Gospodarstvo

Nakupi po ugodni ceni

Mannheim, 18. 10. 2008 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni skladi z Bližnjega vzhoda in Azije kupujejo vse več delnic evropskih in ameriških podjetij, ki jih je trenutno zaradi finančne krize mogoče dobiti po ugodni ceni.

Padec tečajev na borzi
Padec tečajev na borzi FOTO: Reuters

Državni skladi z Bližnjega vzhoda in Azije aktivno kupujejo delnice evropskih in ameriških podjetij. Zaradi finančne krize jih je namreč mogoče dobiti po ugodni ceni. Že v letu 2007 so za te namene investirali več kot 43 milijard evrov, ugotavlja Center za evropske gospodarske raziskave (ZEW) iz Mannheima.

V letošnjem prvem polletju so državni skladi iz držav izvoznic nafte ter Azije kupili že za 21,6 milijarde evrov delnic evropskih in ameriških koncernov. Eden od največjih investitorjev, državni sklad Government of Singapore Investment Corporation, ki je pred kratkim za slabih sedem milijard evrov kupil delež v švicarski banki UBS, je s 4,7 milijarde evrov  vstopil v ameriški finančni koncern Citigroup.

Zelo aktivno se je nakupov lotil tudi državni sklad Kuwait Investment Authority, ki je kupil za 4,4 milijarde evrov delnic ameriške investicijske banke Merrill Lynch in vložil 566 milijonov evrov v uvrstitev družbe za finančne storitve Visa na borzo.

Državni skladi so tudi solastniki evropskih in ameriških borz. Sklad Qatar Investment Authority ima tako v lasti 20 odstotkov borze v Londonu LSE in deset odstotkov skandinavske borze OMX. Državni sklad Dubai International Financial Centre pa je pred kratkim od borze Nasdaq kupil 28 odstotkov londonske borze.

Na seznamu državnih skladov ali podjetij pod državnim nadzorom pa po podatkih analitikov niso le podjetja iz finančne panoge, temveč tudi iz industrije. Tako je arabski državni koncern Saudi Basic Industries pred kratkim prevzel nadzor nad ameriškim proizvajalcem umetnih mas GE Plastics. Državni skladi prav tako kupujejo delnice hotelskih verig in proizvajalcev luksuznih blagovnih znamk, kot sta denimo Aston Martin in Bulgari.

Umirjen konec tedna na Wall Streetu

Wall Street
Wall Street FOTO: Reuters

Čeprav so osrednji indeksi newyorških borz v petek nazadovali, pa je bil padec po dveh tednih divjanja dovolj umirjen, da rezultat analitikov ni zaskrbel. Poleg tega pa so vsi indeksi končali višje na tedenski ravni in kot kaže se je panika zaradi finančne krize umirila.

Nadaljuje pa se zaskrbljenost zaradi posledic na gospodarsko rast. Indeks Dow Jones je v ponedeljek porasel za rekordnih 936 točk, v torek zmerno nazadoval, v sredo spet zgrmel za 733 točk, v četrtek skočil za 401 točko, v petek pa umirjeno nazadoval za 127 točk, potem ko je večino dneva jadral v zelenih pozitivnih številkah. V primerjavi s tednom prej, ki je bil najslabši v zgodovini Wall Streeta in je izginilo v zrak 2400 milijard dolarjev papirnatega premoženja, je bil zadnji teden še kar uspešen.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.