Gospodarstvo

Nekaterim od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo, s.p.-jem pa naj bi odpisali prispevke

Ljubljana, 23. 03. 2020 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
N.Š./S.P./STA
Komentarji
473

Predsedniki koalicijskih strank so uskladili usmeritve za pripravo novega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, na podlagi katerih so zbrali še predloge ministrstev in svetovalne skupine pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika. Vlada bo smernice obravnavala na večerni seji, je napovedal premier Janez Janša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj načrtuje vlada?
    03:38
    Iz 24UR: Kaj načrtuje vlada?
  • Iz 24UR: Opozicija: Uporabiti moramo vse razpoložljive vire
    02:40
    Iz 24UR: Opozicija: Uporabiti moramo vse razpoložljive vire
  • Iz 24UR: Ukrepi za pomoč gospodarstvu
    04:54
    Iz 24UR: Ukrepi za pomoč gospodarstvu
  • Iz 24UR: Hud padec gospodarske rasti?
    03:12
    Iz 24UR: Hud padec gospodarske rasti?
  • Iz 24UR: Prižiganje sveč pred parlamentom
    02:11
    Iz 24UR: Prižiganje sveč pred parlamentom
  • Iz 24UR ZVEČER: Največ po drugi svetovni vojni
    02:54
    Iz 24UR ZVEČER: Največ po drugi svetovni vojni
  • Iz 24UR ZVEČER: Gostja Lidija Jerkič o ukrepih za zagotavljanje delovnih mest
    07:00
    Iz 24UR ZVEČER: Gostja Lidija Jerkič o ukrepih za zagotavljanje delovnih mest
Zakonski paket se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu.
Seja, na kateri ministri obravnavajo smernice za pripravo zakonskega paketa, se je začela ob 18. uri in se zavlekla v noč. Janša je na Twitterju zapisal, da so prve usmeritve na ravni predsednikov strank uskladili že v petek zvečer, danes so predloge posredovali še ministrstva in svetovalna skupina, ki jo vodi Matej Lahovnik"V smernice bodo vključene tudi rešitve za pomoč samozaposlenim," je dodal Janša. Predstavljene bodo jutri. 

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Zakonski paket se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in določila splošni okvir za povračilo.

Temeljna vsebina paketa bo, kot je dodal predsednik vlade, zamrznitev stanja. Vlada bo zato zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani "delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi... in družbi nasploh".

Kaj konkretno naj bi bilo na mizi?

Neuradno naj bi vsem samozaposlenim odpisali vse prispevke za vsaj 3 mesece.

Dorekli naj bi način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Izplačilo kriznega dodatka (neuradno od 50-200 evrov) upokojencem z najnižjimi pokojninami in najbolj ranljivim socialnim skupinam. Ter določili način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.

Pri ZSSS predlagajo, da se zaščiti prejemke vseh prebivalcev na način zagotovljenega mesečnega zneska (plače, nadomestila, subvencije).
Pri ZSSS predlagajo, da se zaščiti prejemke vseh prebivalcev na način zagotovljenega mesečnega zneska (plače, nadomestila, subvencije). FOTO: Shutterstock

Tudi čakanje na domu dobiva novo podobo. Zdaj velja, da zaposleni dobi 80 odstotkov plače, pri tem delodajalec krije večji del, 60 odstotkov, država 40. Lahovnika skupina predlaga da država krije več: 80 odstotkov in delodajalec le 20 odstotkov. Druga možnost je, da država krije 80 odstotkov neto plače, delodajalec pa po lastni presoji prispeva dodatek. Pri tem za vse zaposlene velja, da prispevke plača država.

Dodatni ukrepi zaposlenega na čakanju na domu so odpis akontacije dohodnine, pogoja, da plačo sofinancira država, če ima podjetje na čakanju 30 odstotkov zaposlenih, ni več. Zaposlitve, ki jih država prek posebnih programov že neposredno subvencionira, ne sofinancirajo polno, ampak le v višini razlike med polnim sofinanciranjem in siceršnjo subvencijo.

Kar se tiče bolniških staležev: med epidemijo vse bolniške od prvega dne krije zavod za zdravstveno zavarovanje in ne delodajalec. 

Nagrade​, s katerimi podjetja zaradi težkih razmer stimulirajo delavce in pomenijo presežek neto plače nad zadnjim izplačilom neto plače pred sprejetjem ukrepov, ​pa se razbremenijo vseh dajatev.

Dobra novica za spregledane: za samostojne podjetnike, druge zaposlene ter direktorje družb z enim zaposlenim, ne pa popoldanske s.p.-je, bi omogočili posebno izjavo, s katerimi bi razglasili prizadetost zaradi krize. Tisti, ki ne morejo opravljati svoje dejavnosti oziroma jo opravljajo v manjšem obsegu, bi prejemali mesečno temeljni dohodek: 70 odstotkov minimalne plače. V tem obdobju se odpišejo prispevki do odmere dohodnine, za to leto se odloži tudi plačilo akontacije dohodnine. 

Za izboljšanje likvidnosti podjetij se predlaga garancijska shema, kjer bi slaba banka omogočila odkup terjatev. Slabi banka država pri tem zgotovi dovolj sredstev za izvedbo preko dokapitalizacije oziroma poroštva. Akontacija davka na dobiček se zamrzne, prav tako pogodbene kazni za zamude pri dobavi in storitvah z javnim sektorjem, plačilni roki​ za plačila zasebnim dobaviteljem ​iz javnih sredstev pa se skrajšajo​ na osem dni. Regres bi bil po novem izplačan v dveh delih - prvi do konca junija in drugi do konca decembra, pri čemer bi za letos veljalo, da sta oba dela lahko izplačana šele konec leta.

Novost, ki jo priporoča Lahovnika ekipa vladi je tudi izenačenje statusa delavca, ki je doma, na primer zaradi varstva otrok, s statusom tistega, ki je na čakanju doma. Pri tem si odpis dohodnine in stroške delita delodajalec in država, vsak polovico.

Protestno z avtomobili okrog parlamenta

Popoldne se je začel protest "A greš en krog okol' parlamenta? Vsak avto šteje". Na njem se je zbralo okoli 40 enako mislečih ljudi, predvsem gre za male podjetnike in samostojne podjetnike.

Zbrali so se pred parlamentom in v avtomobilih naredili krog okoli hrama demokracije, nato mimo filozofske fakultete po Prešernovi ter zopet nazaj pred parlament. Namen mirnega shoda pa je bil jasno sporočilo vladi in politikom, da so ukrepi za male in samostojne podjetnike nujni ter da se mora sprejemati odločitve, ki bodo rešile malo gospodarstvo in samozaposlene.

"Kriza nas je prizadela, a še vedno živimo, politika pa ima moč, da reši malo gospodarstvo pred propadom," je skupina, ki se je organiziral prek družbenih omrežij opozorila vlado.

"Potrebujemo ukrepe, ki bodo zavarovali socialni položaj ljudi"

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa vlado poziva k sprejetju ukrepov, s katerimi bi ohranili kupno moč ljudi in spodbudili potrošnjo po umiritvi razmer. "Trenutne razmere nedvomno predstavljajo vse pogoje za globoko socialno krizo," so v današnjem pozivu vladi in ekonomistu Mateju Lahovniku, ki vodi strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri pripravi ukrepov, zapisali v ZSSS.

"Potrebujemo ukrepe, ki bodo zavarovali socialni položaj vseh delavk in delavcev, tudi prekarnih delavcev, mladih, samozaposlenih, upokojenk in upokojencev in hkrati spodbujali notranjo potrošnjo takoj po umiritvi teh razmer," menijo v ZSSS in dodajajo, da se ukrepi ne smejo osredotočati na posamezno dejavnost ali posamezno kategorijo zaposlenih.

Tako predlagajo, da se zaščiti prejemke vseh prebivalcev na način zagotovljenega mesečnega zneska (plače, nadomestila, subvencije).

Poleg tega naj se vsaj za obdobje od začetka marca do konca junija za najmanj 30 odstotkov zniža najemnina za stanovanja v državni ali občinski lasti, enako naj se priporoči tudi zasebnim najemodajalcem.

Za čas do konca leta naj se prepove zvišanje cen osnovnih življenjskih potrebščin in zniža stopnja davka na dodano vrednost (DDV) na osnovne življenjske potrebščine. Sindikat predlaga tudi, naj bo najvišja maloprodajna cena pogonskih goriv in kurilnega olja enaka ceni, ki je veljala na 21. marec.

Za vsaj 15 odstotkov naj se poveča subvencioniranje vrtcev ter oskrbe v domovih za starejše. Za čas zaprtja šol in vrtcev naj se subvencija za malico in kosilo, do katere so upravičeni otroci staršev v nižjih dohodkovnih razredih, prelije v znesek in se ta izplača skupaj z otroškim dodatkom, če pa je le mogoče, naj se tudi organizira topla prehrana.

Predlagajo vsaj 30 odstotkov nižje cene elektrike in komunalnih storitev za obdobje od začetka marca do konca junija.

