Gospodarstvo

Namesto državne pomoči nož v hrbet

Ljubljana, 17. 06. 2021 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
663

Skoraj 7100 zavezancev mora državi vrniti pomoč, ki so jo prejeli v obliki mesečnega temeljnega dohodka. Sredstva, ki so bila namenjena za plače zaposlenih na čakanju. Denar, ki ga zavezanci nimajo. Eno takšnih je podjetje Lečnik z več kot stoletno tradicijo, ki mora vrniti kar 35.000 evrov pomoči, čeprav je bila zaradi vladne prepovedi obratovanja gostilna zaprta več kot pol leta, deset zaposlenih pa je lastnik poslal na čakanje. Ker gre za mešano podjetje, ki ima poleg gostilne še mesnice, skupaj pa zaposluje 32 oseb, njihov skupni upad ni presegel 20 odstotkov, kar je meja za pomoč. "To se mi ne zdi pošteno. Slabše smo poslovali, zdaj pa smo kaznovani," pravi Andraž Lečnik. Rešitev bi bila individualna obravnava, a posluha zanjo med pristojnimi ni.

Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar že vse od prvega vala epidemije opozarja na slabo urejen sistem državne pomoči. Namreč, interventni zakoni, ki jih sprejema vlada – v pripravi na sprejem je PKP 9, danes naj bi o tem odločali tudi na vladi, so mnoge podjetnike pahnili v nemogoč položaj, saj morajo pomoč, ki so jo prejemali med prepovedjo poslovanja, sedaj vračati. In teh ni malo. Po podatkih Finančne uprave RS (Fursa), ki so bili zbrani 27. maja letos, mora mesečni temeljni dohodek vračati kar 7093 zavezancev v skupnem znesku dobrih 13 milijonov evrov. Sicer je do 27. maja mesečni temeljni dohodek dobilo 56.000 zavezancev v skupnem znesku 350,3 milijona evrov, kar pomeni, da mora pomoč vračati okoli 13 odstotkov zavezancev. 

V prvem valu od marca do maja je mesečni temeljni dohodek prejel 51.501 različen zavezanec v skupnem znesku 83.213.715,36 evra. 

V drugem valu od oktobra do decembra je mesečni temeljni dohodek prejelo 37.985 različnih zavezancev v skupnem znesku 117.274.694,70 evra. 

V obdobju od januarja do marca letos pa je mesečni temeljni dohodek prejelo okoli 40.000 različnih zavezancev v skupnem znesku 119,7 milijona evrov. 

Podatki za obdobje april–junij še niso končni, saj pomoč nakazujejo v treh tranšah. V prvi tranši je pomoč prejelo 28.664 upravičencev v skupni višini 30,1 milijona evrov. 10. junija je mesečni temeljni dohodek prejelo 31.166 upravičencev v skupni višini 35,9 milijona evrov, zadnja tranša sledi 10. julija.

Zahtevajo brezpogojno pomoč

"Temeljna ugotovitev je ta: če ti nekdo prepove opravljati dejavnost in ob tej prepovedi daš svoje zaposlene na čakanje, potem mora biti pomoč brezpogojna," je jasen Cvar. A pri nas sistem pomoči ne deluje tako. "Hrvaška in Avstrija niti z davčnimi dolgovi nista pogojevali državne pomoči," opozarja Cvar in dodaja, da smo v Sloveniji našli nek sistem upada prometa. "Ne glede na upad prometa je treba tistim, ki se jim je z odlokom prepovedalo opravljati dejavnost, nuditi vsaj nadomestilo za čakanje na delo."  Z nadomestilom so podjetniki reševali usodo delavcev, pravi Cvar, ki opozarja na absurd, ki so mu sedaj izpostavljeni številni podjetniki. "Delavce želim obdržati, ne bom jih odpustil, država bo za to čakanje poskrbela, jaz pa, če sem potem v nadaljevanju leta ustvaril prihodke, zaradi česar sem prišel pod to mejo, ki jo je postavila vlada, pa moram sedaj vrniti ta denar. A tega denarja podjetnik nima, ker je šel delavcem za plače. Od kod bo sedaj podjetnik dobil ta denar?" se sprašuje Cvar in dodaja, da bo z vračilom teh sredstev podjetje v bistvu izplačalo dvojne plače. 

