Gospodarstvo

Nekateri lahko o cenzusu 710 evrov le sanjajo

Ljubljana, 05. 11. 2019 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nika Kunaver / 24UR ZVEČER
Komentarji
775

Zelo boleča resnica za Slovenijo. Omejitev kreditiranja kaže tudi, kako majhna je pravzaprav kupna moč zaposlenih in upokojencev, ki lahko o cenzusu 710 evrov po odobrenem kreditu samo sanjajo. Mladim pa bo še težje. Kako naprej?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nova pravila kreditiranja
    02:48
    Iz 24UR ZVEČER: Nova pravila kreditiranja
  • Iz 24UR ZVEČER: Anja Fortuna in Matej Lahovnik o ukrepu Banke Slovenije
    06:24
    Iz 24UR ZVEČER: Anja Fortuna in Matej Lahovnik o ukrepu Banke Slovenije
Omejitev kreditiranja kaže, kako majhna je kupna moč mnogih Slovencev.
Omejitev kreditiranja kaže, kako majhna je kupna moč mnogih Slovencev. FOTO: iStock

Ukrep Banke Slovenije o omejevanju kreditov, ki so ga banke začele izvajati včeraj, razkriva tudi zelo bolečo resnico. In sicer, kako nizka je v resnici kupna moč zaposlenih in upokojencev, ki imajo nekateri tako nizke pokojnine, da lahko o cenzusu 710 evrov, ki bi jim moral ostati po odobrenem kreditu, samo sanjajo.

Tako kot tudi tisti, ki so že imeli ogledana stanovanja, samo še kredit bi morali dobiti, saj so bili pred dvema tednoma še kako kreditno sposobni, a so čez noč kreditno sposobnost izgubili in pristali med stotisočimi, ki se jim je v trenutku razblinilo upanje o novem začetku. In se bodo tako še naprej vrteli v začaranem krogu, plačevali drage najemnine za mnogokrat družinam neprimerna stanovanja.

In kaj naj si vsi ti ljudje mislijo o kritiki predsednika vlade Banki Slovenije in pozivu LMŠ, naj ukrep vsaj za leto dni zadrži? Kaj bi zdaj pravzaprav morala storiti vlada Marjana Šarca?

Kaj pomeni omejitev kreditiranja?
Kaj pomeni omejitev kreditiranja? FOTO: iStockphoto

Sanje o lastni nepremičnini mlade, tudi družine, doleti slej kot prej. A 300.000 Slovencev lahko z včerajšnjim dnem sanja le kreditno sposobnost. Začel je namreč veljati ukaz Banke Slovenije, ki zaostruje tako potrošniške kot stanovanjske kredite.

Po besedah Klemna Ploštajnerja, mladega raziskovalca iz Fakultete za družbene vede, je osnovna težava ta, da je edini način, da lahko prideš do stanovanja, ta, da se zadolžiš. Noben drug sistem namreč ne funkcionira. "Ne javnih investicij ne nekih neprofitnih organizacij, ne sistem najema. In ta ukrep je doživel tak močan odziv zato, ker se je zažrl še v zadnjo možnost pridobitve stanovanja, predvsem za revnejše," poudarja.

Stanovanja so vse bolj stara, novogradenj je premalo, najemni trg pa je neurejen.
Kljub temu se cene stanovanj zvišujejo, posledično so ta vedno bolj nedostopna. 
Ploštajner je že pred leti izvedel raziskavo, v kateri je ugotovil, da so se cene stanovanj samo od 2014 do 2017 povečale za 26 odstotkov, v ceni za kar 500 evrov na kvadratni meter. V Ljubljani cene danes tako že presegajo 2500 evrov na kvadratni meter.

Po mnenju mnogih mladi tako nimajo nobenih pogojev za naprej, da bi si sploh lahko ustvarili svoje 'gnezdece'. Ne preostane jim nič drugega, kot da so 'abonirani' pri starših.