Upokojencem z nizkimi pokojninami naj se k redni pokojnini izplača enkraten finančni dodatek, študentom naj se ne zaračuna stroškov bivanja v študentskih domovih, saj so se zaradi epidemije morali izseliti.

Najranljivejšim skupinam delavk in delavcem naj se omogoči pridobiti izredno socialno pomoč ali povračilo izpada prihodka, predlagajo.

Zavzemajo se tudi za to, da v dogovoru s centralno banko, bankami in lizinškimi hišami obresti na finančne obveznosti posameznikov oprostijo ali znižajo vsaj za polovico, obveznosti iz pogodb pa naj se brezplačno odložijo za obdobje do konca junija. Poleg tega naj se za obdobje do konca junija uvede brezplačni moratorij na odplačilo vseh hipotekarnih kreditov.

Banke naj za vsaj polovico znižajo stroške bančnega poslovanja s fizičnimi in pravnimi osebami. Olajša naj se dostop do bančnih kreditov, katerih namen je energetska obnova stavb oziroma vlaganje v večjo energetsko učinkovitost stavb s poroštvom države.

Plačilo dohodnine za lani naj se odloži do konca leta oz. se omogoči obročno izplačilo dohodnine za lani do višine 1000 evrov do konca leta 2021, še predlagajo.

Posebej za samozaposlene med drugim predlagajo, da se jim za čas, ko ne morejo opravljati dejavnosti, oprosti plačevanje prispevkov. Določi naj se dejavnosti, katerim je onemogočeno poslovanje, in se samozaposlenim v njih za obdobje do konca julija nakaže povprečni znesek, ki bi ga dobili, če bi bili brezposelni. Lahko bi šlo tudi za posojilo, ki bi ga bilo treba brez obresti vrniti v 24 mesecih po prenehanju prejemanja pomoči.

Predlagajo, da se za pomoč vsem delodajalcem, ki občutijo posledice epidemije, oblikujejo posebna proračunska sredstva, ki bi bila vezana na ohranitev delovnih mest. Sprejeli bi ukrepe, ki bi gospodarskim družbam (npr. trgovskim verigam) onemogočali odliv dobička v tujino in bi tega preusmerili v poseben sklad, katerega namen je povečanje plač delavcem, ki delajo v teh nevarnih in neugodnih razmerah, v sklad pa bi nakazala tudi država.

Predlagajo ustanovitev sklada za začasno čakanje na delo z obveznostjo izobraževanja, ki bi ga financirali iz evropskih sredstev in sredstev državnega proračuna. Del plačil delavcem na čakanju bi zagotovil sklad, del pa delodajalec, ta bi skupaj z zavodom za zaposlovanje pripravil tudi načrt usposabljanja in izobraževanja za posameznega delavca. Delavec bi ohranil delovno razmerje. V primeru, da bi pa delodajalec ugotovil, da delavca ne potrebuje več, bi temu pripadla odpravnina skladno z zakonom o urejanju trga dela.

Predlagajo tudi oblikovanje posebnega "koronasklada", v katerega bi bilo mogoče donirati sredstva za rešitev krize - po zgledu donacij za obnovo pariške katedrale Notre-Dame po požaru.

Gospodarstvo opozarja na stisko, v kateri se je znašlo zaradi koronavirusa.
Gospodarstvo opozarja na stisko, v kateri se je znašlo zaradi koronavirusa. FOTO: Shutterstock

Gospodarske zbornice s pobudo za sodelovanje pri reševanju gospodarstva

Šest organizacij, ki zastopajo podjetja, pa je danes vladi poslalo pobudo za sodelovanje pri pripravi ukrepov za pomoč gospodarstvu v času trenutne krize. Poudarjajo, da bodo trenutna dejanja pomembno vplivala na to, kako hitro se bomo po končanih izrednih razmerah kot družba zopet postavili na noge.

Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in AmCham Slovenija so v pobudi poudarili, da slovensko gospodarstvo podpira vse napore za zajezitev širjenja novega koronavirusa in bolezni covid-19, hkrati pa izrazili prepričanje, da se je treba poleg zagotavljanja zdravstvene oskrbe s to krizno situacijo soočati s pogledom, usmerjenim v prihodnost, so sporočili iz AmCham Slovenija.

Zato so vladi in strokovni skupini pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika ponudile "vse znanje, ki ga premorejo slovenski menedžerji in menedžerke, podjetniki in podjetnice ter strokovnjaki in strokovnjakinje s področja ekonomije in poslovanja".

