Gospodarstvo

'Ne režite veje, na kateri sedite'

Ljubljana, 04. 09. 2018 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Martin Tomažin
Komentarji
117

Vihar okrog koalicijske pogodbe ne pojenja. 'Brez gospodarstva ni blaginje,' gospodarstveniki znova opozarjajo politike. Slišati je bilo tudi opozorila, naj politika ne reže veje, na kateri sedi. Kritični so predvsem do Levice, zaradi katere so v koalicijsko pogodbo zapisali zahtevo po obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Politiki medtem umirjajo žogico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Brez urejenega gospodarstva ni socialne države
    03:09
    Iz 24UR: Brez urejenega gospodarstva ni socialne države
  • Iz 24UR ZVEČER: Politika umirja žogico, Židan na gospodarski zbornici
    07:09
    Iz 24UR ZVEČER: Politika umirja žogico, Židan na gospodarski zbornici

Vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij so danes vlado pozvali, naj takoj pristopi k oblikovanju socialnega pakta in k temu povabi vse socialne partnerje z namenom, da določijo prioritete ukrepov ter terminski in finančni načrt izvedbe. Brez gospodarstva namreč ni blaginje, so izpostavili.

Podjetniki tudi opozarjajo, da so se zaradi izjav političnih veljakov dobički v trgovini že zmanjšali.
Podjetniki tudi opozarjajo, da so se zaradi izjav političnih veljakov dobički v trgovini že zmanjšali. FOTO: Thinkstock

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je glede koalicijske pogodbe, ki odmeva zlasti zaradi zapisa zamisli o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ocenil, da je pogodba "zelo načelna, ko gre za predloge, kako izboljšati poslovno okolje, in zelo konkretna, ko gre za predloge višjega socialnega standarda, ki bo zahteval dodatne davčne zajeme".

"Zato ocenjujemo, da je treba vse cilje preučiti v širšem kontekstu finančne vzdržnosti in preveriti, kako vplivajo na gospodarstvo, in pozivamo vse koalicijske partnerje, da skupaj pregledamo posamezne vsebine koalicijske pogodbe ter ocenimo, kaj je prioriteta in določimo terminski plan," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Gorjup.

Predsednik OZS Branko Meh in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš sta izpostavila, da "brez gospodarstva ni blaginje". Meh je bil zelo kritičen do Levice in njenega označevanja nekaterih podjetnikov. "Ne rušimo vlade, se pa ne strinjamo z Levico. Vlada v nastajanju mora spremeniti koalicijsko pogodbo," je poudaril.

Gospodarsko zbornico je danes obiskal predsednik državnega zbora in prvak koalicijske SD Dejan Židan. Zagotovil je, da se zaveda pomena gospodarstva za blaginjo. "Ko sem prejel vabilo, sem se z veseljem odzval, da se dobimo, s čimer simbolno želim pokazat, da je močno slovensko gospodarstvo temelj blaginje v tej državi."

Tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je dejala, da so v združenju zaradi tega zaskrbljeni oz. previdni. Moč Levice je po njenem mnenju, ne glede na njen politični status, velika. "Vlada bo prisiljena zahteve Levice spoštovati, to pa je na določenih točkah zelo, zelo nevarna zgodba," je menila.

Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut je dodal, da so tudi mali podjetniki "z izjavami v medijih in politikov zelo razočarani". "Ko gledamo koalicijsko pogodbo, je to za nas katastrofa. Pozivam vlado, naj trezno razmisli in pozove gospodarstvo, da sedemo skupaj in naredimo novo strategijo za večjo blaginjo vseh," je dejal.

Sogovorniki, zlasti Gorjup in Lahova, so namreč opozorili, da se mednarodne razmere zaostrujejo. Trgovinski spori in valutna tveganja nakazujejo, da se dobre razmere ne bodo nadaljevale, je menil Gorjup, Lahova pa je med drugim opozorila na padanje zaupanja potrošnikov glede ocene gospodarskega stanja in na razmeroma nizko kupno moč v primerjavi z EU.

