Gospodarstvo

Negotovi vrh Telekoma

Ljubljana, 16. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Telekoma Slovenije se bo predvidoma 23. oktobra ponovno sestal, da se odloči, ali je bil postopek izbire predsednika uprave Telekoma Slovenije formalnopravno nesporen ali ne.

Nekaj članov nadzornega sveta Telekoma je namreč na zadnji seji (9. oktobra) izrazilo dvom o korektnosti in zakonitosti postopka izbire predsednika Telekoma, zato je NS prosil inštitut za delo ljubljanske pravne fakultete in pravnosvetovalno podjetje Arah consulting za pravno mnenje. Ti sta včeraj podali svoje mnenje, da dvomita v korektnost postopka in da so odločitve v postopku izbire predsednika izpodbojne na sodišču. "Ocenil sem, da jaz sam ne morem prevzeti bremena, da bi obšel ta pravna mnenja, ki smo jih zahtevali na seji prejšnji teden, in postopek izpeljal do konca, zato sem sklical nadzorni svet za prihodnji teden, ki bo ta mnenja upošteval ali ovrgel," je za STA povedal predsednik nadzornega sveta Telekoma in državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin.

Sicer pa bo nadzorni svet zaprosil še za tretje pravno mnenje s strani pravnega inštituta mariborske univerze. S tem je imenovanje Adolfa Zupana za predsednika uprave Telekoma s štiriletnim mandatom, ki ga je NS Telekoma s šestimi glasovi za in štirimi proti imenoval 2. oktobra, postalo vprašljivo. Sporen naj bi bil predvsem ločen sestanek zastopnikov delavcev v nadzornem svetu z dvema od petih kandidatov za mesto predsednika uprave Telekoma.

Desetčlanski nadzorni svet, v katerem je pet predstavnikov kapitala in pet predstavnikov delavcev, je sicer izbiral med petimi kandidati. Poleg Zupana so se na razpis prijavili še sedanji v. d. predsednika uprave Telekoma Peter Grašek, nekdanji minister za obrambo Alojz Krapež, Miro Končina z ministrstva z gospodarstvo in Andrej Rus z inštituta FDV. Zupan je bil od leta 1993 direktor tedanje PTT Slovenija, po ločitvi Pošte in Telekoma leta 1995 pa je prevzel mesto generalnega direktorja Telekoma Slovenije. Leta 1998 ga je na tem položaju zamenjal Peter Tevž. V. d. predsednika uprave Peter Grašek takrat ni dobil zadostne podpore v nadzornem svetu, saj so Zupana podprli predstavniki delavcev v tem organu. Kot je znano, je bil Grašek na mesto v. d. predsednika uprave začasno imenovan aprila letos, ko je v skladu z vladno odločitvijo na čelu Telekoma nasledil Marjana Podobnika. Zupana bi sicer morala potrditi še vlada.

Sicer pa je minister za informacijsko družbo Pavel Gantar po izbiri Zupana s strani nadzornega sveta dejal, da vlada kot večinska lastnica družbe z izbiro novega predsednika Telekomove uprave ni zadovoljna. Gantar je takrat tudi dejal, da bo po njegovem mnenju Telekom Slovenije še kar nekaj časa vodil sedanji v. d. predsednika uprave Peter Grašek, saj se mora najprej izteči pritožbeni rok, Zupan pa bo vodenje lahko prevzel šele potem, ko bo sestavljena cela uprava. Gantar je bil nad izvolitvijo Zupana za novega predsednika uprave Telekoma razočaran, in sicer ne toliko zaradi imena, temveč bolj zaradi načina, ki je pripeljal do te odločitve. To je bil tudi vzrok za odločitev Liborja Vončine, da odstopi s položaja člana nadzornega sveta, zaradi česar je vlada na seji 4. oktobra sklenila zahtevati sklic skupščine Telekoma.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni