dolanc, tretji je še en milijonar iz OutFit7 Marko Pistotnik. Povedano drugače: v prvi trojici, skupaj težki milijardo in 195 milijonov evrov, tudi letos ni sprememb.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 100 najbogatejših Slovencev
    02:44
    Iz SVETA: 100 najbogatejših Slovencev
  • Iz 24UR: Skupno 5,6 milijarde evrov
    03:32
    Iz 24UR: Skupno 5,6 milijarde evrov
  • Iz 24UR ZVEČER: Lestvica najbogatejših
    04:12
    Iz 24UR ZVEČER: Lestvica najbogatejših
  • Iz 24UR ZVEČER: Sandi Češko o lestvici najbogatejših
    05:06
    Iz 24UR ZVEČER: Sandi Češko o lestvici najbogatejših
Revija Manager z lestvico 100 najbogatejših Slovencev izide jutri, prvih deset pa je znanih že danes.

Na vrhu lestvice najpremožnejših Slovencev ni sprememb, že šesto leto zapored tam kraljujeta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7 Iza in Samo Login. S 689 milijoni evrov sta za skoraj 400 milijonov prehitela Sandija Češka in njegovo partnerico Livijo Dolanc na drugem mestu. 

Zakonca Login sta januarja 2017 podjetje za milijardo dolarjev prodala kitajskemu holdingu United Luck Group in se preusmerila na povsem drugo poslovno pot. V zadnjem času namreč investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne, so sporočili iz uredništva Managerja, kjer nastaja lestvica 100 najbogatejših Slovencev. 

Zakonca Login sta še vedno edina Slovenca z več kot pol milijarde evrov premoženja.
Zakonca Login sta še vedno edina Slovenca z več kot pol milijarde evrov premoženja. FOTO: POP TV
Iza in Samo Login imata več premoženja kot drugi, tretji in četrti na lestvici skupaj.

55-odstotni delež v svojem podjetju Studio Moderna sta pred kratkim prodala tudi Sandi Češko in Livija Dolanc. Koliko sta dobila zanj, ni znano. Njuno premoženje sicer ocenjujejo na 296 milijonov evrov, kar je nekoliko manj kot lani. Obdržala sta del podjetja, ki se ukvarja z naprednimi ležišči, kupnino nameravata porabiti za osvajanje ameriškega trga. 

Podobno kot na prvem in drugem tudi na tretjem mestu ni sprememb – tam je še vedno 210 milijonov evrov "težak" Marko Pistotnik, ki je tako kot zakonca Login obogatel s podjetjem OutFit7.

Sandi Češko skupaj s partnerico Livijo Dolanc zaseda drugo mesto na lestvici najbogatejših.
Sandi Češko skupaj s partnerico Livijo Dolanc zaseda drugo mesto na lestvici najbogatejših. FOTO: POP TV

Z lanskega šestega se je na četrto mesto povzpela družina Lah, pod palcem imajo 169 milijonov evrov. Igor Lah, ki je obogatel z zbiranjem lastninskih certifikatov državljanov, je lastnik ciprske družbe Ampelus Holding, ta pa ima v lasti Steklarno Hrastnik. 

Joc Pečečnik, ki je od lani izgubil kar petino premoženja, je s 155 milijoni na petem mestu, na šestem pa je s 135 milijoni Igor Akrapovič. Tatjana in Albin Doberšek iz podjetja Engineering Dobersek sta zasedla sedmo mesto na lestvici najbogatejših Slovencev. Za njima sicer ni poslovno najbolj spodbudno leto; medtem ko so lani njuno premoženje ocenjevali na 183 milijonov evrov, jima letos pripisujejo "le" še 126 milijonov. 

Damian Merlak, ki je obogatel s kriptovalutami in denar med drugim vložil v hotele ob Bohinjskem jezeru, je z le dvema milijonoma manj na osmem mestu. Na devetem je novinec v deseterici Franc Frelih, dolenjski poslovnež, ki je začel z izdelovanjem folij in plastičnih vrečk, danes pa med drugim obvladuje Tovarno olja Gea in mirnsko Dano. 

Damian Merlak je najbogatejši slovenski milenijec.
Damian Merlak je najbogatejši slovenski milenijec. FOTO: POP TV

Deseterico zaključujeta Dari in Vesna Južna s 111 milijoni evrov, ki prek družbe Perspektiva FT obvladujeta več podjetij, med drugim sevniško tekstilno podjetje Lisca in novomeškega gradbenika CGP. Zanimivo, prav zaradi oškodovanja slednjega za 4,5 milijona evrov ter pranja denarja je bil Dari Južna pred leti obsojen. V zapor mu ni bilo treba, s sodiščem se je pogodil za 1.260 ur družbeno koristnega dela in plačal 1,31 milijona evrov kazni. V dobrodelne namene je moral različnim bolnišnicam odšteti še 187 tisočakov.    