Koalicijska pogodba po Gorjupovih besedah obljublja postopno povečanje sredstev za zdravje, kulturo, pokojnine in minimalne plače, spremembe kolektivne pogodbe za javni sektor, dvig socialne pomoči, kar si želimo vsi. "A opozarjamo, da v mednarodnih razmerah za nas v gospodarstvu ni sprejemljivo, da bi se zaveze realizirale v hitrem obdobju brez sistematičnega pregleda, kaj je finančno vzdržno," je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
10. 09. 2018 20.22
+1
B utlu se je spet vtrgalo s ponarejanjem plusov desničarjem in ostalim minuse. Umska sirota misli, da s tem ponarejanjem enega ali drugega kaj doseže. Zato pa, ker ste prevaranti in lažnivci že 10 let samo od daleč gledate predsedniške fotelje saj ste že zdavnaj prebrani.
slovenskidelavec
06. 09. 2018 17.13
+1
Požrešnost ne pozna meja.
politik70
05. 09. 2018 11.33
+1
Razni Akrapoviči in Boscaroli da BAtagela sploh ne omenjam se bojijo reda. Če je osebni avto kupljen na firmo se lahko uporablja samo v službene namene. Je pa opcija da se lahko ob plačiilu bonitete ki je za njihove zverine kar visoka vozijo tudi privatno. Tako je povsod po svetu. Tudi če si lastnik podjetja. Gre za to da se vsi lastniki izogibajo plačilu davka. Plače si nakazujejo minimalne in z tem dokazujejo svojim zaposlenim da si ne zaslužijo večje plače. In ko nastane velik dobiček od katerega bi morali povsod po svetu ( razen v davčnih oazah) plačati davek nastane vik in krik. Imajo Viletine doma Viletine na morju Viletine v Hribih Ladjo na Obali v svojem zalivu vse kupljeno ali preurejeno preko podjetja katerega lastniki so bi oni sedaj še ves dobiček brez plačila ddv. Pa kaj še? Vso hrano ki jo pojejo je ali kupljena na reprezentanco ali jo pojejo kot poslovna kosila in večereje. Vino sok voda žgane pijača .Vse na reprezentanco. Vozijo službene avtomobile. Gorivo servisi gume registracija vse na firmo. Pa ti ljudje če si izplačjo samo 300€ mesečne plače komot preživijo. Zaposleni pri takih maherjih naj pa pocrkajo. Zato je nastal vik in krik. Bo potrebno spremeniti razmišljanje in nagraditi delavce ki z svojim znanjem in tudi rokami omogočijo lastnikom tako velike dobičke.
kapljač1
05. 09. 2018 13.23
-1
nikhrast
06. 09. 2018 09.03
-1
Spet en nesposoben, neambiciozen… ki nima pojma kaj pomeni imeti svoje podjetje. Mogoče se to dela v Sloveniji, ne pa drugje po svetu, z mentaliteto "easy come, easy go" no boš nikoli uspel. Ej, po 12 ur na dan, pa še za vikende, to je normalno.
kapljač1
09. 09. 2018 10.26
+2
z napadi na mnenje posameznega komentatorja , ne boš naredil nič. Poskusi raje komentirat vsebino teme, oziroma pojdi na "rubriku -krneki", oziroma na "konjske dirke" , da boš med svojimi .
kapljač1
05. 09. 2018 10.55
+2
In zanimivo je nekaj , znani podjetniki, Akrapovič, Boscarol, in Batagelj so zadevo v javnosti "zakurli" , se iz vsega lepo umaknili v tišino, jih ni več slišat, naprej pa drugi kuriji in nabijajo ali v politiki, na zbornicah , v medijih , kakor komu pride, portalih.. Janša , napoveduje kako bo on reševal podjetništvo, ta vedno rešuje virtualno , v praksi mu ne gre najbolje. Šarec miri, namesto da bi bil tiho , ker itak ne more nič, dokler ne sestavi vlade in še niti začel ni delat. Kaos brez potrebe in zgolj zato, da se dela kaos.. Takšno strukturo podjetništva, politike, medijev, je bolje, da jih nimamo.
