Gospodarstvo

'Naša odločitev je nepreklicna'

Ljubljana, 13. 10. 2010 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kadrovsko-akreditacijski svet je ugotovil, da gre pri zamenjavi nadzornih svetov HSE in Pošte Slovenije za kršitev akreditacijsko-nominacijskega postopka. O nadaljnjem delovanju sveta bodo obvestili vlado.

Bogomir Kovač
Bogomir Kovač FOTO: POP TV

Kadrovsko-akreditacijski svet (Kas) je analiziral zamenjavo nadzornih svetov HSE in Pošte Slovenije ter ugotovil, da gre v omenjenih primerih za kršitev akreditacijsko-nominacijskega postopka. Kas bo v četrtek vladi z dopisom posredoval odločitev glede nadaljnjega delovanja sveta, javnost pa bo z njo podrobneje seznanjena v ponedeljek.

Kot je po seji Kasa novinarjem dejal njegov predsednik Bogomir Kovač, je sicer odločitev sveta glede nadaljnjega delovanja znana že danes. "Jutri jo bomo z dopisom posredovali vladi. Naša odločitev, kakršna koli že je, je nepreklicna," je pojasnil Kovač, odločitve pa ni želel podrobneje pojasniti. Kot je dejal, jo bodo v ponedeljek predstavili na novinarski konferenci.

Kovač je še dejal, da bodo na ponedeljkovi novinarski konferenci člani Kasa širše pojasnili, kje vidijo težave korporativnega upravljanja v Sloveniji in na kakšen način naj bi država ali vlada postopala v prihodnje, če želi prispevati k izboljšanju razmer na tem področju.

Na novinarsko vprašanje, ali ostaja predsednik Kasa, pa je Kovač dejal, da je predsednik sveta toliko časa, dokler ne pride do kakršnih koli drugih sprememb. "To pa je lahko tudi del kakšnih drugih sklepov," je poudaril.

Kot je že v torek za STA pojasnil Kovač, vlada pri imenovanju novih nadzornikov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Pošte Slovenije ni upoštevala t. i. dvostopenjskega, akreditacijsko-nominacijskega postopka, ki ga sicer dobro pozna. Napovedal je, da se bo sedemčlanski kadrovsko-akreditacijski svet po analizi tega dejanja odločil, ali je delo sveta smiselno nadaljevati.

Vlada je do zdaj za vsak nadzorni svet razpisala javni poziv, kadrovsko-akreditacijski svet pa je nato glede na znanje, izkušnje in želeno strukturo nadzornega sveta predlagal člane. Za vsak nadzorni svet kadrovsko-akreditacijski svet nominira približno dvakratnik števila potrebnih nadzornikov, nadzornike pa nato dokončno izbere vlada oz. pristojni minister.

Na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić je vlada minuli četrtek razrešila nadzorni svet HSE in Pošte Slovenije ter imenovala nove člane omenjenih nadzornih svetov. Kovač je še isti dan opozoril, da je vlada to storila mimo kadrovsko-akreditacijskega sveta.

Radićeva pa je poudarila, da vlada nadzornikov ni imenovala mimo kadrovsko-akreditacijskega sveta, saj so bili kandidati izbrani s seznama kandidatov, ki jih je svet predložil ministrstvu za gospodarstvo, izjema je le en član, ki pa je bil po njenih navedbah potrjen na dopisni seji kadrovsko-akreditacijskega sveta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
14. 10. 2010 11.05
O moj golubič !
.eu.
14. 10. 2010 07.36
Tajnikar je za Kovača profesor
SEBASTI
14. 10. 2010 06.54
"Kadrovsko-akreditacijski svet (Kas) je analiziral zamenjavo nadzornih svetov HSE in Pošte Slovenije ter ugotovil, da gre v omenjenih primerih za kršitev akreditacijsko-nominacijskega postopka." In kaj sedaj? Tako kot zmeraj, NIČ! Nihče ne bo odgovarjal, kljub sumu in ugotovljenim kršitvam se ministrici ne lbo zgodilo nič. V tujini, če zalotijo politika pri takih dejanjih, sam naslednji dan odstopi. Pri nas pa, pahorček jo bo potrpljal po rami in rekel, da ji zaupa, golubovič pa se bo iz ozadja smejal.
endrug
14. 10. 2010 00.46
b77, točno, se strinjam. In Kovač je za svoje nakladanje še nagrajen.
b77
13. 10. 2010 23.29
bogomir kovač nakladač, klevatač in hujskač-pojma nima in prav zaradi takih parazitov smo tam kjer smo! to so njegove dr. reference