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Menjave

Na letošnji lestvici je en novinec in deset ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. Menjav je tako največ v zadnjih štirih letih. Po eno- ali večletnem premoru so se vrnili: Andrej Slokar (Incom), Arion in Tiara Habestor (Armeton), Marino in Marjeta Furlan (Intra Lighting), Miha in Jure Šmarčan (ADK), Frederik Čeček (ADK), Bogdan Špes (ADK), Vili Šumer (ADK), Sonja Gole (Adria Mobil), Lado Kastelec (Avtotransporti Kastelec) in Iztok Špan (Tajfun Planina).

Omenimo naj še Boštjana Bandlja, ki mu je že drugo leto zapored uspel največji skok. Tokrat za 150 odstotkov oziroma 60 milijonov evrov, na 98,8 milijona. Bandelj je ustanovitelj ekstremno rastočega podjetja Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Prihodki in dobiček podjetja zelo nihajo, zato je ocenjevanje še posebej oteženo, so sporočili avtorji lestvice.   

Skupno premoženje nekoliko manjše kot lani

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost je upadlo, so sporočili iz uredništva Managerja. "Znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji: premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 22,2 milijona evrov (lani 24,2 milijona evrov).

"Premoženje, ki ga vrednotimo za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, kar pet med prvimi enajstimi najbogatejšimi denimo, v skupni vsoti premoženja vseh 100 najbogatejših Slovencev narašča delež kupnin, letos te pomenijo že približno četrtino," so še pojasnili.  

Kot zanimivost so dodali, da so na lestvici vse bolj zastopani ustanovitelji garažnih podjetij, "ki so po letih neprestanih vlaganj razvili podjetja do te ravni, da so vredna več deset milijonov evrov". 

Pri pregledu bilanc podjetij v lasti najbogatejših so avtorji Managerjeve lestvice ugotovili še, da so številna tako rekoč nezadolžena. "Še več, na bančnih računih imajo več milijonov, v ne tako redkih primerih celo več deset milijonov evrov," so dodali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnsonJohnson
10. 01. 2020 14.44
+2
eni s teh lestvicso hudi frajerji, drugi sumljivi do amena, tud Login je prodal najdi si za odskočni milijon evrov drzavnemu Telekomu, ker drugih kupcev ni bilo. Makl se zamislite o tem. Pa tudi drugi s prodajo najvecjega kitajskega bullshita zame pac ni nek dosezek. Veliko njih, z malo manj premozenja, pa se vedno z ogromno, pa je res frajerjev. Ala Akrapovic, Batagelj, Pipistrel itd itd
buhibatina
22. 11. 2019 09.12
+6
Ta lestvica je dimna bomba za nas rajo. Marsikateri manjka in za marsikoga je ocena premoženja res zgrešena.
zmago56
16. 11. 2019 19.37
+21
Lepo in koristno bi bilo, če bi se novinarji potrudili in si upali objavit še lestvico 10 največjih lopovov v Sloveniji.
Domendo
17. 11. 2019 11.52
+1
Bi se javno stepli med sabo pred kamerami in zraven kričali jaz sem največji. Spet drugi ne laži jaz sem večji.... lestvica nebi bila regularna, ker najbolj močan ni nujno, da je najbolj bogat.
TruthFreedom
16. 11. 2019 15.43
+14
Iskrene čestitke vsem bogatim, predvsem tistim, ki so si svoje bogastvo prigarali na pošten način. 👏👍 Me je pa na lestvici zmotilo eno ime (drugih podjetij ne poznam oz ne pounam nikogar, ki bi bil v njih zaposlen). Zmotil me Lah, lastnik Steklarne Hrastnik. Kot prvo, kakor je napisano, ni vse pošteno. Kot drugo in na nek način še bolj pomembno... Je kdo vprašal delavce iz Steklarne Hrastnik kakšno plačo imajo in kako živijo?
bus303
05. 12. 2019 08.34
+2
eFranjo
05. 12. 2019 19.48
+11
lastniki miljonarji, delavci pa na minimalcih. fuj banda parazitska
Transformerji
15. 11. 2019 12.51
+12
Mene pa zanima, ali imajo svoje premoženje v Sloveniji ali v tujini? Kajti pomislil sem na tisti zemljevid pokrajin, ki si ga je zamislil Državni svet - Kajmanski otoki?
trumpet2018
15. 11. 2019 09.07
+21
naj prosim razložijo novinarji pri reviji Manager, kako so ugotovili , koliko bitcoinov ima Merlak na vseh svojih kripto hardware denarnicah, te podatke ima namreč samo on, njihova metodologija ni vredna piškavega oreha, in ta vrstni red si lahko nekam zataknejo, o kripto tehnologiji pa tako nimajo pojma, tako da škoda besed. Bitcoin je deloma anonimen, če pa uporabljaš npr. monero, potem so transakcije neizsledljive in tega se centralne banke bojijo kot hudič križa, ker ne bodo imeli več monopola in nadzora, zato pa tako napadajo bitcoin, ker vedo da se jim ćas izteka
bebo3
15. 11. 2019 08.35
+12
men sta bla vedno smešna s tem lončkom kave v rokah :)
setisfekšn
15. 11. 2019 08.24
+4
Joc Pececnik ima sigurno vec premozenja!on ne more imeti skoz isto ppoleg tega ima najvecjo prodajo in zagotovo zelo uspesno v zda!!!
LaFemme
15. 11. 2019 08.14
+3
janko jereb
15. 11. 2019 07.56
+20
Od lani 10 najbogatejših je 5 že prodalo svoje firme in vprašanje, če ni to samo brisanje sledi za seboj zaradi divjega lastninjenja, ko imaš kar naenkrat kup lastnine in milijone za katerimi javnost brska od kod izvirajo - res zoprno. Tudi zadeve okrog Laha so kar potihnile ??
eFranjo
05. 12. 2019 19.53
+4
na pošten način niso prišli do takega denarja v tako kratkem času. zato je logično da kao prodajajo svoje uspešne firme, v resnici pa samo brišejo sledi
WestCoast
15. 11. 2019 07.06
+13
Koliko teh "bogatih" je pa dalo za malega Krisa?? Ugibam..niti eden. Ponudil se je srb Miodrag Kostič! Naše bogate riti pa si ble tiho da nebi blo treba kaj donirat#
bebo3
15. 11. 2019 08.36
+0
Domendo
15. 11. 2019 08.53
+3
Pozabil si dodati volite Jankoviča. In če bi vsi ponudili prevoz bi lahko vsaj izbirali od koga bodo vzeli lepo gesto. Jaz bi vzel od najbolj poštenega. Ko pa nebi izbral srba, bi pa bila diskriminacija.
Kollerik
15. 11. 2019 12.26
+2
LedenaGora
14. 11. 2019 21.56
-1
uspeli so na svoje roke che nochete delat pr delodajalcu si sami odprite sp in delajte! seveda tega nechete ker je lazhje jokat nad delodajalci da ne plachajo dost in ležite v sluzhbah! che bi bli pridni bi veliko vech dosegli kot ste che ste v proizvodnji! to nepomeni da vas kradejo le kupjo vas za mesec in za toliko kot se zmente se prodate! nevem zakaj se drzhava umesha v plache ker to bi moral bit svobodni tok!
bebo3
15. 11. 2019 08.36
+4
Admin je Kekec
15. 11. 2019 09.08
+3