Opozorili so na alarmantne razmere v gospodarstvu in pozvali k sprejemu ukrepov za ohranjanje podjetij pri življenju, saj bo sicer Slovenija ostala v globoki in dolgotrajni gospodarski in socialni krizi. Prav tako so opozorili, da je treba podpreti tudi tista podjetja, ki ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za zaposlene v teh časih poslujejo.

Anketa GZS pokazala resne težave velike večine podjetij

Resne težave v poslovanju zaradi zmanjšanega povpraševanju tako na domačem trgu kot iz tujine, sprejetih ukrepov vlade in pretrganih dobaviteljskih verig ima 93 odstotkov gospodarskih subjektov, je pokazala anketa GZS. Za preprečitev gospodarske in socialne krize je potreben paket v vrednosti od dveh do štirih milijard evrov, ocenjuje zbornica.

93 odstotkov vprašanih opozarja na resne težave v poslovanju. 40 odstotkov jih ocenjuje, da se bo zaradi motenj v poslovanju zaradi koronovirusa prihodek v marcu zmanjšal za več kot 70 odstotkov, 18 odstotkov jih meni, da se bo znižal vsaj za 50 odstotkov, 18 odstotkov pa, da se bo prodaja v marcu znižala vsaj za 30 odstotkov. Večje težave izpostavljajo mikro in mala podjetja, saj jih polovica ocenjuje, da se jim bo prihodek v marcu zmanjšal za več kot 70 odstotkov.

Po trenutni oceni več kot polovica anketirancev pričakuje zmanjšan obseg poslovanja za tri do šest mesecev, 32 odstotkov pa jih meni, da bo takšen obseg poslovanja trajal več kot šest mesecev.

Oglaševalska zbornica zaznala padec obsega oglaševanja

Tudi Slovenska oglaševalska zbornica je na predsednika vlade Janšo naslovila poziv, v katerem se je pridružila pozivom za sprejetje interventnih ukrepov pomoči in reševanja podjetij na celotni gospodarski ravni. Posledice širjenja koronavirusa so že vidne tudi v oglaševanju, zmanjšalo pa se je tudi povpraševanje po njihovih storitvah.

Zbornica zato poziva vlado, da poskrbi tako za zaposlene kot za podjetja vsaj na način, da v času izrednih razmer vsem brez tekočih prihodkov z ustreznimi ukrepi omogoči, da lahko zaradi epidemije odložijo izvajanje davčnih in drugih prispevkov iz naslova pogodbe o zaposlitvi. Poleg tega naj omogoči hitro sprejemanje delovnopravnih ukrepov da bi zagotovili ohranjanje delovnih mest.