kapljač1
05. 09. 2018 10.55
+0
In zanimivo je nekaj , znani podjetniki, Akrapovič, Boscarol, in Batagelj so zadevo v javnosti "zakurli" , se iz vsega lepo umaknili v tišino, jih ni več slišat, naprej pa drugi kuriji in nabijajo ali v politiki, na zbornicah , v medijih , kakor komu pride, portalih.. Janša , napoveduje kako bo on reševal podjetništvo, ta vedno rešuje virtualno , v praksi mu ne gre najbolje. Šarec miri, namesto da bi bil tiho , ker itak ne more nič, dokler ne sestavi vlade in še niti začel ni delat. Kaos brez potrebe in zgolj zato, da se dela kaos.. Takšno strukturo podjetništva, politike, medijev, je bolje, da jih nimamo.
kapljač1
05. 09. 2018 10.24
-2
Naj obstoječi podjetniki vrnejo vse pridobljene ugodnosti, subvencije in s tem del dobljenega dobička in odidejo iz države. To bo vedno izsiljevalo.... in tiste podjetnike, ki jih Janševa desnica lahko zlorabi in uporabi , da to kriči iz vsega glasu in opleta dolgim jezikom, da bi obračunavala z vlado in družbo nasploh , še v naslednjem mandatu , je treba nujno spravit v prave ukvirje ali pa naj gredo. Ne si mislit , da jim bo drugod bolje, toliko potrpežljiva kot je naša država in ljudje , ni nikjer drugod. In toliko kot lahko pridobija dobička na naših ljudeh, ga drugod ne bodo.. Gre se jim samo, kako bi dobiček prenesli v davčne oaze , zato pa zgolj nabijajo, kot da "se jih kolje"pa še Šarčeva valda začela ni poslovati. In na Levico letijo namerno takšni pritiski, saj pa je edin pripomogla, da Šarčeva Vlada lahko obstane in ne Jnaševa. Torej ves krik je nasploh preuranjen, gre s e zgolj za rušenje Šarčeve vlade, kot smo prej gledali rušenje Cerarjeve vlade in kar Sloveniji najbolj škoduje, da ne napreduje kot bi morala.
kapljač1
05. 09. 2018 10.28
+0
v tem je poanta.. In če je kaj zapisano v koalicijski pogodbi spornega, se bo skozi poslovanje vlade z lahko popravljalo, z pogovori , dogovori med vlado in podjetniki. Vendar tistimi, ki zmorejo umirjen duh in normalno komunikacijo.. osttali pa naj spiz...
SDS_je_poden
05. 09. 2018 10.24
+3
Mediji, tudi vi ste pomagali skuhati to godljo. A vas lahko vprašam, zakaj VEDNO vlačite Akrapoviča, Pečečnika, Boscarola, Batagela po vaših oddajah? To niti niso največji podjetniki niti delodajalci pri nas. Zakaj ne povabite direktorja Krke, Leka...?
LXG
05. 09. 2018 10.35
+5
Zato ker so Krka, Luka državna podjetja. Komu mar obdavčitve če firma ni tvoja?
kapljač1
05. 09. 2018 10.42
+2
Bravo , vedno se v medije vlači ene in iste "nabijalce", sedaj ko so ti se zlezli višje in se strgali s ketne, bo težje popravit. Pri tem pa imamo res prava in uspešna podjetja , in čigar vodstvo , kot da za medije ne obstaja. Kot da mediji vedno in zgolj iščejo "največji negativizem v državi", d a bi bili medijsko interesantni.
kapljač1
04. 09. 2018 22.24
-19
Naj obstoječi podjetniki vrnejo vse pridobljene ugodnosti, subvencije in s tem del dobljenega dobička in odidejo iz države. To bo vedno izsiljevalo