eFranjo
05. 12. 2019 19.54
+0
Krainerland
14. 11. 2019 21.47
-4
v cerkvi učijo kdor nima jezusa je reven in ubog. bo nekaj na tem ja.
CestniKolesar370Wattov
14. 11. 2019 21.41
+37
Berem komentarje, spoznal sem pet stvari. 1. Reveži nesejo vse v zemljo, bogati pa ne. 2. Vsi bogati so nesrečni. 3. Bogati morajo vedno gledati za hrbet. 4. Bogati imajo konstantno slabo vest, ker so bogati, zato tudi niso srečni. 5. Vsi bogati so lopovi. Ni mi pa jasno, zakaj potem reveži jokate?
Kollerik
15. 11. 2019 12.28
+0
Milton... ko pa je revež?...ker so očitno nadpovprečno nadut, si jok zamenjal za opisovanje situacije... nič novega pri tebi
mkmorfius
19. 11. 2019 08.48
+4
neka firma iz zda je "izračunala" da si najbolj "srečen" če imaš nekje $50k letne plače ker se mi zdi za mene, navadnga človeka, res čist dost... vse kar je več pol se pa začnejo dogajat tvoje navedene točke... In vsi v tisti firmi majo isto plačo, tut tajnica...
JohnsonJohnson
10. 01. 2020 14.40
mkmorfius, do podobne ugotovitve sem prisel ze pred leti sam. Mislim da še za kaksno tretjino manj, če govorimo o neto znesku. Pri 10ih jurjih na mesec so ze vsi zapufani, pecejo jih lizingi za drage avte in jahte. 100% se strinjam s tem.
komarec
14. 11. 2019 21.15
+4
Pa saj sta revčaka, no.
Naglič
14. 11. 2019 20.25
+49
Precej bolj zanimiva bi bila lestvica 100 največjih plačnikov davkov v Sloveniji.
dannyer
14. 11. 2019 20.58
-10
so večinoma ljudi v 5,4,3 in 2 razredu. naj več po velkkosti prispeva 2 razred. če pa gledamo na osebu . prvi nekje nad 200. potem pa 2 razred nekej nad 2210 na zavezanca 3 razred 8610 na zavezanca in 4 razred 46810 ma zavezanca podatki so iz 2016. takrat so v blagajno prispevali 1 razred 210milijonov, 2 razred 830 milijonov, 3 razred 696 milijonov in 4 razred 172 milijonov. bolj ko si upešen več plačaš. tako pač je in leve laži ne držijo da rvni več plačujejo to ne velja ne za zda ine zaslovenijo in ne za eu.
dannyer
14. 11. 2019 21.52
+2
vidim da nekateri nimajo pojma kok davki in dohodnina deluje. še enkrat naj revnejši ne plačajo toliko dohodnine kot drugi. podatke sem dal z leta 2016. sedaj imamo 5 razredov. a kljub temu prvi razred ni večji od drugega po plačilo je pa prvi večji po številu ljudi.
Kollerik
15. 11. 2019 12.27
+1
Milton...ker so očitno nadpovprečno nadut, si jok zamenjal za opisovanje situacije... nič novega pri tebi
Marjan Smrekar
15. 11. 2019 15.08
+1
Meni to ni zanimivo. To pomeni, da ugotavljamo, kdo je prisesan na kakšno dobro plačano službo. Mene v podjetništvu bolj zanima kolikšen delež zaposlenih imajo v Sloveniji, komu so še preskrbeli službo, ...
mfs5
14. 11. 2019 20.20
+0
Kako ste folk bolani ljubosumni... To je bolezen ki se je ne da ozdravit.vsi tisti ki ste ljubosumni ne boste nikoli odprli podjetja in delali. Za to potrebujete pamet ki vam pa manjka. Če so bogati vam ni prav če niso vam ni prav. Za vas je življenje sam za nakladanje in tekoči trak a pozabljate da če si še reven rodil nisi kriv če si pa reven umrl pa si. Večinoma vas je revnih v glavah ker ne privoščite uspeha drugim. Ce se js ne motim je bila v času loginovi plača pri njih cca 3k plus in ne manj.. Tko da je.... se
komarec
14. 11. 2019 20.50
+14
Pa kdo jim je fouš, naj imajo kar hočejo. Razlika je v tem, da mene glava ne boli kam bom investiral 100 M€, ali se bo obrestovali ali...... Jaz sem zadovoljen s tem kar imam. Ne razumem pa v čemu je poanta, da tu gor objavljajo kdo je najbogatejši itd. Vsak svoj križ nosi.
periot22
14. 11. 2019 21.10
+8
Domendo
15. 11. 2019 09.37
+0
Dobro je, da objavijo. Nekateri ljudje sanjajo, da bodo obogateli. In tu imajo informacije, da se da. Ti se pa lahko zapreš v sobo in tuhtaš, kako to, da se ljudje vozijo v avtomobilih, letalih, motorju, z jahto... poanta je, če bi vsi razmišljali kot ti bi vsi bili revni.
eFranjo
05. 12. 2019 19.59
jezeran
14. 11. 2019 19.39
+13
Ni vse v denarju, naj imajo, grdi so vseeno
Uporabnik483970
14. 11. 2019 20.01
+17
Res je, nekaj je še v zlatu in diamantih...;)
oježeš
14. 11. 2019 21.39
+14
Res je, da ni vse v denarju. Kdor ga pošteno služi naj ima kar želi imeti. Bolj pomembno je, da daje zaposlenim solidno plačo. Bi bilo pa bolj zanimivo branje, kdo je bogataš, ki je obogatel s krajami in kaj bodo naredile ustrezne službe z njim.
Lisec7
14. 11. 2019 19.36
+40
zdaj pa dajte še lestvico najrevnejših 500.000 slovencev!!
bikoborec69
14. 11. 2019 19.04
+14
Jaz jima želim še mnogo uspeha. Slovenija potrebuje več takšnih uspešnih zgodb.