Pomanjkanje finančnih sredstev namreč za medije medije, oglaševalce in agencije pomeni odpuščanje in morebitno prenehanje opravljanja dejavnosti, kar bo imelo po opozorilih zbornice "neslutene posledice na razvoj tržnega gospodarstva in demokratičnega ustroja slovenske družbe".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (473)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
26. 03. 2020 16.32
Dodatek za delo v rizičnih razmerah (območje vojne nevarnosti, nevarnosti terorističnih napadov z biološkimi agensi, demonstracij, naravnih nesreč, epidemij in epizootij) v višini 65% urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.
aloalo
26. 03. 2020 16.26
-1
Skladno z kolektivno pogodbo za javni sektor se mora plača vsem zaposlenim, torej tistim ki daljo v času pandemije in izrednjih dogodkov (delo od doma ne šteje) plača povečati za 65%. Da vidimo kaj bo naredila Vlada RS.
HorstWiesel
24. 03. 2020 20.10
-1
Zakaj pa za popoldanske s.p. je to isto ne velja? Tudi oni imajo okrnjeno poslovanje zaradi krize
slovenskidelavec
24. 03. 2020 16.07
+6
Me pa le zanima kdo bo dobil dodatek za izpostavljenost korona virusu.
šatci
24. 03. 2020 15.42
+3
In kam spadamo oskrbovalke na domu???? Nikjer nismo omenjene, torej ne bo dodatka, očitno med delom ne ogrožamo svojega zdravja🤔🤔
slovenskidelavec
24. 03. 2020 16.05
+0
Streznitev
24. 03. 2020 11.17
+14
Pravi reveži se ne izpostavljajo, se ne vozijo v avtomobilih.Še za kruh nimajo, ne pa za eno pokopališče sveč. Že pri prve pomoči so nas učili, da najprej pogledamo ponesrečenca, ki leži negiben in šele nato tistega, ki tuli.
AyrtonS
24. 03. 2020 11.09
+8
krizni dodatek socialno ranljivim skupinam, ...samo srčno upam da tukaj ne pridejo v poštev tudi "občani priviligiranih getov", ki so že tako strošek države
podalpski
24. 03. 2020 11.07
+0
se je že začelo, ko so ,leve, od levih vlad RASPRODALE SLOVENIJO, pokradle banke v več miljardam noben ni svečke prižgal ha, ha, ha...dejmooooo 100.000 pred vlado
Krainerland
24. 03. 2020 11.02
-7
Samo cvilijo podjetniki in spjevci, če mislite da se komu smilte sori no go.
slos
24. 03. 2020 10.31
+10
Odpise davkov in dolgov izključno glede na premoženje in ne dohodke. Banda shizofrena.
slos
24. 03. 2020 10.26
+5
Oneta ki najmanj davkov plačujejo, danes najbolj tulijo kako naj država pomaga, odpise, podari...potem bodo pa spet utajevali davke naprej. Sestre, trgovke pa delajo za 800eur, Dr. pa plačujejo 50% davke in spet oneta se derejo, da imajo previsoke plače
borec91
24. 03. 2020 10.20
+10
drzava je v zadnih letih omogocila zelo veliko sp ki v blagajno ne prinesejo nic edin cil je bil da se zmansa nezaposlenost in tako pol eni smuglajo in majo veliko eni pa pac malo a vsi se vedno man kot velika vecina v javnem sektorju kjer so zs nase razmere res bogovsko placani najslapse se godi delavcem po tovarnah na minimalcu in ravno ti se vedno hodijo vsak dan v tovarne kjer se vedno delajo nenujno po vecini na zalogo a brez vsake. zascite in ti bodo kot vedno zopet nasankali
borec91
24. 03. 2020 10.10
+4
ja super nesposobna vlada se donacij niso sposobni izpeljat kaj pa je za njih 700000e drobiz bodo tko miljoncke pokradli
wolfterier
24. 03. 2020 09.52
+1
Dokler ne bo meja polno zaščitena,nikomur niti ficka !!!
basic 5
24. 03. 2020 09.49
+7
Živim na deželi, okoli mene je veliko samostojnih pojetnikov, vsi živijo kar v razkošju. Vem, da davke utajajo. Skozi leta znajo tako narediti, da jim ni treba kaj dosti plačevat za šolo svojih otrok. Imajo velike in drage avtomobile. Vsake počitnice odidejo smučat, na morje itd. Vse lepo in prav, zamislim pa se kako gleda naša politika da jim bo še denarno pomagala. Ta denar naj bi dala resnično delavcem, zdravnikom, medicinskim sestram, kateri se resnično borijo za vse nas. Kar se pa tiče neupoštevanja ,naj bo takojšna kazen in ne samo opozorila.
Streznitev
24. 03. 2020 11.27
+1
So s.p., ki ustvarjajo in so s.p., ki prodajajo meglo- od tega se pa živeti ne da. Do nedavnega sem bil zaposlen pri s.p., ki opravlja deficitarno dejavnost in je bilo dela preveč in temu primeren zaslužek. Samo za "umazana" dela ni zanimanja.
kaktusar1
24. 03. 2020 09.11
+4
lahkovnik skoz velik govori, ko je bil na položaju je kmal odšel, sedaj bo pa spet skuhal kako mineštro..ustvari jo.. so jo
Nabru3
24. 03. 2020 08.26
-5
70% od minimalne plače za SP-jevce je manj kot socialna.
cakra
24. 03. 2020 08.34
+4
borec91
24. 03. 2020 10.13
+4
kar dobro je glede na to da se nic ne dela tece pa zavarovanje in penzija pa veliko jih vse eno se dela
Nimasmisla
24. 03. 2020 08.22
+13
poznam mnogo teh samozaposlenih ki sedaj tako jamrajo za novo leto pa so dopustovali po tajskem in karibih
bus303
24. 03. 2020 08.52
+19
Če meniš da je lahko, pridi in še ti zasluži. Le zakaj se skrivaš v javnem sektorju?
Moncsa
24. 03. 2020 09.12
+14
Jaz tudi poznam zelo veliko SP-jovcev, in vsi živijo zelo skromno.
Balki36
24. 03. 2020 08.20
-7
Svecke przigajo....sveckarji.....pa to
Streznitev
24. 03. 2020 11.31
+1
Ne: svečke, svečki-svečko, bi napisal Cankar v današnji dobi.
Brabus
24. 03. 2020 08.11
+11
A ni Mesec ves čas trobil, da stane kruh v trgovini za vse upokojence enako???? A zdej bo pa spet različen krizni dodatek??? Pa ga razumi, kdor lahko.
Streznitev
24. 03. 2020 11.33
Tudi pri skrajni levici deluje zakon evolucije.