keved
04. 09. 2018 22.52
+26
ja sej kaplac, tako bos ostal brez sluzbe. Kdo ti bo pa socialko placal? neumnez
kapljač1
04. 09. 2018 22.57
-6
za socialko moraš bit rojen cagar , le prim se je
Matjaž Poto?nik 1
04. 09. 2018 22.57
+16
ne ti meni minuse delit in pametovat!!!!! Moji so pošteno in dobro plačani , plus vse dodatke dobijo TAKOJ ! Če pa tebi kavčarju kaj ne paše, pa pojdi delat kam drugam-če si sploh sposoben za kakšno konstruktivno delo , ali pa samo za lajanje tukaj ! MARŠ , nesposobnež!
mpk2
04. 09. 2018 22.58
+16
Kapljač@ če bi imel vsaj dokončano osnovno šolo ne bi pisal takih bedarij!
kapljač1
05. 09. 2018 10.03
+0
Kaj se žaba matjaževa napihuješ.. se boš še razpočil tolk dog jezik imaš in sline.
kapljač1
05. 09. 2018 10.07
+2
cagar plače ki jih ponujajo naši podjetniki jo maš ali jo nimaš.. otresti se morate strahu, da lahko izgubite tistih nekaj fičngov, ki jih kot delavci dobite mesečno.. Poceni delavna sila gre našemu podjetništvu v prilog , in šele iz tega lahko kujejo svoj dobiček. Tudi zato vedno bolj vlačijo v državo ljudi iz drugih držav balkana , ker ti so zadovoljni še pa z manj in z veliko slabšimi življenskimi pogoji.. To podjetništvo, ki ga imamo je treba razmontirat in kot sem dejal ustvariti tistega, ki bo do države in delavca ugodnejši .
kapljač1
05. 09. 2018 10.10
+1
če se matjaž z svojimi tako pogovarjaš, kot se na spletu z kometatorji, moram reči, da če ti vsak mesec ne pobegnejo, jih moraš na imeti privezane za ketno. Tvoje artikuliranje kaže na nekoga , "ki zna piti kri" ljduem okoli sebe. že na vsezgodaj , čim s e pogleda v ogledalo.
kapljač1
05. 09. 2018 10.13
+1
mpk2 ne brat teslo, kaj si to sam seb delaš . Jaz zate vedel ne bi da obstajaš kot nick, ker "slaboumnosti", ki se producirajo pogledam ne. Tudi kapljača meni ni treba brat, ti se pa van siliš in sliniš.
kapljač1
05. 09. 2018 10.37
+1
cagar plače ki jih delavci zaslužijo jo maš ali jo nimaš.
Tegaj
04. 09. 2018 21.58
-26
Vsa oderuška podjetja ven iz slo. in začeli bomo znova, počasi, dobro, preudarno, brez izkoriščevanja navadnega človeka,drug za drugega!
keved
04. 09. 2018 22.53
+19
kapljač1
05. 09. 2018 10.29
-1
tako vsa uderuška podjetja ven iz države je ena od rešitev.. naj si svoj dobiček ustvarjajo tam,, če se jim bo dopuščalo, kot se jim dopušča v sloveniji..
LXG
05. 09. 2018 10.39
Tegaj. A maš istega dilerja kot v levici. Cifro priosim jaz bi tudi to robo kadil
Tegaj
05. 09. 2018 15.11
Tegaj
04. 09. 2018 21.53
+8
Pojdite v podjetje kjer je g. Gorjup šefe, podjetje kjer se delavci bojijo povedati kakšne nenormalne delovne norme imajo na linijah, nesposobni mojstri jih ustrahujejo, ženske si ne upajo iti v bolniško, delajo z vročino, tri do štiri izmene, za 700€, ne hodijo na malice, da bi prišparali, podjetje zaposluje prek agencij, zadnji mesec so spet, povdarek na spet, odpustili 41 delavcev, naslednji mesec še 49, češ da so problematični, Gorjup je na teveju rekel, da v BSH Nazarje ni bilo nikoli krize, pa so se in se še vedno tresejo hlače zaposlenim. Podjetje že dolgo izkorišča navadnega človeka, ker če v regiji propade BSH, propade regija.