In če je premier Šarec že pred dnevi Banko Slovenije okrcal, da nima stika z realnostjo, se je zdaj oglasila še njegova stranka. "Z ukrepom počakajte leto dni," pozivajo guvernerja. "Da lahko v tem času vlada sprejme stanovanjski zakon," razlaga vodja poslancev LMŠ Brane Golubovič.

"Vlada, ki v naslednjih dveh proračunih za stanovanjsko področje skupaj predlaga šest milijonov, se nima kaj sklicevati na Banko Slovenije, da mladi ne pridejo do stanovanj," pa je kritičen Ploštajner.

In prav mladi bodo spet potegnili najkrajšo.

'Ukrep Banke Slovenije priliva hladno vodo na že usihajoči plamen gospodarske rasti'

Anja Fortuna iz Mladinskega sveta Slovenije (MSS) ob tem poudarja, da bo ta ukrep mladim podrl tudi upanje za normalne upokojenske dni. "Mladi ne verjamemo v takšen trg dela, kot je danes. Nekako si ne predstavljamo, da bi v starosti lahko prejemali neko dostojno pokojnino, in to, da imamo svojo nepremičnino, je nekakšna garancija za prihodnost."

LMŠ predlaga preložitev ukrepa za eno leto, po drugi strani pa ta ista vlada, ki jo vodi LMŠ, za ureditev stanovanjske problematike predlaga šest milijonov evrov v šestih letih. Kako bodo mladi, ki potrebujejo denar, sploh prišli do stanovanjskih kreditov?

"Ukrep Banke Slovenije je dejansko nekoliko problematičen, ker se gospodarska rast ohlaja, izvozno povpraševanje pada in na nek način priliva hladno vodo na že usihajoči plamen gospodarske rasti. Po eni strani je reakcija premierja tako razumljiva; še posebej, če vemo, da bank dejansko nismo sanirali zaradi potrošniških, temveč zaradi tajkunskih kreditov," pa ukrep Banke Slovenije, ki tako razburja, vidi ekonomist Matej Lahovnik. Kot dodaja, lahko takšen ukrep dejansko povzroči, da bo večina upokojencev in tudi zaposlenih kreditno nesposobna. "Povprečna pokojnina je 657 evrov. Po tem ukrepu ti mora ostati po poplačilu vseh obrokov za življenje 674 evrov, kar pomeni, da večina ni kreditno sposobnih. Enako velja za večino zaposlenih – dve tretjini jih prejemata plačo pod 1100 evri neto. Poleg tega se upoštevajo še vzdrževani družinski člani. V tem smislu tako res obstaja nevarnost, da se bo na koncu spet razcvetel sivi trg, kjer bodo ljudje začeli iskati druge variante. Vsi pa se še spominjamo Oriona in nekaterih drugih zgodb – in tega si nihče ne želi," pravi ekonomist. V tem smislu, pravi, razume premierja. "Čeprav je seveda ta izjava 'Bolje bi bilo, če bi se finančni minister in guverner uskladila, pogovorila' ... Ampak očitno živimo v svetu Facebookov, Twitterjev in takšnih izjav ... Tudi ameriški predsednik Donald Trump je znan po tem, da pogosto kritizira centralno banko."

Mladi in upokojenci bodo spet potegnili najkrajšo. Če upoštevamo nove omejtive (710 evrov), z novim letom večina ne bo več kreditno sposobna.
Mladi in upokojenci bodo spet potegnili najkrajšo. Če upoštevamo nove omejtive (710 evrov), z novim letom večina ne bo več kreditno sposobna. FOTO: iStock

Fortuna medtem pravi, da bo tak ukrep še poglobil enega večjih problemov naše družbe – da bodo mladi zaradi nizkih dohodkov še dlje ostajali doma. "Od mladih se pričakuje, da se čim prej osamosvojimo, da postanemo aktivni državljani, da začnemo prispevati tudi v davčno blagajno. In če se nam ne omogoči tega, da gremo na svoje, da resnično pridemo do nekega svojega bivališča, se potem tudi kasneje osamosvojimo, kasneje si ustvarimo svojo družino in smo tudi kasneje aktivni člani države."

