Gospodarstvo

Ne enotna embalaža, več v preventivo in izobraževanje

Ljubljana, 11. 12. 2018 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoska zdravstvena ministrica je dobro leto po uvedbi enotne embalaže, priznala, da ta ni prinesla pričakovanih rezultatov. Da bo temu tako, je že lani napovedal avstralski profesor, ki pojasnjuje, da se Evropa zgleduje po Avstraliji, ki je prva uvedla enotno embalažo. A tudi tam učinkov ni, čeprav avstralska vlada trdi drugače.

Več let po uvedbi enotne embalaže za tobačne izdelke v Avstraliji, so rezultati katastrofalni, je pisal Forbes. Dolgotrajni upad kajenja je dejansko zastal, nezakoniti tobak, ki je bolj škodljiv za zdravje ljudi, pa je v porastu. Ne le, da uveljavitev enotne embalaže ni dosegla zastavljenih ciljev, trenutno stanje se je samo poslabšalo. "Prvič po več kot dveh desetletjih, kajenje v zadnjih treh letih ni upadlo. Danes kadi dejansko več ljudi, kot jih je pred leti, ko je uredba stopila v veljavo," je rezultate nacionalne raziskave predstavil avstralski profesor na univerzi RMIT, Sinclair Davidson.

Uredba o enotni embalaži ni prinesla željenih rezultatov.
Uredba o enotni embalaži ni prinesla željenih rezultatov. FOTO: Profimedia

Davidson trdi, da bo uvedba enotne embalaže neučinkovita tudi v Evropi, saj se evropske države za uvedbo enotne embalaže odločajo na podlagi dokazov, ki jih prikazuje avstralska vlada, in sicer, da je uvedba učinkovita. A čas je pokazal, da to še zdaleč ni res. Čeprav, tako Davidson, avstralska vlada tega ne bo nikoli priznala.

Avstralija je bila prva, ki je uvedla enotno embalažo leta 2012, sledili sta ji Velika Britanija in Francija. Namen enotne embalaže je bil zmanjšati kajenje. Kljub plemenitemu cilju, pa bi ukrepe morali razveljaviti po prvem dnevu. Pravice intelektualne lastnine, tako kot pravice do svobode govora ali veroizpovedi, ne bi smeli omejiti zaradi dosega ciljev, ki so jih postavili birokrati.
Je pa to, že dobro leto po uvedbi enotne embalaže, storila francoska ministrica za zdravje, sicer hematologinja in univerzitetna profesorica, Agnès Buzyn. V odgovoru na poslansko vprašanje o enotni embalaži je namreč priznala, da ta še ni prinesla pozitivnih rezultatov. "Ko sem pripravljala načrt v povezavi z bojem proti raku za leta 2014–2019, sem si le stežka priborila pravico, da vanj vključim poglavje o boju proti kajenju. Po arbitražah na najvišji stopnji sem dosegla to, čemur smo pozneje rekli državni program za zmanjšanje kajenja, ki ga podpira Marisol Touraine in v katerem smo jasno določili, da bomo uvedli enotno embalažo, ne pa zvišali cene tobaka. Vendar vemo, da enotna embalaža ne bo povzročila, da bodo kadilci prenehali kaditi. Njen edini namen je, da bi v očeh mladih, ki bi morda pričeli kaditi in ki so zelo dovzetni za blagovne znamke in podobo, ki jo te sporočajo, zmanjšali oglasno vrednost tobaka. Žal se je leta 2016 uradna prodaja cigaret v Franciji povečala: enotna embalaža torej ni povzročila upada uradne prodaje cigaret. Ker nimamo izdelane tipologije tistih oseb, ki še vedno kadijo, ne vemo, ali je enotna embalaža učinkovito pripomogla k temu, da mladi ne bi pričeli kaditi. V povezavi s tem še čakam podatke centrov za spremljanje," je povedala in dodala: "Takrat sem se obupano borila za povišanje cene tobaka in proti uvedbi nevtralnega zavojčka. Arbitraže pa so odločile drugače. Sedaj, ko sem ministrica, pa sem navdušena, da se lahko borim za predlog, v katerega resnično verjamem."