Zaradi nesmiselnih pravil morajo pomoč vračati tudi tisti, ki so zaradi prepovedi in omejitve obratovanja poslovali precej slabše.
Zaradi nesmiselnih pravil morajo pomoč vračati tudi tisti, ki so zaradi prepovedi in omejitve obratovanja poslovali precej slabše. FOTO: Dreametime

Po trenutni zakonodaji (gre za interventni ukrep, ki ga je vlada sprejela s paketom PKP5) je pomoč pogojevana z upadom prihodka, ki mora znašati najmanj 20 odstotkov. "Največji problem predstavljajo dejavnosti, ki so bile na tej meji. To predstavlja še vedno takšen upad prometa, predvsem v gostinstvu, kjer je dodana vrednost nizka, kar pomeni, da se ustvarja dobiček maksimalno do 10 odstotkov, če gledamo povprečje. To pomeni, če ima nekdo ob teh obstoječih stroških 20 odstotkov upada, so to že precej rdeče številke. In potem sedaj vlada zahteva vračilo vseh teh pomoči," je zgrožen Cvar.

Udarec za mešana podjetja

Drugi problem so tako imenovana mešana podjetja, kjer imajo na primer gostilno in še nekaj trgovin. Takšno je podjetje znane koroške družine Lečnik, ki ima več kot stoletno tradicijo. Za 24ur.com je Andraž Lečnik opisal situacijo, v kateri so se znašli in je po njegovem mnenju izredno nepoštena. "Smo družinsko podjetje, sedaj ga vodi že četrta generacija. Od leta 1918 deluje gostilna, leta 1990 smo se razširili še z mesarijami. Trenutno imamo 32 zaposlenih," pripoveduje Lečnik. Od Fursa so dobili zahtevek, da morajo vrniti kar 35.000 evrov, to pa je denar, ki je šel za plačilo delavcem, ki so bili zaradi prepovedi obratovanja gostilne na čakanju in ga podjetje nima.

Lečnik mora vrniti 35.000 evrov pomoči, kar ga postavlja v hudo stisko. Prav tako mora poskrbeti za plačilo regresa za zaposlene, prav tako letos izpadejo iz sistema pomoči. Lani je njihovo podjetje imelo 200.000 evrov izgube, za polovico leta, ko je bil gostinski del zaprt, pa so imeli kar 40.000 evrov izgube. 

Kot pojasnjuje Lečnik, so zaradi prepovedi obratovanja gostilne lani utrpeli kar 52-odstotni izpad prihodkov. Ker pa gostilniški del predstavlja 14 odstotkov prometa celotnega podjetja, je bil skupni upad prometa seveda manjši. Zaradi tega niso presegli določenih 20 odstotkov upada in morajo sedaj vračati pomoč. "To je izredno nepošteno. Nismo delali bolje kot prejšnja leta, zdaj pa smo kaznovani, ker se nas ne obravnava individualno, pač pa se upošteva celotno podjetje," opozarja. V gostilni imajo zaposlenih 9 do 10 oseb. Ker je država z odlokom prepovedala obratovanje gostinskega dela, se je Lečnik odločil, da zaposlenih ne bo odpustil, pač pa jih je poslal na čakanje. "Nismo hoteli izgubiti ekipe," pravi in dodaja, da gre večinoma za osebe, ki imajo družine in bi brez čakanja na delu težko preživele. Zdaj pa so dobili zahtevek za vračilo kar 35.000 evrov, kar je pravi kriminal, dodaja Cvar, ki opozarja, da je takšnih mešanih podjetij, ki so sedaj v hudi stiski, kar precej. "Ves čas smo opozarjali in poskušali Mateja Lahovnika prepričati, da je treba po stroškovnem mestu ugotoviti, da je tisti del zaposlenih, ki so bili dejansko na čakanju zaradi prepovedi obratovanja, dejansko upravičen do pomoči," pravi Cvar in dodaja, da posluha od vlade ni. 

Demotivacija podjetnikov: delajte manj, da boste bolje prišli skozi 

V podjetju Lečnik so naredili analizo, kako bi bilo, če bi imeli dve ločeni podjetji in ne skupnega. Kot pravi Lečnik, bi bili v tem primeru upravičeni do več kot 140.000 evrov pomoči, tako pa jo morajo sedaj vračati. A kje naj dobijo denar? Poleg vračila pomoči morajo do konca meseca zaposlenim poravnati še regres, vlada pa še ni sprejela PKP 9, s katerim naj bi država krila tudi del sredstev za regres. "Se bomo pritožili in zahtevali individualno obravnavo," pravi Lečnik, ki pa ni najbolj optimističen glede uspeha pritožbe, saj so na te anomalije pristojne opozarjali že dlje časa. Denarja ni, preostane jim le, da najamejo kredit, pa še to je vprašljivo, če ga bodo na lanske finance sploh dobili. Če ne plačajo prvega od šestih obrokov, pa jim bodo blokirali račune, kar pomeni, da ne bodo mogli poslovati. To pa za 32 zaposlenih pomeni najhujše.