Kakšen bi bil torej pravilen pristop, da bi mlade družine ob takšnih omejitvah še prišle do stanovanj?

Po mnenju Lahovnika je možnih več rešitev, je pa žogica pri reševanju tega vprašanja zdaj bolj na strani vlade kot pa Banke Slovenije. "Predvsem v smislu davčnih olajšav, ko mladi prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje. Treba je seveda bistveno povečati število neprofitnih vprašanj, ker vemo, da jih enostavno ni dovolj. Trg najemnih stanovanj je v Sloveniji enostavno mrtev oziroma ne deluje," poudarja. Po njegovem pri reševanju prvega stanovanjskega problema mladih obstaja tudi možnost poroštevne sheme. "Možnosti je precej, potrebujemo pa predvsem usklajeno in koordinirano stanovanjsko politiko, ker je to dejansko eden najbolj perečih problemov v slovenski družbi danes – ko govorimo o mladih."

Tega pa se že desetletja nihče ne loti. Predsednica mladinskega sveta opozorja, da ovira za pridobitev stanovanjskega dohodka niso samo nizke začetne plače mladih. "Vsekakor je velika ovira tudi to, da ne dobimo služb za nedoločen čas. Včasih dobimo pogodbe na s. p. oziroma nas delodajalci prisilijo v nekakšne druge oblike zaposlitve. To pomeni, da kljub temu, da imamo višjo plačo, še vedno spadamo v tisti sklop ljudi, ki nikakor ne more dobiti kredita," opozarja. Perspektiva pa je posledično seveda slabša.

Omejitev dajanja kreditov pa zdaj kaže na bolečo resnico o kupni moči zaposlenih in upokojencev. "Dejansko je to nek boleč trenutek resnice – da že en ukrep Banke Slovenije lahko povzroči to, da je velika večina upokojencev in zaposlenih kreditno nesposobnih in da v Sloveniji danes pravzaprav mlada družina ne more rešiti drugače svojega stanovanjskega problema. To tako postane projekt celotne razširjene družine. Kupna moč plač in pokojnin je – ko jo primerjamo s projekti, kot je nakup stanovanja in ko upoštevamo sicer visoke življenjske stroške – dejansko precej nižja, kot imamo občutek. In ugotavljamo lahko, da nas nekatere druge države (na primer Češka) enostavno prehitevajo pri kupni moči," pravi ekonomist.