In čeprav uvedba enotne embalaže ni prinesla želenih rezultatov v državah, ki so jo že uvedle, pa ne moremo trditi, da ni prinesla nobenih sprememb. Spremenila je legalne znamke in velikokrat premijske produkte v neznamkarsko udobje. Davidson trdi, da so poraženci te politike državljani, ki spoštujejo zakon in ki morajo zdaj tekmovati s kriminalci. Nobenega razloga namreč ni, da bi se evropske izkušnje razlikovale od avstralskih izkušenj na pravni ravni, pojasnjuje.

Slovenija naj bi enotno embalažo uvedla leta 2020.
Slovenija naj bi enotno embalažo uvedla leta 2020. FOTO: 24ur.com

Če bi bila politika enotne embalaže uspešna pri zmanjševanju stroškov kajenja in stroškov zdravstvenega varstva, potem bi lahko prišlo do legitimne razprave o stroških in koristih uredbe. Toda v Avstraliji do tega ni prišlo in zgodnji evropski dokazi kažejo, da tudi tu ne bo uspela. "Zdi se nekoliko nemoralno, da si prizadevamo za politiko, ki daje prednost kriminalcem pred davkoplačevalci, ki spoštujejo zakon, vendar ne dosegajo zastavljenih ciljev," še opozarja Davidson.

In kljub vsem podatkom, ki kažejo, da uvedba enotne embalaže ne prinaša želenih rezultatov, pa Slovenija še vedno vztraja pri omenjeni uredbi. In kaj menite vi?

Anketa Arhiv
Kaj bi morala narediti vlada?
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

giiinem
11. 12. 2018 18.13
-4
Jan bo spet Jokcal.
mmickica
11. 12. 2018 16.09
+16
Enotna embalaza? Neumnost, da ni vecje, pa nisem kadilka! Ce tobak ni prepovedan, kot na primer heroin, ne vidim razloga, da se proizvajalcem skoduje na tak nacin. Ali naj se nek izdelek prepove, ce je to smiselno, je spet drugo vprasanje, ali se pa naj dovoli, da enakovredno nastopa na trgu. Kdo si le izmisljuje vse te neumnosti?! Raje bi uvedli vecji davek na skodljive ali okolju neprijazne izdelke in bi tako vsaj denar pokasirali v drzavno blagajno, ne pa prepoved za sicer dovoljene stvari!
Thinc25
11. 12. 2018 17.04
+5
Imam ženo kadilko, poskusil sem vse, pa še kar kadi, ne vidim rešitve.
giiinem
11. 12. 2018 18.14
+2
je kolega kadiu 30 let.Starejsi mozakar.Se odloci,da neha in ga je pobralo po 1 letu...Takrat sta 2 nehala kafit in je drugi takoj spet zacel.Si je reku,gres tako in tako
Hiccup
12. 12. 2018 22.50
fairplayy
11. 12. 2018 09.50
-6
nabit davek na cigarete kateri se pretoči direktno v zdravstveno blagajno za bolezni povezane s posledicami kajenja zaradi mene je lahk škatlica 50 €
Hiccup
12. 12. 2018 22.52
+2
Previsoka cena bi znala botrovati bistvenemu povišanju črnega trga. Kar pa je dosti slabše, kot če je trg 'normalno' reguliran. Sem za dvig cen, ampak naj bo le-ta postopen in v skladu s širšo regijo.
rekof
25. 12. 2018 09.55
+1
kot da to že ni dejstvo,.. Mislim da kadilci financirajo večino zdravstvenega sektorja že leta.
nogutsnoglorry
11. 12. 2018 09.39
+10
naj raje prepovejo tobak in uvedejo kako alternativo, kot je recimo konoplja, obstaja pa še veliko več rastlin, ki se jih lahko kadi in niso tako strupene, mislim pa, da bi morALI veliko več vlagati v izkoreninjenje plastike, ki je za človeka ter okolje še toliko bolj škodljiva kot tobak.