Borec21
04. 09. 2018 21.52
+13
Prišel je čas da se mačeho državo in javni sektor kaznuje da s emalho sprazni in da občutijo kaj je biti brez cekina in to bomo godpodarstveniki nardil ne samo da bo minimalec začeli bomo odpuščat pa se vsi lenuhi potem j med sabo kokr veste in znate na suho
Tegaj
04. 09. 2018 22.00
-4
lakala28
04. 09. 2018 22.21
+4
In ti si borec? Za koga? Bi mogoče zamenjal b z n? Bi ti bolj pasalo, se mi zdi...
Rde?iAlarm
04. 09. 2018 21.39
-29
samo lani je slovensko gospodarstvo imelo 3,5 miljarde evrov čistega dobička, pa jokajo, tako da sem danes začel za njih zbirati zamaške
Borec21
04. 09. 2018 21.47
+29
krka od povprečno 150 milijonov dobička investira 120 miljonov letno in pač slovenceljni ne razumete da dobiček ni cash flow ampak naložba seveda ker v Slo je pol jih na javnih seskih in dobijo plačo če kaj delajo ali nič in sploh ne poznajo poslovnega sistema.
lakala28
04. 09. 2018 22.23
+5
Ja, borec, drži. Ampak v Krki ima čistilka 1100 plače. Kaj pa zdaj? Zakaj se pa po tem ne bi zgledovali, vi velespoštovani menedžment? A vam je Uganda za vzor?
dr.Megla
04. 09. 2018 21.36
+38
Tukaj gori vas je 70% lenuhov in za vse vas velja- da vas nemore noben toliko plačat, kako malo lahko naredite
tipero
04. 09. 2018 21.39
-2
Borec21
04. 09. 2018 21.49
+15
noben ne bo mogel vzeti niče ker noben ne bo imel več kapitala prijavljenegga v slo kar pomeni poslovanje kot Revoz sam plačka in stroški stavbno zemljišče in nič sponzorstva več nič dobrodelnosti vse bo zunaj kaj p aje enemu akrapoviču prestaviti rezidenstvo v Imolo še državljanstvo dobi takoj al ste teleta
Frane Šajn
04. 09. 2018 21.33
-17
Vse Slovenski desničarček prebavi naj ga delodajalec ožema magari v pralnem stroju , ali v natezalnici ,pa če ga kdaj kaj plača ali ne, pa če ima družina kaj na mizo dat ali ne. Naj mu cerkveni dostojanstveniki oskrunijo potomce ali ne. Samo bog vas vari ozmerjat njegovega gospodarja , ki mu pri zdravi pameti pije kri direkt iz vene. Samo tega ne. Yugoslavijo , in socializem, ki muje vse prinesla n krožnik bog vari omenjat to je skrunitev . Vam takoj pove da kavbojk in kave le niso zrihtali pri vsemu kar je dobil od hiš stanovanj štipendij, skoraj brezplačnih starostnih domov , plačanih pripravništev za pamže, zdravstvo o katerem danes lahko samo sanja. To ni nič le njegove pridnosti in zaplankanosti, ne omenjat ker to je vrednota nad vrednoto. Zato pa imamo kar imamo in gospodarji imajo kar imajo. O ti slepota človeška zpeljana žejna čez lužo ti! Ne ni nam pomoči!
Matjaž Poto?nik 1
04. 09. 2018 21.45
+13
....sedaj pa si pojdi plenico zamenjat , gris pojest in počasi ajki pajki....
Apostol1
04. 09. 2018 21.51
-10
Frane včasih dobiš od mene minus včasih plus ,to pot pa debel➕➕➕➕➕➕➕
sandi101
04. 09. 2018 21.20
+33
Rabimo 220 obćin? Lahko zdravstvo združuje naročila? Zakaj ti lahko privatni zdravnik opravi dva različna pregleda (ultrazvok organov in nato še gastro) na eni mizi z različnimi napravami v 45 minutah , v MB pa tega ne zmorejo. Lahko optimiziramo delo JU glede na razvoj novih IT tehnologij? Halo, denarja kot solate- samo red je potrebno napraviti. Te volje pa ni na nobeni politični strani.