S tem se strinja tudi Fortuna. "Tukaj se ne pogovarjamo o zapravljanju denarja oziroma nekem luksuznem življenju, ampak o tem, da mladi lahko preživimo oziroma si sploh lahko ustvarimo svoje življenje."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (775)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr. Prdo
08. 11. 2019 19.07
+1
V tej državi res ne vidim prihodnosti... Zakljucim se z magistrskim studijem in adijo Slovenija.
miabi
08. 11. 2019 10.10
+2
Slovenija je po ustavi pravna in socialna država. Ta ukrep banke to onemogoča, ker bodo ljudje primorani jemat limit, za katerega so obresti enormne. Banke bodo imele večji dobiček, ljudje pa manj.
dejannovak
06. 11. 2019 14.33
+4
Za begunce in mudžihidine je denar, za poštenega Slovenskega devavca pa ga ni. Stopimo skupaj in obranimo svoje pravice in zemljo, dokler je še čas. Vse nam bodo vkradli.
proofreader
06. 11. 2019 14.19
+4
Lahovnik naj denar iz TEŠ 6 vrne, bo dovolj za veliko stanovanj.
vomo
06. 11. 2019 12.42
+4
MINIMALEC-ŠTRAJK-Na ulice je zastarela metoda in efekt je enak, sam da bogastvo v trenutku preide v druge roke. Ljudje je treba izobrazit, da se bodo znali postaviti zase in jim dati samozavest , dato občutek da niso sami, če se jim dogaja krivica... Minimalec je zelo velika krivica, ko za svoje pošteno delo dobiš 3x manjše plačilo kot bi ga moral...
vomo
06. 11. 2019 12.42
+2
Na ulice je zastarela metoda in efekt je enak, sam da bogastvo v trenutku preide v druge roke. Ljudje je treba izobrazit, da se bodo znali postaviti zase in jim dati samozavest , dato občutek da niso sami, če se jim dogaja krivica... Minimalec je zelo velika krivica, ko za svoje pošteno delo dobiš 3x manjše plačilo kot bi ga moral...
vomo
06. 11. 2019 11.07
+0
Ljudje božji, nič ni narobe če veste kaj delate in koliko vaš gospodar zasluži na vas in to ne glede ali je država ali gospod s sosednje ulice. edino tako, boste z znanjem imeli argumente, da se boste losali minimalca. Minimalca se boste lahko samo sami losali, več vam ne bo podaru nobeden.
BUONcaffee
05. 11. 2019 21.52
-7
Podpiram ukrep banke. .
Andree
05. 11. 2019 21.23
+6
Tudi na trgu rabljenih vozil bo prišlo zaradi tega do sprememb. Po novem bodo najbolj iskani dizli ala golf serije 2do4 ter passati okoli letnika 2000. Ti gredo tudi na rdeče
Fifi Garbo
05. 11. 2019 19.48
-1
Tak je ker je še vedno isti na vladi, komunisti, ki samo jemljejo ubogi raji. Sicer pa očitno to nikogar ne moti, saj je še vedno moto slovencev "kolko je, dobro je, glavno, da je". Lepo življenje imamo v tej greznici, ki je daleč od države in v kateri se raje spravljajo na prejemnike socialne pomoči ne pa, da bi zmanjšali vsaj za 50 odstotkov javni sektor, zaradi katerega vedno globje tonemo v davke in dolgove. Kje ste videli, da gospodarstvo, ki živi javni sektor, ima slabše plače kot oni, ne vsi, da smo si na jasnem, javna uprava in šolstvo, ki je resnično zahtevno, saj kot koklja 40 let ponavljaš eno in isto, kar ni več vredno kot delo v proizvodnji, za katero pa je plača minimalc, s katerim človek dostojno niti ne more preživeti. Naj nam vzamejo vse, saj očitno nikomur ni mar, vsi ste zadovoljni z drobtinami, glavno da uni v parlamentu državljanom perejo možgane in preusmerjajo pozornost na "socialce", da se nihče ne ukvarja z glavnimi problemi. Res,tako naprej slovenčki, pa bo kmalu konec. Pred leti nam je dal finančnik iz ZDA 10 let pred propadom, torej še 7 let, pa gremo v....
Uporabnik443897
05. 11. 2019 20.07
+17
Meni je pa to všeč, se bo folk končno PREBUDIL in šel na ULICE, pa ne mahat s ZASTAVAMI, ampak ....., POL BO PA BOLELO !!!
procesoid
05. 11. 2019 19.30
+19