Mesečni temeljni dohodek prejemajo tudi verski uslužbenci, in sicer v višini 700 evrov. A zanje vlada ni določila nikakršnih pogojev, pod katerimi bi morali to pomoč vračati.

"Pri nas bi bilo bolje, da bi podjetnik utajil promet," je jezen Cvar. "Kaj pravzaprav želimo s takšnimi pogoji pokazati ljudem? Demotivirati želimo ljudi. Delajte manj, pa boste bolje skozi prišli."  Vladi zato predlagajo, da se takoj preneha z zahtevki za vračilo, da se vsem omogoči individualna obravnava, kar niti ni tako zahtevno, pravi Cvar, Lečnik pa mu pritrjuje. "Imamo 150 do 200 obrtnikov in mešanih podjetij, ki so imeli padec prometa okoli 15 do 17 odstotkov, ker so bili aktivni. Naj se zato individualno določi, ali zgolj sorazmerni delež vračila ali da se po stroškovnem mesecu ugotovi, da je v mešanem podjetju del, ki je imel onemogočeno poslovanje, upravičen do pomoči,"  predlaga Cvar, Lečnik pa dodaja: "Takšna individualna obravnava sploh ni zahtevna. Lahko pogledajo davčne blagajne, pa jim bo vse jasno."

Furs opozarja, da za individualno obravnavo ni zakonske podlage

Seveda smo povprašali na Fursu, ali bi lahko uvedli takšno individualno obravnavo. Dobili smo sledeč odgovor: "Glede več dejavnosti dodajamo, da se prihodkovni pogoj za upravičenost do predmetnega ukrepa računa na ravni poslovnega subjekta in ne na ravni njegovih posameznih dejavnosti. Interventna zakonodaja določa pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za prejem sredstev in pogoje, na podlagi katerih sredstev ni treba vračati (upad prihodkov) in v okviru teh pogojev ni zakonske podlage za individualno obravnavo, na podlagi katere se ti pogoji ne bi upoštevali."

 "Takšna renomirana podjetja, kot je Lečnikovo, ki več generacij dela uspešno, s tem zahtevkom za vračilo pomoči dobi nož v hrbet, s čimer je ogroženo podjetje, ki je desetletja delovalo uspešno. Če nekdo tega ne uvidi, da je v tem sistemu nekaj hudo narobe in da je treba nujno to spremeniti, potem je to največja sramota," je jasen Cvar.

Vlada, ki se zadnje mesece hvali, kako je uspešno z ukrepi pomagala malemu gospodarstvu, je mesečni temeljni dohodek opredelila kot enega ključnih ukrepov vlade za pomoč. V drugem valu, ko je bila zaprta praktično vsa storitvena dejavnost, so bili samozaposleni upravičeni do 1100 evrov pomoči na mesec. Vlada pa je s podaljševanjem epidemije podaljševala tudi ta ukrep. Nazadnje do konca junija.

Zakaj se ne znamo zgledovati po tujini?

Cvar opozarja, da bi lahko Slovenija samo čez mejo pogledala, pa bi bilo marsikomu na vladi jasno, kako se to dela. "Avstrijci imajo na spletu vse natančno pojasnjeno, vse je pregledno in pošteno. Za vsak posamezni mesec prepovedi poslovanja dobi podjetnik različna nadomestila za izpad prometa, za plače zaposlenih, celo napitnina se v turizmu daje 100 evrov na mesec za zaposlene. Popolnoma druga slika," pravi Cvar, ki se sicer zave, da Slovenija nima toliko sredstev kot naša severna soseda, pa vendar sedanji sistem pomoči v Sloveniji ni ustrezen. "Predlagali smo, da se nižji odstotki nadomestijo za izpad prometa, in sicer 10 odstotkov od upada prometa. Neko gostinsko-turistično podjetje, ki je imelo lani 25 odstotkov izpada, bi dobilo 2,5 odstotka od prometa v letu 2019. Če so leta 2019 imeli 100.000 evrov prometa, bi za izpad tako dobili 2500 evrov," pojasnjuje Cvar, a njihovi predlogi niso upoštevani.