lakala28
04. 09. 2018 22.26
-4
In kdo je ustanovil teh 220 občin, če ne desnjaki (Demos pa to)? Pa dejte se zmenit koga boste pluvali, da ne boste v glavnem sami sebe. Narod naš dokaze hrani...
Frane Šajn
04. 09. 2018 21.12
-14
Ja , res je to ti pa je "veja" res je ni v svetu ne v evropi! Ne se napenjat ker ne delate za to državo ali za ljudi delate samo zase in za svoj vamp, za nobenega drugega samo zase, in za povrh očitat nekomu neko vejo . Smo hvala bogu spoznali takoj to vejo še ko je bila vejica, nismo po juhi priplavali in nismo se zmotili! Za prvič Avstrijski model obdavčitve in če ne bo dovolj pa še kakšen procent gor! Če vam kaj ne paše, pa" brez tistih ki jih ni gre najlažje!". Nič nas ni zlomilo in pomnite, kar nas ne ubije nas ojača.
dr.Megla
04. 09. 2018 21.20
+16
Matjaž Poto?nik 1
04. 09. 2018 21.21
+9
...bogi si....pojdi se Šarcu zjokat....buahahahahahahahah
MATEJ5321
04. 09. 2018 21.30
+18
Frane končno tvoji na oblasi. Ti bodo socialno dvignal in se tablete bodo za stonj. Danes si jih vzel ?
poper00
04. 09. 2018 21.55
+4
Kdo si ti ,da boš podil ljudi iz države prisklednik lenuharski.Ti boš ubožec določal kako bo.Vem ,da se bojiš kako bo ,ko boš izgubil svoj sesek.Povej kaj si do zdaj naredil dobrega za to državo ,da se počutiš tako poklicanega za upravljanjem z njo sirotek.
kapljač1
04. 09. 2018 21.08
-14
Desnica bi rada naredila spor med petorčkom in levico, kar bi pomenilo, konec Šarčeve vlade. To je to. Da bi Jnaša lahko znova poskušal . Šarčeva vlada naj nemudoma uzakoni obvezne volitve in gremo na predčasne volitve . Da se desne dokončno postavi v pozicijo ki ji pripada. 15%, volilnega telesa ,pa nič več. Vse ostalo gre na Leve stranke
kapljač1
04. 09. 2018 21.09
+4
pardon cerarjeva vlada naj nemudoma uzakoni obvezne volitve
Arguss
04. 09. 2018 21.20
+5
Malo si ti poglej lokalne volitve pa poglej kdo zmaguje na njih.
kapljač1
04. 09. 2018 21.33
+1
Ne sekiraj se. Obvezne volitve bi spremenile vse.
Bratomil
04. 09. 2018 21.04
+9
Kje so prefarbani komunisti, da nas rešijo pred komunisti?
Mirkoca
04. 09. 2018 21.01
+1
to pa je vrag
matej1111
04. 09. 2018 20.58
+53
Da vam dam za primerjavo vam pametnjakovičem, ki podpirate razne Mesece pa Kordiše. V Avstriji je minimalna plača zidarja 2.303e bruto, to je 1.630e neto. Pri nam je za ta neto znesek potrebno odštet 3.034e. Da se ne začnemo pogovarjat, da je pri njih javna uprava za to, da delajo ne pa da moreš za nekatere brezvezne zadeve čez tri mesce v LJ klicat, da preveriš za kaj niso še enega lista podpisali.
Frane Šajn
04. 09. 2018 21.18
-10
Spet ! te daje podtlak, nevarnost implozije! Pa kaj misliš , da boš kdaj dočakal s strani Slo. zidraskih baronov kaj takega? Brez tistih ušivih btto 600 € skoraj celo leto da o tih revežih z juga in Slovaških niti ne govorimo. Ne nabijaj , bi pa rekel ponudi jim našim baronom takšno obliko boš videl na kaj bš naletel naivko! A tije s kakšnega zidarskega odra kdo kakšen "cegu" na tintaro ruknu!?