Da ti po 40-ih letih delovne dobe oz. plačevanja davkov, prispevkov in ne vem česa vse še, manjka slabih 200€ za kreditno sposobnost (velja za najmanj 3/4 upokojencev), da ne govorim o pokritju stroškov sobice v domovih za ostarele... se pa v državi EU, najrazvitejši populaciji na planetu s sloganom aka človeka vredno življenje, bržkone ne dogaja.. ali pač?
fairplayy
05. 11. 2019 18.57
-9
Po drugi strani dober ukrep da se ne mece denar samo v beton ker ni ekolosko. Spodbujati potrebno trajnostno eko gradnjo.
mrtvi_macak
05. 11. 2019 18.54
-8
TUkaj je največji problem zaostritev pogojev potrošniških kreditov. To ni nobene potrebe, da si ljudje najemajo kredite za nepotrebne stvari. Naj se naučijo varčevat.
Aleks975
05. 11. 2019 18.52
+15
Mladi bojo še bolj odhajali v tujino. Ker tukaj nimajo perspektive. Včasih si lahko vzel kredit čez mejo v Avstriji sej pomoje se še da pa bojda vse upoštevajo prevoz prehrano pa še družinski kredit lahko vzameš partnerja skupaj. Povprašat je treba
Andree
05. 11. 2019 21.02
-1
Matejv1983
05. 11. 2019 18.32
+17
tukaj pa si morate naliti čistega vina tudi dragi novinarji saj ste nič kolikokrat pisali in hujskali o tem kako imamo slovenci toliko nepremičnin in da ne plačujemo najemnin itd itd. in na ta način se vam bo želja izpolnila.
korintos23
05. 11. 2019 18.31
+6
Katere banke se morajo tega držati, naše slovenske ali tuje?
Grega2455
05. 11. 2019 18.39
+6
Grega2455
05. 11. 2019 18.20
+18
Samo je plače si treba porihtat, danes če družina nima minimalno 2000 eur/mes. proračun kak lahko sanja o kreditu?
antikomi
05. 11. 2019 18.15
+2
Slovenija je plačilno nesposobna in živimo na puf že deset let, v tem času je dolg narasel prek 30 miljard, sedaj imamo lepo gospodarsko rast, dolga pa nič dosti nismo uspeli zmanjšati, ob prvi recesiji smo gotovi.
srebrnibreg
05. 11. 2019 18.19
+7
Lahko prilepiš dokaz svoje trditve, da je Slovenija plačilno nesposobna ali kot vedno samo lažeš, zavajaš in manipuliraš?
antikomi
05. 11. 2019 18.27
-6
😂🤣🤣 jaz samo komentiram oldi, če ti moj komentar ni všeč, obvoz, ne bevskaj pod mojimi posti.
korintos23
05. 11. 2019 18.28
+4
Ko po državi sračkaš se na sebe spominjaš?
srebrnibreg
05. 11. 2019 18.29
+6
Nisem Poldi. Prej napiši, da lajnaš nekaj brez veze in zavajaš ne komentiraš saj nimaš dokaza za svoje trditve.
antikomi
05. 11. 2019 19.01
+1
Zato pa temu pravimo anonimno komentiranje, samo ti in tvoji kloni smrtno resno jemljete to komentiranje, ostali bolj na izi vzamemo to, za dokaz pa odpri stran finančnega ministerstva in poglej dolg države in potem deli z številom prebivalcev, pa ti bo mogoče kapnilo.
srebrnibreg
05. 11. 2019 19.10
+4
Pozabi na te svoje izgovore o izi komentiranju. Čisto zavestno lažete in zavajate z neresnicami samo, da bi škodovali sedanji vladi in povzdignili svoje politične idole.
Uporabnik443897
05. 11. 2019 20.09
+8
Spet se oglaša levičar, zaposlen v JAVNI UPRAVI !!!
antikomi
05. 11. 2019 21.04
+2
A res misliš, da smo tudi vsi ostali isti kot ti politični hlapec, jaz nimam nobenih idolov, samo kritika tistih, ki so na vladi in seveda tudi pohvala, ko se mi kak ukrepbdopade.
BUONcaffee
05. 11. 2019 18.14
-5
Problem je, da banke nimajo denarja, ker morajo vračati hrvaškim varčevalcem.
korintos23
05. 11. 2019 18.29
+5
BUONcaffee
05. 11. 2019 18.13
-8
Boli me džoko za kredite.
srebrnibreg
05. 11. 2019 18.18
+8
BUONcaffee 05.11.2019, 18:10:28 -2 Jutri nameravam iti v Avstrijo po kredit. Katero banko mi svetujete????? ..............Zmeden, ne umen ali oboje in kaj hujšega zraven?
BUONcaffee
05. 11. 2019 18.23
-6
Uporabnik443897
05. 11. 2019 20.11
+3
Če nisi kreditno sposoben v Sloveniji, tudi v Avstriji ne bo kredita, razen če maš NEPREMEČNINO ampak v Avstriji. Mi na Koroškem to VEMO !!!