PKP 9: 'Izpad prometa, kar bi moral biti osnovni ukrep, so popolnoma izključili'

Cvar opozarja, da je temeljna naloga interventnega zakona pomoč tistim, ki so zaradi ukrepov utrpeli izpad prometa. To je temelj interventnega zakona, a tudi načrtovani PKP 9 tega ne prinaša. "V okviru interventnega zakona PKP 9, ki je bil prvotno namenjen, da bo ta zgolj za turizem, a so sedaj to razširili, so si obrtniki izborili, da se pokrije letošnji regres za zaposlene. Namesto da bi z zakonom pokrili izpad prometa, pa so si izmislili novo izdajo bonov v višini 120 evrov, kar je 250 milijonov evrov težek ukrep. Izpad prometa, kar bi moral biti osnovni ukrep, pa so popolnoma izključili, saj so postavili kriterij 65 odstotkov izpada, kar pomeni, da več kot osem mesecev nek gostinec ne bi smel nič delati. Pri čemer se ve, da ima večina gostincev od 20 do 40 odstotkov izpada," je jasen Cvar.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (663)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekmovalec@yahoo.com
03. 04. 2022 11.56
+1
VSI NA VOLITVE, da se rešimo te izdajalske, izkoriščevalske ba*de, ki nas uničujejo in prodajajo že 30 let! Zdaj bi pa še zgodovino spreminjali ti domobranski klero-fašisti!
Baltic
20. 06. 2021 19.21
+1
Samo jokanje. Na obali kafici nabito polni racuni pa se ne izdajajo in okrog prinašajo državo, potem pa še hočejo dodatke
Odgovor_je_enak_prejšnjemu
19. 06. 2021 14.23
+2
350 milijonov pomoči podjetjem. Morajo vračati. Na drugi strani pa 600 milijonov javnemu sektorju korona dodatkov in tega nihče ne rabi vračati.
kurcvasgleda01
18. 06. 2021 19.33
+1
Gostilne so prejele taksne zneske da se jih vecina obnavlja.. Glede na objavljen prispevek se vprasam od kod??
Svetec 2021
18. 06. 2021 10.07
-3
Problem je v tem ker so podjetniki hotli državo (nategnit) pa jim ni uspelo. Poznam par takih podjetij ki so bili kao zaprti......
zibertmi
18. 06. 2021 10.41
+1
jg57
18. 06. 2021 09.30
-1
če si nekaj dobil, pa moraš potem nazaj vrniti je res boleče. Jaz npr. moram državi plačati poračun dohodnine v vrednosti 1 555,05 Eur. Au, kako to boli !
resslovenka
18. 06. 2021 09.27
+0
"Najboljša vlada" doslej, a ne? 😀 O, resnica je pač še kako drugačna. Predvsem pa bo zelo kruta za vse nas. Kdo bo odgovarjal!? Sistem? Pandemija, epidemija Covid??? Oprostite dragi podjetniki, upam da ste vsaj sedaj dojeli, kako vam je "pomagala" vlada. Pa seveda.... Ne pozabite na to, ko bodo volitve. OK? 😎
srecnii
18. 06. 2021 09.15
-3
Pametni teli politiki in koritarji, dal so ljudm 100 nazaj jih bodo dobil 500. Dobr to enim gre-politikom, brez napora bodo še leta vlekl plačo, mešal papirje, iskal zakonske skrivališča, kako ljudem lagat
srecnii
18. 06. 2021 09.09
+4
Tud če niste dobil korona dodatkov jih boste vračal.
Kraljm
18. 06. 2021 09.07
+2
Če navedbe Petrovca držijo, so oblast zlorabile vse vlade evropskih držav, razen Švedske, kjer ne upajo obraviti realnih podatkov posledic epidemije.
Dusan21
18. 06. 2021 08.52
+0
Namesto, da Zorčić afne gunca po , za nas nepomembnim balkanu, bi bilo bolj pametno z njegove strani, da namesto deset Črnogorcev, sam pokosi travo od Metlike do Brežic ob cesti, te lenuhe, pa požene nazaj, njemu pomemben zahodni balkan, lahko pa se jim pridruži in kot 11 potnik, kolesar, preko Smededeva do Budve. Necenzurirano si.
darlok
18. 06. 2021 08.45
+4
Država ti prepove opravljati svojo dejavnost, nato pa ti nudi pomoč. To je nekako tako, kot če ti nekdo vlomi v stanovanje, odnese kup opreme in zlatnine, potem pa pride in ti reče:" Ti bom pomagal in ti dal 10% svojega plena". Vse naj lepo vrne. Enako bi morala storiti država: povrniti celoten izpad prometa. Morda bi potem malo bolj preudarno uvajali razno razne ukrepe in omejitve.
Uporabnik1929613
18. 06. 2021 08.50
+1
resno: se ti hecaš? si resen? ima debata s tabo kakšen smisel? si sposoben dojemati prebrano? si sposoben prebrati kaj v lastni režiji, brez tolmačenja ostalih kevdr pingoborcev oz njihovega skrivenčenega dojemanja strankarske realnosti???
Uporabnik1929613
18. 06. 2021 08.52
+0
darlok se ti opravičujem tole ni bilo namenjeno tebi temveč komentatorju dartford
dartford
18. 06. 2021 08.37
+1
Zakaj zavajate z naslovom ? Kakšen nož v hrbet ? Pogoji za pomoč so bili jasni. Izpad dohodka. Tukaj ni nič spornega.
Uporabnik1929613
18. 06. 2021 08.40
+0
lahko prosim kevdraši, preden svoje mentalne izbljuvke delite z ostalimi komentatorji, preverite koliko so ostale razvite evropske države namenile dejavnostim, ki jih je prizadelo zaprtje zaradi COVID-19 pandemije??? Npr vzemimo Avstrijo, ki jo radi omenjate, ko vam ustreza.
BrainDance
18. 06. 2021 08.22
+4
A dej dej...kdo jim je pa kriv, da imajo različne dejavnosti pod isti s.p. ??? prihodki se gledajo skupaj, isto velja za vse. Meni se zdi tole čisto fer...pogoji so bili jasni, tistim ki niso bili, so pa imeli več, kot dovolj časa, da si jih razjasnijo :D torej prihodek je bil, kar pomeni, da je problem je samo v tem, da je zdej treba dat še mal iz svojga žepa ;-) isto, kot ga. Roš in njena hiša Franco...
Uporabnik1929613
18. 06. 2021 08.37
+1
kaj delaš za svoje preživetje? si zaposlen v turizmu, vodiš podjetje, ki živi od turizma? delo v kevdru NI turistična dejavnost in v bistvu niti ni delo. Get a real job MF
NotMe
18. 06. 2021 09.16
+3
Njemu očitno mesarija toliko nese, da je bil izpad manj kot 20%. Torej je turizem prinašal zgolj petino prihodkov. V čem je problem? Torej bi ločil dejavnosti. In če koga pokoplje 20% upad PROMETA, kar pomeni 5% upad dobička (v gostinski dejavnosti je strošek energije in surovin zelo velik), res ne bi smel bit problem. Problem pa je, ker je tip dobival več kot polovico od gostinstva, le da je pol prometa skril.
Uporabnik1929613
18. 06. 2021 08.20
-2
za vse koprive, kevdr pingoborce in ostale cerebralne pomanjkljivce: Veste zakaj tem ljudem pripada nadomestilo? Ker ti ljudje niso imeli možnosti dela! Ker jih je država z NEUSTAVNIMI odloki onemogočila pri njihovem delu in jim delo PREPOVEDALA! Bo šlo???
Dusan21
18. 06. 2021 09.05
Končno si zadel terno, pa takih salamarjev kot si ti, premore držati na povodcu samo, bogati Han in izdelovalec otrok Trček, ali Trčk, klin v mednožju Violete in država ti je omogočila, da te prizore gledaš čisto od blizu, z nosom zadaj v riti enega ali drugega, tisti, ki hoče delati, si bo našel delo in DELAL, ne pa lenobe tvojega kova, ki ne znajo nič, nič in so po defoltu levičrji, biciklisti
Uporabnik1929613
18. 06. 2021 08.06
-2
se je ža zapisalo kakšnemu kevdr pingoborcu: Vlada dela dobro sisisi??? Vas klene domoljuPe vprašam, kako sprejemate dejstvo, da vaš ljubljeni albanček prodaja, vam tako ljubo Slovenijo, madžarom???
malikekec
18. 06. 2021 08.00
+3
Lečnik... marža na izdelkih je več kot 20%, njemu pa ne pade prihodek niti za 20%. In to je za povrhu dosegel z 10 ljudmi na čakanju, se pravi je ostale cuzal kolikor se je dalo. In sedaj jamra da to ni pošteno. Se pravi je njegova edina želja enak dobiček ali še več, ostalo ga ne zanima. Ta take ljudi najdem samo grde besede oz. je škoda vsake besede...
slim386
17. 06. 2021 21.17
+11
A bo RKC tudi vračala utd? Predvidevam da niso imeli upada prihodkov glede na vsa mafijska posla ki jih imajo z različnimi podjetji in nvoji
robertkoper
17. 06. 2021 21.15
+5
MUNGATUMBA
17. 06. 2021 21.40
-7
saab9530
17. 06. 2021 20.52
+9
Pravilno!!! Zaradi te družine Lečnik sem tudi sam izgubil delo kot natakar in še ostali sodelavci in sodelavke ker je tastara Lečnica bila proti ,da je blizu njenega gostišča discoteka in igralnica. Karma je k....
MUNGATUMBA
17. 06. 2021 21.41
+5